Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το συντομότερο δυνατόν στις αγορές"
  • [02] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [03] Στο 11,8% η ανεργία

  • [01] "Το συντομότερο δυνατόν στις αγορές"

    "Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρείς τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε, ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα πρακτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, την ευνομία της χώρας, και την αδιαφάνεια και οι οποίες δεν επέτρεπαν τη σωστή διαχείριση των παραγωγικών πηγών και υπηρεσιών της χώρας, αλλά και των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Εξάλλου, σχετικά με το θέμα της επιβολής των κυρώσεων, το οποίο απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις στο θέμα των κυρώσεων, δεδομένου ότι ακολουθεί σωστά ένα πρόγραμμα και αυτό αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, "θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ένας μηχανισμός κυρώσεων" και συμπλήρωσε ότι "αν αυτός ο μηχανισμός υπήρχε πριν από χρόνια, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή τη θέση". Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό παρακολούθησης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δε θα πρέπει να αφορά μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και την ανάπτυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιες.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως θέση της Ελλάδας είναι οι κυρώσεις να μην επιβάλλονται μόνο στα κράτη μέλη, αλλά και σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία ευνοούν τη φοροδιαφυγή μέσα από φορολογικούς παραδείσους. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι ο ίδιος πρότεινε στο Συμβούλιο την εφαρμογή νέων εργαλείων για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως τα πράσινα ομόλογα, το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και το φόρο επί των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.

    Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. "Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.

    Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: "Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα".

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των στρατηγικών εταίρων της ΕΕ (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.α.) που απασχόλησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να έχει ένα ενισχυμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από την Ευρωασιατική Σύνοδο ASEM που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με την Κίνα και την Ν. Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου

    Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις, αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει σε ένα πνεύμα αμοιβαίας ενίσχυσης και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων στη βάση των συστάσεων για συγκεκριμένα μέτρα που εκπονήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του 2010.

    Σε ότι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ στους "27", εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κυρίως σε ότι αφορά το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό εξάμηνο". Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.

    Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται τέλος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η συγκυρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και προσβλέπει στην κατάθεση της τελικής έκθεσης από την ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ρομπέϊ, τον Οκτώβριο του 2010, για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου μέτρων.

    Περιοδεία Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη

    Σε μία ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, η Γαλλίδα υπουργός οικονομίας κα Κριστίν Λαγκάρντ είχε ωριαία συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η επίσκεψη στο Παρίσι έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του υπουργού που ολοκληρώθηκε στην Φρανκφούρτη, με κύριο στόχο συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.

    Στο Παρίσι, πριν από την υπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε τον πρόεδρο της τράπεζας BNP- Paribas κ. Μισέλ Πεμπρό (Michet Pebereau). Μετά τη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με την υπουργό.

    " Ενημέρωσα την κα Λαγκάρντ " είπε " για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η Γαλλία, όπως ξέρετε, είναι από τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας. Είναι πολύ θετικό ότι και από τη γαλλική κυβέρνηση υπάρχει αναγνώριση της προόδου που κάνουμε. Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι ένα πρόγραμμα που τώρα έχει ξεκινήσει, που δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αλλά που βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του ".

    Τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη απασχόλησαν επίσης τους δύο υπουργούς, εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου :

    " Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Ξέρετε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες, που συζητιούνται τόσο στο Ecofin όσο και στην Ομάδα Van Rompuy. Μπορώ να πω ότι ταυτιζόμαστε σε πολλά από τα θέματα αυτά, ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους, τις συναλλαγές και άλλα παρόμοια ".

    Στο ερώτημα εάν υφίσταται ακόμη πρόβλημα εσόδων στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε :

    " Όχι, το πρόβλημα των εσόδων δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει από την πλευρά των δαπανών μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010.

    Σχετικά με τα θέματα επενδύσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν συζήτησε για συγκεκριμένα σχέδια με την υπουργό, υπογράμμισε όμως ότι " τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που κάνουμε, όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά ".

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, εξήγησε :

    " Στις συναντήσεις αυτές, συνοδεύομαι από εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τους παρουσιάζουμε την πορεία του προγράμματος. Υπάρχει μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε και μπορώ να πω, και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα ".

    Στο ερώτημα ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου που προβάλλει προκειμένου να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός δήλωσε :

    " Προβάλλουμε καταρχήν, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και προβάλλουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, από το συνταξιοδοτικό, στο νέο φορολογικό πλαίσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, στην εκλογίκευση των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως κάνουμε με τον ΟΣΕ, στην αλλαγή του πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, όπως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το πρόγραμμα, το λεγόμενο "fast track" για τις ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα, που θα συζητηθούν πάρα πολύ ".

    Σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχει σκέψη για επέκταση της στήριξης του ΔΝΤ πέραν του 2012, εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν πολύ υψηλά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε όλες τις δεσμεύσεις που της ζήτησαν οι πιστωτές της, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε :

    " Έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, και το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ".

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, " ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 εφ'οσον οι συνθήκες βελτιωθούν ".

    Σε ότι αφορά δε, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.

