Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απλώς, δεν καπνίΖΩ"
  • [02] Πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών
  • [03] Χ. Καστανίδης: "Υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις"
  • [04] Κινητοποιήσεις
  • [05] «Επέστρεψε» στο Πατριαρχείο
  • [06] Στα άδυτα της διπλωματίας
  • [07] Το 51ο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης

  • [01] "Απλώς, δεν καπνίΖΩ"

    Κάθε δέκα δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Κάθε χρόνο, πάνω από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη.

    Η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου. Ήδη, από την 1η Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

    Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσω της νέας εξειδικευμένης ιστοσελίδας που λειτουργεί από σήμερα, 29 Νοεμβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://web.ana-mpa.gr/nosmoking" ( Απλώς δεν καπνίΖΩ ), συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τους τρόπους απεξάρτησης και τα κέντρα διακοπής του τσιγάρου. Επίσης, παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και την αξία της άσκησης στην καθημερινή ζωή.-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών

    Την πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών αποφάσισε το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, μετά την απόφαση της ΠΝΟ για νέα 48ωρη απεργία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    «Δυστυχώς η αδιαλλαξία των δύο πλευρών και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο και συνέχιση της απεργίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στη δημόσια υγεία εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμευτικό υλικό και αφετέρου να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας για να ταφούν», τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε επίσης ότι «η καταστροφική βάση της παραγωγής των νησιών μας, η νέκρωση κάθε ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας δεν φαίνεται να ήταν ικανά να αποτρέψουν τους εμπλεκόμενους να συζητήσουν και να βρουν μια αποδεκτά κοινή λύση».

    Το μεσημέρι, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά αποφάσισε τη συνέχιση για ακόμη 48 ώρες της απεργίας μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    Από την απεργία έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στα νησιά καθώς πολλοί παραγωγοί πληρώνουν ήδη ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης που έχουνε κλείσει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Χ. Καστανίδης: "Υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις"

    Υποκινούμενες είναι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα στις φυλακές της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

    "Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί αν παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν. Αισθανόμενοι όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν όταν βλέπουν μια ηγεσία η οποία προσπαθεί να προλάβει, μια ηγεσία που προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών, να φιλελευθεροποιήσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα και όταν βλέπει μια ηγεσία να τους προσπερνά κάνοντας τη δουλειά τους, αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης", τόνισε ο κ. Καστανίδης.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικότερα για την προστασία της υγείας τους.

    Για τον σκοπό αυτό ο κ. Καστανίδης προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς (νοσοκομεία, κ.λπ.) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή εθελοντικά ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ιατρικές ειδικότητες έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κινητοποιήσεις

    Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, όπως αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια και οι ομοσπονδίες του κλάδου. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

    Η απεργία θα αρχίσει στις 6:00 και θα λήξει την Τετάρτη την ίδια ώρα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο συμμετέχει στην απεργία δεν θα μεταδίδει ειδήσεις, στο διάστημα αυτό.

    Η ΠΟΕΣΥ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι "δεν θα ανεχθούμε μειώσεις στους μισθούς, υποβάθμιση των ΣΣΕ, απολύσεις και δυσμενείς τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις" και καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις "να σταματήσουν αμέσως τις πρωτοβουλίες απορρύθμισης και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ όπου μπορούν να συζητηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί στον Τύπο".

    Εξάλλου, σε 48ωρη απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι γιατροί του ΙΚΑ. Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητεί ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ. Ζητεί ακόμη κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών και εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] «Επέστρεψε» στο Πατριαρχείο

    Οι τουρκικές αρχές παρέδωσαν τον τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στις 3 Νοεμβρίου, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε αποφασίσει να επιστραφεί στο Πατριαρχείο ο τίτλος.

