Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους"
  • [02] ΓΓ Καταναλωτή για συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • [03] Αγορά καυσίμων. Ομαλά η τροφοδοσία
  • [04] Ενδεχόμενη κλήτευση Καραμανλή
  • [05] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
  • [06] Διευρυμένες αρμοδιότητες

  • [01] "Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους"

    Tο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, απέκλεισε κατηγορηματικά από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επειδή θα είχε, όπως τόνισε, αρνητικές επιπτώσεις για τους Έλληνες αλλά και την Ευρωζώνη.

    Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία δόθηκε στο περιθώριο της ενημέρωσης που έκανε στους ξένους επενδυτές χθες στο Λονδίνο και δημοσιεύεται σήμερα, ο υπουργός είπε: "Αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πολύ ευρύτερες συνέπειες για την Ευρωζώνη, αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αυτή. Το κόστος της αναδιάρθρωσης είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα - για τους πολίτες της και την πρόσβασή της στις αγορές - όσο και για την Ευρωζώνη".

    "Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, γιατί θα επένδυε κανείς σε άλλες περιφερειακές οικονομίες; Θα ήταν μία θεμελιώδης διάσπαση της ενότητας της Ευρωζώνης" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Το ίδιο μήνυμα μετέφεραν και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου στη διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στους επενδυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι "κανείς δεν θα ωφελείτο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας". Ένας επενδυτής, αναφέρει η εφημερίδα, είπε: "Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία εποχή που η διεθνής κοινότητα ενώθηκε τόσο πολύ πίσω από μία χώρα για να προσπαθήσει νε τη βοηθήσει να νικήσει τους επενδυτές. Ήταν πολύ πειστικό". Υπήρχαν, όμως και απόψεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να πείσει τις αγορές ότι δεν θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit κ. Marco Annunziata, είπε: "Πολλοί επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και πολλοί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναδιάρθρωση του χρέους".

    Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές, αλλά εμφανίσθηκε βέβαιος ότι τελικά θα επιτευχθεί. "Το πιο δύσκολο θέμα για την Ελλάδα", είπε, "είναι η αξιοπιστία, αλλά θα την πετύχουμε". "Κάναμε μία δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο, μειώσαμε τους μισθούς και τις αποδοχές στο δημόσιο κατά 15%", σημείωσε, προσθέτοντας: "Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50%, γεγονός που έδειξε πόσο 'λίπος' υπήρχε. Είμαστε πίσω στο στόχο για τα έσοδα, αλλά πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης θα το ανακτήσουμε πριν από το τέλος του έτους".

    Στο ερώτημα τι θα γίνει την περίοδο μετά το 2013, όταν ολοκληρώνεται το πακέτο 110 δις ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο υπουργός είπε ότι η απάντηση είναι πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό και ανάπτυξη. "Η ανάπτυξη είναι μεγάλο πρόβλημα", είπε, "αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα αντιμετωπιστεί, καθώς θα αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας".

    Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε χθες στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, όσον αφορά την ύφεση στην ελληνική οικονομία, ότι "είναι απίθανο να αποσυρθούν 12 δις. ευρώ από την οικονομία (σ.σ.: όσο είναι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος), μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, χωρίς αρνητική επίπτωση στην οικονομία".

    Ο υπουργός τόνισε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό του στόχου των 12 δις. ευρώ, που είναι περισσότερο σε σχέση με το σχεδιασμό. Αναφερόμενος στο πακέτο των 110 δις. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι δεν αντισταθμίζει πλήρως τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. "Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για μια διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα κατάσταση", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός είπε ότι ήταν δυσάρεστες οι αποφάσεις για τη μείωση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι "η εναλλακτική λύση θα ήταν η καταστροφή", καθώς δεν θα υπήρχε το πακέτο των 110 δισ. ευρώ και η χώρα θα χρεοκοπούσε.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο πιο πολυάσχολος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης τους τελευταίους εννιά μήνες, τόσο που σταμάτησε να σκεφτεί όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του. "Είχα πολλές δύσκολες στιγμές το τελευταίο 9μηνο", είπε, προσθέτοντας ότι "ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίστηκε ενάντια στο χρόνο για να είναι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας έτοιμο εγκαίρως και να μπορέσει έτσι η χώρα να εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της". Και η λύση, είπε, "ήρθε στην ώρα της".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΓΓ Καταναλωτή για συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας

    Ουδεμία μείωση στον λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση συσκευών, που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%.

    Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, μετά το ερώτημα που έθεσε στο Υπουργείο η Ένωση Καταναλωτών Βόλου. Η Γραμματεία Καταναλωτή παρέπεμψε το ερώτημα στη ΔΕΗ, από την απάντηση της οποίας προκύπτει ότι δεν υπάρχει όφελος για τους μικρούς καταναλωτές από την εγκατάσταση των συσκευών αυτών.

    Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εξοικονόμηση ενέργειας από την εγκατάσταση των συσκευών αυτών επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, μέγεθος το οποίο αφενός δεν μπορεί να μετρηθεί από τα «ρολόγια», που είναι εγκατεστημένα στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, αφετέρου για τους μικρούς καταναλωτές δεν ξεπερνά το 1%. Αντίθετα, η τεχνολογία αυτή έχει αποτέλεσμα και οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας για τους μεγάλους καταναλωτές (επαγγελματικά - βιομηχανικά τιμολόγια).

    Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΔΕΗ:

    -«Από αμιγώς τεχνικής πλευράς, η εγκατάσταση συσκευών αντιστάθμισης αέργου ισχύος σε γραμμές εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κατοικιών, που τροφοδοτούν ηλεκτρικά φορτία με «χαμηλό» συντελεστή ισχύος (μικρό συνφ), π.χ. κλιματιστικές συσκευές παλαιάς τεχνολογίας θα συνέβαλλε στη μείωση των ενεργών θερμικών απωλειών στις υπόψη γραμμές, λόγω μείωσης της διακινούμενης αέργου ισχύος σε αυτέςβ¦ Οι ανωτέρω θερμικές απώλειες ωστόσο δεν καταγράφονται από τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου ουδεμία εξοικονόμηση της καταγραφόμενης ενέργειας επιτυγχάνεται.

    Εξάλλου ακόμη και εάν κατεγράφετο η εν λόγω εξοικονόμηση ενέργειας στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κατοικιών, λόγω μείωσης των θερμικών απωλειών τους και, εάν υποθέσουμε ότι τούτο πράγματι επιτυγχάνεται από τις υπόψη συσκευές του εμπορίου, αυτή θα αποτελούσε πολύ μικρό ποσοστό της συνολικά καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (της τάξης του 1%).»

    Το ερώτημα προς το υπουργείο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκος Κουτσελίνης, τέθηκε από μέλη του ΔΣ της Ένωσης, που είναι ηλεκτρολόγοι, έχουν γνώση του θέματος και έκαναν οι ίδιοι μία πρώτη έρευνα πριν απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Για τους μικρούς καταναλωτές, οι ισχυρισμοί περί εξοικονόμησης ενέργειας δεν ευσταθούν», ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφέρει στο ίδιο έγγραφο ότι «οι ανωτέρω ισχυρισμοί κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του νόμου 2251 / 94» και ζητά να ληφθούν μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αγορά καυσίμων. Ομαλά η τροφοδοσία

    Τέλος στο πλαφόν

    Ομαλά γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς υγρών καυσίμων, μετά την άρση της επιβολής του πλαφόν. Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη την χώρα διαμορφώνεται στο 1,497 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περίπου ένα λεπτό χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο

    Ομαλά γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς υγρών καυσίμων, μετά την άρση της επιβολής του πλαφόν.

