Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Καραμανλή για το Βατοπέδι
  • [02] Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις
  • [03] Ομιλία Δ. Δρούτσα στον ΟΗΕ
  • [04] Αντιστέκονται οι καπνιστές
  • [05] Έρχεται η "έξυπνη" κάρτα

  • [01] Απάντηση Καραμανλή για το Βατοπέδι

    Απεστάλη από τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, το υπόμνημα που του είχε ζητηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατά τον κο Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθβ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

    Ο πρώην Πρωθυπουργός, στο υπόμνημά του προς την Προανακριτική Επιτροπή, εκτιμά επίσης πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές». Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

    Εξάλλου, ο κος Καραμανλής υπενθυμίζει πως η κυβέρνησή του, σύστησε Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση και ανακάλεσε τις «αποφάσεις περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών», ώστε να μην υπάρχει υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος - και πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, όπως είναι «χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού», για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο, «έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατβ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων».

    Από πλευράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το υπόμνημα χαρακτηρίζεται «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες - αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού». Όσο για τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κος Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

    - Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δ. Τσιρώνης, ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την μη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που να αποδεικνύει την ζημία του Δημοσίου από την υποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων εκτάσεων, ή την υπερεκτίμηση της λίμνης Βισθωνίδας, υπενθύμισε πως η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, συγκροτήθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να παραγγείλει τέτοια πραγματογνωμοσύνη. Από την άλλη, «ένα τέτοιο επιχείρημα, θα είχε νόημα, μονάχα αν η λίμνη Βισθωνίδα ανήκε στην Μονή Βατοπεδίου και εμείς ερευνούσαμε τις αξίες των οικοπέδων που ανταλλάχθηκαν με αυτή. Η λίμνη όμως, ανήκει στο Δημόσιο και οι υπουργοί του κου Καραμανλή, παραιτήθηκαν από κερδισμένη δίκη, για να δοθούν στη συνέχεια στη Μονή Βατοπεδίου, τα καλύτερα οικόπεδα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προχωράμε στην ανάθεση νέας πραγματογνωμοσύνης» ανέφερε ο κος Τσιρώνης.

    Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας όσα διέρρευσαν από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού στην προανακριτική επιτροπή έλεγαν:

    «Να κάνουν καλύτερα τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις τους. Να μην αμφισβητούν πραγματικά στοιχεία που είναι αδιάσειστα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Για "άρνηση της πραγματικότητας" και "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολή του τέως πρωθυπουργού προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.

    "Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του", ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε δε ότι "το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις

    Αυτή την ώρα κρίνεται η πορεία των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, καθώς πραγματοποιούν γενική συνέλευση και ψηφίζουν σε κάλπη για το μέλλον των διεκδικήσεών τους.

    Σε δύο συναντήσεις που πραγματοποίησαν χθες, οι πρόεδροι των εννέα Ομοσπονδιών Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, δεν κατάφεραν να αποφασίσουν επί της πρότασης του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, για αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά που ασφυκτιά.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις, με τους «σκληροπυρηνικούς» να επιμένουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με το αιτιολογικό δεν «έχουμε πλέον να χάσουμε τίποτα» και τους πιο ψύχραιμους να προτείνουν αναστολή των κινητοποιήσεων.

    Κανείς όμως δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη για την οριστική απόφαση και έτσι βρέθηκε μια άλλη λύση, δηλαδή να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει η βάση, ότι αυτή τη φορά με κάλπη, και όχι δια βοής όπως την περασμένη Παρασκευή.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου που συναντήθηκαν με τους μεταφορείς, άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους.

    «Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά των μεταφορέων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασσιμάτης. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και κάλεσε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους.

