Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλλειμμα 7,4% προβλέπει ο προϋπολογισμός
  • [02] Η κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο κερδίζει οπαδούς
  • [03] Εμπόριο βρεφών
  • [04] Εκρηξη σε ορυχείο

  • [01] Έλλειμμα 7,4% προβλέπει ο προϋπολογισμός

    Αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 5,5% στο 6,5% και του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα και εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παράλληλα με τη χορήγηση 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Οι παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 6,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, από: την εξοικονόμηση πόρων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου και την εισοδηματική πολιτική (1,5 δισ. ευρώ), την εξοικονόμηση πόρων 800 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν στις ΔΕΚΟ, την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ λόγω της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 5%, την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ λόγω της περαιτέρω μείωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα και από τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ λόγω μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Αυξημένα κατά 948 εκατ. ευρώ θα είναι τα φορολογικά έσοδα που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% και να ανέλθει στα 52,86 δισ. ευρώ έναντι 51,912 δισ. ευρώ το 2010.

    Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2010, ενώ το 2011 η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3%. Το 2012 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και το 2013 2,1%.

    Προβλέπεται ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας από 12,1% το 2010 θα ανέλθει στο 14,6% το 2011, 14,8% το 2012 και στο 14,3% το 2013.

    Για "έναν δύσκολο προϋπολογισμό, που συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας" έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά

    Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν βάλουμε το «μαχαίρι» πιο βαθειά στα προβλήματα, χωρίς νέα φορολογικά βάρη και περικοπές για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων

    Ο προϋπολογισμός ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες χωρίς να διασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία.

    Για προϋπολογισμό "άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων" που "πρέπει να συναντήσει εκτός από την οργή και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής" κάνει λόγο το ΚΕΕ.

    "Ο προϋπολογισμός αυτός είναι πολύ σφικτός. Χρειαζόμαστε μία 'ανάσα', μια 'αναπνοή'. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα αναθεωρηθεί", σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

    "Τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. δίνουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, αφού θα τη βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης". αναφέρει ο ΣΥΝ.

    "Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική" εκτιμά η Δημοκρατική Αριστερά.

    "Επιβεβαιώνονται οι φόβοι πως το 2011 θα επιβληθούν μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και τόνισε ότι κορωνίδα των διεκδικήσεων θα πρέπει να είναι η προστασία της απασχόλησης, η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    «Ο νέος προϋπολογισμός περιέχει μέτρα και στόχους που δύσκολα θα επιτευχθούν" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο κερδίζει οπαδούς

    Μπορεί, σήμερα, να γνωρίζουμε το φυσικό αέριο κυρίως ως φθηνή πηγή θέρμανσης, όμως η πλειονότητα των πολιτών δεν φαίνεται να ξέρει ότι αποτελεί και βασικό καύσιμο για την κίνηση των 415 λεωφορείων, που ανήκουν στη δύναμη της ΕΘΕΛ στην Αθήνα, αλλά και 106 απορριμματοφόρων των δήμων της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.

    Η κίνηση αυτών των οχημάτων "άνοιξε την όρεξη" των ανθρώπων της αυτοκίνησης, που αποφάσισαν να "τρέξουν" ένα πιλοτικό σχέδιο κίνησης αυτοκινήτων με φυσικό αέριο, έχοντας βάλει στόχο την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και σε επιλεγμένα σημεία της εθνικής οδού για να υπάρχει οργανωμένο δίκτυο τροφοδοσίας.

    Από την άλλη και μόνο με τη σκέψη ότι, οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα μπορούν να φουλάρουν ακόμη και στο ... σπίτι τους, με σαφώς μικρότερο κόστος από ό,τι σήμερα, ανέβασε κατακόρυφα το ενδιαφέρον αρκετών να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους, ώστε αντί βενζίνης να μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

    Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, βλέπουμε ότι η τελική τιμή του φυσικού αερίου είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή της βενζίνης ("αγγίζει" ακόμη και το 50%), ενώ είναι περίπου 25-30% χαμηλότερη απ' αυτή του πετρελαίου.

    Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση είναι πολλά. Όχι μόνο οικονομικά, παράμετρος που παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και στη μείωση της εκπομπής ρύπων. Επίσης, τα οχήματα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κάνουν λιγότερο θόρυβο από ό,τι τα πετρελαιοκίνητα.

    Η χρήση φυσικού αερίου από οχήματα είναι εφικτή με την τοποθέτηση σε αυτά ειδικών φιαλών για την αποθήκευση του καυσίμου, οι οποίες κατασκευάζονται από υπερανθεκτικά υλικά και τοποθετούνται στα οχήματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ρήξης τους ακόμα και στις πιο σφοδρές συγκρούσεις.

    Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα φυσικού αερίου είναι παρόμοιος με τον ευρέως διαδεδομένο κινητήρα εσωτερικής καύσης για βενζίνη (με σπινθηριστή) κι αυτός είναι ο λόγος που είναι εύκολη η μετατροπή ενός υφιστάμενου βενζινοκίνητου κινητήρα για καύση φυσικού αερίου με σχετικά χαμηλό κόστος. Σε περίπτωση που το φυσικό αέριο τελειώσει και μέχρι τον ανεφοδιασμό, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τη συμβατική λειτουργία, δηλαδή να το "γυρίσει" στο βασικό του καύσιμο.

    Μεγάλα ποσοστά αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο έχει κατά κύριο λόγο η Ιταλία (70%) και η Γερμανία (27%), ενώ πολύ πιο πίσω ακολουθούν η Ελβετία (2,5%) και η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Αυστρία με ποσοστά κάτω της μονάδας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εμπόριο βρεφών

    Όλα τα στοιχεία που αφορούν τις γεννήσεις στα νοσοκομεία της Πάτρας και της Τρίπολης πρόκειται να παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Γκούμας, μετά την εισαγγελική εντολή αλλά και τα δημοσιεύματα, σχετικά με την ενδεχόμενη λειτουργία κυκλώματος εμπορίας βρεφών. Στο κύκλωμα αυτό φέρεται να εμπλέκονται Ελληνες και Βούλγαροι.

    Ο Π. Γκούμας έχει ήδη δώσει εντολή για έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν τα νοσοκομεία των δύο προαναφερθέντων πόλεων, έχουν επιλεγεί ή όχι από μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να γεννήσουν σε αυτά αλλοδαπές και στην συνέχεια να πωληθούν τα βρέφη. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Π. Γκούμας, τα όποια στοιχεία συγκεντρωθούν θα δοθούν στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα τα αξιοποιήσουν αναλόγως.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εκρηξη σε ορυχείο

    Δυο ανθρακωρύχοι επέζησαν της έκρηξης που σημειώθηκε σε ορυχείο στη δυτική ακτή της νότιας νήσου της Νέας Ζηλανδίας, αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή με τους 36 ανθρακωρύχους που βρίσκονταν μέσα σ΄αυτό τη στιγμή της έκρηξης, δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας που διαχειρίζεται το ορυχείο.

    "Δυο ανθρακωρύχοι κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια. Δεν έχουμε καμία επαφή με αυτούς που βρίσκονται στο βάθος του ορυχείου", δήλωσε ο Πίτερ Ουίταλ στο τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

    Αστυνομικοί, ελικόπτερα και ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 November 2010 - 11:30:19 UTC