Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θετικά μηνύματα και αποτελέσματα"
  • [02] "Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν"

  • [01] "Θετικά μηνύματα και αποτελέσματα"

    «Θετικές εντυπώσεις, αλλά και αποτελέσματα» άφησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

    Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους «ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε την παρουσία μας, την παραδοσιακή παρουσία των ηγετών που βρίσκονται εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, για να μιλήσουμε για τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν την χώρα μας, ξεκινώντας από το οικονομικό ζήτημα».

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αξιοποιώντας επίσης και τις θετικές επιδόσεις, με δυσκολία και πόνο βεβαίως, έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απ' όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή πορεία». Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «θετικό μήνυμα» που δόθηκε, με την προσδοκία «να αποτυπωθεί στις αγορές».

    Στη συνέχεια, μίλησε για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, επισημαίνοντας ότι «αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων της Ελλάδας, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για την χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

    Για την εξωτερική πολιτική, καταρχήν αναφέρθηκε στις επαφές του μέσα στα πλαίσια συνάντησης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τις οποίες συζήτησε και θέματα που αφορούν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις συναντήσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, καθώς και ανθρωπιστικά θέματα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τόσο στις δικές του επαφές, όσο και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που απασχόλησε και τη συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, λέμε πάντα την αλήθεια», επισημαίνοντας ότι σ' αυτή τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να περάσει «σημαντικά μηνύματα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Όσο αφορά τα Βαλκάνια, έδωσε το στίγμα των συζητήσεών του, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα», ενώ με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συναντήθηκε τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Ελπίζουμε να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά», όπως είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Για τη μεν πρώτη τόνισε ξανά ότι «υπάρχει πλήρης συνεργασία», ενώ για τη δεύτερη επισήμανε την προσπάθεια για «περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων».

    Σε ερώτηση για τη συμφωνία με το Κατάρ και για το «ενδεχόμενο οι Καταριανοί να μετατρέψουν το χώρο του Ελληνικού σε Λας Βέγκας», ο Πρωθυπουργός είπε:

    «Μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο ότι γίνεται μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση. Ο,τι κάνουμε θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών που θα δώσουν ποιότητα ζωής στις πόλεις. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα μας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αν ερχόταν θα ήταν η «πρώτη ευκαιρία», μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

    Στην ερώτηση αν, με βάση την «αδιαλλαξία της τουρκικής και σκοπιανής πλευράς» σε Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ αντίστοιχα, διαφάνηκε από τις συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, κάποια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξουν παροτρύνσεις ή πιέσεις προς τις δυο αυτές χώρες για να αλλάξουν τακτική, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήταν θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ στα δικά μας θέματα», αναφέροντας στη συνέχεια ότι «οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν. Η ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς ήταν θετική, γιατί παίρνουμε πρωτοβουλίες, κάνουμε κινήσεις για να βρεθούν λύσεις, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας. Και αναγνωρίζεται από τους Αμερικανούς αυτό που κάνουμε».

    Τέλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Τούρκου πρόεδρου κ. Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αναφορά σε διεθνές δίκαιο είναι θετική εξέλιξη».

    Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και αργότερα θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

    "Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ"

    "Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ και αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Reuters. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Τζέν Ρότζερς για το εάν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εγιναν βεβαίως πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του ΦΠΑ".

    Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιφέρει νέα έσοδα. "Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φοαρολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρ'ων μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες.

    "Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως - "stress test" - που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε. Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει συγχωνεύσεις στον ορίζοντα απάντησε "Ασφαλώς και ναι" και πρόσθεσε: "Η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές".

    Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει".

    Διευκρίνισε ότι "γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ' ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, ΕΕ - ΔΝΤ".

    "Δεν δεχτήκαμε το πακέτο απλώς και μόνο για να ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης. Βρισκόμαστε εδώ, για να υλοποιήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης πρόσθεσε: "Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί".

