Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συμφωνία συνεργασίας με το Κατάρ
  • [02] Ομιλία Πάγκαλου σε αραβο-ελληνικό φόρουμ
  • [03] Σαμαράς: "Διάλυση της αγοράς"
  • [04] Λοβέρδος: "Μειώστε το ποσοστό κέρδους"
  • [05] ΗΣΑΠ: Κίνηση μετ΄ εμποδίων
  • [06] Συνάντηση διαλόγου για τις αλλαγές στην Παιδεία
  • [07] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"
  • [08] "Οι τέχνες δεν είναι ιστορία κέρδους"
  • [09] Αλλαγές στο ΙΚΑ
  • [10] Κάλεσμα προς την Τουρκία
  • [11] Το μυστικό της μακροζωίας

  • [01] Η συμφωνία συνεργασίας με το Κατάρ

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ αφορά τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές κοινές επενδυτικές δραστηριότητες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

    Η Κοινή Επιτροπή, στην οποία θα συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

    Μεταξύ άλλων, τονίζεται στην ανακοίνωση, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πεδία στα οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας είναι τα εξής: τουρισμός, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια.

    Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η ανακοίνωση του Χάρη Παμπούκη.

    «Ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε για καζίνο μιλάμε, αν και προφανώς κάποιοι θα το ήθελαν και βάζουν τέτοιες ιστορίες μέσα στο παιχνίδι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, μετά την επενδυτική συμφωνία Ελλάδος - Κατάρ.

    Σημείωσε δε ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το "Ελληνικό", έκανε λόγο για «σενάρια» και επισήμανε ότι υπάρχει γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, που αφορά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Κατάρ αφορά επενδύσεις μέχρι 5 δισ. ευρώ και είναι από τα πιο αξιόπιστα επενδυτικά κεφάλαια σε όλον τον κόσμο και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό για μας να υπάρχει ένδειξη εμπιστοσύνης από σοβαρούς επενδυτές, όπως και έγινε».

    «Σήμερα έχουμε θέσει τις βάσεις ενός αξιόπιστου επιτελικού κράτους που δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα,αλλά αντίθετα προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι έχουν μπει οι βάσεις για ένα βιώσιμο και σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο, που δεν μπορούσε να έλθει όταν η δομή του κράτους ήταν «σαθρή» και η γραφειοκρατία «έπνιγε» κάθε καινοτομία και πρωτοβουλία.

    «Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να είμαστε αξιόπιστοι να θέτουμε εμείς τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να γινόμαστε ελκυστικοί σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις», τόνισε.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    ''Διακήρυξη προθέσεων χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο είναι το μνημόνιο με το Κατάρ '' δηλώνουν σε κοινή τους δήλωση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκης.

    Το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Κατάρ αποτελεί μια συμφωνία που εξασφαλίζει και στα αραβικά κεφάλαια τη συμμετοχή τους στη ληστεία του λαού της χώρας, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

    «Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι όσες περισσότερες επενδύσεις και όσο το ταχύτερο γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν τα spreads και δεν θα έχουμε ανάγκη την Τρόικα. Επομένως η πρόταση του Κατάρ είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

    Αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο έχει υποθηκεύσει το μέλλον των Ελλήνων πολιτών στους δανειστές μας, αλλά ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο χώρο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ομιλία Πάγκαλου σε αραβο-ελληνικό φόρουμ

    «Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πραγματικότητα και ενδεχομένως και υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά σε κάθε περίπτωση με καλή πρόθεση και αποφασιστικότητα, είναι ταγμένη στην δημιουργία, μέσα στον χρόνο που έρχεται, ενός έντονα αναπτυξιακού επενδυτικού κλίματος και αυτό δεν μπορεί παρά να αφορά και τους κατβ εξοχήν φίλους και συνεργάτες μας του Αραβικού κόσμου» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο επίσημο δείπνο με το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες του 3ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που συνδιοργανώθηκε με τον ΣΕΒ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ ως «μια προσπάθεια ανάδειξης της πραγματικής φυσιογνωμίας της ελληνικής οικονομίας στους ξένους επενδυτές».

    Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην πατροπαράδοτη, αποδεδειγμένη και δοκιμασμένη ελληνο-αραβική φιλία, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό «δεν είναι απλώς θέμα αισθημάτων, αλλά βασικός κανόνας εξωτερικής πολιτικής, καθώς δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που στηρίζεται στην βία, την παραβίαση διεθνών νομικών κανόνων και την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων».

    «Αυτό είναι το "α" και το "ω" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα όσων προαναφερθέντων η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αποδέχεται, «είναι το Παλαιστινιακό, όπως τόσα χρόνια το αντιμετωπίζουμε».

    «Έχουμε μεγάλη ανεκτικότητα, καλή πίστη και αντικειμενικότητα και δεν έχουμε προκατάληψη εναντίον κανενός, δεν είμαστε βεβαίως ούτε εχθροί, ούτε αντίπαλοι του Ισραήλ, αλλά δεν μπορούμε να παραβούμε βασικές μας αρχές, και αυτό μας φέρνει στο πλευρό των Παλαιστινίων» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Πέραν όλων αυτών, ο κ. Πάγκαλος τόνισε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα» και ανέφερε πως «η παγκοσμιοποίηση είναι δεδομένη και δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί γιατί στηρίζεται στις εφαρμογές των τεχνολογιών που αφορούν την επικοινωνία και την γνώση, αντικαθιστώντας έτσι λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και όχι απλώς ενός χειρώνακτα».

