Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα σεβαστούμε τους στόχους για το 2011"
  • [02] Διαβουλεύσεις της τρόικας με υπουργούς
  • [03] Απεργεί η ΠΝΟ την Τρίτη 23 Νοεμβρίου
  • [04] Παράταση για το πόρισμα της Ζήμενς
  • [05] Πλοίο προσάραξε στη Λευκάδα
  • [06] Πλημμύρες στην Κέρκυρα
  • [07] "Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει"
  • [08] SOS για τα παιδιά
  • [09] Ο δρόμος της προσφυγιάς
  • [10] Επιμένουν οι Ιρλανδοί
  • [11] Οι νύχτες των Λεοντιδών

  • [01] "Θα σεβαστούμε τους στόχους για το 2011"

    Η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο Γ, Παπακωνσταντίνου, από τις Βρυξέλλες. Αφού ανέφερε ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που αρχικά επιθυμούσε σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος, τόνισε ότι το 2011 θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος".

    Στο μεταξύ, άνοδο της τάξης των 13 μονάδων βάσης σημείωσε την Τρίτη η επιτοκιακή ψαλίδα του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, (spread) ανερχόμενη στις 918-919 μονάδες βάσης.

    Ικανοποίηση για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, για τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που επετεύχθη μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία εκφράζει το Συμβούλιο Eurogroup σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών εντός του 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Διαβουλεύσεις της τρόικας με υπουργούς

    Στην αρχική τους θέση ότι οι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επέμειναν οι ελεγκτές της τρόικας στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Εργασίας.

    Το υπουργείο τόνισε ότι οι κλαδικές συμβάσεις δεν ευθύνονται για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως δεν ειναι αντίθετο στις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις. Οι ελεγκτές θα μελετήσουν τα στοιχεία που τους δόθηκαν και θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση.

    Η περιστολή των δαπανών στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρόικας με τον υπουργό Υποδομών. ο υπουργός ξεκαθάρισε στους ελεγκτές ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. «Όσο είμαι εγώ εδώ δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις από τις ΔΕΚΟ που εποπτεύει το υπουργείο μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ρέππας, σημειώνοντας ότι πριν καταλήξουμε στις αποφάσεις, έχουμε ζυγίσει κάθε βήμα, ώστε να μην αναγκαστούμε να κάνουμε πίσω.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Απεργεί η ΠΝΟ την Τρίτη 23 Νοεμβρίου

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στα νησιά.

    Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Παράταση για το πόρισμα της Ζήμενς

    Ως τις 30 Νοεμβρίου έδωσε τελικά παράταση η Ολομέλεια της Βουλής στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς για να καταθέσει το πόρισμά της. Η επιτροπή είχε ζητήσει παράταση ως τις 15 Δεκεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πλοίο προσάραξε στη Λευκάδα

    Σε βραχώδη ακτή προσέκρουσε και προσάραξε το πλοίο "Κολοσσός" της ΝΕΛ, στο όρμο Βασιλικής Λευκάδας. Το πλοίο, με 20μελές πλήρωμα, είχε ξεκινήσει από την Κόρινθο με προορισμό την Ανκόνα και μετέφερε 58 φορτηγά αυτοκίνητα και 11 οδηγούς αυτοκινήτων.

    Το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα στις στεγανές δεξαμενές, αλλά δεν κινδυνεύει να βυθιστεί. Έχουν κινητοποιηθεί οι λιμενικές αρχές της Λευκάδας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Πλημμύρες στην Κέρκυρα

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που πλήττει, από χθες το βράδυ, την Κέρκυρα. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη, από την Πυροσβεστική, 30 διασώσεις ατόμων, από σπίτια που βρίσκονταν κοντά σε χειμμάρους και έχουν εγκλωβιστεί σ΄αυτά.

    Συνολικά, η Πυροσβεστική κλήθηκε, σε 140 περιπτώσεις, να προβεί σε άντληση υδάτων. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν, επίσης, πολλές κατολισθήσεις -ακόμη και μέσα στην πόλη της Κέρκυρας- και πτώσεις δένδρων, σε όλο το νησί.

