Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση"
  • [02] Διάλογος για το μισθολόγιο
  • [03] "Επέλαση" του Μεγαλέξανδρου

  • [01] "Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση"

    Οι συνομιλίες και οι συμφωνίες με την κινεζική αντιπροσωπεία ανοίγουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο στο Κοινοβούλιο.

    Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κινεζικής αντιπροσωπείας, και της συμβολής του κινέζου πρωθυπουργού στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απένειμε στον Γουέν Τζιαμπάο το Χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

    Νωρίτερα το πρωί, ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού Π. Γερουλάνο.

    Κατά την περιήγησή του στον ιερό βράχο, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Παπανδρέου για τους στενούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών, που αμφότερες διαθέτουν αρχαίο πολιτισμό και παραδοσιακές σχέσεις.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Κίνας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετο.

    Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παραθέτει γεύμα προς τιμήν του του πρωθυπουργού της Κίνας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε, χθες, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, υπεγράφησαν 13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ το Πεκίνο έδωσε χειροπιαστή απόδειξη της επιθυμίας του να συμβάλει από κοινού με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αγορά ελληνικών ομολόγων.

    "Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα", είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία.

    Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.

    Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.

    Επίσης, η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .

    "Ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αλλά αποτυπώνει και τη θετική διάθεση της φίλης χώρας προς την Ελλάδα. Σήμερα με πνεύμα εξωστρέφειας , δημιουργικότητας, σταθερότητας, συνέπειας και σχεδιασμού προωθούμε δυναμικά τη σχέση μας με την Κίνα, όπως με το ίδιο πνεύμα προχωρούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον".

  • Στο Βερολίνο μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όπου θα του απονεμηθεί το βραβείο "ΓΚΟΥΑΝΤΡΙΓΚΑ" για την κοινωνική του προσφορά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Διάλογος για το μισθολόγιο

    Αύριο, η ΑΔΕΔΥ θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά των μέτρων του μνημονίου.

    Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε την περασμένη Πέμπτη το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της ζητά διαπραγμάτευση για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και "διαλόγου", που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις».

    Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ επεσημαίνει τα ακόλουθα:

    - Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

    - Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων.

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει -σε ανακοίνωσή της- ότι μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 32%) των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, προσθέτει η ανακοίνωση, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Επέλαση" του Μεγαλέξανδρου

    Σ΄εναν χρόνο από τώρα, ένα απο τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, το μουσείο του Λούβρου, θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί 668 έργα και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού απο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και όλες τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας.

    Η έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγ. Αλεξάνδρου» θα παρουσιαστεί στη γαλλική πρωτεύουσα, απο τον ερχόμενο Οκτώβριο 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012.

    Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι για πρώτη φορά θα ενωθούν αρχαιολογικά σύνολα που είχε ανασκάψει η Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής, εκ των οποίων άλλα φυλάσσονταν στο Λούβρο και άλλα όχι. Πρόκειται για ταυτισμένα εκθέματα, που προέρχονται από τον ίδιο τάφο, αλλά θα ενωθούν ύστερα απο 93 χρόνια.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη «πολλές φορές ταξίδεψαν σ΄ολόκληρο το κόσμο μακεδονικοί θησαυροί, εκτός απο την Γαλλία. Πρώτη φορά, λοιπόν, μια έκθεση με πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα της τελευταίας εξαετίας θα εκτεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, απευθυνόμενα σ΄ένα κοινό (σσ. το γαλλικό), που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους θησαυρούς και την ιστορία της Μακεδονίας».

    Η έκθεση προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και θα πλαισιωθεί από ταινία μιας ώρας, που θα προβάλλει χώρους της αρχαίας Μακεδονίας.

    Το Λούβρο θα ανταποδώσει το 2012 στην Θεσσαλονίκη και στα πέντε μουσεία της (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Τελλόγλειο, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό) με μια έκθεση, που θα περιλαμβάνει έργα νεότερης τέχνης από τους 17ο και 18ο αι.

    Το Γαλλικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την έκθεση μέσα απο ενότητες, που έχουν ως εξής:

  • «Ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας» (από τα πρώτα βήματα της έρευνας των πρωτοπόρων Heuzey και Daumet σε Βεργίνα και Πύδνα, το 1861, καθώς και από τις ανασκαφές της Συμμαχικής Στρατιάς της Ανατολής» και ακόμα «η δράση των μεγάλων Ελλήνων αρχαιολόγων Ρωμαίου, Μπακαλάκη, Πέτσα, Ανδρόνικου και Βοκοτόπουλου).

  • «Από την αχλύ της Ιστορίας στη διαμόρφωση του Βασιλείου: η Μακεδονία από την ύστερη εποχή του χαλκού ως τον 6ο αιώνα π.Χ».

  • «Η Εξάπλωση του Μακεδονικού Βασιλείου: από τον Αλέξανδρο Α΄ως τον Μ. Αλέξανδρο»,

  • «Η Μακεδονία μετά τον Αλέξανδρο - η ακμή της ελληνιστικής εποχής (3ος-2ος π.Χ)».

  • «Μακεδονική κοινωνία»( όψεις της καθημερινότητας).

  • «Οι τέχνες στην κλασσική και ελληνιστική Μακεδονία».

  • «Θρησκεία, τελετουργία και ταφικές πρακτικές».

  • «Μια νέα εποχή-Ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μακεδονία».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 October 2010 - 10:30:27 UTC