Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: "Να οργανωθούν οι νέοι"
  • [02] ΑΔΕΔΥ: Διάλογος για το μισθολόγιο
  • [03] Ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: "Να οργανωθούν οι νέοι"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κάλεσε σήμερα τους νέους ανθρώπους να διορθώσουν την ψήφο τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ίλιον για τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κατάσταση για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια είναι δραματική, με την ανεργία να ανεβαίνει, με τα χαμηλά ημερομίσθια και πολλά ακόμη προβλήματα. Τα νέα ζευγάρια, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια και κυρίως να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η Γραμματέας του ΚΚΕ, κάλεσε τους νέους ανθρώπους να οργανωθούν, να μπουν στην πολιτική μάχη και να ενταθεί ο αγώνας το επόμενο διάστημα, καθώς προβλέπεται ότι τους επόμενους μήνες, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με νέα μέτρα και εκτός μνημονίου, που θα φέρει η κυβέρνηση.

    Για να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον εν μέρει, αυτά τα προβλήματα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι πρέπει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και η πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Η κ. Παπαρήγα έκανε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού αντιμετώπιζαν τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, έκανε λόγο για σειρά παροχών που είχαν, τονίζοντας ότι αυτές ήταν και παραμένουν αξεπέραστες, καθώς εξασφάλιζαν πολλά σε μια νέα οικογένεια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΑΔΕΔΥ: Διάλογος για το μισθολόγιο

    Αύριο, η ΑΔΕΔΥ θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά των μέτρων του μνημονίου.

    Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε την περασμένη Πέμπτη το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της ζητά διαπραγμάτευση για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και "διαλόγου", που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις».

    Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ επεσημαίνει τα ακόλουθα:

    - Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

    - Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων.

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει -σε ανακοίνωσή της- ότι μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 32%) των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, προσθέτει η ανακοίνωση, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για την τήρηση των οποίων είχε επιστρατευτεί το σύνολο σχεδόν της KFOR και της EULEX, ενθρονίστηκε και επίσημα, σήμερα το μεσημέρι, στην ιστορική έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, στο Πετς του Κοσόβου, ο 45ος Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος.

    Το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Θεόληπτο, Ικονίας και Εμμανουήλ, Γαλλίας. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεόλογος, την Κυπριακή Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων.

    Από νωρίς το πρωί, ο χώρος περιμετρικά της μονής είχε κατακλυστεί από χιλιάδες πιστούς, που είχαν καταφτάσει με δεκάδες λεωφορεία από τη Σερβία, συνοδεία ιερέα και με κάθε μέσο από τους σερβικούς θυλάκους του Κοσόβου.

    Ο Πατριάρχης των Σέρβων στην ομιλία του μετά την ενθρόνιση αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο σερβικός λαός στο Κόσοβο.

    «Αναλαμβάνω το πατριαρχικό θρόνο σε μία εποχή δύσκολη όπου υπάρχουν κατεστραμμένοι ναοί και μοναστήρια, πυρπολημένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι στην προσφυγιά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στις εστίες τους», τόνισε ο κ. Ειρηναίος. Αναφερόμενος στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου απευθύνθηκε στο διεθνή παράγοντα καλώντας τον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων.

    Της απεσταλμένης μας Σ. Παπαδοπούλου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 October 2010 - 14:30:31 UTC