Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτόκιο 3,98% στα έντοκα γραμμάτια τριμήνου
  • [02] Σύλληψη υπαλλήλου του ΣΔΟΕ για χρηματισμό
  • [03] "Βασικό μέλημα η μείωση των τιμών"
  • [04] Το ν/σ για συγχωνεύσεις ατο δημόσιο
  • [05] Εκτός ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης
  • [06] Κοινωνικό κόστος
  • [07] Το ν/σ για την περαίωση
  • [08] Πλούσιο πρόγραμμα

  • [01] Επιτόκιο 3,98% στα έντοκα γραμμάτια τριμήνου

    Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,98%.

    Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,874 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010.

    Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ.

    Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

    Η σημερινή δημοπρασία πήγε «εξαιρετικά», με επιτόκιο 3,98% και υπερκάλυψη 6,25 φορές έναντι του 3,85 της προηγούμενης δημοπρασίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το ότι κατά 72% οι επενδυτές ήταν ξένοι, «που σημαίνει ότι ανακτούμε την αξιοπιστία της χώρας μας βήμα-βήμα».

    Εξάλλου, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης μνημονίου μετά το 2013. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, που τηρούμε απαρέγκλιτα. Δεν θα έρθει καινούριο μνημόνιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος είναι να βγούμε στις αγορές, όσο το δυνατό συντομότερα και πριν το πέρας του μνημονίου.

    Ζ.Μ.Μπαρόζο: "Επιτυχημένη προσπάθεα"

    Η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

    "Η Ελλάδα κάνει μία τεράστια προσπάθεια", είπε, σημειώνοντας ότι ήταν "επιτυχημένη". Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι στην πορεία για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, είπε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι "θα είναι μία προσπάθεια αρκετών ετών".

    Εξάλλου, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, 15 μεγάλες διεθνείς τράπεζες που συνεργάζονται ως βασικοί διαπραγματευτές με το Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προβλέπουν μείωση των spreads των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων την προσεχή διετία - όπως και των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας -.

    Η προοπτική αυτή οδηγεί μεγάλες επενδυτικές τράπεζες - όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Societe Generale - να συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά ελληνικών ομολόγων. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι 15 τράπεζες στο Bloomberg προκύπτει ότι κατά μέσο όρο προβλέπουν μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων (σ.σ.: της διαφοράς της απόδοσης τους σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών) από τις 913 μονάδες βάσης (9,13 ποσοστιαίες μονάδες) την περασμένη Παρασκευή στις 809 στο τέλος του 2010, στις 638 στο τέλος του 2011 και στις 477 στο τέλος του 2012.

    Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που έγιναν από τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 650, τις 450 και τις 120 μ.β. στο τέλος του 2010, του 2011 και του 2012, αντίστοιχα. Οι πιο απαισιόδοξες τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 1.000, τις 900 και τις 700 μ.β., αντίστοιχα.

    Συναντήσεις της τρόικας

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με κεντρικά θέματα την εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τις προοπτικές για την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό ενώ το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) θα αντιμετωπισθεί μέσα στον Οκτώβρη με εκφρασμένη την αισιοδοξία από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας ότι θα βρεθεί συναινετική λύση.

    Στο πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παραμένει ως σημαντικό αγκάθι το ζήτημα της αναβάθμισης των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές θέμα που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με τους εκπρόσωπους της τρόικας.

    Χθες, με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο την υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του νέου, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο ενδιάμεσος αυτός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας αύριο Τετάρτη. Έπεται ο νέος έλεγχος τον Οκτώβριο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου τον Δεκέμβριο.

