Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση
  • [02] Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη
  • [03] Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι, κατά της λιτότητας
  • [04] Απάντηση Κ.Καραμανλή

  • [01] Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση

    Κατατέθηκε στη Βουλή (στο νομοσχέδιο για την περαίωση) η τροπολογία με την οποία λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και καθορίζονται κυρώσεις.

    Τρία σκέλη περιλαμβάνει η ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να "εμπλουτίσει" το νομικό της οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας και της τροφοδοσίας της αγοράς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ότι «η πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη» και εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «κλείνουμε το θέμα με τον καλύτερο και με οριστικό τρόπο».

    Ειδικότερα, με τη ρύθμιση υπάρχει πλέον ποινικό αδίκημα για όσους, αν και είναι σε επίταξη, οι υπηρεσίες ή τα μέσα τους, δεν λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον και θα προβλέπεται γιβ αυτό φυλάκιση 3 ετών και σε περίπτωση υποτροπής, κάθειρξη 5 ετών.

    Ακόμη, ως παρεπόμενη ποινή μπορεί να αφαιρείται η άδεια της χρήσης του μεταφορικού μέσου.

    Επιπλέον, εφόσον υπάρχει διαπιστωμένη έκτακτη ανάγκη μπορεί να ανατίθεται σε φορτηγά ΙΧ να εκτελούν λειτουργίες και επαγγελματική δραστηριότητα φορτηγών ΔΧ, «προκειμένου να καλυφθούν και οι ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

    Όσον αφορά στο σκέλος για την αφαίρεση της άδειας, ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της άσκησης ποινικής δίωξης ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μπορεί, με απόφασή του, να αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή δημόσιας χρήσης.

    «Όχι απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, αλλά το νομικό μας οπλοστάσιο θα το εμπλουτίζουμε για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών και για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μάλιστα σε μεγάλα επίπεδα», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα με ποινές, αλλά με διαβούλευση.

    Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταδικάσουν άμεσα αυτή τη λειτουργία αυτής της πολύ μικρής μερίδας ιδιοκτητών, που εμποδίζουν τους συναδέλφους τους να δουλέψουν και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ισορροπία και σημείωσε ότι έχει αποδείξει ότι δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών φορτηγών έχουν αντιληφθεί τι γίνεται, θέλουν να δουλέψουν και εμποδίζονται με ξυλοδαρμούς, ακόμα και με πυροβολισμούς.

    Επβ αυτού, ανέφερε ότι ήδη από χτες, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες έχει δώσει την εντολή στους εισαγγελείς να σχηματιστούν δικογραφίες, όπου αποδεικνύεται ότι ασκείται βία σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν.

    «Δίνεται μια εικόνα υπερβολής, σε επίπεδο εικόνας, για άδεια ράφια, ότι γίνονται επεισόδια, ενώ αυτά είναι μεμονωμένα και αντιμετωπίζονται ήδη», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι οι μεταφορείς έχουν δικαίωμα να κάνουν κινητοποιήσεις, όταν, όμως, είναι σε επίταξη πρέπει να δουλεύουν με βάση αυτή.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης, σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα και επιδιώκει μετωπική σύγκρουση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει "να κάνει έστω και τώρα διάλογο, πρέπει να δώσει τη μεταβατική περίοδο στα πλαίσια της λογικής που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών, για να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο νέο καθεστώς και στις νέες συνθήκες", τόνισε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, που συμπληρώνουν 13 μέρες, αποφάσισαν χθες με συντριπτική πλειοψηφία οι 96 πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Από την πλευρά του, ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων.

    Στο μεταξύ, ένας ιδιοκτήτης φορτηγού συνελήφθη στα διόδια της Ελευσίνας για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της Αρχής, ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν στην Ηλεία, για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συλλόγων ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Πύργου και Αμαλιάδας

  • ** Οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. κοινοποίησαν την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη από αύριο 29 του μηνός, των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους,

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη

    Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη πραγματοποιηείται, αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Παπουτσή, Κ. Σκανδαλίδη, Ανδρ. Λοβέρδου και Λ. Κατσέλη.