    Στο μεταξύ, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας οδηγήθηκε σήμερα ο 41χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης φορτηγού αυτοκινήτου που κατηγορείται ότι χθες τα ξημερώματα μαζί με άλλους τέσσερεις συναδέλφους του τραυμάτισαν ελαφρά 55χρονο αλλοδαπό οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου, στο οποίο προκάλεσαν υλικές ζημιές, αφού το ακινητοποίησαν με τρία ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα πάνω στην Εγνατία οδό.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε επισήμως στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητώντας του να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα με την επιβολή περιορισμών στην έκδοση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων δημοσίας χρήσεως και των ιδιωτικών βυτιοφόρων, παραβιάζει το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

    Παρέμβαση Σαμαρά

    Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, και παράλληλα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ώστε να εκτονωθεί η κρίση, δηλαδή όπως εξήγησε, να κάνει η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αυτό που πρότεινε η ΝΔ από την αρχή.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας: "επισημαίνω τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας αντιπολιτευτική στάση, την υπεύθυνη και εκείνη του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατέβαινε στον Πειραιά και εμφανιζόταν ως θύμα των δακρυγόνων, που σήμερα βέβαια πέφτουν με δική του εντολή".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές σήμερα όχι αύριο, γιατί το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση".

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Η κυβέρνηση έδειξε ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για να προχωρήσει αυτό το πολύ μεγάλο θέμα. Είναι πλέον νόμος του κράτους και φυσικά η αγορά και λειτουργεί και θα λειτουργήσει καλύτερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση κρατά μια ισορροπία για το δημόσιο συμφέρον».

    Πρόσθεσε δε ότι ο νόμος για την περαίωση περιλαμβάνει και τους μεταφορείς και ότι και οι άλλες ελαφρύνσεις δόθηκαν υπέρ των μεταφορέων με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει.

    Σχετικά με αναφορά του προέδρου των επιμελητηρίων ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αγωγές εναντίον των μεταφορέων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι καθένας μπορεί να κάνει αγωγές και καταγγελίες, όταν δεν εξυπηρετείται από τα φορτηγά ΔΧ.

    «Αντί αυτή τη στιγμή να δείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα, ο κ. Σαμαράς έρχεται να ανατρέψει τα αυτονόητα», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής σχολιάζοντας την πρόταση του αρχηγού της ΝΔ για αύξηση της μεταβατικής περιόδου των μεταφορέων της τριετία, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ ψήφισε αυτό το νόμο και τώρα λέει να αλλάξει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ομιλία Δ. Δρούτσα στον ΟΗΕ

    Τις θέσεις της χώρας μας στο Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη ανέπτυξε απόψε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

    Την ετοιμότητα της Ελλάδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο κ. Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας κ. Γκρούεφσκι να γίνει «μέρος της προόδου».

    Για το Κυπριακό ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής θέλησης και αποφασιστικότητας. Ο κ. Δρούτσας τόνισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να στηριχτεί και να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαπραγματευτική διαδικασία με σκοπό την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στηριγμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε με έμφαση ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση για διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι ένας πιθανός δρόμος είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας μιλώντας μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Ελλάδας για προώθηση της «ατζέντας 2014» που αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αντιστέκονται οι καπνιστές

    Λήγει την 1η Οκτωβρίου ο μήνας προσαρμογής και προειδοποιήσεων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και ξεκινά η περίοδος των προστίμων για εκείνους, που δεν συμμορφώνονται με τα όσα ορίζει ο νόμος κατά του καπνίσματος, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η Ελλάδα, αν και είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως, στην οποία θεσπίστηκε αντικαπνιστικός νόμος (το 1856), φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά στα νέα δεδομένα και ότι οι Έλληνες δεν εννοούν να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους συνήθεια, το κάπνισμα.

    Ήταν 31 Ιουλίου του 1856, όταν εκδόθηκε το βασιλικό διάταγμα, το οποίο υπέγραφε τότε «εν ονόματι του βασιλέως» η βασίλισσα Αμαλία. Η απόφαση είχε ληφθεί στο όνομα της ασφάλειας από ενδεχόμενα πυρκαγιών, σε κλειστούς χώρους. Το διάταγμα έγραφε:

    «Θέλοντας να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.

    Α'. Απαγορεύεται η χρήσις τού καπνίζειν είτε διά καπνοσυρίγγων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

    Β'. Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας.

    Γ'. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα».

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση με την πάροδο των χρόνων κατέστη ανενεργή κι ήρθε το 2010, οπότε η κυβέρνηση θέσπισε έναν από τους πιο αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους της Ευρώπης. Ίσως επειδή η χώρα κατέχει και την πρωτιά σε κατανάλωση καπνού και προϊόντων του μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, έχουν προηγηθεί νόμοι ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια -και όχι μόνον- που κάνουν οριστική «έξωση» στο τσιγάρο.