    Όσον αφορά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η τρόικα εστιάζει τόσο στην υστέρηση των εσόδων και τον τρόπο κάλυψής της, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), οι οποίες «απειλούν» να εξανεμίσουν το «μαξιλάρι» των περίπου 5 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών. Για τον προϋπολογισμό 2011, εξετάζεται η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% κατά πάσα πιθανότητα (μπορεί να αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επιπλέον, εξετάζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, άνοιγμα αγοράς ενέργειας και αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ), οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν έως το τέλος του έτους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σύλληψη υπαλλήλου του ΣΔΟΕ για χρηματισμό

    Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ-Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων να λαμβάνει το χρηματικό ποσό των 30 χιλ. ευρώ για τακτοποίηση φορολογικής υπόθεσης, ύστερα από συνδυασμένες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο εν λόγω υπάλληλος τίθεται σε αργία και θα ακολουθήσουν όλες οι προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Βασικό μέλημα η μείωση των τιμών"

    Τις δυνατότητες συνεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα πάταξης μη ορθής τιμολογιακής πολιτικής σε οποιοδήποτε τομέα της αγοράς συζήτησε ο υπουργός κ.Μ. Χρυσοχοΐδης με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Κυριτσάκη με τον οποία είχε σήμερα δίωρη εθιμοτυπική συνάντηση. Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε προς τον κ. Κυριτσάκη ότι αυτό που ζητάει είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

    Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός εξέθεσε τους στόχους του σχετικά με την πορεία των τιμών στην αγορά που, συγκεκριμένα, είναι η μείωσή τους. Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο θα σεβαστεί το γεγονός πως η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη αρχή, ζήτησε όμως και τα στελέχη της επιτροπής να συμβάλλουν από την πλευρά τους τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της πάταξης φαινομένων μη λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά.

    Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε σε διοικητικά θέματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την καλύτερη λειτουργία της επιτροπής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Το ν/σ για συγχωνεύσεις ατο δημόσιο

    Ως ένα πρώτο βήμα νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δημοσίου είναι η πρώτη κατηγορία καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου, δήλωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

    - Η απάντηση στην κατακραυγή των πολιτών "πώς φάγατε τα λεφτά" είναι ότι "σας διορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο.Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος", τόνισε ο Θ. Πάγκαλος στην έκκληση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην συμπαρασύρουν σε απολύσεις των εργαζομένων οι καταργήσεις ν.π. δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, όπως της "Αγρογή".

    Ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι του "ασκήθηκαν πιέσεις ειδικά για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗ "για να μην εκτεθούν συνάδελφοι", δηλαδή, είπε να κάνω κι εγώ ένα βήμα συνενοχής, αλλά δεν το δέχθηκα".

    "Εμείς θα συνεχίσουμε. Ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο για εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο λογιστικό και την εξοικονόμηση προσπαθειών. Για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ακόμη και τα μικρά κόμματα της Αριστεράς που δεν κυβερνούν μεν, αλλά ακολουθούν την ίδια πρακτική μέσα από τους ΟΤΑ που ελέγχουν", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Στην έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που έχει και την ευθύνη του νομοσχεδίου, είπε ότι αυτό είναι η πρώτη φάση κι η διυπουργική επιτροπή συνεχίζει το έργο της.

    Σε σχετική ερώτηση μάλιστα προσδιόρισε ότι η δεύτερη φάση καταργήσεων και συγχωνεύσεων θα γίνει με νεώτερο νομοσχέδιο και όχι με την εξουσιοδότηση που δίδεται από το σημερινό.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες ή συγχωνευόμενες υπηρεσίες, πλην της ΑΓΡΟΓΗ που απολύονται γιατί πρόκειται για προσλήψεις που δεν έγιναν με τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαλαγιάννης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τολμηρό βήμα σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει κατανοήσει ότι κάποια πράγματα πρέπει επιτέλους να γίνουν.

    Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι είναι αυτονόητη ανάγκη οι συγχωνεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι η σχετική έκθεση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ) έκανε λόγο για κατάργηση ή συγχώνευση 270 συνολικά φορέων. Διεφώνησε πάντως με την κατάργηση κάποιων υπηρεσιών, όπως το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και τη λογική που επικαλείται η κυβέρνηση για να απολύσει του 269 εργαζομένους της ΑΓΡΟΓΗ.

