Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι σε μικροκομματικές προσεγγίσεις"
  • [02] ΠΣΑΤ: Οι κορυφαίοι της χρονιάς
  • [03] ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 4 δισ. σε φοροφυγάδες
  • [04] Ο Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΕΣΚ
  • [05] "Διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"
  • [06] Ένταση στο συλλαλητήριο
  • [07] Ισραήλ. 40 νεκροί από πυρκαγιά
  • [08] Στη Ρωσία το Μουντιάλ 2018

  • [01] "Όχι σε μικροκομματικές προσεγγίσεις"

    "Έχουμε μπει σε έναν δρόμο, που είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος που θα μας οδηγήσει κάπου, γιατί οι άλλοι οδηγούν σε αδιέξοδο", ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

    "Είμαστε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις, μαγικές συνταγές και μεγάλα λόγια", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ περί μηδενισμού του χρέους εντός 18 μηνών - αναφορές που ωστόσο, δεν προτάχθηκαν σήμερα από τον εισηγητή της.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχουν μονάχα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και πρωτοβουλίες τόνωσης της οικονομίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα φάρμακα, η μείωση της φορολογίας στα μη διανεμόμενα κέρδη κ.ά..

    Για λογαριασμό της ΝΔ, ο Χ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «εικονικό» και «εκτός πραγματικότητας» τον Προϋπολογισμό, ενώ έψεξε την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, παρατηρώντας πως «η ύφεση είναι βαθειά και παραμένει».

    "Καταρρέει ο μύθος ότι η ευρωζώνη και το ευρώ, αποτελούν μέσο θωράκισης των οικονομιών", τόνισε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την "ανεπαρκή δημοσιονομική προσαρμογή που ασκεί". "Το 2010 ήταν τραγικός χρόνος - το 2011 μπαίνουμε σε εφιάλτη", παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης, του ΣΥΡΙΖΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΠΣΑΤ: Οι κορυφαίοι της χρονιάς

    Με μαζική συμμετοχή των επαγγελματιών Αθλητικών δημοσιογράφων-μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών, αθλητριών, ομάδων, προπονητών και αθλητών-τριών με αναπηρία, που διοργανώνει για 57η συνεχή χρονιά ο ΠΣΑΤ.

    Τα αποτελέσματα για τους τρεις πρώτους ανά κατηγορία, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΤ 2010", που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου (18:00) στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

    Σύμφωνα, με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι τρεις επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή, είναι (με αλφαβητική σειρά), οι Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο), Λευτέρης Κοσμίδης (Γυμναστική), Βλάσης Μάρας (Γυμναστική).

    Οι τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας της χρονιάς είναι (με αλφαβητική σειρά), οι Βάσω Μιλούση (Γυμναστική), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (Τζούντο), Αλεξάνδρα Τσιάβου (Κωπηλασία).

    Οι τρεις επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας είναι (με αλφαβητική σειρά), οι Αθηναϊκός (Μπάσκετ γυναικών), Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου ανδρών, Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης (Υδατοσφαίριση γυναικών).

    Επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή είναι (με αλφαβητική σειρά), οι Γιώργος Αγγέλου (Γυμναστική), Τζώρτζης Δικαιουλάκος (Μπάσκετ), Αλεξία Καμένου (Υδατοσφαίριση).

    Επικρατέστεροι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή με αναπηρία είναι (με αλφαβητική σειρά), οι Παύλος Μάμαλος (Αρση Βαρών), Ευστράτιος Νικολαίδης (Στίβος), Χρήστος Ταμπαξής (Κολύμβηση).

    Επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία είναι (με αλφαβητική σειρά), οι Θεοδώρα Μουτσίου (Σκοποβολή), Μαρία Σταματούλα (Στίβος), Μαρία Τσάκωνα (Κολύμβηση).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 4 δισ. σε φοροφυγάδες

    Ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, μεγαλογιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αλλά και οίκοι μόδας έχουν ελεγχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ οι ελεγκτές του οποίου έχουν βεβαιώσει πρόστιμα που υπερβαίνουν 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ελέγχους που έχουν γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ο κ. Καπελέρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα που δεν συνάδουν με το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων. Εξάλλου, τρεις οίκοι μόδας δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ, ενώ αποκαλύφθηκε ύστερα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους ότι είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ το χρόνο.

    Επίσης, 299 φορολογούμενοι δήλωναν το σκάφος τους ως επαγγελματικό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν φέρει μόνο τον Οκτώβριο έσοδα 15 εκατ. ευρώ από αλλαγή χρήσης σκαφών από επαγγελματικά σε ιδιωτικά.

    Το ΣΔΟΕ ελέγχει και 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Εξαιτίας της προβλεπόμενης απαλλαγής από το ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις οι επισκευές των πλοίων γίνονται χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΕΣΚ

    Απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση επιχειρούν να δώσουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βαρσοβία και στο οποίο τη χώρα μας εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

    Η σύγκληση του ΕΣΚ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

    Από το βήμα του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΣΚ Π. Ράσμουσεν επανέλαβε την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT).

    «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας πρέπει να παρέχει πραγματική προστασία των κρατών - μελών της ΕΕ από τη χρεοκοπία. Πρέπει να επιμείνουμε στην άντληση περισσότερων πόρων από μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και από τα ευρωομόλογα, προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΚ. Είναι ένα νέο εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόνισε.