    Στην Ελλάδα, πάντως, μπαλκόνια, ταράτσες, ημιυπαίθριοι, διάδρομοι, κλιμακοστάσια και κλειστά γραφεία έχουν μετατραπεί σε «άτυπα» καπνιστήρια σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εφαρμοστεί «αλά ελληνικά» ο νόμος.

    Σε πολλά καφέ, μπαρ και σε αρκετά εστιατόρια τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Καπνίζουμε παντού και πάντα σαν να μην άλλαξε τίποτα.

    Όταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ ρωτά την υπεύθυνη καφέ-μπαρ γιατί επιτρέπει το κάπνισμα στο κατάστημα και γιατί δεν έχει μαζέψει τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια, εκείνη με χαμόγελο απαντά: «μα, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας συστάσεων, άρα ακόμη επιτρέπεται το κάπνισμα».

    «Εμείς έχουμε βρει άλλη λύση, δεν καπνίζουμε στα γραφεία, αλλά στους διαδρόμους του κτηρίου. Έτσι, όποιος βγει από το ασανσέρ, βρίσκεται μέσα σε ένα νέφος καπνού, αλλά όταν μπει στα γραφεία μας η ατμόσφαιρα είναι καθαρή», παρεμβαίνει κυρία από το διπλανό τραπέζι.

    Στις επιχειρήσεις, λοιπόν, η εφαρμογή του νόμου μετατίθεται για τις... δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στις δημόσιες υπηρεσίες;

    Πρώτη επίσκεψη του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εκεί οι εργαζόμενοι δεν καπνίζουν μέσα στα γραφεία τους. Μετέτρεψαν σε καπνιστήριο τα μπαλκόνια των γραφείων τους, το ίδιο κι έναν ημιυπαίρθιο. «Πού να τρέχουμε στον δρόμο; Είναι χάσιμο χρόνου», λένε οι υπάλληλοι, τα τηλέφωνα χτυπούν και η δουλειά «τρέχει».

    Δεύτερος σταθμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα υπουργείο. Εκεί, οι περισσότεροι κατεβαίνουν στον δρόμο για τσιγάρο. Επειδή, όμως, εδώ είναι Ελλάδα, υπάρχουν και οι ευρηματικοί... Αντί να κατεβαίνουν έξι ορόφους αποφάσισαν να ανεβαίνουν έναν και να βρίσκονται στην ταράτσα του κτηρίου. Κι αν πάλι ο ήλιος χτυπάει αλύπητα, υπάρχει και το κλιμακοστάσιο, που οδηγεί στην ταράτσα. Ύπάρχει και τρίτη κατηγορία. Αυτοί είναι οι καλύτεροι... Κλειδώνουν το γραφείο τους, χτυπάς την πόρτα, ξεκλειδώνει και μπαίνεις μέσα σε σύννεφο καπνού, που κόβεται με το μαχαίρι...

    «Μα, χάνουμε χρόνο από τη δουλειά μας. Για να κάνουμε ένα τσιγάρο πριν, δεν σταματούσαμε τη δουλειά. Τώρα χάνουμε ένα εικοσάλεπτο. Είναι δυνατόν;», σχολιάζουν κοιτάζοντάς σε, ωσάν να είσαι ο προβοκάτορας της παραγωγικότητας του δημοσίου...

    Κατόπιν όλων τούτων, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφασίζει να μπει στον πλέον ευαίσθητο χώρο. Στα νοσοκομεία. Επισκέπτεται, λοιπόν, ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστώσει πώς εφαρμόζεται εκεί ο νόμος. Έλα όμως, που δεν εφαρμόζεται... Διότι, εκτός από τους συνοδούς, που έτσι κι αλλιώς κάπνιζαν έξω, το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, καπνίζουν όλοι κανονικά εντός των κτηρίων.

    Γραφεία ιατρών, στάσεις αδελφών, δωμάτια ιματισμού, μπαλκονάκια, είναι ένα απέραντο καπνιστήριο. Η απάντηση από γιατρούς και νοσηλευτές μία «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ασθενείς και να βγαίνουμε έξω για τσιγάρο, αν συμβεί κάτι τι θα πούμε "πήγα για κάπνισμα";».