    Πρόσθεσε ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης μπορούν να μετριαστούν «με την δημιουργία υποσυνόλων που δεν θα ανθίστανται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά θα την μεταφέρουν στο εσωτερικό τους, θα την τροποποιούν, θα την πλαισιώνουν και θα δίνουν την δυνατότητα στους λαούς που θα συμμετέχουν στο υποσύνολο να αντισταθούν σε μεγάλα κινήματα συμφερόντων που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο».

    «Η Ελλάδα έζησε αυτήν την εμπειρία και τη ζει ακόμα, έχουμε τις ευθύνες μας και τις έχουμε αναγνωρίσει, αλλά είναι σαφές ότι η ελληνική περίπτωση δεν ήταν μια απομονωμένη περίπτωση, δεν ήταν το πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας απομονωμένο από γενικότερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Η πραγματικότητα είναι πως υπήρχε μια επίθεση στρατηγικής σημασίας εναντίον του ευρώ, εναντίον της Ευρώπης και απλώς η Ελλάδα προσφέρθηκε εκείνη την στιγμή σαν ο πιο αδύναμος κρίκος» είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Το «υποσύνολο που λέγεται Ευρώπη, εκεί, μετά από θλιβερές ταλαντεύσεις και αφού έχασε πολύ καιρό, βρήκε την δυνατότητα να αντισταθεί με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που καλύπτει την ρευστότητα του ελληνικού κράτους για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, μέσα στα πλαίσια μιας κοινής πορείας. Υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο δράσης, αυτό που ορισμένοι ονομάζουν μνημόνιο» είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Σημείωσε ότι αυτοί «που καταριώνται το μνημόνιο, πολύ απλά θα ήθελαν κάποιος να μας δανείσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αυτός που το κάνει αυτό ονομάζεται "Άγιος Βασίλης" και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ύπαρξή του».

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «υποσύνολο» που θα γεφυρώνει την Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε την εμπειρία που είχε στην Λιβύη από το λεγόμενο «5+5», ένα σύνδεσμο δηλαδή πέντε χωρών της Ευρώπης και πέντε της Δυτικής Μεσογείου, όπου για να μην περιληφθεί η Αίγυπτος έχει περιληφθεί η Μαυριτανία που δεν είναι ακριβώς μεσογειακή χώρα.

    Αναφερόμενος στις ελληνοαραβικές σχέσεις ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αυτές αναπτύσσονται άνισα και αυτή την στιγμή «η καθαρή απόκλιση των ελληνικών εξαγωγών που είναι γύρω στα 984 εκ. ευρώ από τις εισαγωγές των χωρών της Μέσης Ανατολής, που είναι 3.700 δισ. ευρώ, είναι γύρω στα 2 δισ. 700 εκ. ευρώ».

    «Δεν θεωρώ ότι στο διεθνές εμπόριο ότι δίνεις πρέπει να παίρνεις, και αυτό να συμβαίνει πάντα και σταθερά, αλλά αν μπορούσαμε να κλείσουμε αυτή τη μεγάλη απόκλιση με μια σειρά από δραστηριότητες άλλου είδους, όπως είναι επενδύσεις στην Ελλάδα, η παρουσία και εφαρμογή αραβικών επενδυτικών συμφερόντων σε συγκεκριμένους στόχους στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν καλό» είπε ο κ. Πάγκαλος προσθέτοντας ότι «υπάρχουν βάσεις και προοπτικές για την συνεργασία αυτή καθώς και πείρα από τομείς όπως η ναυτιλία, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και μεταξύ ελληνικών και αραβικών ΑΕΙ».

    Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέστη στην απονομή τιμητικής πλακέτας στον Σαίντ Χούρι ιδρυτή της κατασκευαστικής Consolidated Constructors Company που με έδρα την Ελλάδα έχει επεκτείνει τις εργασίες της σε 4 ηπείρους, και δεν παρέλειψε να εκθειάσει την προσωπικότητα του ανδρός πριν εισέλθει στο κυρίως θέμα της ομιλίας του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σαμαράς: "Διάλυση της αγοράς"

    Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε πολλά καταστήματα στην οδό Ερμού και τους γύρω δρόμους.

    Συνοδευόμενος απο το Βασίλη Κικίλια, τον οποίο η ΝΔ στηρίζει ως υποψήφιο περιφερειάρχη στην Αττική, ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από "πρώτο χέρι" για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες και οι μικροβιοτέχνες, οι οποίοι του επισήμαναν κυρίως το θέμα του παραεμπορίου, της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της εγκληματικότητας.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αντιληφθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, το λάθος της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

    "Το βάθος της ύφεσης το βλέπουμε εδώ, όπου πραγματικά χτυπάει η καρδιά της πραγματικής οικονομίας", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει ο ίδιος στην οδό Ερμού για να δει τις συνέπειες της ύφεσης.

    "Το χειρότερο είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι άδικα", τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε πως αυτό που βλέπει "είναι η διάλυση της αγοράς: Ανθρωποι που προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια, καταστηματάρχες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χιλιάδες λουκέτα".