    Από τον φόρο FTT είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι της τάξεως των 200 δισ. ετησίως που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.

    Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Μάρτιν Σούλτς είπαν χαρακτηριστικά: «Φτάνει πιά με την κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης. Χρειάζονται περισσότεροι κανόνες. Λιγότερος χώρος στις αγορές, περισσότερη ευημερία για όλους».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Διέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"

    Τις θέσεις του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως για τα θέματα της οικονομίας, παρουσίασε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του γεύματος που του παρέθεσαν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώθηκε, κυρίως, στο γεγονός ότι "η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση μάλλον, παρά μειώνει το έλλειμμα", αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διόγκωση του χρέους, ενώ εξήγησε λεπτομερώς τις προτάσεις της ΝΔ για τη διόρθωση του μείγματος και την ανάπτυξη της Οικονομίας, τονίζοντας εκ νέου πως «διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την ανάπτυξη».

    Εξ άλλου, σε ερώτηση ξένου διπλωμάτη για το Κυπριακό, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε πως η ΝΔ είναι υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που εδράζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στο κοινοτικό κεκτημένο (acquis communautaire) και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Όσον δε αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επειδή ακούγονται πολλά για μυστική διπλωματία, η ΝΔ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου, όπως αυτό θεμελιώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ένταση στο συλλαλητήριο

    Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών σημειώθηκαν το απόγευμα έξω από τη Βουλή, στη διάρκεια εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ πέντε άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

    Ειδικότερα, εκατοντάδες φοιτητές, η πλειονότητα των οποίων ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, πραγματοποίησαν αργά το μεσημέρι συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν εναντίον του Μνημονίου και των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών ήταν μπροστά στη Βουλή, ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να διασπάσουν το φράγμα των ανδρών των ΜΑΤ για να περάσουν προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν, ενώ ορισμένοι συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τέσσερις διαδηλωτές.

    Πέντε άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, όπου τους ακολούθησαν αρκετοί από τους διαδηλωτές, ενώ μικρή ομάδα κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ισραήλ. 40 νεκροί από πυρκαγιά

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος Καρμέλ κοντά στο λιμάνι της Χάιφας, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, ενώ δεκάδες είναι και οι σοβαρά τραυματίες.

    Τα ισραηλινά μμε ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρίσκονταν μέσα σε λεωφορείο το οποίο προσπάθησε να μεταφέρει πολίτες από το φλεγόμενο δάσος και τελικώς τυλίχτηκε στις φλόγες. Μια άλλη πληροφορία αναφέρει ότι το λεωφορείο ήταν γεμάτο με κρατούμενους από γειτονική φυλακή όπου συνήθως κρατούνται Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στη χώρα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα ή για απλούς λόγους ασφαλείας. Μια τρίτη εκδοχή που θεωρείται και η πλέον έγκυρη αναφέρει ότι στο λεωφορείο επέβαιναν φρουροί της φυλακής ίσως και μέλη σωστικών συνεργείων που έσπευσαν προς βοήθεια των εγκλωβισμένων πολιτών στο δάσος Καρμέλ.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι "ένα λεωφορείο που βρέθηκε στο δάσος έπιασε φωτιά και εικάζεται ότι κάηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, πιθανώς τη στιγμή που ο οδηγός προσπάθησε να γυρίσει πίσω και να βγει από την περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή".

    Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστός ο λόγος που προκάλεσε την πυρκαγιά που θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο Ισραήλ, όπου τώρα επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αφύσικες για την εποχή.

    Βοήθεια από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Ρωσία ζητά ο ισραηλινός πρωθυπουργός για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Στη Ρωσία το Μουντιάλ 2018

    Με δύο αποφάσεις που μπορούν να θεωρηθούν έκπληξη, η εκτελεστική επιτροπή της FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Η διεθνής ομοσπονδία επέλεξε δύο χώρες που δεν έχουν φιλοξενήσει ποτέ τελική φάση Μουντιάλ, δημιουργώντας παράλληλα και μία αξιοσημείωτη αντίθεση: η Ρωσία με έκταση περίπου 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη χώρα που έχει αναλάβει ποτέ τη διοργάνωση, ενώ αντίθετα το κράτος του Περσικού Κόλπου θα γίνει το μικρότερο που θα φιλοξενήσει Μουντιάλ, με έκταση μόλις 11.437 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Τη διοργάνωση του 2018 διεκδικούσαν ακόμη η Αγγλία (θεωρείτο το μεγάλο φαβορί) και από κοινού οι Ισπανία/Πορτογαλία και Βέλγιο/Ολλανδία. Για το 2022 είχαν θέσει υποψηφιότητα οι ΗΠΑ (επίσης θεωρούνταν φαβορί), Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

    "Δεν θα το μετανιώσετε που μας εμπιστευθήκατε", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ. Στη Ζυρίχη μεταβαίνει ο Β. Πούτιν για να ευχαριστήσει τη FIFA.

    "Θα είστε υπερήφανοι για όλα όσα θα πετύχουμε", δήλωσε ο γιος του Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υποψηφιότητας της χώρας.

    "Ευτυχισμένο πρόεδρο" χαρακτήρισε τον εαυτό του ο ισχυρός άνδρας της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 December 2010 - 17:30:25 UTC