    Η νοσηλεύτρια δηλώνει: «Δουλεύω στη νυχτερινή βάρδια μόνη μου, έχω να φροντίσω 30 ασθενείς. Αν θέλω να καπνίσω ένα τσιγάρο, πού θα πάω. Άντε, να κατέβω τέσσερις ορόφους για να βγω έξω. Κι αν χτυπήσει ένα κουδούνι, αν κάποιος ασθενής θέλει κάτι, ποιος θα τρέξει κοντά του;».

    Οι μέρες περνούν. Λιγότερο από εβδομάδα υπολείπεται για να μετατραπεί ο «μήνας προσαρμογής και συστάσεων» σε μήνα προστίμων κι όλα δείχνουν πως οι Έλληνες δεν είναι αποφασισμένοι να κόψουν τις συνήθειές τους.

    H τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» δέχθηκε το Σάββατο 25/9/2010, 3.544 κλήσεις και την Κυριακή, 26/9/2010, 3.532. Ο συνολικός αριθμός κλήσεων από την 1/9/2010, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του καπνίσματος, έφθασε τις 102.243 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.188 αφορούσαν καταγγελίες.

    Η απαγόρευση του καπνίσματος στα κράτη της ΕΕ

    Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο έχουν υιοθετήσει νόμους κατά του καπνίσματος.

    Αυστρία: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα γραφεία, μπαρ, ντίσκο, εστιατόρια κ.λπ με ορισμένες εξαιρέσεις, δηλαδή αν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι συμφωνήσουν να συνεχιστεί το κάπνισμα.

    Από τον Ιανουάριο του 2009 τίθεται σε ισχύ ένας νέος νόμος, που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ, ντίσκο και παμπ, μεγαλύτερων από 80 τ.μ., υποχρεούνται να δημιουργήσουν χώρους καπνιστών και μη καπνιστών.

    Βέλγιο: Από 45 κύματα περνούν οι νόμοι κατά του καπνίσματος. Η πρώτη απόπειρα ξεκινά το 2005, όταν δίδεται εντολή στις εταιρείες να εφαρμόσουν μέτρα κατά της βλαβερής συνήθειας. Έναν χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2006, το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2007 το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια και μπαρ, με εξαίρεση αυτά που εξυπηρετούν «ελαφρά γεύματα» (π.χ. κρύα γεύματα, πίτσα, σάντουιτς) και έχουν λιγότερο από το 30% του τζίρου τους από την πώληση των τροφίμων. Από την εφαρμογή του νόμου εξαιρούνται και τα μικρά μπαρ.

    Τον Σεπτέμβριο του 2008 το κάπνισμα δεν επιτρέπεται πλέον στα σχολεία και τον Ιανουαρίου του 2010 τέθηκε σε ισχύ γενική απαγόρευση του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων μπαρ. Ωστόσο, το μέτρο δεν τηρείται και καταλήγει να ισχύει μόνον σε καταστήματα, που σερβίρουν φαγητό.

    Βουλγαρία: Απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, εκτός από μπαρ και εστιατόρια.

    Γαλλία: Περίπλοκα παραμένουν τα πράγματα σχετικά με το κάπνισμα στη Γαλλία. Την 1η Φεβρουαρίου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (σταθμοί, μουσεία, κλπ) και από την 1η Ιανουαρίου 2008, η απαγόρευση επεκτείνεται και στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια, τους χώρους διασκέδασης.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, στους χώρους εστίασης και διασκέδασης επιτρέπονται οι χώροι καπνίσματος, αλλά υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς όρους: μπορούν να καταλαμβάνουν το πολύ 20% του συνολικού εμβαδόν του καταστήματος και το μέγεθός τους δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 35 τ.μ., πρέπει να έχουν ξεχωριστή εγκατάσταση εξαερισμού, που να αντικαθιστά τον πλήρη όγκο του αέρα δέκα φορές ανά ώρα, και ο καθαρισμός του δωματίου να γίνεται από το προσωπικό μία ώρα μετά την τελευταία χρήση του χώρου.

    Γερμανία: Η Γερμανία είναι χώρα, που κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη. Από το 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, ενώ προβλέπονται χώροι για καπνιστές. Από τον νόμο εξαιρούνται οι μικροί χώροι. Ωστόσο, τα μέτρα εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να μην εφαρμόζονται.

