Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"
  • [02] Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια
  • [03] "Θα προχωρήσουν οι επενδύσεις"

  • [01] "Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"

    "Αυτή η απειλή μας ενώνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο" και τόνισε ότι "το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών".

    Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.

    Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης στα θέματα του περιβάλλοντος.

    Το απόγευμα υπεγράφη Διακήρυξη για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

    Στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης.

    Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ, ενώ - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί - θα υπάρξει συνεργασία με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για "κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες", παραπέμποντας χαρακτηριστικά: στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών, στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες και στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια

    Αναβρασμός επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Αφορμή, η καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας να δώσει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που αρχίζει στο Ρέθυμνο η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία θεωρητικά έχει ως αντικείμενο συζήτησης ακριβώς τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήδη διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο, ενώ η Σύγκλητος, σε απόφασή της, σημειώνει πως το ΕΜΠ "θεωρεί προσχηματικό το διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα".

    Αν και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, οι πρυτάνεις είναι αντίθετοι με τις προωθούμενες αλλαγές σε πολλά επίπεδα, από το υπουργείο Παιδείας.

    Συγχρόνως, οι φοιτητές, και μάλιστα με πρώτη αντίδραση από την ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας.

    Ηδη 6 τμήματα του ΕΜΠ και ένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελούν υπό κατάληψη.

    Στη Θεσααλονίκη, αν και το κλίμα των κινητοποιήσεων φαίνεται να μην έχει ωριμάσει ακόμη, αριστερές παρατάξεις, με κοινό πλαίσιο δράσης, ξεκίνησαν την εβδομάδα αυτή μονοήμερες ή διήμερες καταλήψεις σε τμήματα, όπως το Φιλολογικό, Τοπογράφων, Μουσικών Σπουδών και Φυσικομαθηματικό.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ πανεπιστημιακός, "εν όψει και του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Θα προχωρήσουν οι επενδύσεις"

    Η πρώτη συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας και Κατάρ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση τονίζεται πως "η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων".

    Στη συνάντηση προήδρευσαν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις Χάρης Παμπούκης και ο επικεφαλής της Αρχής επενδύσεων του Κατάρ Αχμέντ Αλ Σαγιέντ.

    Ο Χάρης Παμπούκης δήλωσε ότι "η συζήτηση αφορούσε τόσο θέματα οργάνωσης των επαφών, όσο και ποιές επενδύσεις θα υπαχθούν στους τομείς που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις είναι άριστες και όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό δεν ισχύουν".

    Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε "ευτυχής που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και όχι τελευταία" και τόνισε:

    "Επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον μας για επενδύσεις και μελετάμε διάφορες προτάσεις και πώς θα προχωρήσουμε σε αυτές. Το κλίμα είναι θετικό. Η επόμενη συνάντηση συμφωνήσαμε να γίνει στην Ντόχα στα τέλη Νοεμβρίου".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 October 2010 - 13:02:35 UTC