    Τον τίτλο παρέλαβε από το τμήμα κτηματολογίου του γραφείου Επάρχου στην Πρίγκηπο, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου και λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κτιστάκις με τον συνεργάτη του, Τούρκο δικηγόρο Τζεμ Μουράτ Σοφούογλου. Στη συνέχεια ο τίτλος παραδόθηκε, στο Φανάρι, από τους δικηγόρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος, σήμερα αυτό ήταν το δώρο του Αγίου Ανδρέα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Σοφούογλου είπε πως «αποκαταστάθηκε ένα δικαίωμα» και υπογράμμισε πως το τίτλος του Ορφανοτροφείου ανήκε στο Πατριαρχείο μέχρι το 2005, όταν αφαιρέθηκε με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση συνιστά νομικό προηγούμενο για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

    Ο Γιάννης Κτιστάκις επεσήμανε ότι «η ομάδα δικηγόρων εργάστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανωτερότητα του δικαίου και το Πατριαρχείο».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Στα άδυτα της διπλωματίας

    Διακόσιες πενήντα χιλιάδες τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου φέρνοντας στο φως τα άδυτα της διπλωματίας των ΗΠΑ.

    Πρόκειται για "250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα", γράφει η "New York Times", στην οποία το WikiLeaks έδωσε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα, όπως και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου.

    Οι σημειώσεις αυτές "προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο πανόραμα μυστικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτές που εφαρμόζουν οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο", παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα. Ορισμένα από τα έγγραφα αυτά είναι πολύ πρόσφατα, προσθέτει.

    Τα περίπου 250.000 έγγραφα φέρνουν στο φως τις πρακτικές της αμερικανικής διπλωματίας που συνήθως κρατούνται μυστικές σε μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, ευαίσθητου χαρακτήρα ή όχι.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκρινε ότι οι διαρροές εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο του Wikileaks, συνιστούν "μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Το 51ο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης

    Μικρότερο μεν λόγω περικοπών αλλά με έμφαση στην παγκόσμια ανεξάρτητη δημιουργία, ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου, το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Θα προβληθούν 169 ταινίες από 49 χώρες, από τις οποίες 16 στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας τον Χρυσό, Αργυρό και για πρώτη φορά και Χάλκινο Αλέξανδρο.

    Μετά την περσινή αποχή των Ελλήνων κινηματογραφιστών, με αίτημα την ψήφιση νέου νόμου και ύστερα από την εξέλιξη του νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, οι ελληνικές ταινίες επανέρχονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Θα φιλοξενηθούν 23 ελληνικές ταινίες παραγωγής 2010, που δεν διεκδικούν πλέον τα βραβεία ποιότητας (τα οποία καταργήθηκαν από φέτος) αλλά το βραβείο κοινού.

    "Ηταν η πιο δύσκολη διοργάνωση. Τελικά θα γίνει και θα γίνει και καλό" τόνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και τις καινοτομίες της διοργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των μελών της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού σε 5 μέλη , με πρόεδρο τον Μισέλ Δημόπουλο, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1991-2005). Στην πενταμελή κριτική επιτροπή της Fipresci, πρόεδρος είναι η σουηδή κριτικός, Άννικα Γκούσταφσον.

    Μιλώντας για το ακανθώδες θέμα των οικονομικών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Δ. Εϊπίδης, ανέφερε ότι ο φετεινός ετήσιος προϋπολογισμός μειώθηκε στο μισό, σε σύγκριση με τον περσινό. Από τα λίγο περισσότερα από 10 εκ. ευρώ, που κόστισαν το 2009 οι διοργανώσεις του Φεστιβάλ καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς (Φεστιβάλ ντοκυμαντέρ, και άλλες), ο προϋπολογισμός του 2010 κατέβηκε στα 5 εκ. 700 χιλιάδες ευρώ. Από αυτά, 2,5 εκ. ευρώ αναλογούν στην διοργάνωση του δεκαήμερου 3-12 Δεκεμβρίου. (1 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και το άλλο 1,5 εκ. ευρώ από χορηγίες και τα εισιτήρια που κόβει το Φεστιβάλ).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 November 2010 - 19:30:27 UTC