Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο υπουργικό το ν/σ για την περαίωση
  • [02] "Η κυβέρνηση θα λάβει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα"
  • [03] Δικαστική έρευνα για το κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα
  • [04] Κρίσιμη συνάντηση
  • [05] Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία
  • [06] Με τεχνολογία της αρχαιότητας
  • [07] Διπλωματική κρίση

  • [01] Στο υπουργικό το ν/σ για την περαίωση

    Το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο εισάγεται άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

    Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

    Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

    Αντιδράσεις της αντιπόλίτευσης για την περαίωση

    Το μέτρο της περαίωσης προσβάλει βάναυσα τον πολίτη εκείνον, που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το ψηφίσει στη Βουλή, εφόσον δεν επιβληθούν νέα εισπρακτικά μέτρα, αφού "ούτε το νοικοκυριό, ούτε η μικρομεσαία επιχείρηση μπορούν να δεχθούν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία".

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πως η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την τρόικα και να πετύχει ισόποση με τα ποσά που θα εισπράξει από την περαίωση, μείωση των φορολογικών βαρών, που "είναι έτοιμη να επιβάλλει την καινούργια χρονιά". "Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην επιβάλει τα νέα εισπρακτικά μέτρα, με αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών, με μετάταξη προϊόντων από ΦΠΑ 11% στο 23% και με την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις", συμπλήρωσε.

    Στην οικτρή οικονομική κατάσταση που περιήλθε η χώρα εξαιτίας των λαθών και παραλείψεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα υπέρ των εμπόρων και γενικότερα των επιχειρηματιών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην περαίωση και πρόσθεσε: Η συγκεκριμένα πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην, όμως, πρέπει να υπάρξει δικαίωση όλων όσοι ήταν συνεπείς και φορολογικά ενήμεροι όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ.Καρατζαφέρης, να υπάρξει μια έκπτωση 15% στους φορους για τα επόμενα χρόνια.

    "Ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς" χαρακτηρίζει την προωθούμενη περαίωση ο ΣΥΝ και κάνει λόγο για "αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου που βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και έχει οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό τα δημόσια έσοδα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Η κυβέρνηση θα λάβει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα"

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τα χειρότερα μέτρα που έχουμε γνωρίσει ποτέ και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στο λαό και τη χώρα τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα αναφερόμενη και στα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και στις εξαγγελίες για την Παιδεία στους Δελφούς.

    Η κα Παπαρήγα εκτίμησε ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα, πέρα από το μνημόνιο, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντείνει τη χειραγώγηση του λαού και θα θέσει εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να μην εκφραστεί η οργή του κόσμου στις εκλογές.

    Σχετικά με τις εξαγγελίες για την Παιδεία, η κα Παπαρήγα είπε η λογική που διακατέχει την κυβερνητική πολιτική είναι να γίνεται ακόμη πιό ταξική η Παιδεία με υποβαθμισμένες σχολές και πτυχία και με πανεπιστήμια που μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, ενώ προέβλεψε ότι η νέα εκπαιδευτική πολιτική θα μειώσει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

    Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η γγ του ΚΚΕ είπε ότι ο Παπανδρέου συμπεριφέρθηκε ουσιαστικά ως μάναντζερ των επιχειρηματιών με τις τοποθετήσεις του για εκμετάλλευση λιμανιών, αεροδρομίων και του Ελληνικού, ενώ αναφερόμενη στις διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού είπε ότι η εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς της περιοχής θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για συζητήσεις και για υπαναχωρήσεις εκ μέρους της χώρας μας που θα οδηγήσουν σε εκχώρηση δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ότι «μαζί φάγαμε τα λεφτά», η κ. Παπαρήγα είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού και πρόσθεσε ότι αυτό προέρχεται από εκείνους που έχουν συμμετάσχει στην διόγκωση του προβλήματος της διαφθοράς.

