Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι" στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
  • [02] ''Δεν θα είμαστε συνένοχοι''
  • [03] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία
  • [04] Ιρλανδία: Εχασε μία έδρα η κυβέρνηση
  • [05] ΑΠ: Να εκφράζει γνώμη το τέκνο για το ζήτημα της γονικής μέριμνας

  • [01] "Όχι" στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

    Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, εφόσον καταρχάς, υπάρχει η απειλή του «casus belli», επίσης γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτο γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι φήμες αυτές εκπορεύονται από την τουρκική πλευρά για επικοινωνιακούς λόγους.

    Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η γείτονα χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί στον οδικό της χάρτη.

    Αναφορικά με τα τυχόν κοιτάσματα του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές μας χώρες, ενώ θα επικαιροποιηθεί ο παλαιός νόμος για την αξιοποίηση αυτών των πόρων.

    Τη συγκρότηση Τριμερούς Επιτροπής από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία σε συνεργασία με τους υπουργούς θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ''Δεν θα είμαστε συνένοχοι''

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στη "συμμαχία των προθύμων" που στηρίζουν την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    "Δεν θα είμαστε συνένοχοι στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, προσφέρουμε συναίνεση μόνο για να μπει η χώρα στη φάση της ανάκαμψης, τίποτε λιγότερο", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας ότι ζητάμε επίμονα και με συνέπεια αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.

    "Αν μας ζητούν τη συνενοχή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα δεν θα τους τη δώσουμε, αν θέλουν συναίνεση σε μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα μας ας ψάξουν αλλού συνενόχους, κάποιοι σπεύδουν να προσφέρουν δεκανίκια και κάποιοι άλλοι να ενταχθούν στη συμμαχία των προθύμων", είπε ο κ.Σαμαράς, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και στους βουλευτές που προσφάτως αποχώρησαν από τη ΝΔ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα προσφέρει συναίνεση μόνο για αλλαγή οικονομικής πολιτικής προκειμένου να σωθεί ο τόπος.

    Αποσαφήνισε, εξ άλλου, ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Άνοιξε τη βεντάλια της πολιτικής του αναφερόμενος και στα εθνικά θέματα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι ασκεί μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά, απηύθυνε δε την προειδοποίηση να μην χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία

    Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 12:00, στο υπουργείο Παιδείας.

    Στην Διακομματική Επιτροπή θα συμμετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ η Σοφία Γιαννακά, από τη ΝΔ η Ελίζα Βόζεμπεργκ, από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Τσούκαλης, και από τους Οικολόγους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    Στην Επιτροπή θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου, ενώ δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ιρλανδία: Εχασε μία έδρα η κυβέρνηση

    Σε δύο έδρες περιορίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης του Μπράιαν Κόουεν στην Ιρλανδία μετά τη συντριπτική νίκη υποψηφίου του Σιν Φέιν σε επαναληπτική αναμέτρηση. Ο Πιρς Ντόχερτι, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, απέσπασε ποσοστό 40% σε μία αναμέτρηση που επιδεινώνει το κλίμα για την κυβέρνηση λίγο πριν παρουσιάσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την κυβέρνηση στηρίζουν με την ψήφο τους οι Πράσινοι και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, που όμως πρόσφατα απείλησαν να ξανασκεφθούν το θέμα της θετικής προς την κυβέρνηση ψήφου.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στις 7 Δεκεμβρίου στο Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας του 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ΑΠ: Να εκφράζει γνώμη το τέκνο για το ζήτημα της γονικής μέριμνας

    Πρέπει να συνεκτιμάται η γνώμη του τέκνου, όταν τα δικαστήρια ρυθμίζουν θέματα γονικής μέριμνας, έκρινε ο Αρειος Πάγος με την υπ'αριθμ. 201/2010 απόφασή του.

    Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι "το αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου επί διακοπής της συμβιώσεως των συζύγων, να ρυθμίσει τη γονική μέριμνα, πρέπει να ζητεί και να συνεκτιμά και τη γνώμη του τέκνου, εφόσον κρίνει ότι έχει την απαιτούμενη ωριμότητα. Δηλαδή, έχει την ικανότητα να αντιληφθεί το συμφέρον του. Για την κρίση του δε αυτή, ως προς την ύπαρξη ή μη τέτοιας ωριμότητας, που σχηματίζεται από την ελεύθερη εκτίμηση των αποδείξεων, ούτε ειδική αιτιολογία απαιτείται, ούτε αναιρετικός έλεγχος επιτρέπεται, αφού αυτή αποτελεί εκτίμησης πραγματικού γεγονότος", προσθέτει ο Άρειος Πάγος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 November 2010 - 17:30:24 UTC