Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και μεταρρυθμίσεις
  • [02] Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και μεταρρυθμίσεις

    Η ενδιάμεση αναφορά της "τρόικας" για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ). Ιδιαίτερη έμφαση φέρεται να δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμισθεί το "μαξιλάρι" στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

    Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα- μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε "ανοικτό" το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι "έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές", για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Ενώ, για την υστέρηση στα έσοδα, ανέφερε ότι "δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα". Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.

    "Το συντομότερο δυνατόν στις αγορές"

    "Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρείς τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε, ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα πρακτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, την ευνομία της χώρας, και την αδιαφάνεια και οι οποίες δεν επέτρεπαν τη σωστή διαχείριση των παραγωγικών πηγών και υπηρεσιών της χώρας, αλλά και των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.

    Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. "Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ

    Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει αύριο στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνάντηση αναφορικά με την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διπλωματικών επαφών καθώς και με εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες και τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης που θα γίνει στη Ν. Υόρκη είναι να δημιουργηθούν και συνεργασίες που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία στο Economic Club of New York, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Ερωτηθείς αν θα τεθούν και εθνικά θέματα κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση που θα υπάρξει για το πρόγραμμα και τις επαφές του πρωθυπουργού.

    Όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, «πρωτοβουλίες συνεπείς στις αρχές μας που εξυπηρετούν παράλληλα τα εθνικά μας συμφέρον».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.

    Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλη.

    Απευθυνόμενος στους φορείς, αφού τους χαιρέτισε και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε πως είναι ενημερωμένος για «αρκετά από τα θέματα των φορέων της πόλης» και τους ζήτησε να επικεντρώσουν στα βασικά ώστε να καταγραφούν και «να γίνει μια δημιουργική συζήτηση».

    Οι φορείς ανέπτυξαν στο πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας.

    «Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατά καιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στην εμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση, των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», επεσήμανε ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση.

    Συναντήσεις με τους υποψηφίους της ΝΔ

    Το πρωί, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στο εκλογικό του κέντρο και στη συνέχεια με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Γκιουλέκα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Ψωμιάδη "ανθρωποκεντρικό πολιτικό" που «εμπνέει τον κόσμο και στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία».

    «Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σήμερα εδώ "φωτογραφίζει" την αγάπη και τον ενθουσιασμό του κόσμου για μια πρώτη πετυχημένη θητεία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η ελπίδα για ένα αύριο δυναμικό, με ανάπτυξη, που λέγεται Παναγιώτης Ψωμιάδης» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο καφέ νεοκλασικού ξενοδοχείου του κέντρου της πόλης, και στη συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ ξεναγήθηκε από τον κ. Γκιουλέκα στο κέντρο της πόλης, διασχίζοντας μια μικρή απόσταση επί της οδού Τσιμισκή.

    «Πιάνεται η καρδιά σου, όταν στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης βλέπεις τόσα πολλά κλειστά μαγαζιά. Είναι το μαστίγωμα που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, από αυτήν την πολιτική που θέλει, λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα, ως λύση για την κρίση. Και σήμερα από τα στόματα, όσων έφτιαξαν το πρόγραμμα του μνημονίου ακούσαμε το αντίθετο. Ότι δηλαδή είχαν προσφέρει λάθος μίγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη και το βράδυ θα επισκεφτεί το οικονομικό επιμελητήριο, ενώ θα παρστεί σε εκδηλώσεις της ΔΑΚ ΜΜΕ και στη συνέχεια της νεολαίας στο Ολύμπιον.

    Αύριο το πρωί, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς.

    Την Κυριακή στις 13.00 θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις ΝΔ για το μοντέλο ανάπτυξης τη χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες παρών στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ το Σάββατο το βράδυ θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια για πρώτη φορά μετά από χρόνια με την ιδιότητα του βουλευτή και αναμένεται οι συντοπίτες του να του επιφυλάξουν θερμή υποδοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 14:30:43 UTC