Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  • [02] Επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [03] Η ατζέντα της Δευτέρας 13/12/2010
  • [04] Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας ο»Ώ

  • [01] Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αρχίζει σήμερα το μεσημέρι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και φορολογικές αλλαγές.

    Νωρίτερα συνεδριάζουν με διευρυμένη σύνθεση, στις 11.00 π.μ, οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τους υπουργούς, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, για το πολυνομοσχέδιο.

    Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο Τρίτη.

    Έχουμε μια επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν ή ακόμα και να κλείσουν, τόνισε την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, και πρόσθεσε ότι βγαίνοντας από αυτό το τούνελ, πρέπει να φροντίσουμε να έχουν όσο δυνατόν μικρότερες απώλειες, να έχουν διατηρηθεί οι εταιρίες και οι θέσεις εργασίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς μίλησε για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».

    Η Αλ.Παπαρήγα τόνισε στη Βουλή ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης»

    «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση των μισθών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «παραβίαση κάθε κανόνα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, καθώς κάθε φορά που θέλει η κυβέρνηση να περάσει αντιλαϊκά μέτρα ενεργοποιεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επαφές ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός των κρατών-μελών της, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Α. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα.

    Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον μηχανισμό στήριξης «που τους τελευταίους μήνες και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην Ευρωζώνη, έχει γίνει κεντρικό θέμα για την πορεία της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρωζώνης».

    Επεσήμανε ακόμη ότι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε για το θέμα της αλλαγής στη Συνθήκη τη Λισαβόνας» και πρόσθεσε ότι η ουγγρική προεδρία θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους επόμενους μήνες.

    Ο κ. Όρμπαν αναφέρθηκε στις δυσκολίες στην οικονομία της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, λέγοντας ότι «καταλαβαίνουμε ότι για κάθε χώρα χρειάζεται ένα ειδικό μείγμα οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, αλλιώς δεν μπορούμε να επιτύχουμε» και ευχήθηκε η Ελλάδα να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να ενταχθεί και πάλι στις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών χωρών είναι προτεραιότητα για την ΕΕ και σίγουρα για την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

    Είπε, ακόμη ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διεύρυνση συζήτησαν και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «κάτι που στηρίζουμε με τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

    Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και για το Κυπριακό, εν όψει και της συνάντησης του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η μετανάστευση εντός των συνόρων της ΕΕ, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για «συστηματική ευρωπαϊκή πολιτική».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ένα από τα θέματα που έχουν αναδειχθεί και που συμφώνησαν με τον κ. Όρμπαν ότι θα πρέπει να είναι κεντρικό κατά την ουγγρική προεδρία, είναι το θέμα των Ρομά.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το γραμματέα της γαλλικής προεδρίας Κλοντ Γκεάν. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ. Τσίπρας.

    Παπανδρέου για αγροτική πολιτική

    "Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης αλλαγής στη γεωργία" σημείωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας τις εργασίες της Περιφερειακής Σύσκεψης για την Αγροτική Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα " μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για τις αλλαγές και το μέλλον της Ελλάδας".

    Επίσης προανήγγειλε την ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης " από μηδενικής βάσης" , όπως είπε χαρακτηριστικά και που θα έχει ως αποτέλεσμα , " να απελευθερωθούν Γεωπόνοι και Κτηνίατροι ώστε να βρεθούν δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο χωράφι και τη στάνηβ¦" Και ευχήθηκε στον αρμόδιο υπουργό , τον Κώστα Σκανδαλίδη να τα καταφέρει με τις αλλαγές που δρομολογεί .

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της νέας αγροτικής πολιτικής είναι όσοι επιστρέφουν για να ζήσουν στην περιφέρεια, να βρίσκουν γόνιμο έδαφος.

    Καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα δαπανούμε κάθε χρόνο 6,5 δις ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και μάλιστα πολλές φορές κατώτερα των δικών μας και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας, σε διεθνές επίπεδο, για την αποτροπή διατροφικών κρίσεων, συρρίκνωσης των υδάτινων πόρων και την ερημοποίηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η ατζέντα της Δευτέρας 13/12/2010

  • Επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2011.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων.

    08:30:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας Victor Orban. Αθήνα/ξενοδ. Πεντελικόν (Κηφισσιά)

    09:50:00 Ημερίδα με θέμα "Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρος -Πολιτικές οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες: Παρόν και Μέλλον", διοργανώνουν ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τις εργασίες θα ανοίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Αθήνα/ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία"

    10:30:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Claude Gueant. Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

    11:00:00 Συνέντευξη της πανελληνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων. Αθήνα/γραφεία της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων (Μεσογείων 96)

    11:30:00 Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν τα προεδρεία του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), με θέμα τη γενική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, Θεσσαλονίκη/κτίριο ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα παρουσιάσει τον Επενδυτικό Νόμο. Θα ακολουθήσει αναλυτική συζήτηση off camera με τον υπουργό και την επιστημονική ομάδα τεκμηρίωσης του Επενδυτικού Νόμου. Αθήνα/Νίκης 5-7 3ορ.

