Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
  • [02] "Μια νύχτα στην Ακρόπολη"
  • [03] Μάγεψαν για τελευταία φορά

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί σημερα το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, αύριο το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των «27», θα τεθεί, έπειτα από πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας και το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013, ένα θέμα που προκαλεί κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

    Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι.

    Βαριές κατηγορίες κατά της ΝΔ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνομιλώντας χθες με συνεργάτες του, ενώ επανέφερε παράλληλα και το θέμα των πρόωρων εκλογών, «αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός».

    Ειδικότερα ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ζητάει, ουσιαστικά, να σταματήσει η πορεία της χώρας προς τα εμπρός, μια πορεία «σωτηρίας» και «ανόρθωσης», η πορεία «των μεγάλων αλλαγών», επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση «αφανών συμφερόντων που θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές που φέρνουμε στη χώρα».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «έχουμε χρέος να μη καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Κι αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Μια νύχτα στην Ακρόπολη"

    Ηταν δύο νεαροί φοιτητές, με ένα φαναράκι και ένα μαχαίρι και "το φεγγαράκι να τους κοιτάζει με συμπάθεια", όπως λέει ο Λάκης Σάντας και κατόρθωσαν το αδύνατο. Να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

    Η ναζιστική σημαία βρίσκεται ακόμη στο ξεροπήγαδο του Εριχθόνιου που την είχαν πετάξει στη βιασύνη τους να απομακρυνθούν. Η Μελίνα προσπάθησε μετά το 1981 να την ανασύρει, αλλά οι αρχαιολόγοι είχαν αντιρήσεις γιατί θεώρησαν το εγχείρημα επικίνδυνο για τον Ιερό Βράχο.

    "Ηταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης", είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008, 67 χρόνια μετά την ηρωϊκή πράξη της υποστολής της ναζιστικής σημαίας, από τον βράχο της Ακρόπολης.

    "Δεν υπάχουν τέτοιοι ήρωες σημέρα" υποστηρίζουν οι νέοι. Ο Λάκης Σάντας δεν συμφωνεί. Δεν νιώθει ήρωας. Εκανε απλώς το καθήκον του. Η παρακαταθήκη του στους νέους είναι ότι "τίποτα δεν χαρίζεται και μόνο με αγώνες μπορούν να κερδίσουν τη ζωή τους".

    Μιλώντας στο ΑΠΕ για τη νέα γενιά που τόσο αγαπά, τονίζει ότι "τα νέα παιδιά παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πρέπει να αγωνίζονται για να αντιδράσουν όταν προσπαθούν να τους στερήσουν κοινωνικά ή εργατικά δικαιώματα".

    Οι δύο αγωνιστές-σύμβολα μετά τα δύσκολα χρόνια ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Ο Γλέζος στην πολιτική, ο Σάντας στον Καναδά. Ξαναζωντάνεψε όμως ο Σάντας τις παλιές μνήμες με το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες πριν, διηγούμενος αυτή την ιστορία που μοιάζει περισσότερο με παραμύθι. Τίτλος: "Μια νύχτα στην Ακρόπολη". (Εκδόσεις Βιβλιόραμα).

    Στο βιβλίο, ο Σάντας δεν περιορίζεται μόνο στην περιπέτεια με τον Γλέζο στην Ακρόπολη, μιλάει ακόμη για τη διαδρομή του στην αντίσταση ως καπετάνιου του ΕΛΑΣ, για τα Δεκεμβριανά όπου συμμετείχε ενεργά και τις φυλακές, τα βασιστηρία, την εξορία, την απογοήτευση για τον αγώνα που χάθηκε, τη φυγή του στον Καναδά και τέλος τα αίτια της ήττας της Αριστεράς.

    Επέστρεψε στην Ελλάδα αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα της ταυτότητάς του που τον έδεναν με ένα τόσο έντονο και σημαντικό παρελθόν. "Και δέκα ζωές αν είχα θα τις έδινα", έλεγε ο 88χρονος, πλέον, Σάντας στις 6/3/2010 στα "ΝΕΑ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μάγεψαν για τελευταία φορά

    Οι θρυλικοί «Σκορπιοί» εμφανίστηκαν, χθες το βράδυ, για τελευταία φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό, στα πλαίσια της τελευταίας περιοδείας τους, ανά τον κόσμο, με τίτλο "Get your sting and blackout" και αποθεώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο.

    Αφού τα support groups «ζέσταναν» τον κόσμο, η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Ένα κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας -η συναυλία ήταν sold out- ανέμενε την εμφάνιση των Scorpions. Ένα κοινό πολυσυλλεκτικό, αποτελούμενο από 16χρονα παιδιά μέχρι μεσήλικες, που μεγάλωσαν με τα τραγούδια τους, ξέσπασε σε ιαχές και χειροκροτήματα όταν ο Klaus Meine «εισέβαλε» στην σκηνή τρέχοντας, ενώ τον ακολουθούσαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

    Οι Klaus Meine, James Kottak, Pawel Maciwoda, Rudolf Schenker και Matthias Jabs, προσέφεραν στο κοινό μια τελευταία αποχαιρετιστήρια συναυλία που είχε τα πάντα. Ρυθμό, ένταση, μελωδία, κίνηση και φώτα.

    Οι αεικίνητοι, παρά τα 40 χρόνια καριέρας τους, «Σκορπιοί» έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, κάνοντας πολλά «χιλιόμετρα» και εναλλάσσοντας τα «σόλο» τους στο μπροστινό μέρος της σκηνής, με κορυφαίο αυτό του ντράμερ James Kottak.

    Χάρισαν έτσι τις μεγάλες τους επιτυχίες, όπως τα "Wind of change", "Still loving you", "Blackout" και "Send me an angel" (αλλά και νεότερα κομμάτια τους, όπως το "The zoo"), για τελευταία φορά στους Έλληνες fan τους.

    Δώρισαν, όμως, και πολλές μπαγκέτες για drums, που πετούσαν κατά την διάρκεια της συναυλίας στους τυχερούς που βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος της αρένας. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς έδωσαν στον Klaus Meine μια ελληνική σημαία, την οποία αφού φόρεσε στην πλάτη του, την σήκωσε ψηλά και ύστερα την απέθεσε στο κεντρικό κομμάτι της σκηνής.

    Τέλος, αφού καληνύχτισαν τον κόσμο που τους αποθέωνε και αποσύρθηκαν, γύρισαν ξανά στην σκηνή, μετά από απαίτηση του κοινού που τους φώναζε να επιστρέψουν, για να κλείσουν οριστικά την τελευταία τους εμφάνιση στην χώρα μας με ένα «δυνατό» "Rock you like a hurricane" και να "απογειώσουν" το κοινό με το ανκόρ τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:05:17 UTC