Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενότητα για τη σωτηρία της χώρας"
  • [02] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"
  • [03] Νέες διαδηλώσεις

  • [01] "Ενότητα για τη σωτηρία της χώρας"

    Ενότητα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεου από τους κοινωνικούς εταίρους, για "να ολοκληρώσουμε φέτος τις μεγάλες αλλαγές, ώστε το 2011 να είναι το τέλος της ύφεσης".

    Οφείλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, όπου παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις δράσεις για τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευέλικτο και αποτελεσματικό που θα είναι αρωγός στις ανάγκες κάθε πολίτη.

    Είμαστε μπροστά σε ένα κομβικό σημείο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. "Ή συνεχίζουμε μπροστά για τη σωτηρία της χώρας και την αναμόρφωση της οικονομίας, δηλαδή να χτυπήσουμε τα αίτια της κρίσης, ή γυρίζουμε πίσω στη χρεοκοπία", υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανεργία ως το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας και έδωσε έμφαση στους νέους και τις γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

    Τέλος, αναφέρθηκε στα δεκαεπτά προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, και ζήτησε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να βοηθήσουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων.

    Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία παρουσίασε τα 17 προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Τα προγράμματα αυτά αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.

    Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000 καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"

    "Περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις της αναθεώρησης των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009 στο έλλειμμα του 2010", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Ecofin. Ως εκ τούτου, συνέχισε ο υπουργός, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, παράλληλα, ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι αγορές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

    Στο μεταξύ, ποσό ύψους 1,17 δισ.ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο που διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία της 21ης Σεπτεμβρίου 2010.

    Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σύμφωνα με την οποία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,674 δισ.ευρώ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,19 φορές.

    Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75% έναντι 3,98% που ήταν κατά τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέες διαδηλώσεις

    Περίπου 480.000 άνθρωποι διαδήλωναν σήμερα το μεσημέρι στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ την ίδια ώρα οι διαδηλωτές είχαν υπολογιστεί σε 500.000).

    Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, στα λεωφορεία και στα τρένα, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί στα θωρακισμένα φορτηγά που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, απεργούν σήμερα -έκτη ημέρα εθνικής απεργίας και διαδηλώσεων από τον Ιούνιο- μαζί με τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια και τους λιμενεργάτες του μεγαλύτερο λιμανιού διακίνησης πετρελαίου, του Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γάλλων αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσουν το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και της πλήρους συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Οι γάλλοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται άδικα για την αποτυχία του γαλλικού -υπερτιμημένου- συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

    Τα συνδικάτα, που ανέτρεψαν τις μεταρρυθμίσεις το 1995 και το 2006 με διαμαρτυρίες διαρκείας, ζητούν να εγκαταλειφθεί ο νόμος και να έχουν λόγο στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

    Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε από την Ντοβίλ της δυτικής Γαλλίας, όπου συμμετέχει σε γαλλο-γερμανο-ρωσική σύνοδο κορυφής: "Κατανοώ την ανησυχία. Σε μια δημοκρατία, καθένας μπορεί να εκφράζεται, όμως πρέπει να το κάνει χωρίς βία και χωρίς παρεκτροπές. Θα πραγματοποιήσω μόλις επιστρέψω στο Παρίσι μια συνεδρίαση για να αρθεί το αδιέξοδο σε ορισμένες καταστάσεις, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν και που δεν πρέπει να στερηθούν την βενζίνη".

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η διανομή των καυσίμων θα εξομαλυνθεί μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες.

    Χθες Δευτέρα, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σε μερικές πόλεις όταν μικρές ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν οχήματα και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 October 2010 - 14:31:16 UTC