    Μετά το τέλος της περιοδείας του, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε πρόσκληση ομάδας νέων και κάθησε μαζί τους σε καφενείο της οδού Αιόλου, όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    "Χωρίς στοιχεία η κλήτευση Καραμανλή"

    Ο Κώστας Καραμανλής εκλήθη στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδιο χωρίς στοιχεία και χωρίς αιτία, μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η εν λόγω Επιτροπή είναι για να σπιλώσει και για το θεαθήναι, ενώ συμπλήρωσε η κλήτευση του τέως πρωθυπουργού αποτελεί πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με στόχο να αποπροσανατολίσει και να πλήξει τον ίδιο τον κ. Καραμανλή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Λοβέρδος: "Μειώστε το ποσοστό κέρδους"

    Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τους εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο. «Για να την βγάλουμε καθαρή, δεν γίνεται να μην κάνουμε υποχωρήσεις», τούς επισήμανε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι το ποσοστό 35%, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από την πώληση των φαρμάκων, αποτελεί κόκκινο πανί.

    Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Δημήτρης Βαγιωνάς, αντέτεινε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν είναι 35, αλλά 20%.

    Για το θέμα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έχει λυθεί και πως «όσοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, συνεχίζουν γι άλλους λόγους».

    Η διοίκησή του επισημαίνει ότι έχει κλείσει η ψαλίδα στους πέντε μήνες και ότι οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν κανονικά έως και τον Μάρτιο. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η ψαλίδα θα ξανανοίξει στους οκτώ μήνες. Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε στους φαρμακοποιούς ότι η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα και η σπατάλη, που γίνεται στον τομέα αυτόν, είναι άνευ προηγούμενου.

    Για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αυτός είναι ο στόχος, καθώς η απελευθέρωση αποτελεί αίτημα και της τρόικας» και κατέληξε πως «είναι παγκόσμιο ρεκόρ να έχουμε 12.500 φαρμακεία στην Ελλάδα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ΗΣΑΠ: Κίνηση μετ΄ εμποδίων

    Κλειστό για περίπου δέκα μέρες θα μείνει από την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, έως και την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ Β­- ΕΙΡΗΝΗ, λόγω των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ15.

    Από την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010 θα λειτουργούν κανονικά οι αποβάθρες (Ανόδου - Καθόδου) των σταθμών ΠΕΡΙΣΣΟΥ & ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους παραμένει κλειστό το τμήμα: ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συνάντηση διαλόγου για τις αλλαγές στην Παιδεία

    Συνάντηση διαλόγου και εργασίας στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οργανώνει το υπουργείο Παιδείας αύριο, στις 10 το πρωί, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

    Οπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Παιδείας, η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και θα παρευρίσκονται: η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

    Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι, επίσης, ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας, Jose Mariano Gago, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Dublin City University, Ferdinand von Prondzynski.

    Αλλαγές σε όλες της εκπαιδευτικές βαθμίδες

    Τα πάνω κάτω έρχονται στην Παιδεία με τις μεταρρυθμίσεις, που δρομολογεί το Υπουργείο και αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ολοήμερα σχολεία, διαδικτυακά φροντιστήρια, αλλαγές στον χρόνο υποβολής μηχανογραφικών και πάει λέγοντας...

    Ταυτόχρονα, ένα νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-14, έρχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στον χάρτη της Παιδείας. Αφορά στους μαθητές, οι οποίοι του χρόνου θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του λυκείου. Ενός λυκείου, εντελώς διαφορετικού από αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα...

    Καθώς γονείς και μαθητές έχουν καταληφθεί από ανησυχία για τις ανατροπές, που ήρθαν ή επίκεινται, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τα νέα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης.

    ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Η σημαντικότερη αλλαγή στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέτος, είναι η λειτουργία των 800 ολοήμερων σχολείων. Αν και το νέο μοντέλο των συγκεκριμένων δημοτικών σχολείων, θεωρείται πιλοτικό, φαίνεται πως πρόθεση του υπουργείου είναι από τον επόμενο χρόνο να επεκταθεί ως θεσμός σε όλα τα δημοτικά σχολεία.

    Οι βασικές καινοτομίες είναι:

  • Η εισαγωγή της διδασκαλίας των Αγγλικών από την πρώτη τάξη.

  • Η αύξηση των ωρών υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο.

  • Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες.

  • Η εισαγωγή μαθημάτων θεατρικής αγωγής και λογοτεχνίας.

    Ειδικότερα, το υποχρεωτικό πρόγραμμα αρχίζει στις 08.10 και λήγει στις 14.00 για όλες τις τάξεις. Το μάθημα της γλώσσας αυξάνεται κατά μία ώρα στην πρώτη και δευτέρα τάξη και η επιπλέον ώρα διατίθεται στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Αυξάνεται, επίσης, κατά μία ώρα το μάθημα των μαθηματικών στην πρώτη και δευτέρα τάξη, ενώ σε κάθε τάξη διδάσκεται και το μάθημα της θεατρικής αγωγής.

