Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Συζήτηση πολυνομοσχεδίου εν μέσω αντιδράσεων
  • [03] 60 χρόνια από την ίδρυση τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο»Ώ

  • [01] Επαφές πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ. Τσίπρας.

    Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

    Με αντικείμενο πέντε νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων εκείνου για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής, αλλά και το σχέδιο νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, συνεδριάζει σήμερα, στις 2.30 μ.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ειδικότερα, μετά τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου από το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα εξής νομοσχέδια:

    Τα σχέδια νόμου για την "Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού" και την "Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις", του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

    Επιπλέον, από το Υπουργικό Συμβούλιο περνάει αύριο το σχέδιο νόμου για την "Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής", του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, καθώς επίσης και εκείνο για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις", του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδ. Λοβέρδου.

    Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή για την "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συζήτηση πολυνομοσχεδίου εν μέσω αντιδράσεων

    Βολές επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας κατεπείγουσας ψήφισής του, δέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα επείγοντα οικονομικά και εργασιακά μέτρα - με την αντιπολίτευση ομόθυμα να απορρίπτει τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του σε μία συνεδρίαση.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το επείγον της διαδικασίας, τονίζοντας πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την Τρόικα - ενώ και οι δημοσιονομικές του προβλέψεις δεν επιδέχονται καθυστέρηση.

    Από πλευράς της, η αξιωματική αντιπολίτευση με τους Γ. Βρούτση και Μ. Κεφαλογιάννη, επεσήμανε πως επείγει μονάχα η εφαρμογή των αυξομειώσεων στον ΦΠΑ και πως η σύνδεση των διατάξεων αυτών με τις επίμαχες ρυθμίσεις για τις μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ, ή το χάρισμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, γίνεται εκ του πονηρού.

    «Στόχος της διαδικασίας είναι να γίνει η Βουλή η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσει και να δώσει τυπική κάλυψη σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων», παρατήρησε ο Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) εκτίμησε πως η κυβέρνηση επείγεται να λάβει τα μέτρα αυτά, έχοντας σκοπίμως καθυστερήσει, προκειμένου να μην ανακοινώσει αντιδημοφιλή μέτρα πριν τις δημοτικές εκλογές.

    «Επείγεστε να φέρετε το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Μέχρι και πριν ένα μήνα λέγατε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Περίμενα να υπάρξουν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να διαμαρτυρηθούν εδώ - κι όχι μόνον στις κομματικές συσκέψεις», είπε.

    «Συναίνεση η κυβέρνηση δεν θα λάβει, αλλά συνεννόηση θα έπρεπε να υπάρξει. Η κοινωνία πείθεται με τον διάλογο», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ανεξάρτητη βουλευτής - επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Μόνον το ΦΠΑ έχετε υποχρέωση να περάσετε γρήγορα. Ε, φέρτε τον χώρια... Ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

    «Με απορία και αγανάκτηση ο ελληνικός λαός και η Βουλή, παρακολουθούν όλα αυτά τα τεκταινόμενα του τελευταίου καιρού - και κυρίως αυτά που διαπράττονται απβ το υπουργείο Οικονομικών», παρατήρησε ο Θ. Λεβέντης (ανεξάρτητος - μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»). «Είναι νομιμοφανή, αλλά απαράδεκτα από κάθε άποψη», είπε.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Α. Μακρυπίδης χαρακτήρισε «εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής» την διαδικασία.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πολύπλοκο, «δεν είναι εύκολο, αφορά όλα τα υπουργεία και ενέχει δύσκολες αποφάσεις, γιατί η κυβέρνηση καλείται να το υλοποιήσει μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης που δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη». Η κυβέρνηση ζητά την κατεπείγουσα υπερψήφιση του νομοσχεδίου, «καθώς περιλαμβάνει μέτρα που υποβοηθούν την υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2011, ρυθμίσεις ζητημάτων που πρέπει να ξεκινήσουν από 1/1/2011 και μια σειρά από μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, που πρέπει επίσης να ξεκινήσουν άμεσα».

