Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύντομα οι αποφάσεις για φορολογία του 2011
  • [02] Πρόγραμμα για ανέργους

  • [01] Σύντομα οι αποφάσεις για φορολογία του 2011

    Εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τη φορολογία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε υψηλότερο καθώς και τη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων. Οι μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από 1.1.2011 και να εισπραχθούν συνολικά σε ετήσια βάση 1 δις ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορα σενάρια όπως η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε έναν ενδιάμεσο μικρότερο συντελεστή από το 23%. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά και από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα η οποία θα έλθει στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου για τον προγραμματισμένο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου.

    Στα ΙΧ αυτοκίνητα η πρόταση που μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης που θα φθάνει μέχρι και τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Με τον τρόπο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα δοθεί ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου που μαστίζεται από την κρίση καθώς έχουν μειωθεί δραματικά οι πωλήσεις στον κλάδο.

    Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Η αύξηση προγραμματίζονταν να γίνει την 1.1.2011 αλλά κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεσή της προκειμένου να μην επιβαρυνθεί άλλο με αυξήσεις τιμών και πρόσθετους φόρους η κτηματαγορά που καταγράφει βουτιά σε επίπεδα πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι και επιδρά αρνητικά στο συνολικό επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Έτσι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο του 2011 και θα συνδυασθεί με παράλληλη αύξηση των αφορολόγητων ορίων και αλλαγές στους συντελεστές ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αύξηση των τιμών. Το σχέδιο όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο προβλέπει την σταδιακή εξίσωση και σε βάθος χρόνου των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων ανάμεσα στις οποίες σήμερα παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις

    Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πρόγραμμα για ανέργους

    Ξεκίνησε, σήμερα, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για την "απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", μέσω της απασχόλησης 10.000 ανέργων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν σταδιακά άλλα επτά προγράμματα , που στόχο έχουν την ενίσχυση της απασχόλησης και την εξασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας.

    To νέο πρόγραμμα, που είναι στα πρότυπα του παλαιού stage διαφοροποιείται, σε σχέση με προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, ως προς τα εξής σημεία:

    - Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

    - Παρέχει στους ωφελούμενους νέους μισθό και ασφάλιση

    - Η χρονική του διάρκεια είναι συγκεκριμένη (6-12 μήνες)

    - Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών

    - Παρέχει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.

    Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ως επιχορήγηση το ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τους κλάδους σύνταξης, ασθενείας και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ οι εργοδότες καταβάλουν στους νέους με τους οποίους συνάπτουν σύμβαση εργασιακής εμπειρίας μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

    Το πρόγραμμα επιχορήγησης έχει διάρκεια 12 μήνες και παρέχει ισχυρά κίνητρα για επέκταση για 12 επιπλέον μήνες, ύστερα από την μετατροπή της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας.

    Από την εφαρμογή του προγράμματος θα προκληθεί δαπάνη ύψους 53.940.400 ευρώ (9.058.500 για το 2010, 26.481.900 για το 2011 και 18.400.000 για το 2012, ΚΑΕ 2493). Ο προϋπολογισμός επιμερίζεται σε δαπάνη 21.740.400 για το πρώτο 12μηνο Σύμβασης Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας και 32.200.000 ευρώ προϋπολογισμό δεύτερου 12μηνου εφόσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

    Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), Η Εθνική Συμμετοχή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Η κατανομή των πόρων και των θέσεων του προγράμματος γίνεται με βάση τις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" 2007-2013 ως εξής:

    -Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 29.667.220 ευρώ και 5.500 θέσεις.

    -Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 22.115.564 ευρώ και 4.100 θέσεις.

    -Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 2.157.616 ευρώ και 400 θέσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 18:30:17 UTC