    Κατά δύο ώρες αυξάνεται η διδασκαλία της φυσικής αγωγής στις τάξεις πρώτη, δευτέρα, τρίτη και τετάρτη, ενώ το μάθημα των αγγλικών προστίθεται για δύο ώρες στην πρώτη και δευτέρα τάξη και αυξάνεται κατά μία ώρα στις υπόλοιπες.

    Το μάθημα της τεχνολογίας - πληροφορικής προστίθεται για δύο ώρες σε όλες τις τάξεις. Στην ευέλικτη ζώνη περιλαμβάνονται ωριαία μαθήματα αγωγής υγείας, διατροφικών συνηθειών, κυκλοφοριακής αγωγής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Σημειώνεται ότι τα γνωστικά αντικείμενα του ολοήμερου προγράμματος ορίζονται με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του σχολείου, δηλαδή τα ενδιαφέροντα των μαθητών, το μαθησιακό τους επίπεδο, τις απόψεις των γονέων, τις διαθέσιμες ώρες, την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου κ.λπ.

    Δηλαδή, το απόγευμα από τις 14.00 ως τις 16.15 το πρόγραμμα είναι προαιρετικό και περιλαμβάνει αθλητισμό, θεατρική αγωγή, μουσική, εικαστικά, δεύτερη ξένη γλώσσα κ.λπ.

    Αν οι γονείς δεν επιθυμούν να παραμείνει το παιδί τους ως τις 16.15, που λήγει το πρόγραμμα, μπορούν ύστερα από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης να το παραλαμβάνουν νωρίτερα.

    Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, τοποθετούνται για τη διδασκαλία των νέων μαθημάτων (π.χ. Αγγλικά στην πρώτη τάξη) εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Τέλος, διαδραστικοί πίνακες και φορητά εργαστήρια με υπολογιστές θα εμπλουτίσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του «ψηφιακού» σχολείου.

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Η μείωση της εξεταστέας ύλης και η εισαγωγή μαθημάτων, μέσω Ιντερνετ, είναι από τις βασικές καινοτομίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η βασικότερη αλλαγή, που αφορά τους μαθητές, οι οποίοι φοιτούν φέτος στην τρίτη τάξη λυκείου και του χρόνου θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, είναι ο χρόνος κατάθεσης των μηχανογραφικών στοιχείων. Το Υπουργείο Παιδείας μελετά η κατάθεση να γίνει τον Μάρτιο, και όχι τον Ιούλιο μετά τις εξετάσεις.

    Αν τελικά το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή, όπως έχουν δηλώσει ήδη στον Τύπο, τόσο η υπουργός, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων τον Μάϊο του 2011 θα πρέπει από τώρα να μελετούν την κατεύθυνση και τις σπουδές, που θα ακολουθήσουν, διότι θα κληθούν να δηλώσουν τμήματα και σχολές τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους στις πανελλήνιες εξετάσεις.

    Η αλλαγή αυτή αξιολογείται από πολλούς εκπαιδευτικούς, ως θετική, καθώς οι υποψήφιοι είναι ανεπηρέαστοι στην προτίμηση των Σχολών τους. Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Παιδείας θα αποσυμφορηθούν οι διαδικασίες που συγκεντρώνονται όλες μέσα στον Ιούλιο, αφού η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών θα μεταφερθεί από τον Ιούλιο στον Μάρτιο.

    Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μειωθεί ο χρόνος των διαδικασιών, που αφορούν τις πανελλήνιες εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία αρχίζει ουσιαστικά από τον Μαϊο και λήγει τον Αύγουστο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η πιο «φορτωμένη» περίοδος είναι, ασφαλώς, όταν διεξάγονται οι εξετάσεις τωβν υποψηφίων στα βασικά και αμέσως μετά, στα ειδικά μαθήματα. Η διαδικασία, όμως, συνεχίζεται με τη διόρθωση των γραπτών, τον έλεγχο των στοιχείων και τη μεταφορά τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Υπουργείου. Έτσι, κάθε χρόνο ένας ολόκληρος φορέας (σσ. το Υπουργείο) αλλά και διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, ασχολούνται για τουλάχιστον για τρεις μήνες με τις πανελλήνιες εξετάσεις.

    «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί από φέτος στα σχολεία. Είναι το «φροντιστήριο, μέσω Ιντερνετ», που αποτελεί τη μετεξέλιξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ).

    Η ΠΔΣ ήταν θεσμός που έγινε θερμά δεκτός, όταν εξαγγέλθηκε πριν από πολλά χρόνια. Στην πορεία, ωστόσο, ατόνησε μέχρι που εξαφανίσθηκε από πολλά σχολεία. Ο στόχος ήταν να βοηθηθούν με επιπλέον διδασκαλία οι «αδύνατοι» μαθητές και να μην καταφεύγουν στα φροντιστήρια. Όπως, όμως, σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, ο θεσμός δεν είχε οργανωθεί σωστά, άρχιζε μέρες μετά την έναρξη του κάθε σχολικού έτους και κατέληγε να ενδιαφέρει ελάχιστους μαθητές.

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι ο θεσμός θα διατηρηθεί ως είχε, σε σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ή έχουν μικρό αριθμό μαθητών. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους τα σχολεία θα υιοθετήσουν τα μαθήματα, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ύλη περνάει μέσα στους υπολογιστές, ο καθηγητής ζωντανά θα «συνομιλεί» με τον μαθητή, ο οποίος θα του κάνει ερωτήσεις και θα παίρνει απαντήσεις.