    Σχετικά με την ανακοίνωση δημιουργίας ομογενειακών ομολόγων ο υπουργός εξήγησε :

    " Στο εξωτερικό ζουν περίπου όσοι Έλληνες ζουν και στην Ελλάδα. Είναι ένα δυναμικό πολύ σημαντικό, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να συμβάλει και αυτό στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Άρα, σκεφτόμαστε και ετοιμάζουμε, όπως έχει γίνει και από άλλες χώρες, ένα ομόλογο ελληνικής διασποράς, που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, όπου και να ζουν και οι οποίοι θα θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας τους, μια προσπάθεια πολύ μεγάλη.

    Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να βρει τρόπο να συνεισφέρει. Και το να συνεισφέρει βεβαίως, μέσα από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα έχει και αποδόσεις. Δεν ζητούμε απλώς τη χρηματική συνεισφορά, ζητούμε μέσα από αυτό το εργαλείο, τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετάσχουν σε ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που θα απευθύνεται ειδικά σε αυτούς ".

    Σχετικά τέλος με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα της φοροδιαφυγής ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η φοροδιαφυγή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, και ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες να δείχνει την έμπρακτη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή. Έχουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαίσιου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες.

    "Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους"

    Tο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, απέκλεισε κατηγορηματικά από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επειδή θα είχε, όπως τόνισε, αρνητικές επιπτώσεις για τους Έλληνες αλλά και την Ευρωζώνη.

    Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία δόθηκε στο περιθώριο της ενημέρωσης που έκανε στους ξένους επενδυτές χθες στο Λονδίνο και δημοσιεύεται σήμερα, ο υπουργός είπε: "Αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για την Ευρωζώνη, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αυτή. Το κόστος της αναδιάρθρωσης είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα - για τους πολίτες της και την πρόσβασή της στις αγορές - όσο και για την Ευρωζώνη".

    "Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, γιατί θα επένδυε κανείς σε άλλες περιφερειακές οικονομίες; Θα ήταν μία θεμελιώδης διάσπαση της ενότητας της Ευρωζώνης" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Το ίδιο μήνυμα μετέφεραν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου στη διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στους επενδυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι "κανείς δεν θα ωφελείτο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας". Ένας επενδυτής, αναφέρει η εφημερίδα, είπε: "Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία εποχή που η διεθνής κοινότητα ενώθηκε τόσο πολύ πίσω από μία χώρα για να προσπαθήσει νε τη βοηθήσει να νικήσει τους επενδυτές. Ήταν πολύ πειστικό". Υπήρχαν, όμως και απόψεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να πείσει τις αγορές ότι δεν θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit κ. Marco Annunziata, είπε: "Πολλοί επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και πολλοί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναδιάρθρωση του χρέους".

    Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές, αλλά εμφανίσθηκε βέβαιος ότι τελικά θα επιτευχθεί. "Το πιο δύσκολο θέμα για την Ελλάδα", είπε, "είναι η αξιοπιστία, αλλά θα την πετύχουμε". "Κάναμε μία δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο, μειώσαμε τους μισθούς και τις αποδοχές στο δημόσιο κατά 15%", σημείωσε, προσθέτοντας: "Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50%, γεγονός που έδειξε πόσο 'λίπος' υπήρχε. Είμαστε πίσω στο στόχο για τα έσοδα, αλλά πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης θα το ανακτήσουμε πριν από το τέλος του έτους".

    Στο ερώτημα τι θα γίνει την περίοδο μετά το 2013, όταν ολοκληρώνεται το πακέτο 110 δις ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο υπουργός είπε ότι η απάντηση είναι πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό και ανάπτυξη. "Η ανάπτυξη είναι μεγάλο πρόβλημα", είπε, "αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα αντιμετωπιστεί, καθώς θα αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας".

    Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, όσον αφορά την ύφεση στην ελληνική οικονομία, ότι "είναι απίθανο να αποσυρθούν 12 δις. ευρώ από την οικονομία (σ.σ.: όσο είναι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος), μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, χωρίς αρνητική επίπτωση στην οικονομία".

    Ο υπουργός τόνισε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό του στόχου των 12 δις. ευρώ, που είναι περισσότερο σε σχέση με το σχεδιασμό. Αναφερόμενος στο πακέτο των 110 δις. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι δεν αντισταθμίζει πλήρως τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. "Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για μια διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα κατάσταση", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός είπε ότι ήταν δυσάρεστες οι αποφάσεις για τη μείωση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι "η εναλλακτική λύση θα ήταν η καταστροφή", καθώς δεν θα υπήρχε το πακέτο των 110 δισ. ευρώ και η χώρα θα χρεοκοπούσε.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο πιο πολυάσχολος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης τους τελευταίους εννιά μήνες, τόσο που σταμάτησε να σκεφτεί όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του. "Είχα πολλές δύσκολες στιγμές το τελευταίο 9μηνο", είπε, προσθέτοντας ότι "ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίστηκε ενάντια στο χρόνο για να είναι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έτοιμο εγκαίρως και να μπορέσει έτσι η χώρα να εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της". Και η λύση, είπε, "ήρθε στην ώρα της".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    «Μια νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όλο τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar για τη μεταβίβαση των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη ναυπήγηση δυο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

    Με την οριστικοποίηση του κειμένου του σχεδίου σύμβασης με την οποία εκτελείται η συμφωνία-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου του 2010, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, που οδηγήθηκαν αρκετές φορές σε οριακό σημείο, φθάσαμε σήμερα, στη μονογραφή των σχεδίων συμβάσεων από τις εκατέρωθεν ομάδες διαπραγμάτευσης.