    Επί ποδός βρίσκεται όλη η τοπική δύναμη της Πυροσβεστικής, η οποία έχει ενισχυθεί και με δυνάμεις από την 'Ηπειρο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει"

    Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζουν Ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι οι πιο "αδύναμες" εξ αυτών πρέπει να γίνουν πιο "ανταγωνιστικές" ωστόσο η Ευρωζώνη "δεν κινδυνεύει", εκτίμησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    "Δε νομίζω ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά σημειώνονται αναταραχή και καταστάσεις του είδους που ούτε θα ονειρευόμουν πριν ενάμισι χρόνο", είπε η Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    "Το πιο σημαντικό είναι ότι, πέρα από τα μέτρα 'διάσωσης' που συμφωνήθηκαν, συντονίζουμε την οικονομική μας δύναμη όλο και καλύτερα η μια με την άλλη χώρα", συνέχισε. "Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί σήμερα πρέπει να βελτιωθούν".

    Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της "δεν θα επιβιώσουν", εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

    "Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] SOS για τα παιδιά

    Συνολικά 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες, που αφορούσαν κακοποίηση ή παραμέληση 770 παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων, δέχθηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου του 2010.

    Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της κοινής γνώμης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση (19 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).

    Τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνοδεύουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνιστά την κινητοποίηση και την άμεση αντίδραση όλων μας και προτρέπει στην κλήση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με κάποιο παιδί, που κινδυνεύει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ο δρόμος της προσφυγιάς

    Εν αναμονή χορήγησης πολιτικού ασύλου, που θα τους επιτρέψει να φύγουν από την Ελλάδα -όπως οι ίδιοι δηλώνουν ότι επιθυμούν- βρίσκονται 150 - 200 Αφγανοί πρόσφυγες, οι οποίοι δύο μήνες τώρα, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ συνωστίζονται στην Πλατεία Βικτωρίας.

    Στην πλειονότητά τους είναι άνδρες -από 18 έως 40 ετών- αλλά επίσης αρκετές γυναίκες και παιδιά,που κατά κύριο λόγο ανήκουν στη φυλή των Χαζάρα, συγκεντρώνονται στην πλατεία Βικτωρίας, μετά την -όπως καταγγέλουν- «εκδίωξή τους από τις πλατείες του Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής».

    Οι σιίτες Χαζάρα είναι φυλή του Αφγανιστάν (το ποσοστό τους επί του συνόλου του πληθυσμού είναι περίπου 10%) και είναι κόκκινο πανί για τους σουνίτες Ταλιμπάν. Έτσι, πολλοί από αυτούς παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, καθώς, όπως αναφέρουν, στον τόπο τους βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Επιμένουν οι Ιρλανδοί

    Η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από χώρες που έχουν δεχθεί δημοσιονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    " Βρισκόμαστε σε πολλή καλύτερη θέση από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ", δήλωσε ο Ντικ Ρος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.

    Οταν ρωτήθηκε εάν η επερχόμενη επίσκεψη των αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ιρλανδία σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα επιτήρησης απάντησε μονολεκτικά " Όχι".

    Στο μεταξύ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ αποστέλλονται στο Δουβλίνο για να προετοιμάσουν το οικονομικό πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρέν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Οι νύχτες των Λεοντιδών

    Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Γης -και ανάμεσά τους οι Έλληνες- θα έχουν την ευκαιρία, σήμερα τη νύχτα και αύριο, να παρατηρήσουν στον ουρανό -στο μέτρο που του επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- την πιο θεαματική από όλες τις «βροχές» διαττόντων, των Λεοντιδών. Το αποκορύφωμα αναμένεται σήμερα τη νύχτα και αύριο και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

    Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» έλκουν την καταγωγή τους από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, έχουν πάρει το όνομά του. Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου), αλλά κορυφώνεται στο διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου. Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων -που γίνεται με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο- υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο.

    Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στους ουρανούς του πλανήτη μας και μάλιστα υπήρξαν φορές, ιδίως μεταξύ των ετών 1998 - 2002, που εξελίχτηκαν σε πραγματική «θύελλα» μετεώρων, στη διάρκεια της οποίας πολλές χιλιάδες «αστεριών» φαίνονταν να πέφτουν κάθε ώρα στη Γη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 November 2010 - 7:30:29 UTC