    Στην ερώτηση, ότι σύμφωνα με μία άποψη δεν έχει υποστεί ζημιά το δημόσιο από την υπόθεση Βατοπεδίου, η κ. Παπαρήγα ότι υπάρχει ζημιά , ενώ σημείωσε επίσης ότι το δημόσιο χάνει περιουσία και με τα χρυσόβουλα που εμφανίζουν διάφορα μοναστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Δικαστική έρευνα για το κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα

    Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα που οικειοποιούνταν υποθηκευμένα υπό πλειστηριαμό ή "ορφανά" ακίνητα, προχωρά η Εισαγγελία Εφετών.

    Ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του κυκλώματος, έδωσε εντολή, βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για ενεργό συμμμετοχή τους στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

    Για την εκτίμηση των μέχρι στιγμής συλλεχθέντων στοιχείων και τις περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας έγινε σύσκεψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκο και τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκο.

    Τα μέλη του κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων και άλλοι κρατικοί λειτουργοί, είχαν συστήσει περίπου 200 εικονικές εταιρείες μέσω των οποίων ιδιοποιούνταν οικόπεδα και άλλα ακίνητα μεγάλης αξίας με τους εξής τρόπους: Πρώτον, με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν ότι άνθρωποι που έβγαιναν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες χρωστούσαν μεγάλα ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό φαίνονταν ως πρώτοι δικαιούχοι και κατάφερναν να πάρουν το ακίνητο. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα χρησικτησίας με τα οποία αποκτούσαν στην κυριότητά τους ακίνητα που ανήκαν σε άλλους ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο κύκλωμα εμπλέκονται πάνω από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο το όνομα του οποίου είναι γνωστό από το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Χθες έγιναν και νέες κατ' οίκον έρευνες σε σπίτια δικηγόρων που εμπλέκονται, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα πειστήρια, μεταξύ των οποίων και ένας κατάλογος με ονόματα δικαστών δίπλα από τα οποία υπήρχαν παρατηρήσεις για τον τρόπο που δίκαζαν, το ήθος και τις αρχές τους.

    Η αξία των ακινήτων και οι διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Την έρευνα ξεκίνησε η Δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής πριν από 13 μήνες με αφορμή μηνύσεις από τις τράπεζες που έχαναν τα κατασχεμένα ακίνητα. Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να πετυχαίνουν ευνοϊκή για αυτούς έκβαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κρίσιμη συνάντηση

    Δίωρη συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης από όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.

    Οι εκπρόσωποι των μεταφορέων αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις, αφού πρώτα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδη, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά.

    Στο μεταξύ, παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, και παράλληλα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ώστε να εκτονωθεί η κρίση, δηλαδή όπως εξήγησε, να κάνει η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αυτό που πρότεινε η ΝΔ από την αρχή.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας: "επισημαίνω τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας αντιπολιτευτική στάση, την υπεύθυνη και εκείνη του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατέβαινε στον Πειραιά και εμφανιζόταν ως θύμα των δακρυγόνων, που σήμερα βέβαια πέφτουν με δική του εντολή".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές σήμερα όχι αύριο, γιατί το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση".

    Παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων ζητούν οι φορείς της αγοράς

    Σε συνάντηση που έγινε χθες με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που επικρατεί με την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μεταφορέων, οι εκπρόσωποι της αγοράς πρότειναν στους μεταφορείς να αναστείλουν για μια εβδομάδα τις κινητοποιήσεις, ώστε να τροφοδοτηθεί η αγορά και οι ίδιοι από την πλευρά τους να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο τα επίμαχα σημεία των διαβεβαιώσεων του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το αναπτυξιακό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, αναφέρει σε δήλωσή του πως ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε την παρέμβαση των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να ενεργήσουν ως «εγγυητές» των υποσχέσεων της κυβέρνησης σχετίκά με τα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών.

    Στο πλαίσιο της παρέμβασης που έγινε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της ΕΣΕΕ και της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος) με την Ομοσπονδίας του κλάδου των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. και της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς και αίτημα την ''ανακωχή'' για μια εβδομάδα των κινητοποιήσεων προκειμένου να ανασυνταχθεί η αγορά δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι ''σε σχέση με τις παρέμβαση των τριών συναρμόδιων υπουργείων μπορώ να βεβαιώσω ότι το υπ. Εργασίας και το υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προτίθενται να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημά μας''.