    Η επί της διαδικασίας αντίρρηση της αντιπολίτευσης, παρακάμφθηκε με ψηφοφορία διβ ανατάσεως των χειρών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] 60 χρόνια από την ίδρυση τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

    Ο Ύπατος Αρμοστής κ. Γκουτέρες έχει πολλές φορές προειδοποιήσει, τον τελευταίο χρόνο, για τα διογκούμενα κενά στην προστασία των 43 εκατομμυρίων βίαια εκτοπισμένων και ανιθαγενών. "Το περιβάλλον για τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους, τους αιτούντες άσυλο, τους ανιθαγενείς και άλλους που χρήζουν διεθνούς προστασίας γίνεται όλο και πιο περίπλοκο" προειδοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής. Και παραθέτει τα "σημάδια" της νέας ανησυχητικής κατάστασης:

    - Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυο δεκαετιών σε ό, τι αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό. "Παρακολουθούμε τη δημιουργία ημι-μόνιμων, παγκόσμιων προσφυγικών πληθυσμών. Η μεταβαλλόμενη φύση και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συρράξεων καθιστά πιο δύσκολες την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης" σημειώνει ο κ. Γκουτέρες.

    - Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε 69 χώρες, το ένα τρίτο των κρατών του κόσμου. Στη Σομαλία δεν διαφαίνεται καμία πραγματική προοπτική ειρήνευσης. "Δε νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα προσφύγων που να απορρίπτονται, να στιγματίζονται και να υφίστανται διακρίσεις τόσο συστηματικά" σχολιάζει ο κ. Γκουτέρες.

    - Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παγκοσμίως βρίσκονται παγιδευμένοι σε γειτονικές χώρες, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δηλ. ο αναπτυσσόμενος κόσμος φιλοξενεί το 80% των προσφύγων παγκοσμίως. Γι αυτό και ο κ. Γκουτέρες μιλά για "ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς αλληλεγγύης και του καταμερισμού ευθυνών".

    - Όμως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τη μετεγκατάστασή τους. "Έως και 800.000 πρόσφυγες χρειάζονται μετεγκατάσταση. Εντούτοις ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται ετησίως καλύπτει μόλις το 10% αυτού του αριθμού και λιγότερο από το 1% των προσφύγων παγκοσμίως" λέει ο κ. Γκουτέρες.

    - Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, πέραν των προσφύγων, είναι σήμερα βίαια εκτοπισμένοι: Μεταξύ αυτών, 50 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. 27 εκατ. εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους εξαιτίας συγκρούσεων. Για την καλύτερη διαχείρισή τους ο κ. Γκουτέρες συστήνει στενή συνεργασία μεταξύ των οργανισμών του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, εθνικών και διακρατικών ΜΚΟ.

    Περίπου 12 εκατ. άνθρωποι είναι ανιθαγενείς. "Το να μην έχεις εθνικότητα αποτελεί από μόνο του στέρηση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, που αναπόφευκτα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και με τα υπόλοιπα δικαιώματα" σημειώνει ο κ. Γκουτέρες. Δεν μπορούν να εργασθούν νόμιμα ή να ταξιδέψουν. Ίσως να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε εκπαίδευση για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η Ύπατη Αρμοστεία διοργανώνει για το 2011 μεγάλη εκστρατεία υπέρ αναγκαστικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι ανιθαγένειας.

    Η κατάσταση στην Ελλάδα

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών στον Έβρο. Οι συνθήκες κράτησης έχουν χαρακτηριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία προβληματικές, οι διαδικασίες υποδοχής ακατάλληλες και οι μηχανισμοί διαπίστωσης των αναγκών των ανθρώπων που καταφθάνουν - μεταξύ τους άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας - ανύπαρκτοι.

    Κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην περιοχή, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας διαπίστωσε ακατάλληλες συνθήκες κράτησης εξαιτίας του υπερσυνωστισμού: Άντρες, γυναίκες, παιδιά στοιβάζονται σε μικρούς χώρους, με κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Επίσης διαπίστωσε ότι απουσιάζουν βασικές υπηρεσίες όπως ενημέρωσή τους για δικαιώματα και υποχρεώσεις, διερμηνεία σε γλώσσα που κατανοούν, νομική συνδρομή για τη διαδικασία πολιτικού ασύλου. "Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χρήζει επείγουσας δράσης και δεν είναι διαχειρίσιμη με τις υφιστάμενες διοικητικές δομές και τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους" έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Γραφείου Αθήνας κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος. "Χρειάζονται επίσης πολιτικές κατανομής ευθυνών και αλληλεγγύης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει την υλοποίηση της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης στον τομέα του πολιτικού ασύλου, καθώς η χώρα δεν διαθέτει λειτουργικό σύστημα ασύλου. Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από τα κεντρικά της Γενεύης, κρίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται "σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που δεν θα έπρεπε να υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Όπως σημειώνεται "η πλειοψηφία των αιτούντων δεν λαμβάνει καμία βοήθεια και πάρα πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται στους δρόμους".

    Τέλος, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 December 2010 - 5:30:21 UTC