Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2012
  • [02] "Συναγερμός" στις φυλακές
  • [03] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία
  • [04] Ανοιξιάτικο το σκηνικό
  • [05] Στο "φως" άγνωστος Πικάσο

  • [01] ΕΕ: Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2012

    Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2010-2012, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -4,2% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,7% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 1,8% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») και το 2011 η ύφεση θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 1,7% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»). Το 2012 η Επιτροπή εκτιμά ότι θα επανέλθει στην Ελλάδα θα επανέλθει η ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,8% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 9,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 140,2%.

    Ακόμη, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανεργία στην Ελλάδα το 2010 θα κλείσει στο 12,5% και ο πληθωρισμός στο 4,6%.

    Σημειώνεται, ότι για το 2012 οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Συναγερμός" στις φυλακές

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ζήτησε να υπάρχει αυξημένη πανελλαδική ετοιμότητα των εισαγγελέων, υπεύθυνων για τις φυλακές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν σε όλες τις φυλακές της χώρας κινητοποιήσεις των κρατουμένων, δηλαδή να ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο η οποία εν συνεχεία θα μετατραπεί σε απεργία πείνας.

    Ο κ. Καστανίδης αναφερόμενος σήμερα στις ενδείξεις για κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας, άφησε να εννοηθεί ότι είναι υποκινούμενες από ορισμένους που ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα και έριξε ευθύνες εντός και εκτός των φυλακών για κάποιους που δημιουργούν συνθήκες κρίσης για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός, από τα 33 καταστήματα κράτησης μόνο στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού, μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικότερα για την προστασία της υγείας τους.

    Για το σκοπό αυτό προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς, (νοσοκομεία κλπ) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες ιατρών έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία

    Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Από πλευράς υπουργείου, εκτός από την Αννα Διαμαντοπούλου συμμετέχει και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων, πλήν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει η βουλευτής Σ.Γιαννακά, από τη ΝΔ η βουλευτής Ε. Βόζεμπεργκ, από το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Α. Γεωργιάδης, από τους Οικολόγους ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος και από τη Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ο Ν.Τσούκαλης. Επίσης, συμμετέχει και η Χρ.Αράπογλου από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

    Στην πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν τα διαδικαστικά για τον διάλογο, καθώς και η άποψη των κομμάτων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι ακόμη και αυτοί που απορρίπτουν το συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, θεωρούν ότι επιβάλλεται η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Ενόψει της έναρξης του διαλόγου, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε στο "Έθνος της Κυριακής" ότι «η παιδεία δεν έχει ανάγκη άλλης μιας άσκησης κομματικής επιβολής, αλλά ριζικών ανατροπών που θα προκύψουν από τη συναίνεση», υπογραμμίζοντας ότι «οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουν την ευθύνη να καλλιεργήσουν την κουλτούρα λόγου και του αντιλόγου, και της δημιουργικής σύνθεσης». Επεσήμανε δε, ότι έχει στα χέρια της προτάσεις ακαδημαϊκών που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όπως είπε, και επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων», ξεκαθαρίζοντας ότι «η αλλαγή θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

    Όσον αφορά στις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι θα υπαχθούν στην αναλογία 1 προς 5.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ανοιξιάτικο το σκηνικό

    Αν και αύριο τελειώνει το φθινόπωρο, μπαίνουμε στον χειμώνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25 βαθμούς Κελσίου και το σκηνικό του καιρού θυμίζει περισσότερο άνοιξη προς καλοκαίρι, παρά χειμώνα.

    Σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου, ο φετινός Νοέμβριος ήταν όντως ένας θερμός σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς έχει καταρρίψει το ρεκόρ θερμοκρασίας των 24 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αττική στις 30 Νοεμβρίου του 1961, αφού σήμερα ο υδράργυρος στην Αθήνα δείχνει 25 βαθμούς.

    Η αύξηση της θερμοκρασίας, τόνισε, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συνδεθεί με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως συμπλήρωσε, το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί πολλά χρόνια αργότερα και αφού υπάρξουν τα στατιστικά στοιχεία και οι μελέτες που θα το αποδεικνύουν. «Σίγουρα, όμως είπε, παρατηρείται μία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας».

    Η αυξημένη θερμοκρασία για την εποχή, σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της ΕΜΥ, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, γιατί δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    Η κ. Παπακρίβου είπε ότι τα Χριστούγεννα, όπως δείχνουν οι έως τώρα προγνώσεις, θα επικρατήσουν θερμοκρασίες αυξημένες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, καθώς και ένα έλλειμμα σε βροχοπτώσεις.

    Πάντως, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, Σάββατο και Κυριακή, περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.

    Από Δευτέρα αναμένουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στο "φως" άγνωστος Πικάσο

    Τουλάχιστον 271 έργα του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1932, και των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν οι πάντες, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.Μεταξύ των αγνώστων έργων του περιλαμβάνονται και εννέα κυβιστικά κολάζ, των οποίων η αξία εκτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, μία υδατογραφία της «μπλε εποχής» του, γκουάς, λιθογραφίες και πορτραίτα της πρώτης συζύγου του Όλγας.

    Οι πίνακες, τα μπλοκ και τα σκίτσα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε εξήντα εκατ. ευρώ, παρουσιάσθηκαν από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κυανή Ακτή, που επιθυμούσε να αποκτήσει πιστοποιητικό αυθεντικότητάς τους.

    Όπως τονίζει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα "Λιμπερασιόν", οι κληρονόμοι και οι ειδικοί που ερωτήθηκαν, αποφάσισαν να ασκήσουν δίωξη κατβ αγνώστων για κλεπταποδοχή.Τα έργα κατασχέθηκαν στις 5 Οκτωβρίου από το ειδικό τμήμα της αστυνομίας στην κατοικία του ζεύγους στο Μουάν-Σαρτού στις Αλπ-Μαριτίμ. Την κατάσχεση επιβεβαίωσε και η αστυνομία.

    Σε ερώτηση της Λιμπερασιόν, ο Κλοντ Πικάσο, τονίζει πως αποκλείεται ο πατέρας του να «δώρισε μία τέτοια ποσότητα, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, αυτό δεν ευσταθεί.

    Όλα τούτα ήσαν μέρος της ζωής του» και τονίζει πως επιθυμεί η δικαιοσύνη να χύσει φως στην υπόθεση «ώστε κανείς να μην μπορεί να επωφεληθεί από μία κακή πράξη».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 November 2010 - 13:30:24 UTC