Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίδομα σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • [02] "Οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται"
  • [03] Έλλειμμα και χρέος στην ευρωζώνη
  • [04] "Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"

  • [01] Επίδομα σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους

    Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα κυμαίνεται από 100 μέχρι 300 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα. Η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο (πλην του ΟΓΑ) και το Δημόσιο για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω. Το ηλικιακό όριο δεν ισχύει για τις συντάξεις αναπηρίας.

    Το συνολικό κόστος της παρέμβασης είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ η κλιμάκωση, ανάλογα με το εισόδημα του συνταξιούχου, έχει ως εξής:

    - Για ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 12.000 ευρώ, 300 ευρώ.

    - Για ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ, 200 ευρώ.

    - Για ατομικό εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ, 100 ευρώ.

    Η ενίσχυση αυτή αποτελεί έναν «ελάχιστο φόρο τιμής» στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η ενίσχυση είναι «αυτό που μπορούμε σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί και η απόφαση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων. Video

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται"

    «Την ώρα που οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται, ο κ. Παπανδρέου έκανε χθες δήλωση για τους συνταξιούχους: Δεν ξέρω αν είναι δήλωση μετάνοιας ή δήλωση - και πάλι - εξαπάτησης των πολιτών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι εθίγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τα μέτρα του μνημονίου. Γι΄ αυτό και η αγωνία του, θυμίζει την αγωνία του τερματοφύλακα λίγο πριν από το πέναλτι. Και το πέναλτι θα το χτυπήσει ο ελληνικός λαός στις 7 Νοεμβρίου».

    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Θεσσαλία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα να πουν ναι στην αποχή, γιατί θα είναι σαν να λένε "ναι" στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του.

    Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε το πρωΐ από τα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθούν δίκαιες, άμεσες και πάντοτε στην ώρα τους αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και όχι άδικες και οριζόντιες αποζημιώσεις μέσα στον ΠΣΕΑ, που δεν εξατομικεύουν τα προβλήματα του κάθε αγρότη. Προέβλεψε δε ότι εάν δεν δοθούν οι προαναφερθείσες αποζημιώσεις ο αγροτικός κόσμος θα μπει σε μια βαθειά τραγωδία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Έλλειμμα και χρέος στην ευρωζώνη

    Δεκατρία από τα δεκάξι κράτη μέλη της ευρωζώνης κατέγραψαν το 2009 δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ δέκα κράτη μέλη του ευρώ κατέγραψαν χρέος υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 χωρών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2006-2009, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, στα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά στοιχεία.

    Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ το 2009 σημείωσαν η Ιρλανδία (14.4%), η Μ. Βρετανία (11.4%), η Ισπανία (11.1%), η Λετονία (10.2%), η Πορτογαλία (9.3%), η Λιθουανία (9.2%), η Ρουμανία (8.6%), η Σλοβακία (7.9%), η Γαλλία (7.5%) και η Πολωνία (7.2%).

    Τα χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα σημείωσαν το Λουξεμβούργο (0.7%), η Σουηδία (0.9%) και η Εσθονία (1.7%).

    Εξάλλου, το υψηλότερο δημοσιονομικό χρέος στην ΕΕ το 2009 κατέγραψαν η Ιταλία (116%), το Βέλγιο (96.2%), η Ουγγαρία (78.4%), η Γαλλία (78.1%), η Πορτογαλία (76.1%), η Γερμανία (73.4%), η Μάλτα (68.6%), η Μ. Βρετανία (68.2%), η Αυστρία (67.5%), η Ιρλανδία (65.5%) και η Ολλανδία (60.8%).

    Το χαμηλότερο δημοσιονομικό χρέος κατέγραψαν η Εσθονία (7.2%), το Λουξεμβούργο (14.5%), η Βουλγαρία (14.7%), η Ρουμανία (23.9%) και η Λιθουανία (29.5%).

    Τέλος, όσον αφορά στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Eurostat ολοκλήρωσε τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας η οποία αφορά τις πηγές των στατιστικών στοιχείων από τους κρατικούς λογαριασμούς, σε συνεργασία με την ελληνική στατιστική υπηρεσία και με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο» και προσθέτει πως θα ανακοινώσει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία περί τα μέσα Νοεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"

    "Αυτή η απειλή μας ενώνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο" και τόνισε ότι "το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών".

    Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.

    Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης στα θέματα του περιβάλλοντος.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

    Στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης.

    Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ και ταυτόχρονα - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί - θα συνεργαστούν με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για "κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες", παραπέμποντας χαρακτηριστικά: στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών, στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες και στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 October 2010 - 14:35:43 UTC