Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
  • [02] Τον Ιανουάριο τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [03] "Έφυγε" o Νίκος Παπατάκης

  • [01] Κορυφώνεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

    Κορυφώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

    Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.

    Ο προϋπολογισμός που θα εγκριθεί από τη Βουλή θα εφαρμοστεί πλήρως, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

    Όσον αφορά το εάν θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψήφος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά την κριτική και τις αιχμές που ακούστηκαν από ορισμένους εξ αυτών, πρόσθεσε ότι "η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι οξυγόνο και λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και η αγωνία των βουλευτών, αλλά δεν δέχεται τελεσίγραφα". Σημείωσε δε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, υπογραμμίζοντας ότι "οι βουλευτές έχουν κρίση και ευθύνη".

    Κατά του Προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους.

    Στη χθεσινή συζήτηση, κριτική για τον προϋπολογισμό ασκήθηκε και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

    «Στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη. Ορισμένα "όχι", έχουν μεγαλύτερη αξία για την συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα "ναι"», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τον Ιανουάριο τα "κλειστά" επαγγέλματα

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

    Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να φέρει νομοσχέδια για τα θέματα επί των οποίων ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών με τα νομοσχέδια, ειδικά για τα "κλειστά επαγγέλματα", θα θέσει το "οριζόντιο πλαίσιο" και ο κάθε υπουργός θα εξειδικεύει στον τομέα του.

    Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μια σειρά νομοσχεδίων αφορούν μεγάλες αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο αυτά πρέπει να εξηγηθούν και να υπάρξει διαβούλευση επ' αυτών τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία.

    Τούτων δοθέντων τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου και στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν «κλειστά επαγγέλματα».

    Τέλος, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο έγιναν επισημάνσεις στο νομοσχέδιο που αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Σχετικά με την επιστολή που φέρεται να έχουν στείλει οι πρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων για διαβούλευση με τον πρωθυπουργό περί του ανοίγματος των "κλειστών" επαγγελμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν μπορεί να καθορίζει κάθε κλάδος με ποιον θα συναντηθεί και τι θα συζητήσει και χαρακτήρισε "παθογένεια για την ελληνική οικονομία τα κλειστά επαγγέλματα". Σημείωσε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συμβάλλει στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. "Δεν νοείται να υπάρχουν ακόμη κλειστά επαγγέλματα και είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ακόμη ισχύουν", είπε και διαβεβαίωσε ότι σύντομα, στις αρχές του νέου χρόνου, θα καταρτιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Έφυγε" o Νίκος Παπατάκης

    Ο ελληνικής καταγωγής γάλλος κινηματογραφιστής Νίκος Παπατάκης, πρώην σύζυγος της Ανούκ Αιμέ, σύντροφος της Νίκο και παραγωγός του Νικ Κασαβέτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στις 17 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

    Γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1918 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου αντιστάθηκε πολεμώντας τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι, ο Παπατάκης αναγκάστηκε να εξοριστεί, βρίσκοντας καταφύγιο αρχικά στον Λίβανο και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Κατόπιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1939.

    Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο αεικίνητος Παπατάκης συναναστράφηκε όλην την αφρόκρεμα της γαλλικής διανόησης, από τον Ζαν Πολ Σαρτρ έως τον βκαταραμένοβ Ζαν Ζενέ, και τους ποιητές Αντρέ Μπρετόν, Ζακ Πρεβέρ και Ρομπέρ Ντενό.

    Το 1947 δημιούργησε το καμπαρέ «Το Κόκκινο Ρόδο» (La Rose Rouge), που απετέλεσε το δημιουργικό εφαλτήριο για πλείστους καλλιτέχνες, και ύστερα νυμφεύθηκε την ηθοποιό Ανούκ Αιμέ, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Μανουέλα. Το 1950 υπήρξε παραγωγός και χρηματοδότης της ταινίας του Ζαν Ζενέ «Ένα ερωτικό τραγούδι», του οποίου τη φωτογραφία υπέγραφε ο Ζαν Κοκτό, αλλά τούτο το μοναδικό αριστούργημα του βάγιουβ (όπως τον απεκάλεσε ο Σαρτρ) συγγραφέα-εγκληματία λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες παρά μόνον το 1975.

    Το 1957 εγκατέλειψε το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη, όπου συνήψε δεσμό με το μανεκέν από τη Γερμανία Κρίστα Πέφγκεν, η οποία υιοθέτησε το μικρό του όνομα και ως Νίκο δημιούργησε μία αξιόλογη σταδιοδρομία στη μουσική σκηνή, όπου έγινε ιδιαίτερα γνωστή ως Ηγερία του Άντι Γουόρχολ και των Βέλβετ Άντεργκράουντ του Λου Ριντ.

    Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, γύρισε το 1962 την πρώτη του ταινία «Οι Άβυσσοι» (Les Abysses), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζενέ «Οι Δούλες» (Les Bonnes), που με τη σειρά του είχε αντλήσει την έμπνευσή του από την αληθινή, μακάβρια, ιστορία των αδελφών Παπέν. Η ταινία προβλήθηκε την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε προκαλέσει σκάνδαλο.

    Το 1967 γύρισε την ταινία «Οι βοσκοί», όπου πραγματεύεται και καταγγέλλει τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα: η ταινία που προβλήθηκε το 1968 αποτέλεσε ωστόσο μία εμπορική αποτυχία. Ο Παπατάκης, που τότε ήταν παντρεμένος με την Όλγα Καρλάτου, στράφηκε ενεργότερα στην πολιτική και δόθηκε ολόψυχα στον αντιδικτατορικό αγώνα.

    Το 1975, η ταινία του «Gloria Mundi», που έθιγε την πραγματικότητα των βασανιστηρίων στην Αλγερία, κατέβηκε από τις αίθουσες έπειτα από βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο Μαρμπέφ. Με τους «Ισορροπιστές» το 1991 υπέγραψε ένα αιχμηρό πορτραίτο του Ζενέ, τον οποίο υποδύθηκε αξεπέραστα ο Μισέλ Πικολί, που προκάλεσε τη μήνιν πολλών θαυμαστών του.

    Στη «Φωτογραφία», μία από τις λυρικότερες ελληνικές ταινίες, εξερευνά το θέμα της νοσταλγίας του ξενιτεμένου και την αποξένωση της μετανάστευσης και θίγει πολλά σημεία της τραγικής ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας.

    «Ο Παπατάκης ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος. Πάντοτε έριχνε γέφυρες ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Γαλλία, ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Άνδρας θαρραλέος υπήρξε ένας λεπτός και συνάμα τολμηρός δημιουργός», τόνισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 17:30:21 UTC