    Τον Φεβρουάριο του 2009, μάλιστα, το περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε ότι οι έλεγχοι από τις αρχές για την τήρηση της απαγόρευσης στα μπαρ είναι πολύ αδύναμοι και σε πολλές περιοχές η απαγόρευση δεν τηρείται.

    Δανία: Από τις 15 Αυγούστου 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, δημόσια μέσα μεταφοράς, καθώς και σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας. Εξαιρούνται τα μπαρ με εμβαδόν μικρότερο των 40 τ.μ. και τα γραφεία, που χρησιμοποιούνται από έναν εργαζόμενο. Ωστόσο, ο νόμος έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη και από τον Νοέμβριο του 2007 δεν εφαρμόζεται.

    Εσθονία: Από τις 4 Ιουνίου του 2005 το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε χώρους εργασίας. Στις 5 Ιουνίου του 2007 η απαγόρευση επεκτείνεται σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα, ενώ επιτρέπεται η δημιουργία χώρων καπνιστών.

    Ηνωμένο Βασίλειο: Από το 2007 το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας και διασκέδασης. Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.

    Ιρλανδία: Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θέσπισε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας, στις 29 Μαρτίου 2004. Πριν την ολική απαγόρευση, το κάπνισμα είχε ήδη τεθεί εκτός νόμου σε δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, σχολεία, κουζίνες εστιατορίων, αεροσκάφη και τρένα.

    Ιταλία: Ήταν η τέταρτη χώρα στον κόσμο, που απαγόρευσε το κάπνισμα. Από τις 10 Ιανουαρίου 2005 απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, καφέ, εστιατόρια και ντισκοτέκ. Ωστόσο, επιτρέπεται η δημιουργία ειδικών χώρων καπνίσματος, με αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ισπανία: Από την 1η Ιανουαρίου 2006 η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει το κάπνισμα σε γραφεία, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών και των αεροδρομίων. Ο νόμος ορίζει, επίσης, ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ άνω των 100 τ.μ. μπορούν να ορίζουν έναν χώρο καπνιστών. Οι επιχειρηματίες των εγκαταστάσεων, που είναι μικρότερες των 100 τ.μ. μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι καπνιστών, ή μη καπνιστών. Ωστόσο, ο νόμος στην πράξη έχει καταστεί ανενεργός και στα περισσότερα μπαρ επιτρέπεται το κάπνισμα.

    Για τον λόγο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έναν νέο αυστηρότερο νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια από την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Κάτω Χώρες: Από το 2008 υπάρχει πλήρης απαγόρευση καπνίσματος, ενώ στους χώρους διασκέδασης επιτρέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων. Το κάπνισμα κάνναβης (μαριχουάνα και χασίς) επιτρέπεται σε καταστήματα καφέ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναμειγνύονται με καπνό.

    Κύπρος: Από 1η Ιανουαρίου 2010 στην Κύπρο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους (μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εργασίας).

    Λετονία: Από την 1 Μαϊου του 2010 το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε εστιατόρια και μπαρ. Απαγορεύεται, επίσης, σε πάρκα και σε απόσταση δέκα μέτρων γύρω από κτίρια, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Λιθουανία: Από την 1η Ιανουαρίου 2007 ο αντικαπνιστικός νόμος επιβάλλεται σε εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ (εκτός από τα ειδικά για κάπνισμα πούρου) και νυχτερινά κέντρα. Επιπλέον, το κάπνισμα απαγορεύεται στις δημόσιες συγκοινωνίες εκτός από τους συρμούς μεγάλων αποστάσεων, όπου προβλέπονται χώροι καπνιστών.

    Λουξεμβούργο: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα, σχολεία και τα εστιατόρια. Εξαιρούνται τα καφέ και μπαρ που σερβίρουν μόνον σνακ. Επιπλέον, απαγορεύεται το κάπνισμα σε καφέ, που σερβίρουν φαγητό από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 έως τις 9 το απόγευμα.

    Μάλτα: Τον Απρίλιο του 2004 το κάπνισμα απαγορεύθηκε σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών, κλαμπ και εστιατόρια αν και επιτρέπονται χώροι καπνίσματος.

