Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία"
  • [02] "Εξεταστική για το μνημόνιο"
  • [03] Με επιστολή η κατάθεση Καραμανλή
  • [04] «Ολοκληρωτικό χτύπημα της ΔΕΗ»
  • [05] Αυστηρότερες ποινές για φοροφυγάδες
  • [06] Στους δρόμους οι μεταφορείς
  • [07] Απεργιακό δελτίο
  • [08] Σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα

  • [01] "Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία"

    Στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο με τον πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ενώ θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    «Δεν είναι ευχάριστες οι αποφάσεις μας. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, και υπογράμμισε:.

    «Ως κυβέρνηση κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ' αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα. Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για την χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ' όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα, μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας , μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής Δημοκρατίας και Ελευθερίας που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Ελληνισμό της Διασποράς να συμβάλουν στην στήριξη της Ελλάδας «με το ομόλογο της διασποράς» και τους ευχαρίστησε για τη στήριξη «που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε με τον τουρισμό».

    Ομιλία στο Economy Club

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές παρουσίασε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της, τονίζοντας ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των επενδυτών, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες.

    Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών και αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του "Καλλικράτη", στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

    Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της "νέας Ελλάδας" είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε έως το 2008.

    B<Συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη>/b<

    Στις κοινές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και σημείωσε πως «τις μέρες αυτές, τις αξιοποιούμε για να κάνουμε τις απαραίτητες και συνεχείς επαφές, προωθώντας και την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι αν υιοθετηθεί θα συμβάλει τα μέγιστα στη νέα δυναμική για το κυπριακό».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη που του προσφέρει σημειώνοντας πως «αυτή η στήριξη μού δίνει δύναμη ... γιατί δέχομαι πολλά κτυπήματα και από το εσωτερικό μέτωπο» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός «έχει πάντοτε στην προτεραιότητα του με όποιο και αν συναντηθεί είτε με Αρχηγό Κράτους, είτε με Υπουργό Εξωτερικών, είτε με παράγοντα, την προώθηση της υπόθεσή μας και των προτάσεων τις οποίες έχουμε κάνει».

    Στη συνάντηση παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και Μάρκος Κυπριανού, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέσβης Λ. Παντελίδης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου, πρέσβεις Χατζημιχαήλ και Μητσιάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών.

    i<Συναντήσεις με Γκιουλ και Μπερίσα>/i<

    Βελτίωση των ελληνοτουρκικών και ελληνοαλβανικών σχέσεων διαπιστώθηκε από τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους ηγέτες των δυο χωρών.

    Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ παρουσία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Δρούτσα και Νταβούτογλου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, για την οποία οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά, παροτρύναμε την τουρκική πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, ενώ α΄πό την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση "να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό". Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Μπερίσα, υποστηρίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για "ένα είδος αύξησης του εθνικισμού στην Αλβανία, με αποκορύφωμα το τραγικό αυτό συμβάν, τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα" και ζήτησε να ληφθούν από την αλβανική κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα «ώστε να μην έχουμε εδώ άλλες συνέπειες και μη δούμε αύξηση τέτοιων αισθημάτων, εκδηλώσεων και στην Ελλάδα». Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι και εκείνος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το γεγονός και έκανε λόγο για «μεμονωμένα γεγονότα στην Αλβανία και δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο Αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Εξεταστική για το μνημόνιο"

    Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προειδοποίησε ότι, όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός κάνει Εξεταστικές Επιτροπές γιατί αλλιώς δεν μπορεί να κυβερνήσει και τον κατηγόρησε πως έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό για εβδομάδες, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των υπουργών του. "Το πιο σύντομο ανέκδοτο σήμερα στη χώρα είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης", είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, που την περιορίζει στην περίοδο 2004-2009, γιατί "εχουν ξεχάσει το Χρηματιστήριο που ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα.

    Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, στον ΛΑΟΣ και στην κα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς τους "συμμαχία των προθύμων, των εξαπτέρυγων και των παπαγάλων" και ανέφερε ότι από τη Θεσσαλονίκη και μετά έσπασε το φράγμα της σιωπής και γι' αυτό οι αντίπαλοι της ΝΔ διαστρεβλώνουν πια την πρότασή της για την έξοδο από την κρίση που συναντά ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία.