    Ενταση στο λιμάνι του Πειραιά

    Ενταση σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά καθώς περίπου 60 απεργοί αυτοκινητιστές εμποδίζουν δεκαέξι νταλίκες με ξένες πινακίδες να επιβιβαστούν στο οχηματαγωγό πλοίο (RO-RO) "Hellenic Master" και έξι άλλες νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες να εισέλθουν στο ΣΕΜΠΟ.

    Το Σάββατο το βράδυ σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνδικαλιστή των μεταφορέων, στην αερογέφυρα της Θηβών, επί της Εθνικής Οδού, είχαν συγκεντρωθεί μεταφορείς που διαμαρτύρονται και τη στιγμή που διερχόταν επιταγμένο φορτηγό με 85 χιλιόμετρα την ώρα, του πέταξαν ένα τσιμεντόλιθο, ο οποίος έσπασε το παρμπρίζ από την πλευρά του συνοδηγού, που ευτυχώς δεν καθόταν κανείς. Ο οδηγός κατάφερε με δυσκολία να σταματήσει το βαρύ όχημα και έτσι δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα στην εθνική.

    Το Σάββατο, επίσης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, δύο φορτηγά ΔΧ, τα οποία ήταν φορτωμένα με προϊόντα, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους, στην είσοδο της Νέας Εγνατίας, με κατεύθυνση προς τους Ευζώνους. Από την επίθεση, ένας από τους οδηγούς τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα φορτηγά. Τα φορτηγά μετέφεραν προϊόντα από τη Νάουσα, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαλόγου με τους πρυτάνεις, τους εκπροσώπους των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Ο διάλογος άρχισε, στους Δελφούς, παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος περιέγραψε το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης στον τόπο, θέτοντας τους βασικούς άξονες των αλλαγών, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου εξειδίκευσε τις προτάσεις για τον νέο μοντέλο πανεπιστημίων και ΤΕΙ που χρειάζεται ο τόπος.

    Ο Γ. Παπανδρέου, προανήγγειλε αλλαγή του τρόπου εισαγωγής σε πανεπιστήμια και όχι σχολές ή τμήματα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, ακόμα και καταργήσεις.

    Επέμεινε στην ανάγκη εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και διεθνοποίησής τους ώστε να μπορούν να δέχονται καθηγητές αλλά και φοιτητές από το εξωτερικό και μίλησε για μεγαλύτερη ελευθερία των ίδιων των ιδρυμάτων που θα φύγουν πλέον από το σημερινό μοντέλο, αφού θεωρείται πολύ σημαντική η όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων.

    Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, μίλησε για τις αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας και διανομή των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

    Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα , έκανε λόγο για «"γκρικ στατίστικς" και στην παιδεία. Στο διάλογο που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί για τρεις μήνες κάλεσε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς.

    "Δίνουμε τη μάχη των μαχών. Τη μητέρα των μαχών. Είμαστε έτοιμοι, διότι αλλαγή στην παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα", υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Την εμπειρία τους από τα δικά τους συστήματα εξέθεσαν τόσο ο υπουργός Έρευνας της Πορτογαλίας κ. Γκάγκο ο οποίος πρόσφατα ηγήθηκε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στον τόπο του και ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου.

    Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες και σε αυτό θα συμμετάσχουν τόσο οι πανεπιστημιακοί, ολόκληρη η Ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές σπουδαστές αλλά και οι πολίτες. Επίσης θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.

    Τον Ιανουάριο αναμένεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα το 2013-2014 που θα αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει " ουσιαστικά και άμεσα την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της, διότι ούτε το "Νέο Σχολείο" είναι σήμερα υπαρκτό, ούτε για το "Νέο Πανεπιστήμιο" υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που θα μας έκαναν αισιόδοξους".

