Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων
  • [02] Οι αλλαγές προκαλούν ζυμώσεις

  • [01] Άρχισε ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων

    Ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, βγήκε στην επιφάνεια σώος και ασφαλής πριν λίγο, ο πρώτος από τους 33 εργαζόμενους που παρέμειναν παγιδευμένοι για πάνω από δύο μήνες σε μεταλλείο χαλκού στην έρημο Ατακάμα.

    Βγήκε θριαμβευτικά από την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια διάσωση από τέτοιο βάθος.

    Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στο χώρο του ορυχείου, ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγει από το ορυχείο. "Η πίστη κίνησε βουνά", δήλωσε.

    Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείοΒ· εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.

    Σημειώνεται ότι η άνοδος του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Οι αλλαγές προκαλούν ζυμώσεις

    Σε στάση αναμονής βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές, όλων των παρατάξεων, στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, αναμένοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συντελεστούν σταδιακά όλες οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον «Καλλικράτη», στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις ακόμη και καταργήσεις τμημάτων. Έτσι, μετά την υλοποίηση τους θα εφαρμοσθεί και το νέο εξεταστικό σύστημα το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα υπάρχουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε 4 μαθήματα και η εισαγωγή θα γίνεται πλέον σε σχολές - όχι σε τμήματα όπως είναι σήμερα - και στη συνέχεια μετά την φοίτηση ενός χρόνου στη σχολή, κατόπιν εξετάσεων, θα εισάγεται πλέον ο φοιτητής στην κατεύθυνση που επιθυμεί.

    Όσα όμως έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, φαίνεται να είναι αρκετά ώστε να προκαλούν ζυμώσεις και συζητήσεις στα Ιδρύματα, καθώς πολλοί φοιτητές είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν αν εφαρμοστούν.

    Τις αντιδράσεις των φοιτητών, φαίνεται να αναμένουν και οι ίδιοι οι Πανεπιστημιακοί. Αυτό αποδεικνύεται από την επιστολή που έστειλε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γρ. Πραστάκος στους φοιτητές του Ιδρύματος.

    Αν όμως τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα γυμνάσια και τα λύκεια, έχουν προχωρήσει κιόλας σε καταλήψεις. Οι κινητοποιήσεις όμως αυτές δεν φαίνεται ακόμη να έχουν δυναμική.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 October 2010 - 4:31:02 UTC