Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι"
  • [02] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [03] H αιματηρότερη χρονιά
  • [04] Στα βήματα του Φειδιππίδη

  • [01] "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι"

    Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

    Δίνοντας, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, "θα μας επηρεάσει όλους", σημειώνοντας ότι "στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι "η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πως τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα", αλλά διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: "Όχι, δεν το κάναμε!"

    Στη συνέχεια, μίλησε για την "πρόκληση της αλλαγής", συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη "βασική πρόκληση" των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας, του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας και πάλι το ερώτημα αν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, κατά τρόπο που να σέβεται τους φυσικούς μας πόρους, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις", όπως σημείωσε, "για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο "ποιότητα ζωής", για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική".

    Ακολούθως, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας σ' αυτό τον "αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας", συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως "οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία δημιουργίας "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης" για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε "προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε "νέα εργαλεία" που θα "βελτιστοποιήσουν την χρήση" των πόρων μας και θα συντείνουν στην "αλλαγή οικονομικών κινήτρων", προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση "πράσινων ομολόγων" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    "Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία".

    Την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, και στην ομιλία του, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος.

    Χθες, επίσης, ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο προώθησης της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου παρουσίασε το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης στον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και σε κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ.

    Επίσης συναντήθηκε με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Αύριο Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας, έχει προκαλέσει η κινητοποίηση, χωρίς οχήματα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης. Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φορτηγών και Βυτιοφόρων ΔΧ, στην οδό Πειραιώς, κοντά στην Ομόνοια, μεταφορείς, προκειμένου να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση και στην πορεία που θα σχηματιστεί στη συνέχεια προς τη Βουλή.

    Σύμφωνα με κορυφαίο συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας, ο κόσμος που έχει μαζευτεί έξω από τα γραφεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα η τροχαία να διακόψει, για προληπτικούς λόγους, την κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς και στους γύρω δρόμους. Αυτό, όμως έχει δημιουργήσει ένα γενικότερο κομφούζιο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Σε ό,τι αφορά τη Γενική Συνέλευση, αυτή αναμένεται να αρχίσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα συμμετάσχει το σύνολο σχεδόν των προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα, γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο συνδικαλιστής είναι θέμα «επιβίωσης» για τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, θα σχηματιστεί πορεία προς τη Βουλή, όπου εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που τους αφορά.

    Παράλληλα οι αυτοκινητιστές έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα σημεία συγκέντρωσης στις εισόδους της Αθήνας και με άλλα φορτηγά, που έφτασαν τη νύχτα από την επαρχία και σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο συνολικός αριθμός του ξεπερνά τα 1.000.

    Σε ό,τι αφορά στα μπλόκα, προς το παρόν επικρατεί ηρεμία, η αστυνομία έχει πάρει σήμερα αυξημένα μέτρα, αλλά και σαφείς εντολές να μην επιτραπεί σε φορτηγά να μετακινηθούν προς την Αθήνα. Η κίνηση στις εθνικές οδούς γίνεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει μια σχετική δυσκολία, καθώς είναι ελεύθερη μόνο μία λωρίδα.

    Από τη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες φορτηγών αγκατέλειψαν από νωρίς το πρωί την πόλη, με λεωφορεία έχοντας ως προορισμό την Αθήνα. Τα οχήματά τους παραμένουν σταθμευμένα περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης, όπου σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 φορτηγά

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται 4 εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι έχουν σαφείς εντολές να εφαρμόσουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία, σε περίπτωση που διαπιστώσουν διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων.

    Πάντως, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και σχολιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταφορείς στην κυκλοφορία στις εθνικές οδούς, υπενθύμισε ότι μπορεί να αποσύρει τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των τριών ετών και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην περίοδο προσαρμογής και ότι νόμος θα εφαρμοστεί, για να μπει μια νέα τάξη πραγμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης. Ιδιοίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

    Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" , όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] H αιματηρότερη χρονιά

    Με εννιά νεκρούς σήμερα από συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν, ο απολογισμός των ξένων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή από την 1η Ιανουαρίου είναι 529 νεκροί, γεγονός που καθιστά το 2010 την αιματηρότερη χρονιά για τις ξένες δυνάμεις.

    Η χρονιά του 2009 με 521 νεκρούς ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ξένους στρατιώτες, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση των επιθέσεων των ταλιμπάν.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των 2.097 θυμάτων (από το 2001) προέρχεται από τους αμερικανούς στρατιώτες που αποτελούν σήμερα τα 2/3 των μελών της πολυεθνούς δύναμης.

    Εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στις χώρες που απαρτίζουν την Isaf, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αυτή η στάση οδήγησε ορισμένες χώρες να αποσύρουν ή να ανακοινώσουν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν.

    Όμως ειδικοί και διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν τόσους άντρες και την εκπαίδευση που απαιτείται για να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στα βήματα του Φειδιππίδη

    Με τη συμμετοχή σπουδαίων δρομέων υπεραποστάσεων απ΄ όλο τον κόσμο, όπως του Αμερικανού Σκoτ Τζούρεκ, που έχει νικήσει τρεις φορές, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου ο 28ος αγώνας «Σπάρταθλον», ο οποίος θα διεξαχθεί στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων

    Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή (24/9) στις 7 το πρωί κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μπροστά από το Ηρώδειο, ενώ ο τερματισμός είναι το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη.

    Το Σπάρταθλον, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Ολυμπιακά ιδεώδη της φιλίας, της ειρήνης της ανιδιοτέλειας και της συναδέλφωσης, αποτελεί αναβίωση του άθλου του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, τον οποίο οι Αθηναίοι έστειλαν στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν την ασιατική πλημμυρίδα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο για τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ..

    Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος και πραγματοποιείται κατβ έτος στο τέλος του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους, αλλά και πιο ικανοποιητικούς αγώνες υπέρ-αποστάσεων στον κόσμο χάριν στο ιστορικό του υπόβαθρο, που φέτος λαμβάνει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από το επίτευγμα του Φειδιππίδη.

    Στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή να τρέξουν τα μεγαλύτερα ονόματα αθλητών υπερ-αποστάσεων και συνολικά οι συμμετοχές φτάνουν τους 450 αθλητές και αθλήτριες, (27 εκ των οποίων αποτελούν την ελληνική συμμετοχή), από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες - αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών - διανύοντας την απόσταση 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη, μέσα σε διάστημα 36 ωρών χωρίς διακοπή και με ανταμοιβή στην υπεράνθρωπη προσπάθεια, ένα στεφάνι αγριελιάς και λίγο νερό απβ τον ποταμό Ευρώτα, από τα χέρια μιας νεαρής Σπαρτιάτισσας.

    Οι αθλητές ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο John Foden και η ομάδα του το 1982 όταν επρόκειτο να τρέξουν πειραματικά από την Αθήνα στη Σπάρτη. Βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και θεωρείται, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Η διαδρομή είναι η πιο δύσκολη στον κόσμο, αφού οι αθλητές ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια κι ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση όλων των αθλητών, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο όρος, που φτάνει τα 1.200 μ. ύψος μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία που κυμαίνεται 4Β°-5Β° C και δυνατούς ανέμους.

    Αξίζει δε, να σημειώσουμε ότι όχι μόνο στην Σπάρτη, που είναι ημέρα γιορτής το Σπάρταθλον, αλλά σε όλα τα σημεία της διαδρομής, στα Εξαμίλια, στην Αρχαία Κόρινθο, στην Αλέα Τεγέας, οι πολίτες περιμένουν να περάσουν οι αθλητές, τους χειροκροτούν και τους υποδέχονται ακόμα κι αργά την νύχτα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 10:30:52 UTC