    Απάντησε στην κατηγορία, ότι με μαγικά η πρόταση της ΝΔ εξαλείφει το έλλειμμα, λέγοντας ότι μαγικά κάνει η κυβέρνηση. Πρώτον, είπε, μας οδήγησε στο μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία. Δεύτερον ανεβάζουν τους φόρους χωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα και τρίτο μαγικό, έχουμε βαθιά ύφεση και όμως οι τιμές ανεβαίνουν. "Φαίνεται ότι ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην πράσινη πολυκατοικία".

    Ο κ. Σαμαράς κήρυξε πανστρατιά του κόμματος για να φθάσει το μήνυμα της ΝΔ σε όλες τις γωνιές της χώρας "για να ξεμασκαρέψουμε τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ, για να μιλήσουμε για το δικό μας πρόγραμμα, για να σπάσουμε το φράγμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της".

    Αναφέρθηκε εμμέσως στη διαφωνία του ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και στη διαγραφή του, λέγοντας πως "δεν θα επιτρέψω φαινόμενα εσωστρέφειας. Γι' αυτό και η αντίδρασή μου όταν πρέπει θα είναι άμεση" και πρόσθεσε ότι είναι ώρα μάχης, δεν χωρούν μεμψιμοιρίες και ιδιοτέλειες.

    Τόνισε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα. Το βράδυ των εκλογών εάν το ΠΑΣΟΚ βρει λόγους για να νιώσει ευχαριστημένο από το εκλογικό του αποτέλεσμα, θα εφαρμόσει την πολιτική του πιο αδίστακτα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν μόνο αντιμνημονιακό χαρακτήρα, αλλά το ίδιο το μνημόνιο ακυρώνει τον "Καλλικράτη".

    Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να απαντήσουν στο δίλημμα αν θέλουν τοπικούς άρχοντες που θα είναι εξαρτήματα αυτής της κυβέρνησης ή εκλεγμένους εκπροσώπους που θα ξέρουν να διεκδικούν αποφασιστικά από την κυβέρνηση και να μην εκλέξουν άρχοντες που τη μια μέρα θα δηλώνουν δημόσια ότι απορρίπτουν το μνημόνιο και την επομένη θα αποκηρύσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Με επιστολή η κατάθεση Καραμανλή

    Με επιστολή θα ανταποκριθεί την επόμενη εβδομάδα ο Κώστας Καραμανλής, στην κλήση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ. Τσιρώνη, ο πρώην πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα, θα αποστείλει επιστολή, με την οποία θα τοποθετηθεί για την υπόθεση.

    «Ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, η μαρτυρία του πρώην πρωθυπουργού θα είναι κάτι πολύ σημαντικό» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης. «Ό,τι και να πει, και μία σειρά κι αν γράψει, το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τις εκλογές επέλεξε να μιλήσει, έστω και με επιστολή, είναι σημαντικό και τιμά την Επιτροπή μας» συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, διευκρίνισε πάντως, πως «όλοι μας θα προτιμούσαμε να έλθει αυτοπροσώπως ο κος Καραμανλής. Δεν προσάγεις όμως βιαίως πρώην Πρωθυπουργό».

    Ερωτηθείς τέλος, για το πώς είναι δυνατόν να καλείται ένας πρώην πρωθυπουργός ενώπιον μιας Προανακριτικής Επιτροπής, για μια υπόθεση, της οποίας η ζημία για το Δημόσιο δεν έχει υπολογιστεί, ο κος Τσιρώνης απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές: «Η κριτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ακόμα και με τις εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ, η ζημία είναι επιπέδου κακουργήματος. Άλλωστε, το θέμα της επανεκτίμησης των ακινήτων για τον προσδιορισμό της ζημίας, τέθηκε στην 2η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ενημερωθήκαμε για τους οίκους των εκτιμητών και τώρα τους έχουμε επιλέξει» ανέφερε ο κος Τσιρώνης.

    Σημειώνεται πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, επέμεναν στην αυτοπρόσωπη κατάθεση του πρωθυπουργού.