    Ουγγαρία: Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια στις δημόσιες συγκοινωνίες, νοσοκομεία, αεροδρόμια και στα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου. Από το 2010 η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται σε παιδικές χαρές και υπόγειες διαβάσεις. Το 2009, υπήρξε πρόταση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, μπαρ κ.λπ., αλλά η εφαρμογή της έχει ανασταλεί, λόγω της πίεσης από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.

    Πολωνία: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε σχολεία, νοσοκομεία ή άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, όπως το τρένο ή το λεωφορείο και στάσεις λεωφορείων, σταθμούς τρένων κ.λπ.)

    Από τις 15 Νοεμβρίου 2010, θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, καφετέριες, ντίσκο και εστιατόρια, εκτός κι αν υπάρχουν κλειστοί χώροι καπνίσματος.

    Πορτογαλία: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κλειστών χώρων για καπνιστές καπνιστών, εφόσον αυτοί είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα συστήματα εξαερισμού.

    Παράλληλα, ο νομοθέτης προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες (1.000 ευρώ για τους καπνιστές και έως 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις).

    Ρουμανία: Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ υποχρεούνται να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη.

    Σλοβακία: Από το 1990 οι εργοδότες οφείλουν να απαγορεύουν το κάπνισμα σε χώρους στους οποίους εργάζονται μη καπνιστές. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Χώροι για μη καπνιστές είναι υποχρεωτικοί μόνο, όπου σερβίρεται φαγητό.

    Σλοβενία: Από το 2007 απαγορεύεται το κάπνισμα. Από το νόμο εξαιρούνται οι ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι, δωμάτια ξενοδοχείων, που έχουν χαρακτηριστεί ως καπνιστών, ειδικοί χώροι σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και φυλακές, καθώς και σε ειδικές αίθουσες σε μπαρ, αλλά και άλλα μέρη εργασίας. Οι χώροι καπνίσματος θα πρέπει να πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και να μην ξεπερνούν το 20% της συνολικής εγκατάστασης.

    Σουηδία: Το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης τον Ιούνιο του 2005. Επιτρέπεται, ωστόσο, η δημιουργία ξεχωριστών χώρων καπνιζόντων, με την προϋπόθεση ότι δεν σερβίρεται φαγητό ή ποτό και δεν καταλαμβάνει περισσότερο από 25% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος. Από τον Ιανουάριο του 2008 απαγορεύεται το κάπνισμα και στους εσωτερικούς χώρους των φυλακών.

    Δημοκρατία της Τσεχίας: Επί του παρόντος, υπάρχει ένας νόμος σε ισχύ που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως ιδρύματα, νοσοκομεία, στάσεις λεωφορείων και άλλων μέσων μεταφοράς, αλλά ο νόμος δεν ισχύει σε εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ. Τον Ιούνιο του 2009 το κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο που ρυθμίζει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η μόνη αλλαγή που γίνεται είναι ότι υποχρεώνει τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, να έχουν αναρτημένη σχετική πινακίδα.

    Φινλανδία: Υπάρχει γενική απαγόρευση από την 1η Ιουνίου 2007. Το κάπνισμα στα μπαρ και τα τρένα εξακολουθεί να επιτρέπεται σε κλειστούς θαλάμους, όπου, όμως, απαγορεύεται το σερβίρισμα φαγητού και ποτού.

    Μελέτες για μείωση καπνίσματος

    Η αξιολόγηση 35 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την απαγόρευση του καπνίσματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μέσω γενικών νομοθετικών διατάξεων για καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους, ο αριθμός των καπνιστών στο σύνολο του πληθυσμού μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 10%. Επίσης, από την αξιολόγηση 26 μελετών σε χώρους εργασίας προέκυψε ότι εκεί, όπου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 3,8% και ο αριθμός των τσιγάρων, που κατανάλωναν καθημερινά τα άτομα, που εξακολουθούσαν να είναι καπνιστές, μειώθηκε κατά 3,1%.