    Συνάντηση με Ομπάμα

    Δεκάλεπτο τετ α τετ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του Αμερικανού ηγέτη προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Παπανδρέου: "Έχεις ένα δύσκολο έργο, αλλά πηγαίνεις καλά", προσθέτοντας: "Και εγώ έχω ένα δύσκολο έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον κ. Ομπάμα για την ομιλία του στην έναρξη της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ειδικότερα για την παρέμβασή του στο Μεσανατολικό, συμφωνώντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να βρεθεί λύση.

    Ο πρωθυπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς της συζύγου του Άντας προς τη Μισέλ Ομπάμα και σε φιλικό κλίμα τον κάλεσε, όποτε θέλει, να επισκεφθεί την Ελλάδα με την οικογένειά του.

    "H χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα"

    Τη συνολική εικόνα που οδήγησε στην οικονομική κρίση, αλλά συνάμα και την αλληλεξάρτηση του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κλίματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρουσίασε με αρκετά στοιχεία και παραδείγματα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο «World Leadership Forum 2010» που διοργάνωσε το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

    «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα δικό μας, κι αυτό διαφάνηκε από τις εξελίξεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εργάζεται με αποφασιστικότητα στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία που καταγράφουν τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη μείωση του ελλείμματος και δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα για τις δυνατότητες ενίσχυσης αναπτυξιακών και παραγωγικών τομέων.

    «Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα ήταν «η φτωχή διαχείριση» αναλύοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, όπως τα «βαθιά πλοκάμια της διαφθοράς» και επιμένοντας σε «αλλαγές πρακτικών».

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «αλλάζουν οι πρακτικές διακυβέρνησης και η πολιτική μας κουλτούρα. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών αυτών», τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρώπη».

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή» και «επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις».

    Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι γενικώς υγιές. «Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών», τόνισε. «Οι τράπεζες ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες». Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει οι χρηματαγορές να «δημοσιοποιούνται ή να υπερτιμούνται» στους ρόλους τους, αλλά να αντιμετωπίζονται στην αληθινή τους διάσταση.

    Στη συνέχεια, εξέφρασε σιγουριά ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν ισχυρότερες από την κρίση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι ένα «μεγάλο τεστ». Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας τις απόψεις του για την πράσινη ανάπτυξη και την καινούρια τεχνολογία.

    Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα της Ευρώπης κατέγραψε και ορισμένα «αρνητικά φαινόμενα» που «δεν έχουν θέση» στις κοινωνίες μας, όπως η ξενοφοβία, ο φόβος για τους Μουσουλμάνους και ο αντισημιτισμός και γενικά ο ρατσισμός.

    Στο γεύμα παρέστησαν προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας και αρκετοί άλλοι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν"

    Αναμένουμε ότι η Ελλάδα "ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες", τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι "το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν".

    Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σσ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) "πήγαν καλά", και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.

    Η κ. Άτκινσον ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Τρόικας το καλοκαίρι και η ενδιάμεση αποτίμηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσαν ότι όλα κινούνται στον δρόμο που είχε χαραχθεί.

    Δεν σχεδιάζεται, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    "Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα", τόνισε ο Α. Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

    "Η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

    Αισιοδοξία για την ύφεση

    Αισιόδοξος ότι η ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι μικρότερη του 4%, που προβλέπεται στο μνημόνιο, δήλωσε από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός απέδωσε την αισιοδοξία του σε αρκετούς δείκτες, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει μια πιο ενθαρρυντική εικόνα για τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

    Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε η ύφεση να είναι σύντομη και να μπορέσει να οδηγήσει σε πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο υπουργός επισήμανε ότι «ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρχει, επενδύσεις χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνονται, χρηματοδότηση με κλειστές αγορές είναι επίσης αδύνατη. Και οι αγορές θα ανοίξουν, όταν επανέρθει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και θα επανέρθει αυτή η εμπιστοσύνη με το πρόγραμμα που κάνουμε και επειδή βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, τέλος, ότι η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα φαίνεται ανάγλυφα και στις αναλύσεις των διαφόρων οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων, ενώ, είναι επίσης σαφές, ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι συμφώνησαν στο μνημόνιο, βλέπουν την πρόοδο που γίνεται.

    Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στο συνέδριο του Economist «Το μέλλον της ζώνης του ευρώ». Στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 September 2010 - 4:30:45 UTC