Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόθεση τρομοκρατίας με παγιδευμένα δέματα
  • [02] "Ζητώ ψήφο αυξημένης ευθύνης"
  • [03] Παπαρήγα: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • [04] Καρατζαφέρης: "Τι Δημαράς, τι Σαμαράς"
  • [05] Τσίπρας: "Καταδικάστε το μνημόνιο"
  • [06] Υπόθεση Μαφίας Ακινήτων: Σύλληψη
  • [07] Η ατζέντα της Δευτέρας 1/11/2010
  • [08] Μήνυμα από το παρελθόν
  • [09] Πράσινα τέλη για Ι.Χ. και μοτό
  • [10] Πρώτη δόση για την περαίωση
  • [11] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ
  • [12] Δίκη Ριζάι - Παλαιοκώστα
  • [13] Ηπαρ από το εργαστήριο
  • [14] Νέα πρόεδρος στη Βραζιλία

  • [01] Υπόθεση τρομοκρατίας με παγιδευμένα δέματα

    Αποστολή πακέτου-βόμβα και στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί ετοίμαζαν οι δύο συλληφθέντες στην οδό Ριζάρη, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αφήσει ανάλογο πακέτο στην εταιρεία Ταχυμεταφορών "Swift mail" στην οδό Αστυδάμαντος 71 όπου τραυματίστηκε ελαφρά μία υπάλληλος.

    Συλληφθέντες είναι ένας 22χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" και ένας 24χρονος, ο οποίος αρχικά αρνείτο να δώσει στοιχεία στους αστυνομικούς, λέγοντας πως είναι «αντάρτης πόλεων».

    Στην κατοχή τους είχαν δύο πακέτα με εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμα να αποσταλούν, το ένα στο πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και ανέγραφε ως αποστολέα τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ενώ το δεύτερο προοριζόταν για την βελγική πρεσβεία στην Αθήνα και ανέγραφε ως αποστολέα την ΑΧΙΟΝ AID.

    Επίσης, στην κατοχή τους βρέθηκε η απόδειξη παράδοσης του πακέτου με μια ακόμα βόμβα στα γραφεία της εταιρείας ACS, στην οδό Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι. Ως αποστολέας εμφανιζόταν πανεπιστημιακός καθηγητής.

    Η βόμβα στην οδό Αστυδάμαντος είχε προορισμό την πρεσβεία του Μεξικού και η βόμβα στην ACS την πρεσβεία της Ολλανδίας.

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναμένει, απόψε το βράδυ, τα αποτελέσματα από την βαλλιστική έρευνα στα δυο πιστόλια που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και από ποιά οργάνωση.

    Την ελπίδα να επιτευχθεί ένα αποφασιστικό βήμα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας. Ο ΣΥΝ καταδίκασε τις ενέργειες και τις πρακτικές αυτές, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για "παρέμβαση της τρομοκρατίας στις εκλογές".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ζητώ ψήφο αυξημένης ευθύνης"

    Ψήφο αυξημένης ευθύνης απέναντι στο μέλλον της χώρας, ζήτησε από τους πολίτες στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε στην περιφερειακή σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, που έγινε στην Κοζάνη.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δικαιολογημένη η οργή των πολιτών και είναι μια πραγματικότητα που την καταλαβαίνει, και κάλεσε τους πολίτες να μην δώσουν την ψήφο τους σε αυτούς που επενδύουν στον φόβο και την ανασφάλεια αλλά να την μετατρέψουν σε δύναμη δημιουργίας και αλλαγών.

    Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει σταθερά την πορεία της προς την σωτηρία ή αν θα αφήσουμε στη μέση τις αλλαγές και τις θυσίες που κάναμε μέχρι τώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε πως αν υπάρχει αδιέξοδο τότε θα κληθεί να μιλήσει ο λαός, διότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να σταματήσει την πορεία των αλλαγών είπε ο πρωθυπουργός. Δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την πορεία για την σωτηρία της χώρας και κατηγόρησε την ΝΔ ότι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ενώ θα έπρεπε να στηρίξει τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση κάνει ότι έκανε και ως κυβέρνηση: άλλα λέει εντός Ελλάδας και άλλα λέει εκτός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Παπαρήγα: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε σήμερα στη Νίκαια ότι ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει για την ελεγχόμενη χρεοκοπία και πρόσθεσε ότι, κατά συνέπεια, το δίλημμα που βάζει ο κ. Παπανδρέου για τις εκλογές δεν έχει καμία βάση.