    Η άρση του πλαφόν πραγματοποιήθηκε σε ευνοϊκή συγκυρία καθώς οι διεθνείς τιμές καυσίμων βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, ενώ παράλληλα ενισχύεται το ευρώ.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη την χώρα διαμορφώνεται στο 1,497 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περίπου ένα λεπτό χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αθήνα διαμορφώνεται 1,484 ευρώ το λίτρο δηλαδή λίγο υψηλότερα του πλαφόν που είχε οριστεί και ίσχυσε μέχρι τις 12 χθες το βράδυ.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή είναι στα 1,471 ευρώ ανά λίτρο η χαμηλότερη είναι 1,399 ευρώ το λίτρο και η μέγιστη 1,590 ευρώ το λίτρο ενώ στην Αττική η ανώτατη τιμή στο νομό ανέρχεται στο 1,649 ευρώ το λίτρο και η κατώτατη στο 1,419 ευρώ το λίτρο.

    Οι έλεγχοι συνεχίζονται από τα συνεργεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και των νομαρχιών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πρατηριούχοι ενημερώνουν όπως έχουν υποχρέωση το Παρατηρητήριο Τιμών (μη εγγραφή τιμής, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή κλπ) καθώς και για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι προχώρησαν σε αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής για να καλύψουν τυχόν απώλειες των προηγούμενων ημερών που δούλευαν με πλαφόν.

    Υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι πρατηριούχοι είχαν κρατήσει τα καταστήματά τους κλειστά, τις προηγούμενες μέρες που ίσχυε το πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων προκειμένου, όπως είπαν, να μην πωλούν με ζημία καθώς η τιμή που αγοράς της βενζίνης ήταν στα ίδια ή υψηλότερα επίπεδα από αυτά του πλαφόν. Σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι εξ αρχής είχαν ζητήσει η τιμή του πλαφόν να διαμορφωθεί γύρω στα 4 λεπτά ακριβότερα από την τιμή που ανακοίνωσε το υπουργείο.

    Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των διεθνών τιμών καυσίμων, ενώ την Δευτέρα η τιμή του αργού βρισκόταν πάνω από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι έχει υποχωρήσει περίπου κατά δύο δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ευρώ βρισκόταν κάτω και από τα 1,27 δολάρια, τώρα βρίσκεται στα επίπεδα των 1,30 δολαρίων, με όφελος τελικά για τους καταναλωτές, καθώς τα καύσιμα αποτιμώνται σε δολάριο.

    Η επιβολή του μέτρου της ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) πετρελαιοειδών ανεστάλη από τα μεσάνυχτα διότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ''μετά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν και διενεργούνται, διαπιστώνεται ότι πλέον η αγορά λειτουργεί κανονικά και ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Συνεπώς, εκλείπει η ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου''.

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει αυστηρότερη αν επαναληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους την άρση του πλαφόν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ενδεχόμενη κλήτευση Καραμανλή

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αν θα κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.

    Ύστερα από τη χθεσινή κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη και τις ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε το αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Καραμανλής.

    Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

    Πάντως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.

    «Η κα Πελέκη με την κατάθεσή της επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η κα Πελέκη είναι κατηγορουμένη και ενδεχομένως αλλάζει την κατάθεσή της προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου μετά τις αποφάσεις Δρυ-Φωτιάδη και πως η ΝΔ "πήρε την πολιτική απόφαση να επιστρέψει τη γη στους αγρότες".

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα κατέβαλε τα χρήματα, ή θα έδινε πίσω τη γη" σημειώνεται.

    "Θυμίζουμε ότι η Βουλή ερευνά το πολιτικό χρήμα. Τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί δεν δείχνουν ζημία. Αν υπάρχει έκθεση με άλλη μεθοδολογία υπολογισμού, να την δούμε" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ανέφεραν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι "δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Ό,τι ήταν να πει το έχει πει».

    Η κα Πελέκη, που ήταν η συμβολαιογράφος που χειρίστηκε την πλειονότητα των υποθέσεων ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, δήλωσε στην κατάθεσή της: "Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ' ύλην αρμόδιους. Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω". Σε ερωτήσεις βουλευτών για τους υπουργούς στους οποίους μεταβιβάστηκε η εντολή ανέφερε τους κ.κ. Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη και Δούκα, ενώ για τους καθ' ύλην αρμόδιους τους κ.κ. Θ.Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου. Επίσης, φέρεται να είπε ότι θεωρεί πως υφίσταται πολιτική δίωξη επειδή είναι η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη.

    Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης που εξετάσθηκε σήμερα, επιβεβαίωσε μετά από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος.

    Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.

    Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα, για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.

    Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκ ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώληση έναντι του τιμήματος αγοράς.

    Ο ίδιος κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

    Την τακτική του "κλεφτοπόλεμου" με την αστυνομία έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, υλοποιώντας την «απειλή» τους για αιφνιδιαστικές κινήσεις, την οποία προανήγγειλαν αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη των προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα.

    Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όταν οδηγοί φορτηγών με το πρόσχημα ότι θέλουν να μετακινήσουν ορισμένα οχήματα, έκλεισαν για περίπου μίση ώρα το δρόμο, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ουρές από αγανακτισμένους οδηγούς ΙΧ που εγκλωβίστηκαν στην εθνική. Προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση, καθώς οι ιδιοκτήτες απέκλεισαν το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της κυβέρνησης γενικότερα.

    Δυνάμεις της τροχαίας και των ΜΑΤ, που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης των φορτηγών, τα οποία σήμερα είναι περισσότερα σε σχέση με χτες, προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και έχουν πάρει ρητές εντολές να μην επιτρέψουν τα βαριά οχήματα να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Αθήνας.

    Το πρωί, ανάλογη ένταση, σε μικρότερη όμως κλίμακα, σημειώθηκε στα διόδια της Ελευσίνας.

    Στη Βουλή τώρα, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, κατ΄ άρθρον και στο σύνολό του στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και την επόμενη εβδομάδα εισέρχεται για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή.

    Μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών αυτοκινητιστών και συγκεκριμένα απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του χρόνου προσαρμογής που σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι τρία χρόνια, αλλά και ικανοποίησης του αιτήματος να παραμείνει το 35% της άϋλης αξίας των αδειών, γιατί όπως είπε κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς.

    Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές αυτοκινητιστές που είχαν μεταβεί στη Βουλή, δήλωσαν απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή και ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίσουν τη μορφή τους.

    Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με παράταξη των οχημάτων τους στις εθνικές οδούς, αλλά με πολυπληθέστερη παρουσία, αποφάσισαν οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στη διάρκεια της σύσκεψης των προέδρων των Ομοσπονδιών απ΄ όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

    Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αύξηση της άυλης αξίας των βυτιοφόρων κατά 42.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, αφού μετά την πάροδο της τριετίας η αξία της άδειας θα μηδενιστεί. Οι ίδιοι ζητούν η αξία της αδείας μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου να είναι το ένα τρίτο της σημερινής, κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση.

    Μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπής της βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρά στο άνοιγμα ενός κλειστού επαγγέλματος, αλλά στο κλείσιμο των σπιτιών 130.000 οικογενειών.

    Υπενθυμίζεται ότι η αυτοκινητιστές συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς επίταξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Διευρυμένες αρμοδιότητες

    Με απόφαση του πρωθυπουργού ανατέθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ οι διευρυμένες αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση.

    Ειδικότερα, στο υπ' αριθμόν 1540 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δημοσιεύτηκε χθες (και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr) αναφέρεται ότι στον κ. Ραγκούση ανατίθενται οι εξής αρμοδιότητες:

    "α. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των οδηγιών του Πρωθυπουργού και στα όρια που αυτός χαράσσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους τομείς που κάθε φορά του αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του".

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι "β. Συγκαλεί και συμμετέχει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, σε συσκέψεις μελών της Κυβέρνησης και Υφυπουργών και σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που συγκροτεί ο Πρωθυπουργός".

    Προβλέπεται δε ότι "στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων, στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους Υπουργούς ή Υφυπουργούς".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 September 2010 - 12:30:47 UTC