    Η λογική που διακατέχει την κυβερνητική πολιτική είναι να γίνεται ακόμη πιό ταξική η Παιδεία με υποβαθμισμένες σχολές και πτυχία και με πανεπιστήμια που μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ προέβλεψε ότι η νέα εκπαιδευτική πολιτική θα μειώσει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ο άξονας των προτάσεων της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο ΛΑΟΣ θα συμμετάσχει στο διάλογο και, άλλωστε, ουδέποτε έφυγε από αυτόν, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε παρόντες και θα καταθέσουμε τις δικές μας παρατηρήσεις».

    Για "μετατροπή του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης", κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Με τεχνολογία της αρχαιότητας

    Η τεχνολογία της αρχαιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα στην άρδευση και ύδρευση, με την χρήση των υπόγειων στοών (κανάτ) που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν για τη συγκέντρωση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα, ένα χωριό του νομού Σερρών, η Νέα Ζίχνη, υδροδοτείται ακόμη και σήμερα μέσω των "κανάτ" που κατασκευάσθηκαν επί Τουρκοκρατίας!

    Η δυνατότητα χρήσης ιστορικών συστημάτων υδρομάστευσης, δηλαδή τρόπου συγκέντρωσης νερού, για την υδροδότηση περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, είναι στο στόχαστρο μελέτης που εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Potsdam Γερμανίας και τη συμμετοχή του καθηγητή του πανεπιστημίου του Salzburg H. Weingartner. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Βαβελίδης, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες, έδειξαν ότι η χρήση των κανάτ που μελετήθηκαν "είναι δυνατή, χωρίς μεγάλες τεχνικές τροποποιήσεις".

    Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει το απαραίτητο νερό για την επιβίωσή του, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ξηρασία, χρησιμοποίησε κατά καιρούς διάφορες μεθόδους ύδρευσης και άρδευσης. Πολλές από τις μεθόδους αυτές χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου ή αντικαταστάθηκαν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ένα από τα συστήματα υδρομάστευσης που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο της Μεσογείου εδώ και 2.500 χρόνια αποτελούν τα κανάτ.

    Με τον όρο Qanat (αραβικός όρος) ή Kariz (ιρανικός όρος), εννοούμε, όπως αναφέρει στην μελέτη του ο κ. Βαβελίδης, ένα σύστημα υπόγειων αγωγών (στοών), με την βοήθεια των οποίων γίνεται υδρομάστευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Με τη μέθοδο αυτή, το νερό ακολουθεί τη φυσική κλίση του εδάφους και εξέρχεται στην επιφάνεια. Η λέξη Qanat προέρχεται από την αρχαιοσημιτική λέξη gano κι αυτή από την αρχαιοελληνική κάννα, και τη λατινική canna. Στη λέξη gano ανάγονται ακόμη οι λέξεις Kannal, Kendel ή Kandel, channel κ.λπ.

    Συστήματα Κανάτ (Qanat) μπορεί να συναντήσει κάποιος, σήμερα, σχεδόν σε όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου, στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη μέχρι την Ελλάδα και την Ισπανία, τη δυτική Κίνα, καθώς επίσης στη βόρεια και τη νότια Αμερική. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, τα συστήματα αυτά ήταν πολύ σημαντικά στην τοπική ύδρευση και αναπτύχθηκαν κυρίως σε περιοχές με ξηρό κλίμα, όπου δεν υπάρχουν ποταμοί για να καλύπτουν τις ανάγκες σε πόσιμο νερό όλο το χρόνο. Ακόμη, στις περιοχές αυτές, το ποσοστό εξάτμισης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι τόσο υψηλό, που δεν είναι δυνατή η ύδρευση και άρδευση για μεγάλες αποστάσεις μέσω επιφανειακών (καναλιών) συστημάτων.

    Την παλαιότερη εγκατάσταση υπόγειας υδρομάστευσης (υδροδότησης) στον ελλαδικό χώρο από τον 6ο π.Χ. αιώνα, η οποία περιγράφεται από τον Ηρόδοτο, αποτελεί το όρυγμα του Ευπαλίνου, στη Σάμο. Η τεχνική υδρομάστευσης των Κανάτ αναπτύχθηκε αρχικά από τους Πέρσες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη μέθοδο αυτή σε μεγάλη κλίμακα και διαδόθηκε αργότερα στη βόρειο Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο.

