Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευκαιρία να διορθώσουμε χρόνια προβλήματα"
  • [02] Αντιδρούν στις αλλαγές
  • [03] Οι κρίσιμες μάχες στον β΄γύρο
  • [04] "Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων"
  • [05] Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο
  • [06] Έρευνα για τον Μπους

  • [01] "Ευκαιρία να διορθώσουμε χρόνια προβλήματα"

    "Πείτε όλη την ιστορία [γι' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα]" ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προς τα διεθνή ΜΜΕ, στη διάρκεια της του ομιλίας στο συνέδριο "NEWSXCHANGE2010", που διοργανώνουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί υπό την αιγίδα της European Broadcasting Union (EBU) σε συνεργασία με την ΕΡΤ, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

    Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, τονίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν για αλλαγή, και επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

    "Δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα να χρονίζουν, αλλά τα κοιτάμε κατάματα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τα επιλύσουμε ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε ένα έθνος που μπορεί να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια και με ελπίδα. Χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να λύσουμε θέματα που για χρόνια παραμελήθηκαν", ενώ τόνισε ότι "η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν αλλάζει τους στόχους της κυβέρνησης για μείωσή του κατά 5,5% φέτος".

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, για την επιτάχυνση της εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντιδρούν στις αλλαγές

    Σε ρυθμό κινητοποιήσεων βρίσκονται οι φοιτητές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Στην Αθήνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή. Την ίδια ώρα σύλλογοι φοιτητών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις, με στόχο τις καταλήψεις των σχολών με κυλιόμενες, όπως λένε, αποφάσεις καταλήψεων. Ήδη από αύριο και μέχρι 17 Νοεμβρίου αποφάσισε κατάληψη το τμήμα Χημικών του Πολυτεχνείου.

    Συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία που κατέληξε στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ενώ φοιτητές - μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας με πανό στη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις βρίσεται και η εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας, ενώ απεργούν οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    "Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις τις οποίες και περιμένουμε, αλλά θεωρώ ότι για όλους μας προτεραιότητα είναι η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οι κρίσιμες μάχες στον β΄γύρο

    Συνεχίζονται οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων ενόψει του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του κινήματος, που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα πρέπει να αποδοκιμασθεί και τη δεύτερη Κυριακή η πολιτική του μνημονίου, δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

    Υπέρ της στήριξης του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τον δήμο του Πειραιά και του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής τάχθηκε ο Π. Μαντούβαλος. Ωστόσο, ομάδα δημοτικών συμβούλων του Π. Μαντούβαλου, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Μίχα στον Δήμο Πειραιά.

    Να εκφραστούν με άκυρο ή λευκό "μαυρίζοντας" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά κι Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά στο δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

    Εξάλλου, την αντίθεσή τους στην επανεκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στο Δήμο Αθηναίων και τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη, εξέφρασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πολίτες προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων"

    "Δεν συζητάμε θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα", τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας ότι "η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα".

    Ερωτηθείς εάν αυτό ισχύει και για τις ΔΕΚΟ, επισήμανε ότι "στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ισχύει ό,τι και στον δημόσιο τομέα" και πρόσθεσε ότι "το να ανοίγουμε μια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ προτού ανοίξει το θέμα εξυγίανσής τους, είναι άκαιρο και πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική μας βούληση να απολυθούν ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι".

    Στην περικοπή των κρατικών δαπανών, θα δώσει το κύριο βάρος η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με το μνημόνιο, ενώ αποκλείει τη μείωση μισθών ή επιβολή νέων φόρων.

    Η Ελλάδα εφαρμόζει με ακρίβεια το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας της και μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, δήλωσε ο κ. Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Στο μεταξύ, διαφημιστική καμπάνια σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών για την περαίωση, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Video

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο

    Μια τριαντάχρονη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών από το Νεοχώρι Ξάνθης, τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ Ξάνθης, με εμπορική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, που κατευθυνόταν προς την Ξάνθη.

    Το ατύχημα συνέβη το μεσημέρι στη διάβαση Νεοχωρίου του Δήμου Σταυρούπολης Ξάνθης, όταν το λεωφορείο, που είχε επιβάτες μια γυναίκα και ένα παιδί, εγκλωβίστηκε στη διάβαση του τρένου, καθώς τη στιγμή που περνούσε τη σιδηροδρομική γραμμή κατέβηκε η προστατευτική μπάρα.

    Ο οδηγός του λεωφορείου, στην προσπάθειά του να μετακινήσει το αυτοκίνητο, ζήτησε τη βοήθεια της τριαντάχρονης γυναίκας, η οποία με το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε προπορευόταν του λεωφορείου και είχε προλάβει να περάσει τη σιδηροδρομική διάβαση.

    Η τριαντάχρονη βγήκε από το αυτοκίνητό της και επιχείρησε με τα χέρια της να ανεβάσει την μπάρα ώστε να μετακινηθεί το λεωφορείο. Εκείνη τη στιγμή η διερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία χτύπησε το λεωφορείο στο πίσω μέρος του. Αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί το λεωφορείο και να καταπλακώσει την άτυχη γυναίκα, η οποία βαριά τραυματισμένη μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης και στη συνέχεια στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου νοσηλεύεται.

    Ο οδηγός και οι δύο επιβαίνοντες στο λεωφορείο υπέστησαν σοκ και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Έρευνα για τον Μπους

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τον τέως πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως κατηγορούμενο για βασανιστήρια, εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του ότι έδωσε το "πράσινο φως" για να εφαρμοστεί η τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

    Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης να εγκρίνει τη χρήση της τακτικής του εικονικού πνιγμού στη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων, λέγοντας ότι απέφερε σημαντικές πληροφορίες για την αντικατασκοπεία, που έτσι μπόρεσε να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σωθούν ζωές.

    Ωστόσο, η τακτική του εικονικού πνιγμού θεωρείται από πολλούς ως βασανιστήριο, αν και ο Τζορτζ Μπους ισχυρίζεται ότι ο νομικός σύμβουλός του, τον διαβεβαίωσε ότι αυτό "δεν εμπίπτει στο νόμο για την απαγόρευση των βασανιστηρίων". Επιπλέον ο Μπους υποστηρίζει ότι ο εικονικός πνιγμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 November 2010 - 15:30:22 UTC