    «Προσπαθήσαμε να κόψουμε έναν γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί από το 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και έθετε υπό άμεσο κίνδυνο τη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, χιλιάδες θέσεις εργασίας, όλο το πρόγραμμα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και πάνω από 2 δισ. ευρω που είχε καταβάλει, χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα, το ελληνικό δημόσιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε καμία νέα παραγγελία υποβρυχίων, αλλά διασώζει παραγγελίες της προηγούμενης δεκαετίας αντικαθιστώντας τον επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο εκσυγχρονισμό δυο παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 με την κατασκευή δυο τελευταίας διεθνώς τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση, που υπολογίζεται στα 175 εκατ.ευρω, σε σχέση με το αμυντικό αλλά και αναπτυξιακό όφελος.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (BMW) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου «Παπανικολής», όχι όπως ήταν το 2005-6 αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες συμβάσεις καταργείται ο παθογενής μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ επιβάλλονται λεπτομερείς και αυστηρές εγγυήσεις διαφάνειας υπό το διαρκή έλεγχο της Βουλής.

    Τα σχέδια των νέων συμβάσεων θα υποβληθούν προς κύρωση δια νόμου στη Βουλή των Ελλήνων με στόχο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αμέσως μετά το κυρωτικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα η Κομισίον έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του 75% των μετοχών στην Abu Dhabi Mar ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη ThyssenKrupp Marine Systems, καθώς με ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι μετά την εξέταση της προτεινόμενης συγχώνευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη αυτή δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    Η συμφωνία μεταβίβασης του 75% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar είχε κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, ενώ για το ίδιο θέμα ο Υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει προ ημερών - μετά από τη σχετική σύσκεψη στο Πεντάγωνο με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων μερών- ότι «στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο 11,8% η ανεργία

    Στο 11,8% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β΄ τρίμηνο εφέτος, από 8,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 (το α΄ τρίμηνο 2010 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 11,7%). Ουσιαστικά, η ανεργία «επέστρεψε» στο επίπεδο του 1999, όταν ήταν 11,9%. Ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται το β΄ τρίμηνο εφέτος σε 594.032 άτομα και αυξήθηκε κατά 151.469 άτομα ή κατά 34,2% μέσα σε ένα έτος, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία. Χαρακτηριστικό του γεγονότος αυτού, είναι και το ότι το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ, οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν αντίστοιχα το 47,7%.

    Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν ότι:

    -Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,3% το β΄ τρίμηνο 2010 από 12,5% το β΄ τρίμηνο 2009), είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (9,4% από 6,3% αντίστοιχα)

    -Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών (22,8%) και για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 27,5%

    -Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (19,7% - ποσοστό 20,9% στους άνδρες και 17% στις γυναίκες), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (14,2% - ποσοστό 10% στους άνδρες και 18,7% στις γυναίκες) και σε όσους έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις δημοτικού (14% - ποσοστό 13,5% στους άνδρες και 14,9% στις γυναίκες). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4% - ποσοστό 5,8% στους άνδρες και 9,4% στις γυναίκες) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (8,1%- ποσοστό 6,2% στους άνδρες και 9,9% στις γυναίκες)

    -Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (14,6% το β΄τρίμηνο 2010 από 12,3% το β΄ τρίμηνο 2009), στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (13,9% από 9,9% αντίστοιχα) και στην Κεντρική Μακεδονία (12,7% από 9,3% το β΄ τρίμηνο 2009). Στον αντίποδα, μόνο σε δύο περιφέρειες καταγράφονται μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, στο Βόρειο Αιγαίο (8,5% το β΄ τρίμηνο 2010 από 6,4% το β΄ τρίμηνο 2009) και στην Πελοπόννησο (9,9% από 7,5% αντίστοιχα).

    Από το σύνολο των ανέργων, το 86,9% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο αυτών που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 52,4% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 37,6% αναζητεί πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Σε ποσοστό 8,2%, οι άνεργοι απέρριψαν κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας, κυρίως επειδή:

    α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (24,7%),

    β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (19,4%),

    γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,8%).

    Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,3% έναντι 11,4%). Επίσης, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,5%.

    Το β΄ τρίμηνο εφέτος ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.426.992 άτομα και μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2009. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο, βρήκαν απασχόληση 98.251 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, 67.549 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 148.530 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 79.947 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 90.232 άτομα, που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

    Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων ανά τομέα της οικονομίας, καταγράφεται ότι στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, τουρισμός, κ.λπ.) υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (0,7%). Αντίθετα, μείωση κατά 1,9% παρουσιάζεται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, κ.λπ.) και κατά 0,9% στον δευτερογενή τομέα (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, κ.λπ.).

    Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 51,3% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 4:30:59 UTC