    Στο μεταξύ, το πάγωμα των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ζητούν σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετείχαν στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν στην δήλωσή τους, πως από την πρώτη ημέρα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει την διενέργεια νέας έκθεσης αποτίμησης της ανταλλάξιμης περιουσίας ξαι ζητούν να ανασταλεί η λειτουργία της Προανακριτικής «έως ότου κριθεί κατά τρόπο αναμφισβήτητο, εάν υπάρχει ζημία του Δημοσίου».

    Οριστικά όχι στην κλήτευση Σημίτη

    Κλείνει το θέμα της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, που ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος τη επιτροπής, Κώστας Αϊβαλιώτης.

    Μετά και τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της ΝΔ να μη ζητήσει την κλήτευση του Κ.Σημίτη δήλωση έκανε κι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης:

    "Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία συμφώνησε, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, να μην κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί,διότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία, που να συνηγορούν γι' αυτό από τα μέχρι τώρα δεδομένα".

    Απάντηση Βαλυράκη σε δημοσίευμα

    Επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και της σημερινής διοίκησης του ΟΤΕ εξαπέλυσε με δήλωσή του κ. Βαλυράκης, με αφορμή πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας «Αυριανή». Η εφημερίδα θεωρεί «ηχηρό ράπισμα από τη Δικαιοσύνη, στην ανευθυνότητα των πολιτικών που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens» το ότι «οι δικαστές αρνήθηκαν να ασκήσουν δίωξη κατά του διοικητή του ΟΤΕ, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του κ. Βουρλούμη».

    Όπως σημειώνει ο κ. Βαλυράκης, το ράπισμα από τη Δικαιοσύνη με την μη άσκηση ποινικής δίωξης κατά της διοίκησης Βουρλούμη, αφορά στο σύνολο των μελών της εξεταστικής «η οποία ομόφωνα απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη για το θέμα της διοίκησης Βουρλούμη, που ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη συνεχίζει να εγκληματεί και να συγκαλύπτει τη ζημία σε βάρος του ΟΤΕ, του Ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Λαού».

    Ο κ. Βαλυράκης κάνει λόγο για ομόφωνη πορισματική αναφορά της εξεταστικής επιτροπής προς τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, για να συμπληρώσει ότι «τυχόν άρνηση άσκησης ποινικής δίωξης κατά Βουρλούμη αποτελεί ύβρη κατά της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού εν ονόματι του οποίου ασκείται η Δικαιοσύνη».

    Ο Ελληνικός λαός, καταλήγει η ανακοίνωση παρακολουθεί προβληματισμένος ένα διεθνές σκάνδαλο, όπως αυτό της Siemens, να έχει διερευνηθεί σε όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας και μένει εμβρόντητος, διότι μετά από επτά χρόνια κυκλοφορούν ελεύθεροι οι όποιοι ένοχοι».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] «Ολοκληρωτικό χτύπημα της ΔΕΗ»

    Δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ προέβλεψε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τους κάλεσε να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των επισκέψεων που έκανε σε λιγνιτωρυχεία και Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το ολοκληρωτικό χτύπημα της ΔΕΗ, με σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίησή της, με διάσπασή της, με δημιουργία θυγατρικών που στην πορεία θα βρίσκονται στα χέρια διεθνών μονοπωλίων». Κι όλα αυτά «σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών κρατών και επιχειρήσεων για τον έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και γενικότερα για την προώθηση και οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων».

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε τέτοια ενέργεια που γίνεται, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει, και σημείωσε:

    «Θεωρούμε ότι τα κοιτάσματα του λιγνίτη στην Ελλάδα και τα καινούργια της Δράμας που έχουν βρεθεί, πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο με την έννοια ότι πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία. Και αναμφισβήτητα να αξιοποιήσουμε και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθετες, παίρνοντας υπόψη και το περιβάλλον. Αλλά όλα αυτά σε συνθήκες που θα υπάρχει μια ιδιοκτησία ενιαίου φορέα ενέργειας, ιδιοκτησία με όρους λαϊκής εξουσίας».

    Στις 7 μ.μ. η γενική γραμματέας του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στην Πτολεμαΐδα (Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αυστηρότερες ποινές για φοροφυγάδες

    Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια για την περιστολή της και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

    Συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής φορολογικής δικαιοσύνης που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών προωθεί διάταξη νόμου, η οποία σύμφωνα με στελέχη του, θα προβλέπει ότι θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που εντοπίζεται φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αλλά και μη έκδοση αποδείξεων κατά επανάληψη.

    Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί επίσης τη μείωση των ορίων πάνω από τα οποία θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις στις περιπτώσεις που εντοπίζεται μη απόδοση ΦΠΑ, έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και μη απόδοση φόρου εισοδήματος.

    Εντατικοποίηση των ελέγχων

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με εγκύκλιό του προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, έδωσε εντολές προς το φορολογικό μηχανισμό για εντατικοποίηση των ελέγχων με σκοπό την είσπραξη του ΦΠΑ.

    Με την εγκύκλιο, ζητείται από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα στο διάστημα των επόμενων δυο μηνών, να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ.

    Οι έλεγχοι μάλιστα, θα επικεντρωθούν στις καταστάσεις που έχουν λάβει οι ΔΟΥ και θα παραλάβουν και τα ελεγκτικά κέντρα με επιχειρήσεις Α, Β και Γ κατηγορίας, που ενώ υπέβαλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τα έτη 2008 και 2009, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις.

    Ειδικότερα, δίνονται οδηγίες στις περιπτώσεις αυτές να καλείται ο υπόχρεος τηλεφωνικά, προκειμένου εντός πέντε ημερών να προσέλθουν στη ΔΟΥ για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του φόρου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Στους δρόμους οι μεταφορείς

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αποφάσισε χθες το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του Κράτους.

    Ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ανακοίνωσε ότι αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Γενική Συνέλευση στην Αθήνα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση που θα τηρήσουν στο μέλλον.

    Οι μεταφορείς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στην ουσία τους παίρνει την περιουσία, γεγονός που θα το επιστρέψουν - όπως είπαν - στις προσεχείς εκλογές και επανέλαβαν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αφού τα έχουν χάσει όλα.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος τόνισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεταφορείς έχασαν τα πάντα, επέκρινε τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι αυτοαναιρέθηκε, καθώς άλλο σχέδιο νόμου τους παρουσίασε και άλλο κατέθεσε στη βουλή και ανακοίνωσε και αυτός ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

    Ο κ. Τζωρτζάτος επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημα των μεταφορέων να τους δοθεί γραπτώς η προφορική δέσμευση του κ. Ρέππα για τις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό, την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ και τις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν αγοράσει άδεια τα τελευταία χρόνια.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδικό Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία παίρνει και τις σχετικές αποφάσεις.

    Κυβερνητική σύσκεψη

    Κυβερνητική σύσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης αναφορικά με το ζήτημα του "ανοίγματος" του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ. Χ., πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, ο γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας και η γ.γ. για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη.

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός του κλάδου, η απελευθέρωση του κομίστρου προς όφελος του καταναλωτή, η ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα, με διαφανή και κοινωνικά δίκαιο τρόπο», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, άσκησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει "καταστρεπτικούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης" και προσθέτει ότι αποτελούν "δυναμίτη στα θεμέλια της μεταρρύθμισης και τινάζουν στον αέρα την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Απεργιακό δελτίο

    Με προβλήματα λειτουργούν σήμερα οι υπηρεσίας των δήμων και των νομαρχιών, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, και της 4ωρης στάσης εργασίας από τις 7:30 π.μ. έως τις 11:30 π.μ. που πραγματοποίησε το υπόλοιπο προσωπικό.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν την ανάκληση της αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων.

    Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, ανέβαλε για 20 Ιανουαρίου του 2011 την εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε αίτημα μονιμοποίησης συμβασιούχων του ΟΠΑΠ.

    Αίτημα αναβολής υπεβλήθη από τους παρεμβαίνοντες στην υπόθεση, οι οποίοι είναι η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, οι συμβασιούχοι ΚΕΠΕ και οι συμβασιούχοι έκτακτοι του Δημοσίου, κλπ.

    Η αναβολή ζητήθηκε από τους δικηγόρους των παρεμβαινόντων με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για υπόθεση μείζονος σημασίας και υπάρχει ανάγκη να μελετήσουν το νομικό ζήτημα που έχει τεθεί, καθώς με την εισήγηση τίθενται θέματα διαχρονικού δικαίου. Στο αίτημα των παρεμβαινόντων αντιτάχθηκε η δικηγόρος των προσαγωγόντων συμβασιούχων στον 'Αρειο Πάγο.

