Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορταστικό ωράριο
  • [02] Σήμερα η κηδεία της Τασσώς Καββαδία
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει ψήφισης του Προϋπολογισμού
  • [04] "Όλα έτοιμα" για τον "Καλλικράτη"
  • [05] Χριστούγεννα με... σκουπίδια
  • [06] Επίδειξη δύναμης

  • [01] Εορταστικό ωράριο

    Ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι τα εμπορικά καταστήματα σήμερα αλλά και αύριο, Πέμπτη.

    Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου (Παραμονή Χριστουγέννων) και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα καταστήματα και από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ όπως είναι φυσικό, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά.

    Επίσης, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Πρωτοχρονιά, στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2011.

    Στον Πειραιά λόγω της κίνησης του λιμανιού τα καταστήματα ανοίγουν μισή ώρα νωρίτερα ενώ τα κρεοπωλεία ανοίγουν στις 8 το πρωί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σήμερα η κηδεία της Τασσώς Καββαδία

    Σήμερα στις 11 το πρωί, από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, θα γίνει η κηδεία της ηθοποιού Τασσώς Καββαδία, η οποία έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 91 της χρόνια

    Την καθιέρωσαν οι ρόλοι της "κακιάς'". Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου. Όπως έλεγε και η ίδια, «ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα' φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».

    Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. «Δεν έπαιξα αρχαία τραγωδία γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ είναι κάτι μουσειακό για μένα. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση. Δεν μου αρέσει το μουσειακό θέατρο, μου αρέσει το καθημερινό θέατρο», είχε δηλώσει.

    Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κούν.

    Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

    Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση.

    Απέκτησε τρία παιδιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει ψήφισης του Προϋπολογισμού

    24ωρη απεργία στα ΜΜΜ

    Σημέρα ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ωστόσο, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τον εμπορικό κόσμο διαφοροποιούν μερικώς τη στάση τους, ενώ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χάρης Τσιόκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και επίταξης των εργαζόμενων σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Radio 9", ο κ. Τσιόκας είπε ότι είναι παράδοξο να γίνονται κινητοποιήσεις τέτοιας έκτασης, την ώρα που δεν έχει δοθεί ακόμη το νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση, τόνισε πως μπορεί η επιστράτευση να είναι ένα ακραίο μέτρο, ωστόσο η Πολιτεία έχει τα μέσα να μην επιτρέψει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα και κάλεσε τους εργαζόμενους στο διάλογο.

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και τα τρένα του ΟΣΕ, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Την Πέμπτη, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    Τέλος, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

    3ωρη Παννατική στάση εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    Τρίωρη παναττική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 13:00 στο στην πλατεία Συντάγματος, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εναντίον των οικονομικών μέτρων ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη δράση και τους αγώνες τους, όσο θα συνεχίζονται οι άδικες και σκληρές πολιτικές.

    Στη στάση θα συμμετάσχουν και οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της (ΟΜ.Υ.Λ.Ε), και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

    Στάση εργασίας στους ΟΤΑ

    Σήμερα, από τις 11 το πρωί κι έως το τέλος της βάρδιας τους οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να προκηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, με αίτημα την «υπεράσπιση βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται και ανατρέπονται από τις ασκούμενες πολιτικές». Με τη νέα στάση εργασίας αναμένεται διόγκωση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος των συσσωρευμένων -εδώ και 20 μέρες- σκουπιδιών στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Οι λευκές απεργίες των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ της Φυλής αρχικά, λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης των 100 εργαζομένων στον Χώρο και στη συνέχεια οι απεργίες των εργατοϋπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, στον δήμο της Αθήνας, δημιούργησαν συνθήκες αποφοράς στη πόλη. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ένα 24ωρο πριν, να προχωρήσει σε κατάληψη του ΧΥΤΑ, με αιτιολογία την παραχώρηση του έργου αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Για τον λόγο αυτό το προεδρείο της ομοσπονδίας αποφάσισε κατάληψη των γραφείων Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ΕΣΔΚΝΑ), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου. Από την πλευρά του βέβαια ο ΕΣΔΚΝΑ, δια του προέδρου του και δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, απαντά ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση παραχώρησης της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, ούτε αποφάσισε κανείς πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

    Για την ώρα, πάντως, η Αθήνα εξακολουθεί να «πνίγεται» στα σκουπίδια και το εορταστικό κλίμα δεν φαίνεται να πτοεί τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας.

    Δίωρη πανελλαδική στάση εργασίας ΟΛΜΕ

    Πανελλαδική στάση εργασίας δύο ωρών κήρυξε η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου από τις 12.00 ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 ως τις 16.00 για την απογευματινή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και με στόχο να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση που διοργανώνουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έξω από τη Βουλή, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Όλα έτοιμα" για τον "Καλλικράτη"

    Χθες στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε όλες τις ενέργειες που έγιναν ώστε οι νέοι ΟΤΑ και οι νέες αιρετές Περιφέρειες να μπορέσουν να λειτουργήσουν επ' ωφελεία του πολίτη απρόσκοπτα από την πρώτη ημέρα του χρόνου.

    Ο υπουργός ανέφερε την προετοιμασία που έγινε μέχρι σήμερα και επαίνεσε το έργο και κυρίως τα αντανακλαστικά του ΣτΕ που παρά τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

    Ολοκληρώθηκαν, είπε ο κ. Ραγκούσης, τα σεμινάρια όλων των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που έλαβαν μέρος έφτασαν τους 450 και οι δημοτικοί τους 4.500. Εν ολίγοις η συμμετοχή τους άγγιξε το 90%.

