Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσαρμογή των μισθών υπαλλήλων εισηγμένων ΔΕΚΟ
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψηφοφορίας του Προϋπολογισμού
  • [03] Συνάντηση Ανθιμου-Μπουτάρη

  • [01] Προσαρμογή των μισθών υπαλλήλων εισηγμένων ΔΕΚΟ

    Την προσαρμογή των μισθών των υπαλλήλων και των εισηγμένων στο ΧΑ δημοσίων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, κ.λπ.) και των συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο έχει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων αυτών επιχειρήσεων.

    Την κίνηση αυτή, είχε προαναγγείλει ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και από τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, στο βαθμό που το κόστος αυτό δεν συνάδει με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου.

    Στις επιστολές αυτές, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζονται, παράλληλα, «οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για τον ορθολογικό περιορισμό της σπατάλης, αλλά και για την εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

    Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε και από δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοσθεί μισθολογικές περικοπές με τον Ν.3833/15-3-2010, να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογούν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας, ωστόσο, τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί.

    Σημειώνεται, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις θα δρομολογηθεί με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, ως μετόχου, στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της ψηφοφορίας του Προϋπολογισμού

    Τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εναντίον των οικονομικών μέτρων ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη δράση και τους αγώνες τους, όσο θα συνεχίζονται οι άδικες και σκληρές πολιτικές.

    Στη στάση συμμετέχουν και οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της (ΟΜ.Υ.Λ.Ε), και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

    Επίσης, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας τους οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Πανελλαδική στάση εργασίας δύο ωρών κήρυξε η ΟΛΜΕ από τις 12.00 ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 ως τις 16.00.

    24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ωστόσο, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τον εμπορικό κόσμο διαφοροποιούν μερικώς τη στάση τους, ενώ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χάρης Τσιόκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και επίταξης των εργαζόμενων σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Radio 9", ο κ. Τσιόκας τόνισε πως μπορεί η επιστράτευση να είναι ένα ακραίο μέτρο, ωστόσο η Πολιτεία έχει τα μέσα να μην επιτρέψει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα και κάλεσε τους εργαζόμενους στο διάλογο.

    Σήμερα, όλα τα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιήμενα, καθώς τα συνδικάτα στο χώρο έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και τα τρένα του ΟΣΕν.

    Αύριο Πέμπτη, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    Τέλος, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνάντηση Ανθιμου-Μπουτάρη

    Στη δημιουργία ενός δικτύου στήριξης των ατόμων, που έχουν ανάγκη, συμφώνησαν ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο μητροπολίτης Ανθιμος, στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Μητρόπολης.

    Ο μητροπολίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Ιω. Μπουτάρη, ο οποίος την αποδέχθηκε και τον επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τις αντιδημάρχους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, και Νεότητας, Μαρία Πασχαλίδου.

    «Συμφωνήσαμε οι πράξεις του δήμου και της Εκκλησίας να δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης ατόμων της πόλης που έχουν ανάγκη. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα συσσίτια για τους απόρους. Ο δήμος θα καταργήσει τις δωροεπιταγές, που δίνει στους απόρους κι αυτό το ποσό θα πηγαίνει στην Εκκλησία, διότι η ελεημοσύνη είναι κατ΄εξοχήν πράξη της Εκκλησίας και όχι του δήμου. Ο μητροπολίτης μάς ενημέρωσε για τα οικοτροφεία σπουδαστών που έχει η Εκκλησία και συμφωνήσαμε για το θέμα της αντιμετώπισης ατόμων, που είναι εθισμένα σε ουσίες», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

    «Συμφωνώ με όσα είπε ο δήμαρχος», τόνισε ο μητροπολίτης και σημείωσε: «Βλέπω τις προϋποθέσεις πάρα πολύ καλές για συνεργασία και για εξυπηρέτηση του λαού μας. Στα επιμέρους, αν καμιά φορά υπάρχει μία διαφορετική άποψη, και αυτό είναι σεβαστό και είναι μέσα στα ανθρώπινα πράγματα. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε τίποτε το οποίο να μας διαιρεί, όλα μας ενώνουν και προπάντων ο λαός και η πόλη της Θεσσαλονίκης με όλες τις ευεργετικές συνέπειες».

    Σε ερώτηση αν «έλιωσε ο πάγος» στις μεταξύ τους σχέσεις, ύστερα από το επεισόδιο που είχε γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου, με τον μητροπολίτη να διαμαρτύρεται στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι τον υβρίζει ο Ιω. Μπουτάρης και να λέει στον ίδιο ότι δεν θα γίνει δήμαρχος, απάντησαν και οι δύο ότι έλιωσε και όλα αυτά έχουν τελειώσει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 13:30:21 UTC