Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Παπανδρέου
  • [02] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
  • [03] Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας

  • [01] Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Παπανδρέου

    Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που αναφέρεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Την διενέργεια ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως στην ΕΕ μια συζήτηση για την νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας, πρότεινε στην ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται στους λαούς, τους πολίτες της Ευρώπης, τα συνδικάτα, τα κοινοβούλια και της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τους ευρωβουλευτές του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την άνοιξη σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη για την πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

    Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά με την επιμήκυνση του δανείου.

    Με τη σημερινή μου παρέμβαση, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε γενικότερες εξελίξεις. Είναι χρέος μας, τις επόμενες ημέρες, να είμαστε όλοι μια γροθιά, όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε, τέλος ο πρωθυπουργός.

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

    «Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης». Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την Παρασκευή, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επικείμενη θέσπιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

    Συνεχίζεται, για τρίτη ημέρα, σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης άνοιξε το Σάββατο, με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών από όλα τα κόμματα, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νέου προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει "εικονικό".

    Την αυλαία της συζήτησης θα κλείσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στις 12.00 ακριβώς θα αρχίσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, που είθισται να χαρακτηρίζεται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    «Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011, προσθέτοντας πως η ακολουθούμενη πολιτική, είναι η μόνη που μπορεί - παρά τα όποια λάθη ενδεχομένως υπήρξαν - να σώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει η Ελλάδα, η τελική επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη και προστασία της ευρωζώνης, και γιβ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, η αναβάθμιση της εικόνας και του κύρους της Ελλάδας, προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει με τον δικό της λόγο, στις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

    Δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της, χαρακτήρισε το Μνημόνιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

    «Ο λόγος μας είναι λόγος ευθύνης και η πράξη μας χρήσιμη. Μπορεί να γεννά και δυσαρέσκειες, αλλά ωφελούν τον κοινό σκοπό», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας μιλώντας επί του προϋπολογισμού, ενώ προέτρεψε «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε υπαγάγοντας το μερικό στο συνολικό, το κλαδικό και συντεχνιακό στο δημόσιο και κοινωνικό, να πετύχουμε να κερδίζει η χώρα».

    Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα ακόμη λιθαράκι στο αδιέξοδο, που οδήγησε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και για αυτό δεν είναι δεκτός από εμάς», τόνισε απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Την τελευταία φράση από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν λογοδοτεί η κυβέρνηση σε κανέναν παρά μόνον στην κοινωνία, όπου είναι και η ψυχή μας » επέλεξε για να σχολιάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού.

    Ο βουλευτής έκρινε ότι ο υπουργός μάλλον από τύψη είπε την κουβέντα αυτή, «για να διασκεδάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εντολή γα υπογραφή του μνημονίου.

    Ο κ. Τζαβάρας έκρινε ότι «ο υπουργός δεν διαχειρίστηκε με την απαιτούμενη δημοκρατική ευπρέπεια την υπόθεση αυτή», πρώτον, γιατί με την υπογραφή του η Ελλάδα παραιτείται αμετακλήτως από όλες τις ασυλίες της για σειρά ζητημάτων, κάτι που επισημαίνει και ο συνταγματολόγος Γ. Κασσιμάτης, πρώην νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο επικαλέστηκε ο βουλευτής. Και δεύτερον, γιατί με την υπαγωγή της δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο, παρέχεται το δικαίωμα στους δανειστές να παραχωρούν σε τρίτους, πιθανόν ξένη εχθρική χώρα, ή σε φορείς της αγοράς τα δικαιώματα που έχουν έναντι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

    Ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για "εκείνο το αλήστου μνήμης ``λεφτά υπάρχουν``", χαρακτήρισε τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.

    Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους, κατά τα πρότυπα του Ισημερινού, όπου διέγραψαν ένα μέρος του χρέους τους, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Α. Ροντούλης.

    Ενοχλημένος με τον υπουργό Οικονομικών και την εισήγησή του, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπενθυμίζοντας πως το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορίζει σήμερα ο υπουργός, η Αριστερά το στηλιτεύει τα τελευταία είκοσι χρόνια, από την εποχή της εισαγωγής του "με το δόγμα Σημίτη-Χριστοδουλάκη".

    Την ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα επισήμανε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη (επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας) κατά την ομιλία της επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και εναντίον της Αριστεράς.

    Αντιδρώντας στον νέο προϋπολογισμό, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη στάση εργασίας από τις 12.00 ως τις 3.00 το μεσημέρι. Επίσης, τις ώρες αυτές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη με στόχο να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας

    Τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνεται επίσης ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης ενισχύονται, ενώ τα βασικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν υγιή.

    Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα κατά το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.

    Για το λόγο αυτό συμφώνησαν ως προς το κείμενο περιορισμένης τροποποίησης της Συνθήκης που αφορά τη σύσταση ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.

    Στόχος είναι η τροποποίηση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ο "27" σημειώνουν , επίσης, τη δέσμευσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης έως τα τέλη του Ιουνίου 2011 προκειμένου να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.

    Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ο εν λόγω μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Επιτροπή να ολοκληρώσουν έως τον Μάρτιο του 2011 τις εργασίες της διακυβερνητικής ρύθμισης σχετικά με τη σύσταση του μελλοντικού μηχανισμού, ενσωματώνοντας τα γενικά χαρακτηριστικά που εκτίθενται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 28ης Νοεμβρίου 2010, την οποία επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση κινδύνου της σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.

    Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στις εργασίες αυτές. Μπορούν να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ad hoc βάση σε εργασίες που θα κινητοποιήσει ο μηχανισμός.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών ως προς τις έξι νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης, βάσει των συστάσεων της ειδικής ομάδας που προσυπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις φιλοδοξίες, ούτως ώστε να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2011. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 December 2010 - 5:30:18 UTC