Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7%
  • [02] Στο επίκεντρο η παγκόσμια οικονομία
  • [03] Πράσινες επενδύσεις κόντρα στην οικονομική κρίση
  • [04] Απεργεί η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
  • [05] Απαγόρευση και στο ...αυτοκίνητο

  • [01] Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7%

    Τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 7% του ΑΕΠ το 2011 από 7,8% φέτος προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή. Το προσχέδιο κινείται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής, ενώ για φέτος προβλέπει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από τον αρχικό στόχο που ήταν 8,1% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων το προσχέδιο προβλέπει ότι το ΑΕΠ το 2011 θα σημειώσει μείωση 2,6% από πτώση 4% φέτος για να αυξηθεί το 2012 κατά 1,1% και το 2013 κατά 2,1%.

    Η ανεργία προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 14,5% από 11,6% φέτος και θα αγγίξει το 15% το 2012 για να περιοριστεί στο 14,6% το 2013. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,2% το 2011 από 4,6% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% το 2012 και στο 0,7% το 2013.

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το 2011 θα αυξηθούν κατά 6,9% και θα ανέλθουν στα 56340 εκατ. ευρώ από 52700 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μικρή αύξηση κατά 2,2% έναντι μείωσης 7,8% φέτος και να ανέλθουν στα 67651 εκατ. ευρώ από 66188 εκατ. ευρώ φέτος.

    Αισιόδοξα μηνύματα

    Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας και της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009.

    O πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της προηγούμενης, αλλά και της νυν ηγεσίας της ΝΔ, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ευθύνες για όσα βιώνει σήμερα η χώρα.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα καταφέρνουμε παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, επισήμανε, ωστόσο, ότι ο αγώνας δεν έχει λήξει και ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος.

    Τόνισε πως αν το 2011 - το οποίο χαρακτήρισε ως το καθοριστικό δεύτερο ημίχρονο - πάμε καλά, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομίας και ότι το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, η οποία θα γίνει σε υγιείς βάσεις για πρώτη φορά.

    Δεν θα στηριζόμαστε, τόνισε, όπως στο παρελθόν, σε δανεικά, που κανείς δεν γνώριζε πως και πότε θα αποπληρώναμε.

    Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, γιατί αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο λογιστική, αλλά υποστηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές, που έχουν γίνει ήδη και αυτές που θα γίνουν στο μέλλον.

    Ο σκοπός μας, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι να βγούμε όσο νωρίτερα γίνεται από το τούνελ και να έλθει πιο γρήγορα η στιγμή που θα μπορούμε να αποδώσουμε ένα πιο δίκαιο μέρισμα στους πιο αδύναμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έβαλαν πλάτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Οι θυσίες δεν πάνε χαμένες"

    Αθλο, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος πάνω από 12 με 13 δισ. ευρώ. Αρχίζουμε επιτέλους να έχουμε σοβαρά δημόσια οικονομικά και βάζουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Eρωτηθείς για τις μετατάξεις προϊόντων σε ανώτερα κλιμάκια ΦΠΑ τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το Νοέμβριο και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο μαζικών μετατάξεων στους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές.

    Αντίθετα, επισήμανε ο υπουργός, θα υπάρξουν μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και μικρές αυξήσεις μία-δύο μονάδων σε άλλα προϊόντα. Ψάχνουμε να βρούμε τη λιγότερο επώδυνη λύση για το θέμα του ΦΠΑ, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας, πάντως, ότι σε κάποια είδη πολυτελείας ο ΦΠΑ θα ανέβει από το 11 στο 23%.

    Ερωτηθείς για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει συσσωρευμένα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ. Κάποιες ζημιογόνες γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται θα κλείσουν. Ενώ, αναφορικά με το προσωπικό, τόνισε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις, ώστε να πάμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο στην αναδιάρθρωση.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από το τέλος του 2003 μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στον τομέα αυτό. Δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες σε υπαλλήλους που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία. Θα υπάρξει συζήτηση σε βάθος με την ΑΔΕΔΥ για να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο μισθολόγιο, που θα αντανακλά τις δεξιότητες, την παραγωγικότητα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει σίγουρα για τους νεοεισερχόμενους, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έρθει ένα συνολικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του τρέχοντος έτους.

    More details on the subscribers' page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Στο επίκεντρο η παγκόσμια οικονομία

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου Ευρώπης-Ασίας, στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός.

    Οι εργασίες άρχισαν, χθες, με κύριο θέμα «την πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση». Στην κοινή επιστολή τους προς τους «27», ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και ο ασκών την προεδρία της ΕΕ, Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ, τονίζουν ότι το θέμα αυτό και ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση της εποπτείας και των κανόνων των χρηματοπιστωτικών αγορών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

    Εξάλλου, το εμπόριο, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους ηγέτες της ΕΕ και της Ασίας.

