Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση για τον Μαραθώνα

  • [01] Εκθεση για τον Μαραθώνα

    «Σε έναν κόσμο που με μανία ψάχνει παγκόσμια ιδανικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 2500 χρόνια μετά, οι αξίες που γέννησε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, οι αξίες της ελευθερίας και της ισότητας του ατόμου επιστρέφουν ξανά ως οι μόνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, εγκαινιάζοντας απόψε στο Ζάππειο Μέγαρο τη θεματική έκθεση του Σπύρου Μερκούρη με τίτλο «Δημοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα».

    Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι άλλες πόλεις οι οποίες διοργανώνουν Μαραθωνίους έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν την έκθεση.

    «Η ταυτότητά μας σαν χώρα σήμερα ορίζεται τόσο από το πώς προβάλλουμε τη νέα μας δημιουργία όσο και από το πώς συμπεριφερόμαστε στην παράδοσή μας», συνέχισε.

    Ο Σπύρος Μερκούρης χαιρέτισε τα εγκαίνια της έκθεσης, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της Μάχης του Μαραθώνα.

    «Η Μάχη του Μαραθώνα παραμένει παγκοσμίως επίκαιρη, γιατί δείχνει την προσφορά του ελληνικού πολιτισμού στη δημιουργία του ευρωδυτικού πολιτισμού. Χωρίς τη νική αυτή, δεν θα υπήρχε Παρθενώνας, Περικλής, το θαύμα της κλασικής Ελλάδος, το αμερικανικό σύνταγμα, η γαλλική επανασταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα θα ήταν διαφορετικά».

    Σημείωσε δε ότι «η έκθεση είναι μια ματιά σε ένα μεγαλειώδες κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Με την έκθεση αυτή αναβιώνουμε τη γέννηση της δημοκρατίας και ορισμένα επιτεύγματά της»

    Στην έκθεση «Δημοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα» ο Σπύρος Μερκούρης και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν δύο πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον περσικό, που αναμετρήθηκαν στη Μάχη του Μαραθώνα. Παραθέτουν τους λόγους της νίκης των Αθηναίων και εκθέτουν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού ύστερα από την επικράτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η έκθεση περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων, αγγείων και όπλων. Επίσης, περιλαμβάνει χάρτες, κουστούμια και οπτικοακουστικό υλικό.

    Για να τιμήσει την επέτειο των 2500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από είκοσι χιλιάδων αθλητών από όλον τον κόσμο.

    N.Μπακοπούλου / Μ.Παππά

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 October 2010 - 20:30:41 UTC