    Ειδικότερα, η κα Παπαρήγα αναφερόμενη στη συζήτηση περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, δήλωσε ότι για το θέμα αυτό "συμφώνησε ο πρωθυπουργός", σχολιάζοντας προφανώς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα και πρόσθεσε: Ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει το εξής: Ανεξέλεγκτη, ταχύτατη χρεοκοπία για το λαό και από κει και πέρα θα γίνει μια διαπραγμάτευση πόσα θα πάρουν οι πιστωτές. Επομένως το δίλημμα που βάζει ο πρωθυπουργός "ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία", δεν έχει καμία βάση, είναι εντελώς ξεπερασμένο. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ψηφίζεις πιο γρήγορη χρεοκοπία,είπε.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι "για να βάλουμε ένα φρένο σ' αυτή την κατάσταση, πρέπει να χτυπηθεί αλύπητα σαν το χταπόδι το ΠΑΣΟΚ και να μην ανακάμψει η ΝΔ. Αυτοί οι δυο είναι πυλώνες που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Πάει και τέλειωσε. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό σήμερα, με συγχωρείτε, αλλά δεν θέλει".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Καρατζαφέρης: "Τι Δημαράς, τι Σαμαράς"

    Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Δημαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η ΝΔ κρύβεται πίσω από την υποψηφιότητα Δημαρά και είπε ότι "για εμάς, τί Σαμαράς, τί Δημαράς, είναι το ίδιο πράγμα".

    Βρισκόμαστε πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, είπε ο κ. Καρατζαφέρης και οι εκβιασμοί, όπως υποστήριξε, από τα δύο μεγάλα κόμματα και οι υπόγειες διαδρομές συνεχίζονται.

    Πάμε στις κάλπες, χωρίς να ξέρουμε τί αντιπροσωπεύει ο καθένας, είπε και αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε προ μηνών μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Δημαρά.

    Πίσω από τον κ. Δημαρά, βρίσκονται κορυφαίοι βουλευτές της ΝΔ, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, παραπέμποντας σε σχετικά πολιτικά ρεπορτάζ.

    Χαρακτήρισε τον κ. Δημαρά ως ένα πρόσωπο που δεν ξέρει ποιος το πρωθεί και από που αντλεί τη δύναμή του και είπε ότι η υποψηφιότητα Δημαρά είναι συσκότιση των πραγματικών περιστατικών που συνοδεύουν τις εκλογές.

    Είπε επίσης ότι ουδέποτε ο κ. Δημαράς συναντήθηκε με τον ίδιο, αλλά ανέφερε ότι αν στο διάδρομο της Βουλής του είπα και μια καλησπέρα αυτό δεν σημαίνει και συνάντηση.

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Δημαρά ως λαγό του κ. Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Τσίπρας: "Καταδικάστε το μνημόνιο"

    Περιοδεία στην παλιά πόλη και την αγορά του Ρεθύμνου πραγματοποίησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον δεύτερο σταθμό του στην Κρήτη, αμέσως μετά τα Χανιά.

    Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης, καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σταθάκη, συναντήθηκε με τον υποψήφιο Δήμαρχο Ρεθύμνης και επικεφαλής του συνδυασμού Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου, Γιώργο Βλαστό, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη για τον νομό Ανδρέα Ξανθό και συζήτησαν για την πορεία του προεκλογικού τους αγώνα και την ανάγκη να περάσει το μήνυμα προς τους πολίτες, λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές πως, η ψήφος όλων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ώστε να μην γίνουν συνένοχοι, στον "μαραθώνιο λιτότητας".

    "Η εικόνα της αγοράς του Ρεθύμνου είναι ίδια ακριβώς όπως σε κάθε γωνιά της Ελλάδαςβ¦", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως: "η αγορά στεγνώνει, οι πολίτες δεν καταναλώνουν και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η αγορά θα βυθιστεί στην ύφεση. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην πορεία προς την καταστροφή, τη χρεοκοπία λέγοντας ένα μεγάλο "όχι" στην ανοχή, καταδικάζοντας το μνημόνιο μέσα από την ενίσχυση των συνδυασμών ενεργών πολιτών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Υπόθεση Μαφίας Ακινήτων: Σύλληψη

    Συνελήφθη σήμερα το πρωί από αστυνομικούς ένα άτομο στο Νέο Ψυχικό που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος στην υπόθεση της λεγόμενης Μαφίας των Ακινήτων και του νέου παραδικαστικού κυκλώματος, μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με τη μήνυση ο συλληφθείς απειλούσε το μάρτυρα στέλνοντας του διάφορα μηνύματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Η ατζέντα της Δευτέρας 1/11/2010

  • Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη

    11:00 - Συνέντευξη Τύπου - Χανιά ( Αίθ. Επιμελητηρίου)

