Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεχίζουμε με αλλαγές ή πάμε σε περιπέτειες;"
  • [02] Οι άρχοντες των δαχτυλιδιών...
  • [03] Μαθήματα Παλαιογραφίας
  • [04] Συμφωνία σε βασικές αρχές

  • [01] "Συνεχίζουμε με αλλαγές ή πάμε σε περιπέτειες;"

    Να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα συνέχισης των μεγάλων αλλαγών κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Γ. Σγουρού και του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές και γι' αυτό ζητεί ψήφο ευθύνης από κάθε πολίτη, προκειμένου να δοθεί μια καλή απάντηση στο δίλημμα αν συνεχίζουμε μπροστά με αλλαγές ή θα πάμε πίσω σε περιπέτειες.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν θα διστάσει αν συνεχιστεί η "αντιπατριωτική", όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα υπονόμευσης της προσπάθειας της χώρας να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί για το πως θα προχωρήσει η χώρα στο εξής.

    Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου, στη "διαδικτυακή" συζήτηση που είχε με νέους υπογράμμισε ότι "η χρεοκοπία της χώρας θα ήταν και χρεοκοπία των δικών σας ονείρων και οραμάτων"

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, στο ιταλικό περιοδικό "Panorama", τονίζει: «Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε "φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη", τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό».

  • * Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφθεί σήμερα, το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Ο κ.Παπανδρέου θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 11.00 π.μ.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα εκλογικά κέντρα των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και τον Δήμο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη.

    Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υποψήφιους που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Οι άρχοντες των δαχτυλιδιών...

    Οι σφραγιδόλιθοι, τα μικρά αυτά κομμάτια ανεκτίμητης αξίας της αρχαιότητας, οι οποίοι συχνά δένονταν σε δαχτυλίδια, έχουν απασχολήσει εδώ και δεκαετίες τους αρχαιολόγους. Οι λόγοι είναι απλοί όσο και σημαντικοί: Διασώζονται κατά χιλιάδες, ενώ η μοναδική αισθητική τους έχει αναγάγει πολλούς σε αριστουργήματα.

    Η συζήτηση μεταξύ ειδικών, πάντως, συνεχίζεται. Ίσως επειδή κάθε σφραγιδόλιθος είναι μοναδικός, αφού σκοπός του ήταν η εξασφάλιση του απαραβίαστου των αντικειμένων, που σφράγιζε. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς φοριόταν ως κόσμημα στο λαιμό, ή στο χέρι, ή χρησίμευαν ως φυλακτά, στα οποία απέδιδαν αποτρεπτικές ή και μαγικές ιδιότητες.

    Έτσι, μία διάλεξη για τη συλλογή των νησιωτικών σφραγιδόλιθων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα θέμα ικανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων.

    Νησιωτικοί σφραγιδόλιθοι

    Μία ομάδα σφραγιδόλιθων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του 7ου και 6ου αι. π. Χ. παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των διαλέξεων της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι σφραγιδόλιθοι αυτοί, γνωστοί ως «νησιωτικοί», οφείλουν το όνομά τους στον λόγιο περιηγητή και αρχαιολόγο Λουδοβίκο Ρος, ο οποίος ύστερα από ένα ταξίδι στη Μήλο, το 1843, περιγράφει στο βιβλίο του «Περιηγήσεις στα ελληνικά νησιά» τους σφραγιδόλιθους που είδε εκεί με παραστάσεις διαφόρων ζώων και απεικονίζει μερικούς από αυτούς.

    Στην ομιλία της η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, Ελισάβετ Στασινοπούλου, «έδωσε» τη «διαδρομή» και τους συμβολισμούς των σφραγιδόλιθων.

    Οι νησιωτικοί σφραγιδόλιθοι κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περιηγητών και ερευνητών του 19ου αιώνα, σε σημείο πολλοί να δημιουργήσουν συλλογές που αργότερα παραδίδουν ή πωλούν στα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης. Τόπος κατασκευής τους θεωρείται η Μήλος, αφού οι περισσότεροι έχουν ως προέλευση την κάπως ασαφή ένδειξη «από Μήλο».