    Σημειώνεται ότι και τα μαθήματα τάξεων του δημοτικού θα «περνούν» στο διαδίκτυο, έτσι ώστε ένας μαθητής να έχει τη δυνατότητα, π.χ. στο μάθημα της Φυσικής, να κάνει ακόμη και μόνος του το πείραμα στο σπίτι του. Στο σχολείο, το πείραμα θα έχει γίνει στο φορητό εργαστήριο.

    Φέτος, ανακοινώθηκε και η εξεταστέα ύλη, η οποία είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί συρρίκνωση της ύλης και αφαίρεση μαθημάτων.

    Από τον επόμενο χρόνο, για τα παιδιά που θα φοιτούν στην πρώτη τάξη λυκείου, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, θα υπάρχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, για τα οποία θα διπλασιαστεί ο χρόνος διδασκαλίας. Επιπλέον, θα υπάρχουν λίγα μαθήματα επιλογής και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και να αξιολογούνται μέσα από εργασίες ατομικές, ή ομαδικές.

    Θα θεσπιστούν εσωτερικές εξετάσεις στα σχολεία με κοινά μαθήματα. Ο βαθμός, που θα παίρνουν στο λύκειο, θα συνδέεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι σε εντελώς διαφορετική βάση. Τα μαθήματα, στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι, θα είναι, κατά πάσαν πιθανότητα, τέσσερα. Τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των φοιτητών τους, αφού θα βάζουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα, που επιθυμούν. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα. Το «ξεκαθάρισμα» θα γίνεται μετά το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο. Θα υπάρχουν, στις σχολές πλέον, εξετάσεις και ανάλογα με τις επιδόσεις του ο φοιτητής θα εγγράφεται στο τμήμα που επιθυμεί.

    Για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πολλοί χαρακτήρισαν το εγχείρημα «Καλλικράτη» της Παιδείας, καθώς περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων, μετονομασίες, αλλαγές, ακόμη και καταργήσεις.

    Τις διαδικασίες επίσπευσης αυτών των αλλαγών έδωσαν και οι χαμηλές επιδόσεις εισαγομένων σε τμήματα των ΤΕΙ υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, τον Αύγουστο.

    Η εισαγωγή σπουδαστών με μέσο όρο βαθμολογίας μόλις 0,9 αποδεικνύει, εκτός των άλλων, ότι οι σπουδές σε ορισμένα τμήματα δεν προσελκύουν τους υποψήφιους. Αυτό -δηλώνουν οι καθηγητές- δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν είναι ενδιαφέρουσες οι σπουδές. Ενδεχομένως δεν έχουν ενημερωθεί οι υποψήφιοι, ή οι συγκεκριμένες σπουδές δεν οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά στρέφουν την πλάτη σ΄αυτές. Τα τμήματα, όμως, λειτουργούν έστω και με λίγους ενεργούς σπουδαστές, αλλά το κόστος είναι υπερβολικό και οι καιροί δύσκολοι.

    Όλα αυτά θα εξεταστούν κατά τον σχεδιασμό του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι υπάρχουν τμήματα με ειδικότητες, που αλληλοεπικαλύπτονται. Ύπάρχουν, δηλαδή, τμήματα των ΤΕΙ στην περιφέρεια, που προσφέρουν περίπου τις ίδιες γνώσεις -αν όχι ακριβώς τις ίδιες- με τμήματα Πανεπιστημίων στην ίδια περιφέρεια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"

    Την βεβαιότητά του ότι ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010 και το 2011 θα επιτευχθεί εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών, με έδρα την Φρανκφούρτη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ίσως βρεθούμε και μπροστά από το στόχο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν μπήκαμε σε αυτήν την επίπονη διαδικασία για να οδηγηθούμε σε αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό είναι αδιανόητο, απίθανο και μη λειτουργικό ανέφερε και έδωσε έμφαση τόσο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής προκειμένου να αποκατασταθούν ανισότητες δεκαετιών όσο και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και εξυγίανση οργανισμών (ΟΣΕ κλπ).

    Επισήμανε ότι οι πολίτες δείχνουν μεγάλη κατανόηση στην προσπάθεια που γίνεται για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωζώνης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τελικά η Ευρωζώνη έδειξε ότι γνωρίζει να βρίσκει το δρόμο ώστε να υποστηρίζει τα μέλη της και τον εαυτό της όταν υπάρχουν προβλήματα.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο ν/σ για την περαίωση

    Αντιμέτωπος με έντονο σκεπτικισμό απβ όλες τις παρατάξεις, βρέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για την νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

    Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Έκδηλος υπήρξε ο σκεπτικισμός των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με την πρωτοβουλία. Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, παρατηρώντας πως το μέτρο, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξ αιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών»:

    «Για το ό,τι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

    «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, αλλά σαν αναγκαίο κακό» δήλωσε ο βουλευτής Ββ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Γείτονας. «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως «μπαίνει μια νέα αρχή». Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».

    «Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό» παρατήρησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια». Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

    Θετικές κρίσεις επεφύλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων) και Στάθης Κουτμερίδης (Σερρών), με τον τελευταίο να απαντά στους συναδέλφους του, πως «τα περί νέας αρχής, έχουν όντως ειπωθεί και στο παρελθόν - αλλά έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση και υπουργό, που θα τα κάνει πράξη».