    11:45 - Επίσκεψη στο εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού "Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης" και συνάντηση με τον επικεφαλής Γιώργο Σταθάκη και στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής κίνησης "Δήμος Ενεργών Πολιτών" με επικεφαλής τον Τάσο Βάμβουκα - Χανιά

    13:30 - Συνάντηση με υποψήφιο Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Βλαστό με τον συνδυασμό "Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου" Βλαστό στο εκλογικό κέντρο. Δηλώσεις. Ρέθυμνο

    19:30 - Συγκέντρωση και ομιλία στο εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού "Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης" με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη. Ηράκλειο

  • Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη. Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ, "Ι. Βελλίδης"

    11:00:00 Περιοδεία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Νίκαια. Θα μιλήσει σε σύσκεψη στο κιόσκι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", στην πλατεία Κουμπάκη. Νωρίτερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της Νεάπολης (εκκίνηση 10:30 από οδό Βουρνόβα).

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας της πρωτότυπης έκθεσης διαδραστικών συστημάτων"Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels" διοργανώνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Θεσσαλονίκη/Αρχαιολογικό Μουσείο

    11:15:00 Συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδος και Βουλγαρίας. Αθήνα/Υπουργείο Αμυνας

    11:30:00 Συνέντευξη Τύπου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Ν. Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση της έρευνας για τον κλάδο των υδραυλικών, που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Θεσσαλονίκη/αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΘ (Αριστοτέλους 27, 4ος όροφος)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων σώματος. Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου των Ιρανών απεργών πείνας. Αθήνα/Προπύλαια

    12:30:00 Συνέντευξη Τύπου για παράσταση «Βασιλιάς Ληρ». Λιβαθινός, Τσακίρογλου - Ελληνική Θεαμάτων. Αθήνα/φουαγιέ «Παλλάς»

    13:00:00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο

    13:00:00 Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στα πανεπιστημιακά θρανία. Εκδήλωση με θέμα "Πανεπιστήμιο και Πόλη". Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης θα δώσουν τις δικές τους "εξετάσεις" σε μια ανοιχτή συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθηγητής Γεράσιμος Βώκος. Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ, Τελλόγλειο Ίδρυμα

    14:00:00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Άνιου Άγγελοφ. Αθήνα Προεδρικό Μέγαρο

    15:00:00 Περιφερειακή Σύσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου. Θεσσαλονίκη/ξενοδοχείο Πόρτο Παλάς

    16:00:00 Τις προγραμματικές θέσεις της "Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη" για την Κοινωνική Πολιτική θα παρουσιάσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Θεσσαλονίκη /Τσιμισκή 18 & Κομνηνών

    19:00:00 Συγκέντρωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων Aspis Πρόνοια. Αθήνα/ξενοδοχείοΤιτάνια

    19:00:00 Ο ποιητής Τσαρλς Σίμικ στο Megaron Plus. Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής

    19:00:00 Παρουσίαση βιβλίου. Ο Γιάννης Ατζακάς παρουσιάζει το βιβλίο του "Κάτω από τις οπλές" (εκδόσεις ΑΓΡΑ). Θα μιλήσουν οι Θανάσης Γεωργιάδης, συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, τραγουδοποιός. Θεσσαλονίκη/βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αριστοτέλους 7)

    19:30:00 Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γ. Δημαρά. Αθήνα/Περιστέρι, κλειστό γήπεδο μπάσκετ

    21:00:00 Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγκα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΑ

    12:00:00 Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας: Κλήρωση φάσης «16». Αθήνα/ξενοδοχείο King George

    15:00:00 Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 8η ημέρα):

    ΑΕ Ποντίων Κατερίνης-Δόξα Κρανούλας

    Εορδαϊκός-Νίκη Βόλου

    18:00:00 Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (2η ημέρα): Ίκαρος Καλ.-Πανιώνιος

    18:00:00 Βόλεϊ-Α1 γυναικών (3η ημέρα): Κερατέα-ΕΑ Λάρισας

  • Ποδόσφαιρο-Β΄ Εθνική (8η ημέρα):

    18:00 Βέροια-Παναιτωλικός

    19:00 Λεβαδειακός-Πανθρακικός

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Μήνυμα από το παρελθόν

    Μισός αιώνας χρειάστηκε προκειμένου οι κάτοικοι της πόλης Γιαροσλάβλ (Yaroslavl), στη Ρωσία, να ανακαλύψουν τι σκέφτονταν οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί δεκαετίες πριν απ' αυτούς.