    Τα προεδρικά διατάγματα (21 τον αριθμό) είναι ήδη έτοιμα για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το ΣτΕ έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο.

    Οι μετατάξεις ολοκληρώθηκαν (προαιρετικές και υποχρεωτικές) και θα ανακοινωθούν και επισήμως ώστε να γίνουν οι μετακινήσεις την κατάλληλη ώρα.

    Παράλληλα είναι έτοιμες και οι ΚΥΑ, για τις οποίες έχει εκφράσει τη γνώμη της και η ΚΕΔΚΕ. Επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία με τα κτήρια, όπως και η σήμανση με τις πινακίδες και τις σφραγίδες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει βγει και το ΑΦΜ παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν μόνα τους τα νέα Νομικά Πρόσωπα να πάρουν ΑΦΜ. «Τις επόμενες ημέρες θα έχουν τα πάντα στα χέρια τους» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός.

    Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η στελέχωση με 19 ειδικούς υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου (19 υπάλληλοι από μετατάξεις) για τις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Τέλος ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην προσφορά της ΕΕΤΑ όσο και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ο Καλλικράτης είναι σε έκταση και σε βάθος η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «με αυτόν αλλάζει η λειτουργία όχι μόνο των ΟΤΑ αλλά και του ίδιου του κράτους».

    Αναφερόμενος τέλος στις μετατάξεις των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είπε ότι οι υπάλληλοι θα περάσουν αυτοδικαίως στο προσωπικό των αιρετών περιφερειών.

    Αναφερόμενος ο κ. Ραγκούσης στα χρέη των δήμων είπε ότι «τα δάνεια των δήμων αγγίζουν τα 2 δισ ενώ σε 1 δισ ανέρχονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους. «Η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπερδανεισμένη, ούτε το δημόσιο χρέος έχει γονατίσει εξ αιτίας των δήμων» υποστήριξε ο υπουργός και δήλωσε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν το έργο τους οι 13 επιτροπές ελέγχου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων.

    Τέλος, σε κάποιους δήμους δόθηκαν προκαταβολές και επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους. Πρόκειται για τη Νίκαια, το Ζεφύρι και τη Ζάκυνθο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Χριστούγεννα με... σκουπίδια

    Σε ...χριστουγεννιάτικο εφιάλτη εξελίσσονται τα βουνά σκουπιδιών στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, από τις 11 το πρωί κι έως το τέλος της βάρδιας τους οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να προκηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, με αίτημα την «υπεράσπιση βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται και ανατρέπονται από τις ασκούμενες πολιτικές».

    Με τη νέα στάση εργασίας αναμένεται διόγκωση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος των συσσωρευμένων -εδώ και 20 μέρες- σκουπιδιών στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Οι λευκές απεργίες των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ της Φυλής αρχικά, λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης των 100 εργαζομένων στον Χώρο και στη συνέχεια οι απεργίες των εργατοϋπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, στον δήμο της Αθήνας, δημιούργησαν συνθήκες αποφοράς στη πόλη.

    Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ένα 24ωρο πριν, να προχωρήσει σε κατάληψη του ΧΥΤΑ, με αιτιολογία την παραχώρηση του έργου αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Για τον λόγο αυτό το προεδρείο της ομοσπονδίας αποφάσισε κατάληψη των γραφείων Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ΕΣΔΚΝΑ), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου. Από την πλευρά του βέβαια ο ΕΣΔΚΝΑ, δια του προέδρου του και δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, απαντά ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση παραχώρησης της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, ούτε αποφάσισε κανείς πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επίδειξη δύναμης

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη άσκηση με πραγματικά πυρά που έχουν κάνει ποτέ κοντά στη στρατιωτικοποιημένη μεθόριο με τη Βόρεια Κορέα σήμερα Πέμπτη, σε μια επίδειξη δύναμης, μετά την επίθεση από βορειοκορεάτικες συστοιχίες πυροβολικού εναντίον της νήσου Γιονγκπιόνγκ το Νοέμβριο.

    Τα γυμνάσια, στα οποία θα λάβουν μέρος μονάδες πυροβολικού, μαχητικά αεροσκάφη και ο μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτών που έχει κινητοποιηθεί ποτέ εγχωρίως εν καιρώ ειρήνης, σημειώνονται μετά από εκείνα που εκτυλίχθηκαν την Δευτέρα στο νησί με πραγματικά πυρά, κοντά στην αυστηρά φρουρούμενη θαλάσσια παραμεθόριο, και θεωρείται πιθανό να εξοργίσουν την Πιονγκγιάνγκ.

    Θα λάβουν χώρα στη νοτιοκορεάτικη ενδοχώρα.

    Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έμοιαζε να οδεύει προς αποκλιμάκωση χθες Τετάρτη μετά από τις ενδείξεις στην Πιονγκγιάνγκ πως η ΛΔΚ θα δεχόταν την επάνοδο επιθεωρητών του ΟΗΕ και την επανέναρξη συνομιλιών--που πάντως η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι "δε θα είχε νόημα" να αρχίσουν ακόμη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 December 2010 - 7:30:28 UTC