    «Ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική» χαρακτήρισε το μέτρο ο Ν. Λέγκας (Τρικάλων, ΝΔ), παρατηρώντας πως «επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος». Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, πρότεινε επίσης να υπάρξει συμψηφισμός κατά την διαδικασία, με τις επιστροφές ΦΠΑ, που χρωστά το Δημόσιο στους φορολογούμενους. Μεταφορά της ζημίας στις επόμενες φορολογικές χρήσεις για έκπτωση, πρότεινε ο βουλευτής Ββ Πειραιώς της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

    Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η Βέρα Νικολαΐδου (Ββ Πειραιώς, ΚΚΕ), ενώ ο Κώστας Αϊβαλιώτης (Ββ Αθηνών, ΛΑΟΣ), αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».

    «Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (Ββ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ).

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επέμεινε στην δευτερολογία του, στην ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

    Απαντώντας στον Γ. Φλωρίδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απβ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον» ανέφερε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Οι τέχνες δεν είναι ιστορία κέρδους"

    Πήγε στο Μόντρεαλ πολλές φορές. Μόνο, που αυτή την τελευταία, πήγε για να εγκαινιάσει το κινηματογραφικό αφιέρωμα, το οποίο οργάνωσε προς τιμήν του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, με τη χορηγία ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλα. Για την κρίση, τους νέους, το Χόλιγουντ, την Ελλάδα, τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και για την ταινία, που ετοιμάζει αυτή την εποχή.

    Εκφράζει ανησυχίες ότι «η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μια χρονιά με απουσία ταινιών» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει πως ο μοναδικός χώρος που δεν πρέπει να θιγεί από αυτή την κρίση είναι ο πολιτισμός. Γιατί ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι τέχνες δεν είναι μια ιστορία κέρδους, αλλά πνεύματος και ηθικού αναστήματος ενός λαού».

    Η κρίση φαίνεται ότι απασχολεί πολύ τον Θ.Αγγελόπουλο και γι' αυτό αποτελεί και το θέμα της επόμενης ταινίας του. «Είναι τελείως σύγχρονη και δεν έχει σχέση με παρελθόν. Έχει, μάλλον, σχέση με το μέλλον. Είναι μια ταινία, που ενώ σημαδεύει το παρόν, στοχεύει το μέλλον, σαν προφητεία μιας δύσκολης περιόδου, που θα γίνει δυσκολότερη αύριο» λέει.

    Ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης καλεί τη νέα γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών να μην καμφθεί από την κρίση και υπογραμμίζει πως επιμένει να κινηματογραφεί στην Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, διότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο διεθνές από αυτό, που είναι εθνικό».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Αλλαγές στο ΙΚΑ

    Τομές και ανατροπές στο ΙΚΑ για καλύτερη εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και επιχειρήσεων, προανήγγειλε, από το Ηράκλειο, ο νέος Διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε για πλήρη αποκέντρωση της διοίκησης του Ιδρύματος, στα πρότυπα των 13 "Καλλικρατικών" Περιφερειών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», ανέφερε ότι μέσα στο 2011 θα γίνουν σοβαρές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου το Ίδρυμα να ξεφύγει από το νόμο-μόρφωμα του 1934, ο οποίος διέπει τη λειτουργία του.

    Σύμφωνα με το νέο διοικητή το ΙΚΑ στο μέλλον θα έχει 13 διοικητές, έναν σε κάθε περιφέρεια και έναν 14ο στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο. Με τη δομή αυτή - πρόσθεσε - θα καμφθούν οι σημερινές δυσλειτουργίες και θα σταματήσει ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων, που δεν θα είναι αναγκαίο να μεταβαίνουν στο κέντρο για να επιλύσουν ή να προωθήσουν διάφορα ζητήματά τους.

    Ο κ. Σπυρόπουλος προανήγγειλε επίσης ότι αλλάζει το σύστημα παρακράτησης των εισφορών, προς όφελος των επιχειρήσεων, ξεφεύγοντας από το σημερινό καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω καθυστέρησης καταβολής.

    Για παράδειγμα αν μια εταιρία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός μήνα, μπορεί να τις επιμερίσει στους επόμενους έξι μήνες επιβαρυνόμενη μ' ένα μικρό επιτόκιο. Επίσης αν μια εταιρία έχει τη δυνατότητα να καταβάλει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισμένων της για ένα χρόνο, θα έχει ένα bonus έκπτωσης.

    Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το ΙΚΑ, πέρα από την ισχύουσα διάταξη που επιτρέπει την καταβολή αιτήσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε ότι στη συνέχεια δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης.

    Ο κ. Σπυρόπουλος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο όπου είχε συναντήσεις με διοικητικό προσωπικό και εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο ίδιος μίλησε για παθογένεια του συστήματος, η οποία θα καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο και στάθηκε στις ικανότητες και τη φιλοτιμία του προσωπικού, που πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο το σύνθημα: «Πρώτα ο πολίτης». Ο ίδιος χαρακτήρισε κεφαλαιώδες θέμα της πάταξη της εισφοροδιαφυγής που φτάνει στο 30%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Κάλεσμα προς την Τουρκία

    «Η Τουρκία πρέπει να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας από το βήμα των εργασιών της 65ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Κύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στην 36χρονη τουρκική κατοχή και στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προβλήματος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για «να δοθεί ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία».

