Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία"

  • [01] "Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία"

    Στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    "Ως κυβέρνηση κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ' αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, και πρόσθεσε: "Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για την χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ' όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά ...Μια Ελλάδα που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι".

    Ομιλία στο Economy Club

    Την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της παρουσίασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.

    Πριν έξι μήνες όλοι δήλωναν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκωπούσε, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, σταθερά προσηλωμένη προς μια μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες, τόνισε, και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει προωθηθεί το πιο φιλόδοξο και εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

    Το έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί κατά 32% και θα πετύχουμε τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 60%.

    Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών. "Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

    Δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, και βέβαιος ότι τα βραχυπρόθεσμα κόστη και ο πόνος θα αντισταθμισθούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

    Αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του "Καλλικράτη", στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

    Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της "νέας Ελλάδας" είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.

    Επανέλαβε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει αξίας 270 δισ. Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου χρέους, αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα προσφέρει προοπτικές για αιολική ενέργεια που είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που περιβάλλεται από αναδυόμενες αγορές, ενώ τόνισε ότι η σημασία της χώρας έχει αναγνωρισθεί και από την Κίνα που μετέτρεψε το λιμάνι του Πειραιά σε σημείο εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη.

    Παρά τις προοπτικές που διαφαίνονται ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και κυρίως η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών και η προστασία των πιο αδύναμων μελών της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αρχίζει να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, και δήλωσε αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αν και παραδέχθηκε ότι συνήθειες δεκαετιών δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αμέσως.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε έως το 2008.

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

    Το Κυπριακό προτάσσει στις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

    "Η Κύπρος, με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, έχει και φωνή και κύρος και αξιοπιστία στις προσπάθειες που από κοινού κάνουμε για την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της νήσου μέσα στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Τις μέρες αυτές, τις αξιοποιούμε για να κάνουμε τις απαραίτητες και συνεχείς επαφές, προωθώντας και την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι αν υιοθετηθεί θα συμβάλει τα μέγιστα στη νέα δυναμική για το κυπριακό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η Ελλάδα, κινούμαστε και εμείς ώστε να δώσουμε το καλύτερο μας εαυτό στην ευόδωση των προσπαθειών μας. Έχετε την υποστήριξη μου αγαπητέ Δημήτρη στις προσπάθειες αυτές και είμαστε βεβαίως σε συνεχή επαφή και συντονισμό".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη που του προσφέρει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «αυτή η στήριξη μού δίνει δύναμη ... γιατί δέχομαι πολλά κτυπήματα και από το εσωτερικό μέτωπο» και επισήμανε πως ο πρωθυπουργός «έχει πάντοτε στην προτεραιότητα του με όποιο και αν συναντηθεί είτε με Αρχηγό Κράτους, είτε με Υπουργό Εξωτερικών, είτε με παράγοντα, την προώθηση της υπόθεσή μας και των προτάσεων τις οποίες έχουμε κάνει».

    Στη συνάντηση παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και Μάρκος Κυπριανού, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέσβης Λ. Παντελίδης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου, πρέσβεις Χατζημιχαήλ και Μητσιάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών.

    Συναντήσεις με Γκιουλ και Μπερίσα

    Βελτίωση των ελληνοτουρκικών και ελληνοαλβανικών σχέσεων διαπιστώθηκε από τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους ηγέτες των δυο χωρών, ενώ σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ παρουσία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Δρούτσα και Νταβούτογλου, "το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν για τη Γενική Συνέλευση, για τους Στόχους της Χιλιετίας. Ο πρόεδρος Γκιουλ εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια για την ομιλία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τους Στόχους της Χιλιετίας ότι ήταν μια ομιλία που έδειχνε και όραμα, κάτι το οποίο σήμερα δεν συναντάμε πολλές φορές", ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

    Όπως τονίζεται, "σε ότι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της συνεργασίας μας. Αναφερθήκανε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, στη σύσταση του Συμβουλίου των Κοινών Υπουργικών Συναντήσεων. Ειπώθηκε ότι θα υπάρξει μια σοβαρή συνέχεια αυτής της συνάντησης. Ήδη, υπάρχουν οι αρμόδιοι υπουργοί στους διαφόρους τομείς και κάνουν τις διμερείς τους συναντήσεις. Για παράδειγμα, μόλις χθες, επισκέφθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κ. Μπιρμπίλη την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της".

    Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "αναφέρθηκαν στην πορεία των διερευνητικών επαφών και οι δυο πλευρές διαπίστωσαν ότι αυτές προχωρούν ικανοποιητικά και ενθάρρυναν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διεξάγουνε αυτές τις διερευνητικές επαφές, να προχωρήσουν και με αυτό το πνεύμα και με αυτό το ρυθμό".

    Όπως σημειώνεται, "οι κύριοι Δρούτσας και Νταβούτογλου συμφώνησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο. Μάλλον θα είναι ανεξάρτητο (με τη Συνάντηση για την Ανατολική Μεσόγειο στις 22 Οκτωβρίου). Ο κ. Ερντογάν έχει αποδεχτεί την πρόσκληση από πλευράς του κ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στη σύνοδο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Αυτό είναι και μια πρωτοβουλία την οποία και οι δυο πρωθυπουργοί είχαν συμφωνήσει κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ήταν μια πρόταση του κ. Παπανδρέου να υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κι αυτή η συνάντηση και η επίσκεψη Ερντογάν".

    Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "συζητήθηκε βεβαίως και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά, παροτρύναμε την τουρκική πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες.

    Από την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση "να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό. Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και οι δυο χώρες διαπίστωσαν ότι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο, να δούμε αν μπορούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας και αν μπορούμε από κοινού να κάνουμε κάτι. Και στο θέμα του Ιράν ζητήσαμε μια τελευταία ενημέρωση και από την τουρκική πλευρά".

    Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπερίσα, υποστηρίζεται ότι "η Ελλάδα, η κυβέρνηση, προωθεί τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία με την Αλβανία. Νομίζω ότι, τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει ότι υπάρχει μια καλή σχέση. Το επιβεβαίωσε και ο κ. Μπερίσα. Η αίσθησή του είναι ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παρά ταύτα βεβαίως ο Πρωθυπουργός επισήμανε με πολύ καθαρό τρόπο τα τελευταία γεγονότα, τα οποία βεβαίως μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ένα είδος αύξησης του εθνικισμού στην Αλβανία, με αποκορύφωμα το τραγικό αυτό συμβάν, τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι και εκείνος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το γεγονός. Τόνισε από τη δική του πλευρά ότι θεωρεί πως αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα στην Αλβανία και δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο Αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό".

    Στη συνέχεια, σημειώθηκε ότι "για άλλη μια φορά, επισημάναμε ότι διαπιστώνουμε αύξηση του εθνικισμού και προειδοποιήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και από την πλευρά της Αλβανίας ώστε να μην έχουμε εδώ άλλες συνέπειες και μη δούμε αύξηση τέτοιων αισθημάτων, εκδηλώσεων και στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που το παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά και το επισημάναμε σε όλους τους τόνους απέναντι στην αλβανική πλευρά. Κοινή όμως ήταν η διαπίστωση ότι οι διμερείς μας σχέσεις έχουν φτάσει σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί . Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και εντάσσεται και στη γενική άποψή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλης της περιοχής με την ατζέντα 2014. Τονίσαμε βεβαίως ότι αναμένουμε από την Αλβανία μέσα σ' αυτή την ευρωπαϊκή πορεία να υλοποιήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και συνδέονται και με την ευρωπαϊκή της πορεία".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 8:30:48 UTC