Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενα βήμα πριν από την προσφυγή η Ιρλανδία
  • [02] Νέο κόμμα από την Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] Μαχαίρι στον δημόσιο τομέα
  • [04] Στήριξη στις κλαδικές συμβάσεις
  • [05] Ικανοποίηση στην Αθήνα
  • [06] "Οχι σε συνεργασία"
  • [07] Μάστιγα τα τροχαία

  • [01] Ενα βήμα πριν από την προσφυγή η Ιρλανδία

    Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα, να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", τόνισε ο Λένιχαν στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός δε θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο απάντησε "ασφαλώς" όπως ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους "δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ".

    Σύμφωνα με το RTE, η επίσημη αίτηση για τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέο κόμμα από την Ντόρα Μπακογιάννη

    Με χρώματα το μπλε και το πορτοκαλί και σύμβολο ένα δέντρο ελιάς η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος "Δημοκρατική Συμμαχία". Προσδιόρισε ότι το νέο κόμμα κινείται ξεκάθαρα στο Κέντρο και πως πρόκειται για ανεξάρτητο συμμετοχικό δημοκρατικό κίνημα.

    Η εκδήλωση της παρουσίασης έγινε στο θέατρο Μπάτμιτον και παρόντες ήταν περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν από την κυρία Μπακογιάννη να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος.

    Η κυρία Μπακογιάννη ανέπτυξε τις βασικές αρχές και αξίες της "Δημοκρατικής Συμμαχίας". Είπε ότι τάσσεται κατά των νέων φόρων και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή στην " περιοχή" του 20%. Επεσήμανε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.

    Μίλησε για μία δεύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για καθιέρωση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα που θα εξασφαλίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ άφησε αιχμές κατά της ΝΔ και του προέδρου της για τη στάση του στο θέμα του Μνημονίου.

    Παρόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλός, Γιώργος Παπαγεωρίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θ. Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης.

    Η κυρία Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος θα γίνει τον Μάρτιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μαχαίρι στον δημόσιο τομέα

    Περιορισμό του σημερινού "υπερτροφικού και μίζερου" δημόσιου τομέα, όπως τον χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του , στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, προαναγγέλλει, ο υφυπουργός Οικονομικών , Φίλιππος Σαχινίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβολή άλλων φόρων.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη , " ακόμη κι αν στο ιδανικό σενάριο , επιτύχουμε το πρόγραμμα και τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2011, το έλλειμμα θα είναι στα 17 δις ευρώ. Το 2012 που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα αν δεν περιορίσουμε το κράτος;" διερωτάται.

    " Ο κόμπος - τονίζει - έφτασε στο χτένι. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συντηρεί πλέον το δημόσιο. Αυτή είναι η αλήθεια" σημειώνει και προσθέτει:

    " Εδώ που φτάσαμε ας αποφασίσει το πολιτικό σύστημα, τι θέλει. Ο δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και το κυριότερο δεν υπάρχουν πλέον χρήματα να τον συντηρούμε".

    Ο κ. Σαχινίδης τονίζει ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν ΔΕΚΟ στις οποίες οι αμοιβές είναι " κατά 44% υψηλότερες από εκείνες στο δημόσιο τομέα και κατά 100% ψηλότερες απ' ότι στον ιδιωτικό τομέα".

    Όπως αναφέρει, "οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν φτάσει σε σημείο να επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια". Όσα " εξοικονομήσαμε περικόπτοντας τον 13ο και 14ο μισθό " επισημαίνει .

    Καταλήγοντας , σημειώνει ότι "όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι κατοστάρι -πήραμε τα μέτρα και τελειώσαμε φέτος- είναι μαραθώνιος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στήριξη στις κλαδικές συμβάσεις

    Την αντίθεσή της σε "μία γενικευμένη, άκριτη και χωρίς περιορισμούς" απόκλιση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές εκφράζει η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, σε άρθρο της στο "Βήμα της Κυριακής".

    Κατά την κυρία Κατσέλη μία τέτοια εξέλιξη "όχι μόνο δεν θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα και τη συνολική θέση των επιχειρήσεων, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους".

    Επίσης, σημειώνει, εμπεριέχει τον κίνδυνο "να οδηγήσει σε εκτεταμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα", κάτι, που όπως αναφέρει, θα είχε επιπτώσεις στο τζίρο της αγορά και της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας.

    Η υπουργός υπογραμμίζει, "θα επέφερε τον αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, που η εμπειρία στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι έχει δράσει ευεργετικά, διατηρώντας την κοινωνική συναίνεση και την εργασιακή ειρήνη".

    Όπως αναφέρει , η κυρία Κατσέλη , η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν οφείλεται στους μισθούς, ούτε στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με την ίδια, το κύριο αίτιο είναι " το υψηλό μη μισθολογικό κόστος εργασίας στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το υψηλό φορολογικό βάρος και η σημαντική επιβάρυνση εργαζομένων και κυρίως εργοδοτών από τις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης" . Επικαλείται δε και σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ.