    Παρεμβαίνοντας ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το μόνο που προσέφερε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν τα τρία πανάκριβα αυτοκίνητα και τα πολλαπλά ταξίδια του προέδρου του στο εξωτερικό.

    Στην επισήμανση ότι το Ινστιτούτο φτιάχτηκε επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε: "Αν κατάφερε να διαφθείρει δύο κυβερνήσεις, καλώς καταργείται".

    Στη συζήτηση παρενέβη ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης που υπερασπίστηκε τόσο το έργο της ΑΓΡΟΓΗ,όσο και τις προσλήψεις που έγιναν επί ημερών του με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διευκρίνισε.

    Η κα Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ απέδωσε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για το καθεστώς, όπως είπε, ομηρίας στο οποίο κρατούν τους συμβασιούχους, κρίνοντας ότι στρώνεται το έδαφος για δεκάδες απολύσεις, ενώ αγνοείται το γεγονός ότι καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Ο Ηλίας Πολατίδης από τον ΛΑΟΣ χαρακτήρισε πολύ λίγες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που γίνονται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο - περί τις 78- ενώ είπε ότι τα κροκοδείλια δάκρυα των δύο μεγάλων κομμάτων επιβεβαιώνουν απλώς γιατί διασώζεται ο δικομματισμός, ενώ υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει επικοινωνιακή απλώς λογική και όχι στόχο τη μείωση του κόστους.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, εξέφρασε την επιφύλαξή του για το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο για λαϊκισμό όταν ακολουθεί την ισοπεδωτική λογική ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευθύνες. Ζήτησε δε τεκμηρίωση των συγχωνεύσεων και πλήρη αιτιολόγηση πόσο στοίχισαν και τι προσέφεραν οι συγχωνευόμενες ή καταργούμενες υπηρεσίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εκτός ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης

    Διεγράφη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το μεσημέρι, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, έγινε γνωστό ότι κατόπιν αποφάσεως του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, τίθεται εκτός της ΚΟ του κόμματος ο κ. Σκυλακάκης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος κ.Γ. Τραγάκη παρέπεμψε στην επιτροπή τον κ. Σκυλακάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ "γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος".

    Αιτία για τη διαγραφή του ευρωβουλευτή ήταν δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί, με τις οποίες εμφανιζόταν αντίθετος στην επίσημη γραμμή της ΝΔ για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να του ζητηθεί να παραιτηθεί και από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή παραδίδοντας την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο στον επόμενο επιλαχόντα υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009, Σταύρο Παπασταύρου.

    «Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να λένε αυτά που πιστεύουν. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε πρόκειται να κρυφτώ. Από τον περασμένο Μάιο είχα εκφράσεις τις θέσεις μου για το μνημόνιο. Όταν έχουμε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το μνημόνιο είναι το σχοινί για να πιαστούμε έστω και χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Αυτό που είπε ο κ.Σαμαράς για μείωση του ελλείμματος έως το 2011 είναι ανέφικτο. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε το ίδιο λάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σε δηλώσεις του μετά την διαγραφή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1. Σε ερώτημα εάν θα προσχωρήσει σε κόμμα υπό την Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν με απασχολεί τι θα κάνω στο μέλλον».

    Το πρωί, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Βήμα FM, είπε, μεταξύ άλλων πως κατά την άποψή του «δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως ελέχθη στην ΔΕΘ» και σημείωσε:

    «Είμασταν ένα βήμα πριν το γκρεμό, πέσαμε στον γκρεμό, σταμάτησαν οι αγορές να μας δανείζουν, μας πέταξαν ένα σκοινί 110 δισ., δεν υπάρχει δίκτυ ασφαλείας, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει ζωντανός, πάρα πολύ ζωντανός και αν δεν περπατήσουμε ανηφορικά σε έναν πάρα πολύ δύσκολο δρόμο, ο κίνδυνος να γκρεμοτσακιστούμε είναι τελείως πραγματικός και παραμένει και θα παραμένει για πολλούς μήνες ακόμη».

