Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραπέμπονται πέντε υπουργοί
  • [02] "Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη"
  • [03] Στο επίκεντρο η οικονομία
  • [04] Αύξηση συλλήψεων στον Έβρο
  • [05] Σέλινο για καλή μνήμη

  • [01] Παραπέμπονται πέντε υπουργοί

    Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο και των πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν παραπεμφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής, που εκφράζει τα συμπεράσματα των βουλευτών της πλειοψηφίας.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν τον κ.Θόδωρο Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιριών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου. Ο κος Ρουσόπουλος, παραπέμπεται και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατβ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας.

    Οι κκ Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης αλλά και ως συναυτουργοί του κ.Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα. Τέλος, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης παραπέμπεται με "σοβαρές ενδείξεις" για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα.

    Στις ποινικές ευθύνες τριών υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν διοικητικές πράξεις παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου, αντί της λίμνης Βισθωνίδας, συγκλίνουν τα πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Το ΚΚΕ, προτείνει την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου στο δικαστικό συμβούλιο, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί οριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής, σε σχέση με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη.

    Ο ΛΑΟΣ δεν προτείνει παραπομπή υπουργού της ΝΔ, καθώς "τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο των κ.κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αναγνωρίζοντας πως το περιορισμένο χρονικό περιθώριο της Προανακριτικής Επιτροπής (ενάντια στη θέληση της ελάσσονος αντιπολίτευσης για παράταση των εργασιών), δεν επέτρεπε να συγκεντρωθεί υλικό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει ή όχι ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη.

    Στην πρόθεση να πληγεί η ΝΔ ενόψει των εκλογών για τους ΟΤΑ, αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση την έκδοση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, τονίζοντας πως το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη"

    "Το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ώστε το 2012 η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και το 2013 να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και η χώρα πρέπει να κερδίζει, όπως είπε, καθημερινές μάχες. Ο συναγερμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν έχει λήξει ακόμα καθώς η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκκαθαρίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε, στο υπουργικό συμβούιο το ν/σ για τον Κινηματογράφο, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε σχέδιο νόμου για τα απόβλητα.

    Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανεργία συγκαλεί αύριο ο πρωθυπουργός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο επίκεντρο η οικονομία

    H οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin που διεξάγονται σήμερα και αύριο. Στα Συμβούλια συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η επικείμενη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 ενδέχεται να απασχολήσουν ατύπως το Συμβούλιο των υπουργών.

    Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα αποσαφηνιστεί μετά την αναμενόμενη, για τις 22 Οκτωβρίου, δημοσιοποίηση από τη Eurostat των οριστικών δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2006-2009. Σε σχέση με το θέμα αυτό, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι περίπου 10 στελέχη της Eurostat βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από κοινού με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές εργάζονται με στόχο να προσδιορισθεί επακριβώς το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος.

    "Ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, το μνημόνιο θα παραμείνει", δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και προσθέτει: «Αποτελεσματικά μέτρα έλαβε η σημερινή κυβέρνηση και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αύξηση συλλήψεων στον Έβρο

    Θεαματική αύξηση (371,94%) συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας για τους πρώτους εννέα μήνες του 2010. Αντίθετα, υπάρχει μείωση συλλήψεων στα θαλάσσια σύνορα, που αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα φύλαξης και με τη συνδρομή της FRONTEX.

    Εξάλλου, στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και τις λιμενικές Αρχές συνολικά 924 διακινητές παράνομων μεταναστών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σέλινο για καλή μνήμη

    Μια ουσία που περιέχεται σε υψηλές ποσότητες στο σέλινο, ένα λαχανικό που οι άνθρωποι μάλλον τρώνε σπάνια, μπορεί να καταπολεμήσει την απώλεια της μνήμης που παρατηρείται με το πέρασμα της ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη του πανεπιστημίου του Ιλινόις, υπό τον καθηγητή Ρόντνεϊ Τζόνσον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας "Journal of Nutrition", σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», διαπίστωσε ότι η φυτική ουσία λουτεολίνη (ωχρολίνη) που περιέχεται κυρίως στο σέλινο, αλλά και στην πιπεριά, μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.

    Τα εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι η ουσία «φρενάρει» την απελευθέρωση εκείνων των μορίων που προκαλούν τη φλεγμονή. Τα πειραματόζωα τράφηκαν με τροφές που περιείχαν λουτεολίνη επί τέσσερις εβδομάδες και αποδείχτηκε ότι, στη συνέχεια, τα γηραιότερα ποντίκια, που είχαν καταναλώσει τη συγκεκριμένη φυτική ουσία, τα κατάφεραν καλύτερα σε διάφορα τεστ μάθησης και μνήμης ακόμα και σε σχέση με πιο νεαρά ποντίκια που δεν είχαν φάει λουτεολίνη.

    Το επίπεδο της φλεγμονής στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικιών που είχαν τραφεί με λουτεολίνη, ήταν παρόμοιο με αυτό των πολύ νεαρότερων πειραματόζωων.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/140/10/1892

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 October 2010 - 18:32:22 UTC