Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία
  • [02] Χάπι-τσιπάκι
  • [03] Ανοιχτά και το Σάββατο
  • [04] Στα ύψη το spread

  • [01] Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία

    Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δυναμική του δημόσιου χρέους.

    Στο μεταξύ, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα το κλιμάκιο των ελεγκτών του διεθνούς οίκου Fitch, προκειμένου να επαναξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα και κλιμάκιο των ελεγκτών του οίκου Moody's.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους υπουργούς για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των υπουργείων και του κρατικού προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Τρεις μέρες νωρίτερα, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.

    Προς το 9,3% του ΑΕΠ αναθεωρείται το έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Εξάλλου, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, η Αργεντινή εμφανίζεται ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας από ό,τι η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Χάπι-τσιπάκι

    Στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας ακόμα και το φάρμακο σου μπορεί να σε παρακολουθεί (για το καλό σου!). Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία "Νόβαρτις" (Novartis) είναι έτοιμη να υλοποιήσει την τεχνολογία του "έξυπνου" χαπιού, καθώς σχεδιάζει να ζητήσει, τους επόμενους μήνες, έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, για την κυκλοφορία ενός καινοτομικού χαπιού, που θα περιέχει ένα "τσιπάκι".

    Σε πρώτη φάση, η νέα τεχνολογία θα δοκιμαστεί σε ένα από τα καθιερωμένα φάρμακα της εταιρίας, το οποίο λαμβάνεται από τους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το νέο όργανο ως ξένο.

    Το μικροσκοπικό τσιπ Proteus (Πρωτέας), που περιέχεται μέσα στο χάπι που καταπίνει ο ασθενής, ενεργοποιείται από το οξύ του στομάχου και στέλνει πληροφορίες σε ένα μικρό επίδεσμο-πλακέτα πάνω στο δέρμα, που με τη σειρά της μεταδίδει τα ιατρικά δεδομένα σε ένα "έξυπνο" κινητό τηλέφωνο ή τα στέλνει σε ένα γιατρό μέσω του Ίντερνετ. Το "τσιπάκι" μπορεί να συλλέξει μια πληθώρα βιομετρικών πληροφοριών, όπως τον σφυγμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτιότητα των κινήσεων κ.α.

    Από την άλλη, όμως, τίθεται το ερώτημα, με ποιο τρόπο θα διασφαλίζονται τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα των ανθρώπων, από τη στιγμή που στοιχεία σχετικά με την υγεία τους θα μεταδίδονται μέσα από το σώμα τους σε κάποιον έξω από αυτό και μάλιστα ασύρματα (Wi-Fi) ή μέσω Bluetooth, συνεπώς θα μπορούσαν ακόμα και να υποκλαπούν κατά τη μεταφορά τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ανοιχτά και το Σάββατο

    Από την 1η Δεκεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει ότι κάθε Σάββατο, το 20% των φαρμακείων θα λειτουργούν κανονικά.

    Στο μεταξύ, κλιμακούμενες εκπτώσεις καλούνται να κάνουν οι φαρμακοποιοί ανάλογα με τον τζίρο τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον τα ταμεία θα τους εξοφλούν σε πραγματικό χρόνο.

    Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το υπουργείο Υγείας.

    Ωστόσο, οι ενώσεις των φαρμακοποιών που συνάντησαν σήμερα τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8%, καθώς αυτό θα ήταν, όπως είπαν, κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου.

    Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξοφληθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος εκτιμάται ότι τους οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, κατά 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να μειωθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011 σε σύγκριση με εφέτος, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, μετά τη συνεργασία της με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στα ύψη το spread

    Συνεχίστηκε για 12η ημέρα η πτώση της τιμής των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, καθώς ο οίκος εκκαθάρισης πράξεων επί ομολόγων LCH Clearnet Ltd. ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αυξήσει τα περιθώρια για θέσεις επί ιρλανδικού κρατικού χρέους, η απόδοση του οποίου σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.

    Οι δεκαετείς τίτλοι της Ιρλανδίας, μεταδίδει η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση τους για τουλάχιστον την τελευταία τριετία, διευρύνοντας την επιτοκιακή ψαλίδα με τους αντίστοιχους γερμανικούς (spread) σε επίπεδα ρεκόρ.

    Ο οίκος LCH, ο δεύτερος μεγαλύτερος οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών τίτλων σταθερής απόδοσης παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα ζητά εφεξής ένα επιπρόσθετο περιθώριο 15% επί της καθαρής κεφαλαιακής έκθεσης των επενδυτών.

    "Η ανακοίνωση του LCH Clearnet βρίσκεται πίσω από την αδυναμία που εμφανίζουν τα ιρλανδικά ομόλογα, σήμερα", σημείωσε μιλώντας στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Σνάουτς, στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank AG, στο Λονδίνο.

    Η απόδοση του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου αυξήθηκε σήμερα 29 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 8,38%. Η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ πορτογαλικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 571 μονάδων βάσης ή 5,71%

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 November 2010 - 15:30:38 UTC