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου΅Ελλάδος. Αθήνα/Σταδίου 24 - Αίθουσα συνεδριάσεων "Ανδρέας Κόττας"

    12:00:00 ''Βραβεία Κούν''. Απονομή

    12:00:00 Παραδίδεται σε χρήση το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του δήμου Πατρέων. Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα γίνει επίδειξη στους μαθητές του προγράμματος Κυκλοφορών με Ασφάλεια». Πάτρα/διαστ. Κανελλοπούλου και Αθηνών

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έκθεση ντοκουμέντων "Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση". Οργανώνεται από το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Αθήνα/Πολιτιστικό Κέντρο ΜΙΕΤ (Αγ. Κωνσταντίνου 20)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου, για να παρουσιάσει την εκπτωτική κάρτα "Thess Bonus Card". Θεσσαλονίκη/γραφεια Εμπορικού Συλλόγου/Λαδάδικα-Πλ. Μοριχόβου 1

    13:00:00 Παρουσίαση από τον Μίμη Ανδρουλάκη του νέου του βιβλίο. Θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Αθήνα/CityLink (στοά Σπυρομήλιου, είσοδος από Βουκουρεστίου)

    13:00:00 Αδελφοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου "Αττικόν". Στην τελετή υπογραφής πρωτοκόλλων αδελφοποίησης των Νοσοκομείων θα παραστούν ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρήστος Πατσαλίδης και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.

    14:00:00 Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο

    19:00:00 Συζήτηση για το Μηχανισμό των Αντικηθύρων. Στο πλαίσιο των "Καφέ της Επιστήμης", που διοργανώνει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Βρετανικό Συμβούλιο, ο καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, θα συζητήσει για τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις που περιέχει ο Μηχανισμός, επικεντρώνοντας στην εξέλιξη των ανακατασκευών του Price, του Κριάρη και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Οι ανακατασκευές θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Θεσσαλονίκη/6ο χλμ οδού Θεσ/κης-Θέρμης

    19:30:00 Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Τηλέμαχου Χυτήρη. Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού μιλά για τη νέα ποιητική δουλειά του.

    19:30:00 Διάλεξη με θέμα "Τα ευρήματα του μετρό", διοργανώνει ο Σύνδεσμος των "Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης", με ομιλήτριες τις αρχαιολόγους Λίλιαν Αχειλαρά ("Οι νεκροπόλεις της αρχαίας Θεσσαλονίκης μέσα από τα ευρήματα του ΜΕΤΡΟ") και Μελίνα Παϊσίδου ("Τα ευρήματα του ΜΕΤΡΟ από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη"). Θεσσαλονίκη/Αρχαιολογικό Μουσείο

    20:00:00 Λίζη Καλλιγά ''Μετοίκησις''. Φωτογραφική έκθεση για την μεταφορά εκθεμάτων απο το παλαιό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οργανωτές το Μουσείο Μπενάκη και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αθήνα/Πειραιώς 138

    20:30:00 Παρουσίαση του νέου cd του Διονύση Τσακνή ''Εαυτούληδες''. Αθήνα/Ιανός ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    15:00:00 Ποδόσφαιρο-Γ` Εθνική (2ος όμιλος, 13η ημέρα):

    ΑΕ Ποντίων Κατερίνης-Μακεδονικός

    Ρόδος-Χανιά

    18:30:00 Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ 2010. Αθήνα/ΣΕΦ

    21:30:00 Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (9η Ημέρα-2ος όμιλος): Σαρλερουά (Βέλγιο)-Ολυμπιακός

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (7η αγωνιστική):

    17:15 Πανελλήνιος-Πανιώνιος

    19:00 Μαρκόπουλο-Ηρακλής Κηφ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας

    Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, μακριά από "κακόφημους δρόμους", στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το έγκλημα συνάντησε τους αναγνώστες του. Το μυστήριο που καλούνταν να εξιχνιάσουν οι παρευρισκόμενοι βρισκόταν γύρω από τη μαγεία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τιμωροί του εγκλήματος και ευφυείς παραβάτες, "συνένοχοι", συγγραφείς και "υποψιασμένοι αναγνώστες", μέλη και φίλοι της νεοσυσταθείς Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας διερεύνησαν "τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας".

    Από την εποχή του Έντγκαρ Άλλαν Πόε με τους "φόνους της Οδού Μοργκ" το 1841, τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με τον Σέρλοκ Χολμς, την Αγκάθα Κρίστι, τον Τομ Ρίπλει της Πατρίτσια Χάισμιθ μέχρι και τον δικό μας Γιάννη Μαρή το έγκλημα έχει εμπνεύσει σημαντικούς συγγραφείς και συναρπάσει εκατομμύρια αναγνωστών.

    Από τον παντογνώστη Σέρλοκ Χολμς το 1887, τους πολλούς πιθανούς ενόχους της Αγκάθα Κρίστι, η διαδρομή της αστυνομικής λογοτεχνίας είναι μακριά. Ιδιωτικοί ντετέκτιβ, διανοούμενοι ήρωες δολοφόνοι που αντιμετωπίζονται θετικά, με τον αινιγματικό Ρίπλει της Πατρίτσια Χάισμιθ, όπου οι προσωπικές του ερινύες οδηγούν τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί του, η απόσταση είναι μεγάλη.

    Η εμφάνιση της αστυνομικής λογοτεχνίας ως ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό είδος έχει ως αφετηρία τις αρχές του 19ου αιώνα (στη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία), οπότε και θεσμοθετείται κρατικά η αστυνομία ως μηχανισμός ελέγχου του εγκλήματος. Ο μεσοπόλεμος του 20ου αιώνα στην Ευρώπη θα ονομαστεί η Χρυσή Εποχή του αστυνομικού αφηγήματος, διότι στην Αγγλία η αστυνομική ιστορία υπερβαίνει το χώρο του διηγήματος ή της νουβέλας, όπως συνέβαινε έως τότε, και ανοίγεται στο μυθιστόρημα με διάσημη εκπρόσωπό της την Αγκάθα Κρίστυ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 December 2010 - 11:30:29 UTC