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής σε εστιατόριο στο Ζάππειο.

    Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

    "Αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση", δήλωσε ο Γ. Παπακωνστίνου και απέκλεισε, κατηγορηματικά, μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ.

    Δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το 2011, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2011 και υψηλή πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων την ίδια χρονιά, προβλέπει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σήμερα Σύμβουλος του πρωθυπουργού.

    Πιο αυστηρές οι ποινές για τη φοροδιαφυγή

    Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων, αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε ποινή λουκέτου για 48 ώρες τα καταστήματα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής , πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

    Mόνο οι μεγαλοοφειλέτες ωφελούνται από τις ρυθμίσεις της περαίωσης ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδικούνται ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της περαίωσης και της επικείμενης νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

    Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στρ. Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Δ. Καψιμάλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθ.Κατσίκης, ο γεν. γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος κ. Γ. Καββαθάς, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Διονύσης Χιόνης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Κ. Βλαχάκης.

    Από τους εκπροσώπους επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων επισημάνθηκε ότι τόσο το ύψος της πρώτης δόσης για την περαίωση όσο και ο αριθμός των δόσεων είναι τέτοια που εξυπηρετούν τους μεγαλοαπατεώνες, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσαν ότι ενώ δίνεται άφεση αμαρτιών στους μεγαλοαπατεώνες την ίδια ώρα διώκεται η ακίνητη περιουσία. Σημειώθηκε δε ότι σε μια ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι ιδιοκτήτες θα είναι έρμαια στην τσιμπίδα του εφοριακού καθώς αποτελούν πλέον εύκολο στόχο, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει ταφόπλακα στην κτηματαγορά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι, κατά της λιτότητας

    Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες διοργάνωσε σήμερα, Ημέρα Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

    Περίπου 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι 50 εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, κετέκλυσαν -σύμφωνα με τους διοργανωτές- τους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ η ETUC κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

    Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της ΕΤUC θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιβ Λετέρμ.

    Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τις χώρες οι οποίες δεν παίρνουν μέτρα για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος τους.

    Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία τα συνδκάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα

    Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο το απόγευμα (18:00) στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    Στη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν σε συλλαλητήριο, επίσης στις 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου.

    Προβλήματα αντιμετώπισε το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ακινητοποιήθηκαν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ η στάση εργασίας στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το τραμ ήταν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Τέλος, πεντάωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι "την ίδια μέρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Απάντηση Κ.Καραμανλή

    Απεστάλη από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, το υπόμνημα που του είχε ζητηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, στο υπόμνημά του, εκτιμά πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές». Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

    Κατά τον κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ' όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

  • ** Για "άρνηση της πραγματικότητας" και "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολή του τέως πρωθυπουργού προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.

    Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε όλες τις απαντήσεις και "δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Υπόμνημα Θ. Ρουσόπουλου

    Mε γραπτό υπόμνημα προς την προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι ουδείς έχει καταθέσει συγκεκριμμένα στοιχεία εναντίον του και σημειώνει ότι ούτε από τις εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών προκύπτει ζημία για το Δημόσιο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κάνει λόγο για "πολιτική δίωξη" και σημειώνει πως «όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

    Ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει ακόμη ότι «σε συνδυασμό, άλλωστε και με την μη επέλευση - συνδρομή σχετικής περιουσιακής ζημίας εις βάρος του Δημοσίου, όπως προκύπτει από εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και άλλες εκθέσεις ενός γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, οι οποίες προϋπήρχαν της απόφασης για την διενέργεια της παρούσας εξέτασης αλλά, όπως, επίσης, αποκαλύπτεται από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, απεκρύβησαν σκοπίμως με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπούς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 September 2010 - 14:30:53 UTC