    Τελικά δόθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναβολή.

    Παράλληλα, το πρωί έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι είχαν αποκλείσει και τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας οχημάτων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Μετά την αναβολή της υπόθεσης στους συμβασιούχους μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Ανδρεουλάκος, όπως και οι δικηγόροι των παρεμβαινόντων.

    Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Στον ΟΣΕ, τη... σκυτάλη των κινητοποιήσεων στον ΟΣΕ παίρνουν σήμερα οι Μηχανοδηγοί και ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηροδρόμου, με 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, γεγονός που σημαίνει ότι τις ώρες της στάσεως εργασίας δεν θα κινηθεί καμιά αμαξοστοιχία κι έτσι δεκάδες δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού θα ματαιωθούν.

    Επίσης, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ πραγματοποίησαν τρίωρη στάση από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

    Το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ, μεταξύ άλλων, ζητεί «να σταματήσει η απαξίωση του σιδηροδρόμου και η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΕΡΓΟΣΕ». Τα μέλη του Σωματείου υπενθυμίζουν ότι «ο αριθμός του προσωπικού (350 εργαζόμενοι) στην ΕΡΓΟΣΕ παραμένει σταθερός από το 2000 και ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τής έως τώρα πορείας της εταιρείας, καταγράφουν μόνον θετικούς ισολογισμούς και επομένως δεν δημιουργούνται ελλείμματα».

    Χθες, οι εργαζόμενοι από τον Όμιλο του ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και στη συνέχεια, μαζί με απολυμένους του Μετρό και αντιπροσωπεία εργαζομένων στα τρόλεϊ, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, που είναι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα.

    Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΣΕ, Νικόλαο Κιουτσούκη, επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο ζητείται «να μην επιτραπεί η απόλυση κανενός εργαζόμενου στον Οργανισμό, ή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η πώληση ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ σε ιδιώτες».

    Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, με 3ωρες στάσεις εργασίας 6 με 9 το πρωί, 2 με 5 το μεσημέρι και 9 με 12 το βράδυ, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα Σωματεία Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, Σταθμαρχών, Προσωπικού Ελιγμών και Προσωπικού Κίνησης Αυτοκινήτων.

    Και οι παραγωγοί σε απεργία

    Απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Να σημειωθεί όμως ότι οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν καθώς οι έμποροι πωλητές δεν μετεχουν στην κινητοποίηση των παραγωγών.

    Συλλατήρια του ΠΑΜΕ

    Συλλαλητήρια πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ σε 58 πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και ΦΠΑ. Από την πλατεία Ομονοίας θα ξεκινήσει η πορεία στις 18:30. Μισή ώρα αργότερα (19:00) ξεκινά η πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

    Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων

    Συλλαλητήριο πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 29/09/2010, στις 18:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων.

    Την ίδια μέρα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές, αντικοινωνικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό σύνθημα: "Οι Άνθρωποι και οι Ανάγκες τους πάνω από τις Αγορές".

    Στις 10:00 π.μ. της 29ης Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2). Στην κεντρική Πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων, που θα γίνει την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των οργανώσεων μελών της.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλοί πολίτες, που πλήττονται από τις πανευρωπαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα δώσουν αγωνιστικό παρών στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη για το θέμα της βίας στα γήπεδα που έχει συγκαλέσει στο γραφείο του ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, και στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης, και οι διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων.

    Μεταξύ άλλων, κ. Σιμιτζόγλου κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τον αθλητικό Νόμο που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για εμπρηστικά δημοσιεύματα.

    Πέρα από τις θέσεις και τις απόψεις των παρευρισκόμενων, ο κ. Σιμιτζόγλου θα απευθύνει συστάσεις προκειμένου να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων, εμπρηστικά πρωτοσέλιδα που μπορεί να πυροδοτήσουν τη βία.

    Η παρουσία των κκ. Πιλάβιου και Μαρινάκη κρίθηκε απαραίτητη, ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία ως προς το ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα τηρηθούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 12:31:18 UTC