    Η σχέση μεταξύ της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος και της μείωσης του ενεργητικού καπνίσματος έχει επιβεβαιωθεί από στοιχεία των χωρών, που εφαρμόζουν το μέτρο αυτό, και στις οποίες η μείωση των πωλήσεων καπνού (π.χ. κατά 8% στην Ιταλία και 14% στη Νορβηγία) συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των προσπαθειών για την απεξάρτηση από το κάπνισμα, σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων. Στην Ιρλανδία 80% των πρώην καπνιστών ανέφεραν ότι η νέα νομοθεσία αποτέλεσε το κίνητρο για να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ 88% δήλωσαν ότι ο νόμος τούς βοήθησε να μην ξαναρχίσουν. Παρότι υπήρχαν ανησυχίες ότι θα συμβεί το αντίθετο, η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κάπνισμα στα σπίτια, ειδικά παρουσία μικρών παιδιών. Στην Ιρλανδία το ποσοστό των νοικοκυριών μη καπνιστών αυξήθηκε κατά 8% από τότε, που άρχισε να ισχύει η απαγόρευση.

    Στην αντίπερα όχθη, επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι η απαγόρευση καπνίσματος βοήθησε τους Καλιφορνέζους καπνιστές να εγκαταλείψουν τη βλαβερή τους συνήθεια. Αν και το 1988, 23% των κατοίκων της Καλιφόρνιας κάπνιζαν, το 2006 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 13,1%.

    Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και στην Ευρώπη. Στη Σκοτία οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 8% το πρώτο έτος της απαγόρευσης. Η Ιρλανδία είδε μια πτώση κατά 5% του αριθμού των καπνιστών από την καθιέρωση της απαγόρευσης το 2004, αν και 25 στους 100 εξακολουθούν να καπνίζουν.

    Ειδικότερα, τα στοιχεία για τις συνέπειες παύσης του καπνίσματος, που έρχονται από διάφορες γωνιές της γηραιάς ηπείρου, είναι: Στη Γαλλία, τους πρώτους πέντε μήνες μετά την απαγόρευση, καταγράφηκε μείωση της τάξης του 15% στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε πρώην καπνιστές ηλικιών κάτω των 65 χρόνων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Στην Αγγλία τους πρώτους μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος (Ιούλιος 2007 - Απρίλιος 2008) διέκοψαν το καπνισμά 400.000 άνθρωποι και καταναλώθηκαν 1,9 δισ. λιγότερα τσιγάρα (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα). Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως 40.000 ζωές πρόκειται να σωθούν, στη χώρα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω της απαγόρευσης. Σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούλιο του 2007, πρώτο μήνα της απαγόρευσης, οι πωλήσεις τσιγάρων στην Αγγλία μειώθηκαν κατά 11%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2006.

    Στη Σκοτία οι καρδιακές προσβολές σημείωσαν μείωση της τάξης του 17% τους πρώτους δέκα μήνες της απαγόρευσης, η οποία εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2006. Την περίοδο Ιουλίου 2007 - Aπριλίου 2008 πουλήθηκαν 220.000 λιγότερα τσιγάρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

    Στην Ιρλανδία ο αριθμός των καρδιακών προσβολών μειώθηκε κατά 11% μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, που επεβλήθη το Μάρτιο του 2004.

    Τέλος, στην Ιταλία έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, τον Ιανουάριο του 2005, οι καπνιστές είχαν μειωθεί κατά 500.000. Παράλληλα, τα οξέα στεφανιαία επεισόδια μειώθηκαν κατά 11,2% στις ηλικίες 35-64 και κατά 7,9% στις ηλικίες 65-74. Την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2005 οι πωλήσεις τσιγάρων σημείωσαν πτώση της τάξης του 5,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Έρχεται η "έξυπνη" κάρτα

    Μια ηλεκτρονική κάρτα που θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή από τους φορογούμενους πολίτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μία κάρτα, στην οποία θα υπάρχει το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου και ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες για το εάν θα μπορεί να εκδίδεται από κάθε τράπεζα χωριστά, στους πελάτες της, ή θα εκδίδεται αποκλειστικά από το υπουργείο.

    Μετά την συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι: "το υπουργείο και γενικά η κυβέρνηση θέλουν να προωθήσουν μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα έχει να κάνει με τη χρήση μίας κάρτας, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και έτσι να μην χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις. Σε αυτό ανοίξαμε μία συζήτηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την υλοποίηση ενός συστήματος, που θα δίνει κατά κάποιο τρόπο «πόντους» σε κάθε πολίτη τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσουμε το 2011 να πάμε σε μία μετάβαση «ηλεκτρονικών αποδείξεων» και ηλεκτρονικών υπηρεσιών".