    Ωστόσο, στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν δύο θέματα που δεν βρίσκονται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Το ένα αφορά στο αίτημα των ασιατικών χωρών να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το δεύτερο στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος. Η ΕΕ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές. Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες θα ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ. Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό.

    «Δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοσυμπληρώνονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στο πρόσωπο του οποίου στρέφεται όλο το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου. Ο πρωθυπουργός της Κίνας ζήτησε από την ΕΕ να άρει την πολιτική «προστατευτισμού» και δήλωσε από την Ελλάδα ότι η χώρα του «υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ» και θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην ΕΕ.

    Συνολικά 46 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, συμμετέχουν στη Σύνοδο ASEM, ένα φόρουμ διαλόγου που πραγματοποιείται ανά διετία από το 1996.

    Από την Ευρωασιατική Σύνοδο απουσιάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τη Ρωσία εκπροσωπεί ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την Ινδία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Ανσάρι.

    More details on the subscribers' page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Πράσινες επενδύσεις κόντρα στην οικονομική κρίση

    Στα πανεπιστήμια του 'Εξετερ και του Πλίμουθ, στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας, το 90% των φοιτητών, που παρακολουθούν μαθήματα σχετικά με τις καθαρές τεχνολογίες και το περιβάλλον, δεν μένουν άνεργοι για πολύ καιρό μετά την αποφοίτηση: απορροφώνται, άμεσα, κάθε χρόνο στον τομέα της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Στη Γερμανία, η αυτοκινητοβιομηχανία BMW στέλνει τους ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς της πίσω στα θρανία, προκειμένου να «ξεσκονίσουν» και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις νέες, υβριδικές τεχνολογίες.

    Κι αυτό επειδή η πράσινη οικονομία -με αντίστοιχη ζήτηση για τα πράσινα επαγγέλματα- γίνεται σταδιακά πράξη, χάρη -μεταξύ άλλων- και στα γενναιόδωρα πακέτα «πράσινων» κινήτρων, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενεργοποίησαν ήδη από πρόπερσι, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Τον δρόμο δείχνει το Βερολίνο: το ύψος των «δίδυμων» πακέτων οικονομικών κινήτρων της Γερμανίας (τον Νοέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο 2009) ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Απ' αυτά, ποσοστό 13,2% αφορά καθαρά πράσινες επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής (μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνται δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών, φιλικότερα προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ).

    Οπως υπογραμμίζεται και σε σχετική έκθεση του Eυρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), που έχει μελετήσει τις περιπτώσεις έξι κρατών-μελών της ΕΕ και παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρυξέλλες, στις 29/9, η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο πακέτο κινήτρων στην ΕΕ, για θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

    Η κυβέρνηση των Παρισίων, από την πλευρά της, στο πλαίσιο του δικού της Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης (Δεκέμβριος 2008), ενεργοποίησε κίνητρα ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 21,2% κατευθύνεται σε δράσεις ενίσχυσης καθαρά πράσινων επενδύσεων, χρηματοδοτώντας- μεταξύ άλλων- το σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων, εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποδομές ηλεκτρισμού.

    Στη Βρετανία, τα αντίστοιχα κεφάλαια είναι ύψους 22,1 δισ. βρετανικών λιρών και προέρχονται από τα προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας και ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, περιλαμβάνοντας και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

    Στα 16 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των δύο πακέτων κινήτρων, στην Ισπανία, τον Νοέμβριο του 2008 και τον Οκτώβριο 2009, ανοίγοντας το δρόμο για έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και περιβαλλοντικά-καινοτόμα project.

    Τη φορολογική οδό επέλεξε από την πλευρά της η Δανία. Έτσι, αν και επισήμως δεν υφίσταται πακέτο "πράσινων" κινήτρων, οι φοροαπαλλαγές, που σχετίζονται με περιβαλλοντικά φιλικές δράσεις, ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Στη δε Εσθονία, πακέτο κινήτρων δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, αλλά πρόγραμμα, ύψους περίπου 390 εκατ. ευρώ, που αφορά- μεταξύ άλλων- την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων και την ενίσχυση των εξαγωγών, υιοθετήθηκε εν μέρει.

    More details on the subscribers' page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Απεργεί η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    Για ένα νέο γύρο κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων, κατηγορεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ, και καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, 7 Οκτωβρίου, και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 11.30 το πρωί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος σε χθεσινη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στο δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπασπύρος δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς κατ΄αρχήν των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και γενικότερα, αναφέροντας τις συνέπειες που θα έχει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σχετικά με την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων που ζητούσαν να κριθεί η συνταγματικότητα κυβερνητικών μέτρων όπως προέκυψαν από το μνημόνιο.

    Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησαν το κυβερνητικό σχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας ότι οδηγεί σε αύξηση των φόρων, σε αύξηση της ανεργίας και σε μείωση των μισθών πολιτική που κατά τον κ. Παπασπύρο οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, σε συρρίκνωση των υπηρεσιών, σε συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Η ΑΔΕΔΥ στις αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι κατά την παρελθούσα δεκαετία οι μισθοί παρέμειναν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9 ως 7%) ενώ αυτή η σταθερότητα μειώθηκε τουλάχιστον κατά 10% την περασμένη χρονιά ενώ με όρους πραγματικού εισοδήματος η μείωση που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προσεγγίζει το 25%.

    Σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα κάποιες υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία με στόχο να ενοχοποιήσει το τεράστιο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς.

    Σημειώνει επίσης ότι η ΑΔΕΔΥ πάντα ήταν υπέρ της αύξησης των βασικών μισθών με ενσωμάτωση των επιδομάτων σε αυτούς ώστε να ορθολογικοποιηθεί το σύστημα αμοιβών.

    Σημειώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαχωρισμό στα μισθολογικά δικαιώματα μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων στο δημόσιο.

    Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν επίσης τον κίνδυνο για τις δημόσιες υπηρεσίες κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις (εκτιμούν ότι θα υπερβούν τις 35.000 ως το τέλος του χρόνου), ανακατανομές αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών ανάμεσα στα υπουργεία, μετατάξεις κλπ. με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα ουσιαστικής λειτουργίας.

    Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος υπογράμμισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει για τον επόμενο χρόνο 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το ανάλογο του 2009 για τη δαπάνη μισθοδοσίας.

    More details on the subscribers' page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Απαγόρευση και στο ...αυτοκίνητο

    Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από 1.500 - 3.000 ευρώ, ή ακόμη και αφαίρεσης του διπλώματος, μελετούν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, για τους οδηγούς που στο εξής θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν στο αυτοκίνητό τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Οι σκέψεις αυτές αναμένεται να πάρουν μορφή και να κατατεθούν την Τετάρτη στην Βουλή, ως τροπολογία, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αντικαπνιστικός νόμος και με άλλες, πιο αυστηρές, διατάξεις.

    Η εφαρμογή του νόμου, άλλωστε, αποτελεί εκπεφρασμένη πρόθεση του υπουργού, Αν. Λοβέρδου. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν των διενεργούμενων ελέγχων και τα προστίμων που επιβάλλονται από την 1η του τρέχοντος μηνός, με παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ειδικοί σύμβουλοι έκαναν επισκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία οι άτυποι ελεγχτές ανέφεραν ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν, ωστόσο, απογοητευτικές αναφορές για περιπτώσεις μπαρ σε ιδιαίτερα πολυσύχναστες περιοχές, όπως το Γκάζι, όπου σε ποσοστό 70% υπήρχαν σταχτοδοχεία και οι θαμώνες κάπνιζαν.

    Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντ. Δημόπουλος, ήταν σαφής: «Δεν κάνουμε πλάκα, την Παρασκευή θα μπορούσαμε να είχαμε κόψει 1.000 πρόστιμα».

    Υπογράμμισε ότι το μέτρο εφαρμόζεται σταδιακά για λόγους τακτικής, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα αγανακτήσης. Διαβεβαίωσε, δε, ότι τις επόμενες εβδομάδες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι ακόμη πιο σκληροί, καθώς σε καθημερινή βάση φθάνουν στο Υπουργείο Υγείας αρνητικές αναφορές από τους πέντε μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου.

    Οι επόπτες Υγείας σε όλη την Ελλάδα αναφέρουν τις δυσκολίες, αλλά διαβιβάζουν, επίσης, τη θέση του Υπουργείου, η οποία αυτή τη φορά είναι ξεκαθάρη: Ο νόμος θα εφαρμοστεί με όποιο κόστος. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Υπουργείου σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου είναι ότι γίνονται συζητησεις με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα εποπτεύει τους δρόμους γύρω από τα σχολεία, ώστε να εντοπίζει οδηγούς, που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι μόνον τις τρεις τελευταίες ημέρες, που άρχισαν να κόβονται πρόστιμα, το τηλεφωνικό κέντρο 1142 έχει δεχθεί 12.382 κλήσεις. Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έως χθες οι κλήσεις ξεπέρασαν τις 118.000, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν καπνίζοντες εντός καταστημάτων, σταχτοδοχεία στα τραπέζια, καθώς και καπνιστές σε χώρους του ιδωτικού τομέα και εταιρείες.

    More details on the subscribers' page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 October 2010 - 4:31:11 UTC