    Στην αρχή της ομιλίας του έκανε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Μεσανατολικού, επισημαίνοντας ότι «η λύση πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα», όπως ανέφερε «έχουν υποβάλει από κοινού πρόταση για να ανοίξουν ένα θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας, αξιοποιώντας την εγγύτητα της Κύπρου στην περιοχή και τις καλές μας σχέσεις με όλες τις πλευρές».

    Αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή του Κυπριακού, μεταξύ άλλων, είπε:

    «Μετά την Ανεξαρτησία του 1960, ο δρόμος για τους Κυπρίους, δυστυχώς, δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Στον οικονομικό τομέα, παρά τα πολλαπλά κτυπήματα που δεχτήκαμε από τις τραγωδίες που ακολούθησαν η ανάπτυξη ήταν επιτυχής κατακτώντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για το λαό μας. Στον πολιτικό τομέα, όμως, τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας σημαδεύτηκαν από δυσκολίες και την έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού οι οποίες κλήθηκαν να κυβερνήσουν τη χώρα από κοινού σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αυτές οι πρώτες διαφορές και δυσκολίες εντάθηκαν λόγω των ξένων επεμβάσεων. Η κορύφωση αυτών των επεμβάσεων ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα της Χούντας που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα και η παράνομη τουρκική εισβολή του Ιουλίου - Αυγούστου 1974. Η στρατιωτική κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται, καθώς επίσης και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά από αυτή την τραγωδία. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να επιτύχουμε τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων και να επανενώσουμε τη χώρα και το λαό μας για χάρη της ειρήνης και των μελλοντικών γενεών».

    Μιλώντας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Κύπρου, τόνισε : «Από την εκλογή μου το 2008 έχω εμπλακεί ενεργά με την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία μέσα στα πλαίσια των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνημένης λύσης επί των συνταγματικών και άλλων εσωτερικών πτυχών του προβλήματος.

    Μετά από δύο χρόνια, αξιολογώντας τη διαδικασία, πρέπει να πούμε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών επιτεύχθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα παρότι δεν είναι η αναμενόμενη. Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε συμφωνήσει με το Γενικό Γραμματέα ότι δεν θα υπάρξουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ούτε ξένες παρεμβάσεις υπό τη μορφή επιδιαιτησίας ή υποβολής έτοιμων λύσεων».

    Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «έχουμε εργασθεί ολόκληρο το καλοκαίρι και τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε εντατικοποιήσει τις συναντήσεις μας με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για να πετύχουμε αποτέλεσμα σύντομα, έχω υποβάλει μια δέσμη τριών προτάσεων. Εισηγήθηκα, πρώτο, τη διασύνδεση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κεφαλαίων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων με σκοπό να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία. Έχω προτείνει, επίσης, όταν βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Εγγυητριών Δυνάμεων, της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων για τη συζήτηση των διεθνών πτυχών του προβλήματος. Η τρίτη πρόταση που έχω υποβάλει αφορά την Αμμόχωστο. Η δέσμη των προτάσεων μου συνεπάγεται οφέλη για όλες τις πλευρές και μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην όλη προσπάθεια.

    Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι, δυστυχώς, ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης και η Τουρκική ηγεσία αρνήθηκαν αμέσως να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις».

    Ακολούθως, έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση για την Αμμόχωστο, υπογραμμίζοντας:

    «Εάν η πρόταση μου γίνει αποδεκτή, θα προκύψουν οφέλη για όλες τις πλευρές. Πέρα από την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπεται η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση της μεσαιωνικής πόλης όπου ζουν Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Προβλέπεται επίσης το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διευκόλυνση του εμπορίου από πλευράς των τουρκοκυπρίων, ένα μέτρο που θα τους ωφελήσει τα μέγιστα. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει, επίσης, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελέσει ένα εξαίρετο παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

    Μετά πρότεινε «όπως η Εθνική Φρουρά και ο τουρκικός στρατός, ακυρώσουν και φέτος, τις ετήσιες φθινοπωρινές στρατιωτικές τους ασκήσεις».

    Περιγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού, μεταξύ άλλων, είπε: «Η ηγεσία της Τουρκίας διαβεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού προβλήματος μέχρι το τέλος του 2010. Μέχρι σήμερα, αναμένουμε οι διακηρύξεις τους να μετουσιωθούν σε πράξεις. Στις ίδιες διαπιστώσεις έχει καταλήξει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και σε πρόσφατο ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να εργασθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία ακόμη δεν αναγνωρίζει. Η Τουρκία πρέπει να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της.