    "Θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των λεγόμενων POS που υπάρχουν στα μαγαζιά, δηλαδή τα μηχανήματα με τα οποία περνάνε οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και θα εγγράφονται έτσι στον «λογαριασμό» του πολίτη οι «πόντοι» από τις αποδείξεις που έχει. Kαι έτσι δεν θα χρειάζεται να συλλέγει ο ίδιος αποδείξεις", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "με τον τρόπο αυτό, εμείς θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του τζίρου σε διαφορετικά μαγαζιά και αυτό να διασταυρώνεται με τα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια μας δίνουν οι επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί ο πολίτης με τη λογική της χρεωστικής κάρτας - που είναι διαφορετική από την πιστωτική κάρτα - κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί έτσι περνάμε όλο και περισσότερο στη μη χρήση μετρητών, που είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα".

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ένα δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τη χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα του ΦΠΑ, κάτι που επίσης χρειάζεται και είναι μια κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να πάμε.

    Πιο αυστηρές οι ποινές για φοροδιαφυγή

    Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων, αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε ποινή λουκέτου για 48 ώρες τα καταστήματα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής , πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

    Οι νέες ποινές της εφορίας είναι οι ακόλουθες:

    " φυλάκιση εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση έως το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

    " φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση από το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μέχρι το ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ και

    " κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ.

    " ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς τα προβλεπόμενα στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή δεν καταχωρούν στα πρόσθετα βιβλία , τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι αν από το έλεγχο εντοπίζεται μια επιχείρηση να μην έχει εκδώσει περισσότερα από 10 παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, τότε η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου.

    Επίσης στην περίπτωση αυτή η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο και η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα.

    Το νομοσχέδιο για την περαίωση

    Ελάχιστα ποσά φόρου από 300 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση - χαμηλότερα από το αρχικό σχέδιο - θα καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεών τους. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων στο οποίο προβλέπεται ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων, ρυθμίσεις για την απόσβεση της αξίας των αδειών κυκλοφορίας των φορτηγών δημοσίας χρήσης καθώς και αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή.

    Το νομοσχέδιο σε ότι αφορά την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προβλέπει όχι μόνο χαμηλότερα ελάχιστα ποσά ανά χρήση αλλά και μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 20% όπως και αύξηση των δόσεων καταβολής σε 24 από 12 που προέβλεπε το σχέδιο που είχε κατατεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε όσους τακτοποιήσουν το σύνολο των υποθέσεων τους να καταστρέψουν τα βιβλία τους από τη χρήση του 2005 και προηγούμενα.

    Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων. Οι προσαυξήσεις μηδενίζονται αν το ποσό της οφειλής καταβληθεί εφάπαξ.

    Άδικο χαρακτηρίζει η ΝΔ το μέτρο της περαίωσης και δηλώνει ότι θα το ψηφίσει μόνο στην περίπτωση, που η κυβέρνηση δεν επιβάλει νέα εισπρακτικά μέτρα.

    Η περαίωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να υπάρξει ταυτοχρόνως μια δικαίωση και εκείνων που υπήρξαν όλη αυτήν την περίοδο φορολογικώς ενήμεροι, δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Η προωθούμενη περαίωση συνιστά ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς, τονίζει ο ΣΥΝ.

    "Η περαίωση που προωθούμε εμείς και θα ψηφίσουμε δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, δεν επιτείνει τη φορολογική σαρθρότητα" υπογράμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται δεν θα υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα για να υπάρξει ξανά περαίωση.

    Αναφορικά με τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την περαίωση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση τους θεωρεί και τους αντιμετωπίζει ως αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες και πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι το «οξυγόνο» της πολιτικής ζωής.

    Σημείωσε δε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι «οι βουλευτές εκφράστηκαν όπως έπρεπε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κι εμείς αυτή την έκφραση τη σεβόμαστε και την παροτρύνουμε κιόλας».

    Σύμφωνο ρευστότητας

    Συμφωνία πέντε σημείων υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με στόχο τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και τη βελτίωση του μηχανισμού των φορολογικών ελέγχων. Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με το προεδρείο της ΕΕΤ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 September 2010 - 18:31:05 UTC