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει θέμα στη συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη για την θέση του προέδρου της ΝΔ για την μείωση του ελλείμματος, αναφέροντας πως «σε ό,τι αφορά το κομμάτι του μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, αυτό δεν το θεωρώ εφικτό και το λεω αυτό έχοντας εξετάσει λεπτομερώς και την πρόταση της 7ης Ιουλίου και θα προσπαθήσω στις επόμενες ημέρες και στα συλλογικά όργανα - υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα την Πέμπτη- να εξηγήσω γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό και να προσπαθήσω να ωθήσω τη ΝΔ, αλλά προπαντός - αυτό δεν είναι κομματικό είναι θέμα εθνικό - στο να μη συνεχίσει σε αυτήν την πολιτική γραμμή, δηλαδή να μην ισχυρίζεται κάτι το οποίο δίνει την αίσθηση στο κόσμο ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο δίχτυ ασφαλείας, κατά την δική μου άποψη, δεν υπάρχει, είναι ένας αντικατοπτρισμός».

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Κάθε φωνή που υπάρχει διαφορετική -όπως του κ. Σκυλακάκη που μίλησε σήμερα για αυτοπυροβολισμό για όποιον ανακόπτει την προσπάθεια που γίνεται με το Μνημόνιο - ανακόπτεται, απ' ό,τι φαίνεται, με τον κατάλληλο τρόπο για τη ΝΔ», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει και ως κυβέρνηση, «στα εύκολα λόγια, την έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και επαφής με την πραγματικότητα, αλλά και σε μαγικές συνταγές εξαφάνισης των προβλημάτων, από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως η εξάλειψη του ελλείμματος μέσα στο 2011».

    Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι θα ήταν αξιοσημείωτο και επιθυμητό να ακούσουμε «εάν υπάρχει έστω και ένα στέλεχος ή μέλος της ΝΔ, εκτός από τον κ. Σαμαρά, που πιστεύει ότι το έλλειμμα μπορεί να μηδενιστεί μέσα στο 2011».

    Τόνισε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα για συνεργασία με στελέχη όπως ο κ. Σκυλακάκης και η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι ημέρες ευθύνης για όλους.

    «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της ΝΔ. Τι θα γίνει με τον κ. Σκυλακάκη είναι δικό τους θέμα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχετικά με χτεσινή αναφορά του υποψήφιου περιφερειάρχη (που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για την Αττική) Γιάννη Σγουρού ότι και ο ίδιος είναι ενάντια στο μνημόνιο ως πολίτης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε δεν υπάρχει ηθικό θέμα με τον κ. Σγουρό, ότι «είπε το αυτονόητο» και «όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέμε όλοι μας», εξηγώντας πως εννοούσε ότι «μακάρι να μην υπήρχε ανάγκη να υπάρχει μνημόνιο, από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν ανάγκες, είναι ανάγκη να υπάρχει".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Κοινωνικό κόστος

    Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, από τα 35,6 εκατομμύρια σήμερα στα 65,7 εκατομμύρια το 2030, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Η Διεθνής Εταιρεία Νόσου Ατσχάιμερ (ADI), η ομοσπονδία 73 εθνικών εταιρειών νόσου Αλτσχάιμερ από όλο τον κόσμο, εκτιμά σε έκθεσή της ότι ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2050.

    Το Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την κοινωνία και το 2010 τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν γι' αυτές τις ασθένειες θα ξεπεράσει 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή 604 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνεται στηνέκθεση.

    Ειδικοί από το King's College του Λονδίνου και το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για να συντάξουν την έκθεση, κάνουν έκκληση για διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας.

    Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μία μορφή άνοιας, με πιο συχνή το Αλτσχάιμερ. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά του ασθενή και είναι ανίατη ασθένεια, ενώ συνδέεται με το γήρας, καθώς ο κίνδυνος να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85.

    Το Αλτσχάιμερ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, και να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συναντήσεων των G8 και G20.

    Σύμφωνα με την γιατρό Ντέιζι Ακόστα, πρόεδρο της ADI, "η ασθένεια του Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές αποτελούν την πιο σημαντική κοινωνική και ιατρική κρίση του 21ου αιώνα" και οι κυβερνήσεις "είναι πολύ λίγο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούν".

    Στην Ελλάδα, το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο, βρίσκεται στη θεσσαλονίκη, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο (ΨΝΘ).

    Το Κέντρο λειτουργεί από το 2002 και παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και παρέχει υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΨΝΘ. Είναι στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ υλοποιεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες του χώρου της υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργούν, εξάλλου, Ιατρείο Μνήμης και Εξωτερικό Ιατρείο Ψυχογηριατρικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Το ν/σ για την περαίωση

    Τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των φορολογούμενων κατέθεσε για διαβούλευση με τους αρμόδιους το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

    Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

    "Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

    Σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομιών - το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς - στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

    οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

    οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

    οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

    Η όλη διαδικασία θα διενεργηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων, με αποστολή προς τους ενδιαφερομένους εκκαθαριστικού σημειώματος. Η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη Δίκη και τα τυχόν ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που θα ρυθμίζονται θα προβλέπεται η καταβολή του 25% του οφειλόμενου φόρου έως τη 12 Νοεμβρίου 2010 ενώ η εξόφληση θα μπορεί να γίνει ανάλογα με το ποσό σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια η ρύθμιση προβλέπει από την πλήρη απαλλαγή του πρόσθετου ή των προσαυξήσεων όταν καταβάλλεται ο κύριος φόρος για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο έως και την καταβολή επιπλέον του κύριου φόρου του 25% του ποσού που καταλογίστηκε για τις υποθέσεις που έχουν γίνει δεκτές από το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο και έχει ασκηθεί έφεση από το δημόσιο αλλά δεν έχει συζητηθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Γενναίες απαλλαγές από τις προσαυξήσειςπου φθάνουν το 100% των προσαυξήσεων προβλέπονται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αν ο οφειλέτες καταβάλει εφάπαξ το ποσό τις βεβαιωμένης αρχικά οφειλής. Διαφορετικά και ανάλογα με το ύψος της οφειλής προβλέπεται η εξόφλησή τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

    Ως «τελευταία ευκαιρία για να γίνει μια νέα αρχή», χαρακτήρισε τη διαδικασία της περαίωσης που φέρνει η κυβέρνηση με «πρωτόγνωρες» διαδικασίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι γίνεται άμεσα πράξη η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για άμεση επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των επιχειρήσεων.

    Οι πολίτες κι οι φορολογικές αρχές αφήνουν πίσω το παρελθόν και χτίζουν για το παρόν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Πλούσιο πρόγραμμα

    Πλούσιο πρόγραμμα, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα, υπόσχoνται για φέτος οι υπεύθυνοι του Θεάτρου «Badminton», προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να συνδυάσουν την οικονομική δυσκολία του κοινού με την ανάγκη για πολιτιστική ψυχαγωγία.

    Το χειμερινό πρόγραμμα του 2010 στήθηκε με δυσκολία, καθώς οι μετακλήσεις ήταν περισσότερο πολύπλοκες και τα χρήματα λιγότερα.

    Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του θεάτρου, Μιχάλης Αδάμ, «προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις ημέρες των παραστάσεων γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε εκπτώσεις σε πραγματικά "κοσμήματα", όπως το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και τα Μπαλέτα του Μπεζάρ από τη Λωζάννη».