    Το όραμά μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιδων και Λατίνων να τυγχάνουν πλήρους σεβασμού. Προσωπικά, για μια ακόμη φορά, εκφράζω τη δέσμευσή μου να συνεχίσω να κάνω κάθε τι το δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από αυτό το βήμα επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου προς την τουρκική ηγεσία, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να με συναντήσει για να μοιραστώ μαζί της το όραμα μου για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Το μυστικό της μακροζωίας

    Στα 108 της χρόνια, η Ελεν Φέιθ Κιν Ράιτσερτ εξακολουθεί να αποφεύγει τα λαχανικά, το πρωινό ξύπνημα και οτιδήποτε έχει να κάνει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αντίθετα, λατρεύει τα χάμπουργκερ, τη σοκολάτα, τα κοκτέιλ και τη νυχτερινή ζωή στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον είναι φανατική καπνίστρια. Παρά το εγκεφαλικό που υπέστη πριν από πέντε χρόνια, η σκέψη της είναι διαυγής και η μνήμη της καλύτερη από της 37χρονης Φιλιππινέζας που την προσέχει. Όταν το 1985 έχασε τον άντρα της αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο. Στην ηλικία των 84 ετών ταξίδεψε στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.

    Σήμερα η «Χαρούμενη», όπως την αποκαλούσε η οικογένειά της από τότε που ήταν μικρή, κινείται μόνο στο Μανχάταν. Πρόσφατα πήγε στον κινηματογράφο για να δει την ταινία «Iron Man 2». Στην ίδια αίθουσα είχε παρακολουθήσει το 1918 την ταινία «Σαμψών και Δαλιδά». Πολλές φορές επισκέπτεται τα μικρότερα αδέλφια της: τον Ιρβινγκ που είναι 104 χρόνων και τον Πίτερ που πρόσφατα έκλεισε έναν αιώνα ζωής. Η μοναδική απώλεια μέχρι σήμερα είναι η Λι που άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 102 ετών.

    Η περίπτωση αυτών των τεσσάρων υπεραιωνόβιων αδελφών, μοναδική στα χρονικά, τράβηξε σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη πήραν δείγματα αίματος και υπέβαλαν εκατοντάδες ερωτήσεις στην Ελεν, Ιρβινγκ και τον Πίτερ. Σκοπός της μελέτης τους είναι να ξεκλειδώσουν ένα μυστικό που απασχολεί όλο και περισσότερο τις σημερινές κοινωνίες: Πώς καταφέρνουν κάποιοι τυχεροί να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής και συγχρόνως να παραμένουν τόσο υγιείς και δραστήριοι; Και πώς μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αποτελούν μικρότερο βάρος για το σύστημα υγείας από τους κανονικούς θνητούς;

    Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι το προσδόκιμο ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει αυξηθεί τα τελευταία 170 χρόνια κατά έναν μέσο όρο τριών μηνών το χρόνο. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πώς μπορεί να προστατευτεί η τρίτη ηλικία από ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση, ο διαβήτης, ο καρκίνος και το αλτσχάιμερ. Η ομάδα των ερευνητών που «ανέκρινε» την Ελεν Φέιθ Κιν Ράιτσερτ και πολλούς άλλους υπεραιωνόβιους για τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή. Η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται ότι αφορούν μόνο στους κοινούς θνητούς. «Οι υπεραιωνόβιοι είναι μια ξεχωριστή τάξη», επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας Νιρ Μπαρτζιλάι. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, πιο αργοί. Πεθαίνουν από τις ίδιες ασθένειες που πεθαίνουμε κι εμείς αλλά τριάντα χρόνια αργότερα και συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα».

    Οι ερευνητές κατάφεραν, πάντως, να εντοπίσουν μερικά κοινά σημεία σε αυτούς τους ανθρώπους: «Πολλοί από αυτούς - δηλώνει ο Μπαρτζιλάι - είχαν έναν μοναδικό σύντροφο στη ζωή τους». Η μονογαμία ως κλειδί της μακροζωίας, δεν φαίνεται να πείθει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Από τις μελέτες τους σε ένα δείγμα 2.600 υπερήλικων, διαπίστωσαν, όμως, ότι η εξωστρέφεια, η κοινωνικότητα σε ένα σταθερό κοινωνικό περιβάλλον διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η αισιοδοξία και το θετικό πνεύμα.

    Μια εξήγηση βρίσκεται ασφαλώς και στα γονίδια. Πριν από μερικές εβδομάδες, το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science δημοσίευσε στις σελίδες του την είδηση ότι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 150 παραλλαγές στο γονιδίωμα των υπεραιωνόβιων. Όπως υποστηρίζουν, με αυτή την ανακάλυψη είναι σε θέση να προσδιορίσουν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με μια ακρίβεια της τάξης του 77%. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι υπεραιωνόβιοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες που συνδέονται με την τρίτη ηλικία όπως διαβήτη και υπέρταση, καθώς τα γονίδιά τους διαθέτουν μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε αυτές τις παθήσεις.

    Η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης υποδέχθηκαν αυτή τη μελέτη ως ορόσημο στο πεδίο της έρευνας για την μακροζωία. Το επόμενο βήμα για τους ειδικούς είναι να ανακαλύψουν τον τρόπο που προστατεύουν τους υπεραιωνόβιους αυτές οι 150 παραλλαγές που εντοπίστηκαν στα γονίδιά τους. Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα ανοίξει το δρόμο για πολλές νέες θεραπείες. Και ενδεχομένως για κοινωνίες που θα αποτελούνται ως επί το πλείστον από Μαθουσάλες.

    πηγή

    Der Spiegel

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 September 2010 - 6:31:18 UTC