    Στον ελληνικό χώρο, η υδρομάστευση και γενικά η μεταφορά νερού κατά την αρχαιότητα, γινόταν στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, με υπόγειες εγκαταστάσεις, παρόμοιες μ' αυτές των κανάτ. Σπουδαία κατασκευή ανάλογης τεχνοτροπίας θεωρείται, για τον ελληνικό χώρο, το Αδριάνειο υδραγωγείο, που χρησιμοποιήθηκε επί 2.000 χρόνια για την ύδρευση της Αθήνας.

    Στο βορειοελλαδικό χώρο, η μέθοδος άρδευσης - ύδρευσης των κανάτ εφαρμόστηκε στην επαρχία Φυλλίδος κατά την Οθωμανική περίοδο οπότε και έγινε, για πρώτη φορά, μαζική εκμετάλλευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στους νότιους πρόποδες του όρους Μενοικίου και στους βόρειους πρόποδες του όρους Παγγαίου, τροφοδοτώντας με νερό, από το χρόνο κατασκευής τους μέχρι σήμερα, όλους σχεδόν τους οικισμούς της επαρχίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Διπλωματική κρίση

    Η Ιαπωνία προτίθεται να ζητήσει από την Κίνα να της καταβάλλει αποζημιώσεις για τα δύο περιπολικά σκάφη της που συγκρούσθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου με κινεζικό αλιευτικό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τόκιο, δίνοντας συνέχεια στη διαφαινόμενη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

    «Πιστεύω πως η Ιαπωνία οφείλει να ζητήσει να τις αποζημιωθούν τα δύο πλοία» για τις ζημίες που υπέστησαν, μέσω ενός επίσημου αιτήματος προς τις κινεζικές αρχές, τόνισε ο Γιοσίτο Σενγκόκου, χωρίς να προσδιορίζει πότε θα εκφράσουν το αίτημα οι ιαπωνικές αρχές.

    Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ζήτησε από την Κίνα να ανακαλέσει δυο κινεζικά περιπολικά τα οποία έχει στείλει κοντά στη συστάδα των νησίδων που διεκδικούν και οι δυο χώρες, στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας.

    Ο Γιοσίτο Σενγκόκου τόνισε ότι τα δυο σκάφη πλέουν κοντά στα νησιά Σενκάκου --η Κίνα τα αποκαλεί Ντιαογιού-- επί των οποίων προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα και οι δυο χώρες.

    Η Ιαπωνία "ζήτησε τέσσερις φορές, δια της διπλωματικής οδού, από την Κίνα να ανακαλέσει τα δυο σκάφη", υπογράμμισε ο ιάπωνας εκπρόσωπος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Μινγκ Πάο του Χονγκ Κονγκ, η υπηρεσία κινέζων αλιέων έστειλε δυο σκάφη της κοντά στα παραπάνω νησιά για να προστατεύσουν τους κινέζους αλιείς.

    Η σύγκρουση, στα ανοικτά των διαφιλονικούμενων νήσων που ανήκουν στην Ιαπωνία, έχει προκαλέσει τη χειρότερη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες από το 2006.

    Ο κυβερνήτης του αλιευτικού κρατήθηκε επί 16 ημέρες στην Ιαπωνία προτού απελευθερωθεί την Παρασκευή, αλλά το Πεκίνο αξιώνει από το Τόκιο συγγνώμη και αποζημιώσεις, αίτημα που απέρριψε χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν.

    Στο μεταξύ, ορισμένοι κινέζοι τελωνιακοί υπάλληλοι έχουν αρχίσει να ελέγχουν αυστηρότερα τα φορτία προς και από την Ιαπωνία, προκαλώντας καθυστερήσεις, σε μία άτυπη κίνηση αντιποίνων κατά της πρόσφατης σύλληψης από την Ιαπωνία του κυβερνήτη ενός κινεζικού αλιευτικού, τονίζει σε δημοσίευμα η εφημερίδα Μαϊνίτσι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 September 2010 - 13:11:13 UTC