    Τα σχήματα και τα θέματα των νησιωτικών σφραγιδόλιθων θυμίζουν πολύ εκείνα της εποχής του Χαλκού, μια ομοιότητα που έκανε τους πρώτους αρχαιολόγους να τους θεωρήσουν προϊστορικούς. Πιθανόν, η ομοιότητα αυτή να οφείλεται στην ανεύρεση προϊστορικών σφραγιδόλιθων κατά τον 7ο αιώνα π. Χ. από τους νησιώτες τεχνίτες στη Μήλο ή στα γύρω νησιά, όπου υπήρχαν προϊστορικά κατάλοιπα. Τους σφραγιδόλιθους αυτούς αντέγραψαν ως προς το σχήμα και το θέμα.

    Οι περισσότεροι είναι αμυγδαλόσχημοι και φακόσχημοι, χωρίς να λείπουν και άλλα σχήματα, όπως οι πρισματικές και οι δισκοειδείς σφραγίδες, οι σκαραβαίοι ψευδοσκαραβαίοι κ.λπ. Έχουν βρεθεί σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, καστανό, τεφρό, λευκό και είναι σμιλεμένοι σε στεατίτη. Ο μαλακός αυτός λίθος επέτρεπε την κατεργασία του με απλές μεταλλικές λεπίδες ή κοπίδια με μύτες διαφόρων σχημάτων αντί του τροχού και του τρυπανιού, που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι, αλλά και όσοι σφραγιδογλύφες, στους αιώνες που ακολούθησαν, δούλευαν ημιπολύτιμους σκληρούς λίθους.

    Είναι πάντα διάτρητοι για να φοριούνται, περασμένοι σε κορδόνι, στο λαιμό ή τον καρπό ή και για να δεθούν σε δαχτυλίδι. Καθώς κανένας σχεδόν νησιωτικός σφραγιδόλιθος δεν έχει βρεθεί με άλλα ευρήματα, η χρονολόγησή τους γίνεται συγκρίνοντας τον τρόπο επεξεργασίας τους, καθώς και τεχνοτροπικά στοιχεία στη σύγχρονή τους κεραμική και μικροτεχνία.

    Το θεματολόγιο θυμίζει κυρίως αυτό των προϊστορικών και περιλαμβάνει παραστάσεις ζώων και τεράτων, όπως είναι τα λιοντάρια, τα άλογα (συνήθως φτερωτά), τα ελάφια, οι αίγαγροι, οι ταύροι, τα δελφίνια, πουλιά που πετούν, οι σκορπιοί, οι σφίγγες και οι χίμαιρες, σε ρυθμικές συνθέσεις.

    Επίσης, δεν λείπουν τα μυθολογικά θέματα, όπως η αυτοκτονία του Αίαντα, ο Προμηθέας, ο Μινώταυρος και ο Κένταυρος, που απεικονίζονται σε στάσεις οι οποίες δείχνουν συνήθως κίνηση, καταλαμβάνουν όλη τη σφραγιστική επιφάνεια, στους δε πρωιμότερους, όπου υπάρχει κενό, χαράσσονται παραπληρωματικά κοσμήματα.

    Προϊστορικοί σφραγιδόλιθοι

    Οι σφραγιδόλιθοι, οι πολύ μικρές εγχάρακτες πέτρες, που έφεραν συνήθως έγγλυφες και σπανιότερα ανάγλυφες παραστάσεις, κατασκευάζονταν από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, όπως ίασπις, αχάτης, σάρδιο, κορναλίνη, αμέθυστος, αλλά και σκληρά υλικά, όπως ορεία κρύσταλλος, κεχριμπάρι, ελεφαντόδοντο, lapis lazuli, καθώς και φθηνότερα υλικά, π.χ. οφίτης, στεατίτης και υαλόμαζα.