    Το 1960, οι κάτοικοι του Γιαροσλάβλ έγραψαν μια επιστολή προς τους μελλοντικούς κατοίκους της ρωσικής αυτής πόλης, την "έκλεισαν" σε μια κάψουλα και ζήτησαν να ανοιχτεί το 2010 και, μάλιστα, ανήμερα της επετείου των 1.000 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

    "Να ανοιχτεί το 2010, την ημέρα των 1.000 χρόνων του Γιαροσλάβλ", έγραφε η ιστορική "κάψουλα"- ουσιαστικά μια μεταλλική μακέτα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης- που οι κάτοικοι της σύγχρονης πόλης άνοιξαν τελικά, στις αρχές του περασμένου μήνα, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Διαστημικής Εβδομάδας.

    Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στο μουσείο "Cosmos" της πόλης και διάβασαν πώς οι πρόγονοί τους "έβλεπαν" το μέλλον, όχι μόνο του ίδιου του Γιαροσλάβλ, αλλά ολόκληρης της χώρας.

    Οι αποστολείς της ιδιότυπης αυτής επιστολής άφησαν το μήνυμά τους στο μουσείο τον Αύγουστο του 1960, με παραλήπτες τους απογόνους τους στην "Κομμουνιστική Ρωσία", όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

    Οι αποστολείς, εκφράζουν τον θαυμασμό, αλλά και τη β¦ "ζήλια" τους, που, έπειτα από 50 χρόνια, όπως αναφέρουν, οι συμπατριώτες τους ζουν πλέον "σε μια ελεύθερη κομμουνιστική κοινωνία, όπου ο καθένας είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός, σε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχουν χρήματα και μαγαζιά".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Πράσινα τέλη για Ι.Χ. και μοτό

    Με φόντο την οικονομική κρίση που πλήττει τον κλάδο της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, τίθεται από σήμερα σε ισχύ, δυο μήνες νωρίτερα, το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας με τα καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που αγοράζονται από την 1η Νοεμβρίου να πληρώνουν τέλη βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα "πράσινα" τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων πλέον θα συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο).

    Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κλπ). Αυτό εκτιμάται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε πιο "καθαρής τεχνολογίας" οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εισαγάγει φορολογικό σύστημα αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης) που συνδέεται ολικώς ή μερικώς με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

    Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται περαιτέρω για μεγάλο αριθμό οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν "καθαρές τεχνολογίες". Αντίστοιχα, τα τέλη αυξάνονται για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Πρώτη δόση για την περαίωση

    Από σήμερα καταβάλλεται στις τράπεζες η προκαταβολή 20% του φόρου της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση και να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία, για την προηγούμενη δεκαετία.

    Οι φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες) έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου για την καταβολή της προκαταβολής, που θα σημάνει αυτόματα και την αποδοχή της ρύθμισης.

    Ηδη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχει αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα περίπου 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα σε αντίστοιχο αριθμό επιτηδευματιών, στα οποία, πάντως, δεν λείπουν και λάθη.

    Οι φορολογούμενοι που εντοπίσουν λάθος στο εκκαθαριστικό τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία για τις απαραίτητες διορθώσεις.

    Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου προβλέπεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού.

    Στο μεταξύ, εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τη φορολογία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε υψηλότερο καθώς και τη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ

    Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η παρέμβαση της ΝΔ, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνοντας μάλιστα, πως τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος όμως, τόσο σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", όσο και σε πρωϊνή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. "Είτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας, όπως λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για όσους μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους, είτε άθελά του ο κ. Πάγκαλος, αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και το σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου", τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σε απάντησή τους οι κ.Θ.Πάγκαλος και Γ.Πεταλωτής καταλόγισαν στη ΝΔ διαστρέβλωση του δημόσιου διαλόγου και σενάρια καταστροφής.

    Ο κ. Πάγκαλος στη δήλωση του εκφράζει την χαρά του «γιατί η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε, με αφορμή μια θεωρητική συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε χώρας με το χρέος που την βαρύνει, το σύνολο των επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των όρων του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του μηχανισμού, που ο Πρωθυπουργός επέτυχε για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών της χώρας, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος».

    «Είναι προφανές», προσθέτει, «ότι η ΝΔ έχει φαντασιώσεις και διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες διαστροφής όλων όσων περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί τη ΝΔ ότι για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, αναπτύσει σενάρια συνομωσίας διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

    Ανταπαντώντας στον κ.Θ.Πάγκαλο, η Ρηγίλλης σημειώνει ότι "οι διευκρινίσεις που έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα όσα είπε για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, δεν πείθουν κανέναν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Δίκη Ριζάι - Παλαιοκώστα

    Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, σχεδόν για όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ζήτησε ο Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού των Αλκέτ Ριζάι και του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα στις 22 Φεβρουαρίου 2009.