    «Ζούμε μια περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, ένα μούδιασμα και οι μισθωτοί έχουν πληγεί. Τον τομέα του πολιτισμού η κρίση τον χτυπάει περισσότερο από όλους. Διεθνώς έχουν αναβληθεί παραγωγές, που είχαν οργανωθεί εδώ και πολύ καιρό. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο, που βγαίνει και στηρίζει την ψυχαγωγία, να έρθει στο "Βadminton" και θα αισθανθεί ότι δεν χάνει τα χρήματα του», λέει ο κ. Αδάμ.

    Φέτος, οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10 εως και 55 ευρώ.

    Mοναδική εξαίρεση αποτελούν τα εισιτήρια (στοιχίζουν 75 ευρώ) για το θέαμα «Μπεζάρ Μπαλέ» με τίτλο «BALLET FOR LIFE», μία πανάκριβη παραγωγή με 80 άτομα επί σκηνής, μουσική των QUEEN και του Μότσαρτ, αλλά και κοστούμια του Τζιάννι Βερσάτσε. Το έργο αυτό έχει αφιερώσει ο ίδιος ο Μπεζάρ στον Φρέντι Μέρκιουρι και τον Χόρχε Ντόν (πρώτο χορευτή των Μπαλέτων), που πέθαναν και οι δυο πολύ νέοι από aids. Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 25, 26, και 27 Φεβρουαρίου.

    Φέτος, το θέατρο «Badminton» ανοίγει «τα φτερά του» και για την ελληνική περιφέρεια. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα θα περιοδεύσει από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου το «holiday on ice» με την παράσταση «ΑΛΛΑΝΤΙΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ», μια μετάκληση που «έκλεισε» μόλις σήμερα το πρωϊ.

    Ένα από τα σημαντικότερα θέατρα διεθνώς, το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, ανοίγει τη σεζόν στις 1, 2, και 3 Οκτωβρίου με την παράσταση του «Βυσσινόκηπου», το έργο που επελέγη για να γιορταστούν τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχωφ. Το θέατρο έχει συνδέσει το όνομά του με τον Ρώσο δραματουργό, καθώς το 1898 (έτος ιδρύσεως του) από τους Στανισλάφσκι και Ντεμίροβιτς έκανε την πρεμιέρα του με τον «Γλάρο».

    Από τις 10 ως και τις 13 Νοεμβρίου, το «rock the ballet» του Ράστα Τόμας παίρνει θέση στην σκηνή του «Βadminton». Πρόκειται για ένα υπερθέαμα που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μια ομάδα με χορευτές με κλασική παιδεία, που θεωρείται από τις σημαντικότερες ομάδες χορευτών παγκοσμίως.

    Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο του 2011, το σήμα κατατεθέν της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, το έργο «Σκιών Καμώματα» του Ευγένιου Σπαθάρη με την παράσταση «Ο γάμος του Μπάρμπα Γιώργου» .

    Και επίσης:

    18/11 : Billy Kobham (ο καλύτερος fusion ντράμερ, διεθνώς)

    30/11- 5/12 : 20 χρόνια Stomp

    20/12-2/1Q : O Skooby doo και το φάντασμα του Πειρατή

    15 και 16/1 : Eva Υerbabuena ballet Flamenco

    5/3: : Αnna Mura

    29/3-3/4 : forever Tango

    Τέλος, από τον Οκτώβριο το «Πολυμήχανο» (εργαστήρι Διερευνητικής Μάθησης με ψηφιακές τεχνολογίες), ένα διαδραστικό παιχνίδι με την τεχνολογία, ένα εργαστήριο υψηλών προδιαγραφών γεμάτο παιχνίδια ρομποτικής, πληροφορικής, τηλεπικοινωνίας και εικονικής πραγματικότητας θα φιλοξενείται καθημερινά και Σαββατοκύριακο στους χώρους του Θεάτρου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 14:31:26 UTC