    Χρησιμοποιούνταν στην Αίγυπτο, στη Βαβυλωνία και στην Ασσυρία από την 4η χιλιετία, καθώς και στην προϊστορική Ελλάδα κατά τη μινωική και μυκηναϊκή εποχή (2400 π.Χ. έως αρχές 12ου αι. π.Χ.), όπου και έχουμε εξαιρετικά δείγματα σφραγιδογλυφίας.

    Οι κρητικομυκηναϊκοί σφραγιδόλιθοι εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα: κωνικοί, κυλινδρικοί, ορθογώνιοι, κομβιόχημοι, δισκοειδείς, φακοειδές, αμυγδαλοειδείς κ.α. Συνήθως είχαν μια διαμπερή οπή ώστε να μπορούν να αναρτώνται με νήμα στο λαιμό ή στον καρπό του ιδιοκτήτη τους, ενώ συχνά δένονταν σε δαχτυλίδια.

    Τα θέματα που με μαεστρία χαράσσονταν στην επιφάνεια των λίθων ήταν ποικίλα και συχνά εντυπωσιακά: ζώα, φανταστικά και μη, όπως γρύπες, δαίμονες, λιοντάρια, αίγαγροι και ταύροι, τελετουργικές σκηνές και αγώνες με ανθρώπινες μορφές (π.χ. ταυροκαθάψια), σκηνές πάλης, αφηρημένα γεωμετρικά σχέδια, ιπτάμενα πτηνά, ψάρια, χταπόδια, προσωπεία.

    Παρά τη μεγάλη ακμή της κατά την εποχή του Χαλκού, η τέχνη της σφραγιδογλυφίας σχεδόν εξαφανίστηκε γύρω στα 1200 π.X. με την κατάρρευση των μυκηναϊκών κέντρων. Επανέκαμψε στην κυρίως Ελλάδα από τον 9ο αι. π.X. για να γνωρίσει πραγματική άνθιση μετά τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. Περίπου τότε που εμφανίστηκαν και οι νησιωτικοί σφραγιδόλιθοι.

    Τεχνίτες και εργαλεία

    Αρχικά η χάραξη των λίθων γινόταν με ελεύθερο χέρι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες ήταν απλά. Χάλκινα μαχαίρια, λεπίδες οψιανού, πριόνια, συμπαγή τρυπάνια για το άνοιγμα της οπής ανάρτησης, ελαφρόπετρες για το γυάλισμα των επιφανειών αρκούσαν για να κατασκευαστούν οι σφραγίδες των πρώτων μινωικών χρόνων, που ήταν κυρίως φτιαγμένες από στεατίτη, οφείτη και ελεφαντόδοντο.

    Παρά τα πενιχρά μέσα των σφραγιδογλύφων της εποχής, υπάρχουν πολλά αξιόλογα δείγματα σφραγίδων, κυρίως ελεφάντινων, όπου κυριαρχούν οι απεικονίσεις ζώων, πουλιών και φυτών. Σιγά-σιγά, άρχισαν οι πειραματισμοί και με πιο σκληρές πέτρες, όπως ο χαλαζίας, το σκάλισμα του οποίου απαιτούσε καινούργια εργαλεία.

    Έτσι, άρχισαν να χρησιμοποιούνται τρυπάνια, τα οποία γυρνούσαν με τη βοήθεια σχοινιού ή δοξαριού. Σύμφωνα με σωζόμενες αναπαραστάσεις που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας των εργαλείων αυτών, ο τεχνίτης χειριζόταν το τρυπάνι με την παλινδρομική κίνηση του δοξαριού, την ίδια στιγμή που η σφραγίδα ήταν καλά στερεωμένη.

    Δύο ακόμη εργαλεία βοήθησαν ώστε να χαραχτούν περίτεχνα οι νέες επιφάνειες. Ο τροχός, ο οποίος σε αντίθεση με τα τρυπάνια σκάλιζε κυρίως ευθύγραμμα μοτίβα και ο διαβήτης, που καθόριζε το σχήμα των φακοειδών και αμυγδαλοειδών σφραγίδων.