    Ο Εισαγγελέας Ι. Αγγελής ζήτησε να κηρύξει το δικαστήριο ενόχους τον βασικό κατηγορούμενο Α. Ριζάι και την σύντροφο του Ασπασία Μητροπία, το ζευγάρι των Αλβανών Έρβις Στεφάνι και Λούλε Μπερίνα, που είχαν συλληφθεί στο σπίτι που συνελήφθη και ο δραπέτης συμπατριώτης τους και τον επιχειρηματία Χρύσανθο Αναγνωστόπουλο ο οποίος είχε μεταβιβάσει στους δραπέτες θωρακισμένο αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ανά περίπτωση οι πέντε κατηγορούμενοι αφορούν τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόδρασης κρατουμένου, αρπαγής, διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων και πυρομαχικών, παράνομης κατάληψης αεροσκάφους, διατάραξης ασφάλειας αεροσκαφών κ.α.

    Η δίκη θα συνεχιστεί με αγορεύσεις στις 10 του μήνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [13] Ηπαρ από το εργαστήριο

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν μικροσκοπικό ανθρώπινο συκώτι στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, ένα επίτευγμα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο δίνει ελπίδες για περισσότερες και εξατομικευμένες ("κατά παραγγελία") μεταμοσχεύσεις οργάνων στο μέλλον, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες δυνατότητες πειραμάτων για την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων για τις παθήσεις του ήπατος.

    Το συκώτι που δημιουργήθηκε, έχει μέγεθος καρυδιού και διαθέτει αρκετές από τις λειτουργίες ενός αντίστοιχου φυσικού οργάνου - τουλάχιστον στο περιβάλλον του εργαστηρίου, καθώς ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινο σώμα. Το επόμενο βήμα θα είναι η μεταμόσχευση του εργαστηριακού οργάνου σε ένα ζώο για να ελεγχθεί η λειτουργικότητά του.

    Η τεχνολογία, που εκτιμάται από τους αμερικανούς ερευνητές ότι θα χρειαστεί ακόμα πέντε χρόνια πριν μεταφερθεί από το εργαστήριο στο νοσοκομείο, ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν και άλλα όργανα (π.χ. νεφρά ή πάγκρεας) για ασθενείς που θα παρέχουν τα αναγκαία βλαστικά κύτταρα, από τα οποία θα προκύψει το νέο όργανο στο εργαστήριο.

    Οι παθήσεις του ήπατος αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και αυξάνονται διαχρονικά. Η κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ και η μόλυνση από ηπατίτιδα C είναι οι δύο κυριότερες αιτίες βλάβης του ήπατος. Σήμερα η ζήτηση για μεταμοσχεύσεις ήπατος διεθνώς δεν καλύπτεται από την προσφορά διαθέσιμων οργάνων, γι' αυτό η δημιουργία εργαστηριακών οργάνων προβάλλει ως μια ελπιδοφόρα λύση. Και άλλες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο ήδη εργάζονται με στόχο την δημιουργία ήπατος στο εργαστήριο, σε μια ευγενή "κούρσα" που μπορεί να ωφελήσει πολλές χιλιάδες ασθενείς μια μέρα.

    Η σχετική επιστημονική ανακοίνωση, με επικεφαλής τον καθηγητή Σέι Σόκερ του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Μελέτη των Παθήσεων του Ήπατος στη Βοστώνη, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Ιντιπέντεντ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [14] Νέα πρόεδρος στη Βραζιλία

    Η Ντίλμα Ρούσεφ, εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου, "Λούλα" ντα Σίλβα, εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, καθώς κέρδισε με μεγάλη διαφορά, 56% έναντι 44%, τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Ζοζέ Σέρα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στη χώρα.

    Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας ευχαρίστησε τον προκάτοχό της και πολιτικό της μέντορα, ντα Σίλβα,και δεσμεύθηκε πως «θα τιμήσει το κληροδότημά»του, κατά την πρώτη της ομιλία μετά τη νίκη της στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Οι οπαδοί της, αποκαλούν την κυρία Ντίλμα Ρούσεφ "Σιδηρά Κυρία", τόσο για το "φορτωμένο" προσωπικό πρόγραμμά της, όσο και για την ικανότητά της να δουλεύει πολύ... Κι η "Σιδηρά Κυρία" καλείται, πλέον, να κυβερνήσει τη Βραζιλία, πρώτη γυναίκα πρόεδρός της, αναλαμβάνοντας καθήκοντα επίσημα την πρώτη Ιανουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 November 2010 - 17:30:51 UTC