    Η υπουργός σημειώνει ότι "σε αυτό το βάρος πρέπει να προστεθεί και το κόστος της απερίγραπτης γραφειοκρατίας σχετικά με την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού".

    Γι' αυτό, αναφέρει, " το ζητούμενο πάνω απ' όλα είναι να προχωρήσουμε αποτελεσματικά σε όλες εκείνες τις αλλαγές που βελτιώνουν την άσκηση της επιχειρηματικότητας, που ενισχύουν την παραγωγικότητα, που μειώνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που προωθούν την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας".

    " Και αυτό", τονίζει, " μπορεί να γίνει μόνο με εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και εδραίωση μιας κουλτούρας διαλόγου και συνευθύνης εργοδοτών και εργαζομένων".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ικανοποίηση στην Αθήνα

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται, από ελληνικής πλευράς και όχι μόνο, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη το τελευταίο διήμερο στη Λισαβόνα, με θέματα την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας και τη συνεργασία με άλλες χώρες και Οργανισμούς.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο, το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

    Γι αυτό και, όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους Διεθνείς Οργανισμούς.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ότι αφορά τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα. Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία.

    Σχετικά με το Αφγανιστάν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

    Σύντομο διάλογο σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

    Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

    Συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Οχι σε συνεργασία"

    Την πάγια θέση του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με "όσους αποδέχονται τα αδιέξοδα του μνημονίου, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Επίσης απορρίπτει το ενδεχόμενο "μεγάλου συνασπισμού" με τεχνοκράτες αν τα πράγματα χειροτερέψουν, λέγοντας ότι οι τεχνοκράτες είναι για να λένε τη γνώμη τους, αλλά τις αποφάσεις θα πρέπει να τις παίρνει ο πολιτικός.

    Παράλληλα επιμένει στην ορθότητα της αντιμνημονιακής θέσης που έχει διατυπώσει, την οποία όμως, σπεύδει να διαχωρίσει από την αντίστοιχη πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα της Αριστεράς, και επαναλαμβάνει ότι με το πρόγραμμα του κόμματός του μπορεί μέσα σε 18 μήνες να μηδενιστεί και το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα της χώρας.

    Στη συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις φορεών του δημοσίου και περικοπές στις ΔΕΚΟ, αλλά τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο απολύσεων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, επισημαναίνοντας ότι θα ήταν μια λάθος πολιτική. Αναφέρει ακόμη ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική, τότε σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που εμφανίστηκε ως "σωτηρία" της χώρας, ήταν καταστροφή.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι η διαφορά των 10,4 μονάδων στις βουλευτικές έκλογές έπεσε στις 2 μονάδες. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά χαρακτηρίζει "ανοησίες και αστειότητες" ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια ομάδα "Ταλιμπάν" της απολύτου εμπιστοσύνης του και προαναγγέλει αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματός του, όχι όμως αυτούς που, όπως τονίζει, δούλεψαν και πέτυχαν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μάστιγα τα τροχαία

    Παγκόσμια Μέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων η σημερινή και η Ελλάδα μετρά κατά μέσο ετησίως 2.000 χιλιάδες θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους από τροχαία. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά. Το τραγικό γεγονός γίνεται ακόμα σοβαρότερο αν αναλογισθεί κάποιος ότι πέρα από τους θανάτους πολλοί από τους τραυματίες μένουν ανάπηροι και μάλιστα σε μικρή ηλικία.

    Στην Αθήνα η Πρωτοβουλία «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα» οργάνωσε το πρωί στο Σύνταγμα συγκέντρωση-ενημέρωση ευαισθητοποίησης. Κεντρικό μήνυμα που ακουγόταν από τα μεγάφωνα: «Κάθε ημέρα έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Άδικα. Βίαια. Τραγικά. Αύριο μπορεί να είναι το παιδί σου, η μητέρα σου, ο αδελφός σου, η φίλη σου, εσύβ¦ Τα τροχαία είναι εγκλήματα που μπορούν να αποτραπούν. Ας κάνουμε το πρώτο βήμα μαζί. Να θυμηθούμε τα θύματα. Να σταματήσουμε τη σιωπή. Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα»β¦

    Οι θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα είναι σχεδόν δύο φορές συχνότεροι απβ ότι παγκοσμίως. Η χώρα μας μετρά 130 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Τι φταίει γι αυτό; «Οι δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί στους οδηγούς, στους οποίους η ατιμωρησία έχει δημιουργήσει μια αίσθηση ασυδοσίας ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Προσδιορισμός των ορίων ταχύτητας με βάση τις σύγχρονες μελέτες δεν υπάρχει», σημειώνει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιατρός κ. Γιώργος Κουβίδης από τους πρωτεργάτες της Πρωτοβουλίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 November 2010 - 15:30:25 UTC