    Διάσημοι σφραγιδόλιθοι

    Η τέχνη της χάραξης των λίθων έχει δώσει μοναδικά έργα. Ένα παράδειγμα, ίσως το πιο διάσημο, είναι το σφραγιστικό δακτυλίδι από τον «Θησαυρό της Τίρυνθας», που αποκαλύφθηκε στην Ακρόπολη το 1915 στα θεμέλια μυκηναϊκής οικίας και το οποίο συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της μυκηναϊκής σφραγιδογλυφίας.

    Ανήκει στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (15ος αι. π.Χ.) και είναι το μεγαλύτερο δείγμα της εποχής του, με έγγλυφη παράσταση και ανάγλυφες διακοσμήσεις. Στα αριστερά εμφανίζεται μια γυναικεία θεότητα καθισμένη σε θρόνο η οποία με το δεξί της χέρι υψώνει κάποιο αγγείο ή κύπελλο, ενώ προς το μέρος της πλησιάζουν τέσσερις λεοντοκέφαλοι δαίμονες που κρατούν αγγεία (πρόχους) για σπονδές.

    Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της παράστασης συμπληρώνεται από ένα πτηνό, πιθανότατα αετό, έναν κιονίσκο με θυμιατήριο και τον ουρανό που είναι στολισμένος με τον τροχό του ήλιου και τη σελήνη.

    Μια άλλη σφραγίδα, γνωστή με τον τίτλο «Δεσπότης Θηρών» (1420-1400 π.Χ.) και η οποία βρέθηκε στον επονομαζόμενο «Τάφο του Γενάρχη» στα Χανιά, ξεχωρίζει με τη δύναμη της θεματολογίας της. Στην έγγλυφη παράστασή της δεσπόζει η μορφή ενός όρθιου άνδρα ο οποίος στέκεται πάνω από μια πόλη με πολυώροφα κτίσματα, μια ακόμα απόδειξη της ύπαρξης πολυώροφων μινωικών κτισμάτων.

    Φυλακτά και μαγικοί σφραγιδόλιθοι

    Άγνωστες θεότητες, δαίμονες, περίεργα ονόματα και σύμβολα είναι μερικά από τα θέματα που χαράσσονταν στους σφραγιδόλιθους στους οποίους απέδιδαν μαγικές ιδιότητες. Πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αν και δαχτυλίδια με χαρακτήρα βφυλακτούβ χρησιμοποιούνταν ήδη από την προϊστορική εποχή.

    Οι αποτρεπτικές ιδιότητες των βμαγικώνβ φυλακτών δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα θέματα που απεικόνιζαν αλλά και με τα υλικά. Για παράδειγμα, ο χρυσός, ο άργυρος και ο αιματίτης θεωρούνταν ιδιαίτερα μαγικά υλικά, κυρίως λόγω της αντιστοιχίας των χρωμάτων τους με τον ήλιο ο πρώτος και με το αίμα ο άργυρος (που κοκκινίζει όταν σκουριάζει) και ο αιματίτης.

    Το μολύβι, που θεωρείται άφθαρτο υλικό, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή νεκρικών φυλακτών, ενώ κάποιοι λίθοι θεωρούνταν ότι θεράπευαν πληγές, πόνους και αρρώστιες. Μεγάλοι γιατροί της ύστερης αρχαιότητας, όπως ο Γαληνός και ο Αλέξανδρος ο Τραλλιανός, χρησιμοποιούσαν φυλακτά και ημιπολύτιμους λίθους για να θεραπεύσουν ορισμένες αρρώστιες. Για παράδειγμα, ο Γαληνός αναφέρει ότι ένας σφραγιδόλιθος από πράσινο ίασπι πάνω στον οποίο είχε σμιλευτεί ένα φίδι με κεφάλι λιονταριού που έφερε ακτινωτό στέμμα θα βοηθούσε στη θεραπεία της δυσπεψίας και του στομαχόπονου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μαθήματα Παλαιογραφίας

    Περισσότερα από 7.500 σημαντικά χειρόγραφα από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και από τα πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων έχουν καταγραφεί έως στιγμής και φυλάγονται στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, όπου και φέτος ξεκινήσαν τα μαθήματα παλαιογραφίας για εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν πείρα στην ανάγνωση παλαιών ελληνικών χειρογράφων.

    Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τις γραπτές πηγές της ιστορίας και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς περιεχόμενό τους είναι η ανάγνωση βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων, στοιχεία χρονολόγησης και περιγραφής, ανάλυση των μορφών γραφής, ιστορία της παράδοσης των φιλολογικών κειμένων και περιγραφή και ανάλυση ιστορικών εγγράφων.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Αγ. Τσελίκας, οποίος παραδίδει τα μαθήματα στους ενδιαφερόμενους, η παλαιογραφία είναι ένας ιδιαίτερος επιστημονικός κλάδος, βοηθητικός της φιλολογίας και της ιστορίας, που μελετά την ιστορική εξέλιξη της γραφής και ασχολείται με την ανάγνωση και χρονολόγηση παλαιών χειρογράφων.

    «Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1974, όταν γενικός γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης ήταν ο ακαδημαϊκός Λ. Πολίτης και στόχος ήταν να συγκεντρωθούν, να καταγραφούν και να διαφυλαχθούν ελληνικά χειρόγραφα σε όλη τη χώρα, και παράλληλα να ενημερωθούν οι άνθρωποι, που τα είχαν στα χέρια τους», λέει ο κ. Τσελίκας. Διατυπώνει, δε, την πεποίθηση ότι τα μαθήματα αποτελούν πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αφού το μάθημα της Παλαιογραφίας εδώ και χρόνια δεν διδάσκεται επαρκώς στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Στα 26 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος από τα «έδρανα» του Αρχείου έχουν περάσει εκατοντάδες μαθητές, εκ των οποίων πολλοί επαναλαμβάνουν το τρίτο έτος, καθώς τα μαθήματα σε αυτό έχουν πάντα διαφορετικό θέμα, ενώ οι εκπαιδευόμενοι αποτελούν ετερόκλητο κοινό. Κάποιοι έχουν σχέση με τον ευρύτερο χώρο τις φιλολογίας και κάποιοι άλλοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν.

    Ο Π. Πυλαρινός, απόφοιτος Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ξεκίνησε να παρακολουθεί τα μαθήματα Βιβλιοθηκονομίας επειδή εκτός του άπτονται του επιστημονικού και επαγγελματικού του αντικειμένου, είναι από μόνα τους εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν για κάποιον, που αγαπά τη γλώσσα ιδιαίτερα ευχάριστο χόμπι.

    Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και γίνονται κάθε Πέμπτη στην αίθουσα του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης στην οδό Π. Σκουζέ 3, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, από τις 17.00 έως τις 21.00.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συμφωνία σε βασικές αρχές

    Σε τέσσερις βασικές αρχές συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες για θέματα ασφάλειας αερομεταφορών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Σε γενικές γραμμές, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν ενιαία προσέγγιση των μέτρων ασφαλείας στην ΕΕ και βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη για την αποτελεσματικότερη προστασία των ευρωπαίων πολιτών.

    Οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν στις εξής τέσσερις αρχές :

    1. Οι έλεγχοι ασφαλείας στις μεταφορές εμπορευμάτων και αλληλογραφίας θα πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση κινδύνου και να λαμβάνουν υπόψη τους μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα η φύση του αντικειμένου, η χώρα προέλευσης, καθώς και ο τύπος της πτήσης (επιβατικός ή εμπορευματικός).

    2. Τα δέματα και η αλληλογραφία που εισέρχονται στην ΕΕ πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας.

    3. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο να επιτύχουν την πλήρη εφαρμογή των νέων κανόνων που αφορούν τη μεταφορά των εμπορευμάτων .

    4. Χρειάζεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μορφών ελέγχου και νέες τεχνολογίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 November 2010 - 7:30:28 UTC