Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού
  • [02] Ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας
  • [03] Σύνοδος Ευρώπης-Ασίας

  • [01] Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με αντικείμενο την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ.

    Δεν θα περιλαμβάνει περικοπές μισθών το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα Το Βήμα, κατά την οποία τονίζεται ότι «το συντομότερο δυνατόν» θα ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Ερωτηθείς για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «η λογική μας είναι η ενσωμάτωση των περισσότερων επιδομάτων στον μισθό- και άρα να συνυπολογίζονται για τη σύνταξη- αλλά και να οριοθετήσουμε προσεκτικά την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους».

    Σημείωσε, δε, ότι η μελέτη για τη δομή του νέου μισθολογίου θα ανακοινωθεί ως το τέλος του 2010, καθώς και ότι το νέο μισθολόγιο θα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και μέσα στο 2011.

    Για την ανάπτυξη επανέλαβε ότι «θα έλθει το 2012, μετά την πρώτη διετία σταθεροποίησης, με το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει σε όσους έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες».

    Τέλος, υποστήριξε ότι το επιχείρημα (της ΝΔ) «του μηδενισμού των ελλειμμάτων μόνο με ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι παραμύθι για μικρά παιδιά» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι «φρόντισαν να θεωρείται η Ελλάδα ο πιο αναξιόπιστος συναλλασσόμενος στην ευρωζώνη».

    Βραβείο στον Γ. Παπανδρέου

    Το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» απονεμήθηκε χθες στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής στο κέντρο του Βερολίνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια» από τον διοικητή της μεγάλης γερμανικής τράπεζας Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος στην προσφώνησή του μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τον πρωθυπουργό, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε το βραβείο «για λογαριασμό όλων των Ελλήνων» όπως είπε στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επέλεξε να μιλήσει «ανοιχτά και με ειλικρίνεια» για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συμβολισμό του βραβείου «Κβαντρίγκα» ως «σπάσιμο των ταμπού» κάνοντας την αναγωγή στην αλλαγή που έγινε με την ενοποίηση της Γερμανίας για να επισημάνει ότι πρέπει και σήμερα «να σπάσουν τα τείχη», είτε είναι «φυσικά» όπως στην Κύπρο, είτε «οικονομικά», είτε «θρησκευτικά», είτε τροφοδοτούν εθνικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό αντέκρουσε την εικόνα που μετέφεραν το προηγούμενο διάστημα πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τους «τεμπέληδες» Έλληνες και τόνισε ότι «οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη».

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες όπως είπε δεν είχαν γίνει επί πολλές γενεές. «Όλοι με ρωτούν, αν θα πετύχουμε και τους απαντάω: θα πετύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Στην έκβαση των προσπαθειών που κάνει η χώρα για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε μάλιστα ευρύτερη διάσταση, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Στο περιθώριο της απονομής των βραβείων «Κβαντρίγκα» στο Μέγαρο Μουσικής στο κέντρο του Βερολίνου ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

    Δεκατρείς συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Από το βήμα της Βουλής, ο Κινέζος πρωθυπουργός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την οικονομική κρίση.

    "Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα", είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία.

    Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.

    Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.

    Επίσης, η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .

    "Ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αλλά αποτυπώνει και τη θετική διάθεση της φίλης χώρας προς την Ελλάδα. Σήμερα με πνεύμα εξωστρέφειας , δημιουργικότητας, σταθερότητας, συνέπειας και σχεδιασμού προωθούμε δυναμικά τη σχέση μας με την Κίνα, όπως με το ίδιο πνεύμα προχωρούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον".

    Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

    Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον Κινέζο πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι μια κερδοφόρα επένδυση και εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

    Ο κ. Τζιαμπάο τόνισε από την πλευρά του, ότι η ισχυρή φιλία των δυο χωρών είναι θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία τους.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Αντ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Κίνας, γιατί όπως είπε, την ώρα που η χώρα μας περνά δυσκολίες, η Κίνα έρχεται αρωγός με επενδύσεις και με την αγορά ομολόγων.

    Επίσκεψη στην Ακρόπολη

    Την πρόταση του πρωθυπουργού της Κίνας για συνεργασία σε θέματα που αφορούν την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, στον τόπο καταγωγής τους, και ειδικότερα στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δέχθηκε στην Ακρόπολη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Τζιαμπάο πληροφόρησε τον Γ. Παπανδρέου σχετικά με την καταστροφή των παλαιών θερινών ανακτόρων (Γιουάν Μινγκ Γιουάν) έξω από το Πεκίνο, από τα βρετανικά στρατεύματα, που διέταξε το 186O ο υιός του λόρδου Έλγιν, Τζέιμς Μπρους, και τη λεηλασία σημαντικών τοιχογραφιών και άλλων θησαυρών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σύνοδος Ευρώπης-Ασίας

    Σαράντα έξι χώρες της Ασίας και της Ευρώπης συσκέπτονται από σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της διήμερης συνόδου, με την σινο-ιαπωνική κρίση να κινδυνεύει να επισκιάσει τα κύρια θέματά της όπως το εμπόριο και τις κλιματικές αλλαγές. Στη σύνοδο θα λάβει μέρος και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Η όγδοη σύνοδος του Asem (Asia Europe Meeting), ενός φόρουμ διαλόγου, που εγκαινιάσθηκε το 1996, θα ξεκινήσει σήμερα στις 18.00, ώρα Ελλάδος και θα περαιωθεί το βράδυ της Τρίτης.

    Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν σύμπασες οι χώρες της ΕΕ και τα πιο σημαντικά κράτη της Ζώνης Ασίας -Ειρηνικού, με την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η τελευταία, μαζύ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αποτελούν τις νεώτερες προσθήκες στις συνομιλίες. Η Μόσχα έχει αποστείλει στη σύνοδο τον ΥΠΕΞ της Σεργκέι Λαβρόφ.

    Οι εμπορικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι, στα χνάρια των Αμερικανών, προτίθενται να ασκήσουν πιέσεις στις ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα δε στην Κίνα, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός τους προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να αφήσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές.

    Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη σύνοδο, εξέφρασε κάποιες υποσχέσεις στους Ευρωπαίους από την Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα του «υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ», καθώς και ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις» και θα «διασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα».

    Από την πλευρά της η Κίνα διαμαρτύρεται για την πολιτική «προστατευτισμού» που ακολουθείται στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι ασιατικές χώρες του Asem σκοπεύουν να ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ. Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό.

    Παρά ταύτα, οι συνομιλίες κινδυνεύουν να υποσκελισθούν αό την αντιδικία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία για μία διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη από τις δύο υπερδυνάμεις. Το Τόκιο έχει μάλιστα θίξει την πιθανότητα να υπάρξει μία συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου μεταξύ των δύο πρωθυπουργών τους Ναότο Κάν και Τζιαμπάο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 October 2010 - 4:31:03 UTC