Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2011"
  • [02] Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν
  • [03] Αλ.Τσίπρας:"Η κάλπη θα βγάλει οργή"
  • [04] Ζήμενς-Κατάθεση Ντ.Μπακογιάννη
  • [05] Η υγραεριοκίνηση στην Ελλάδα

  • [01] "Επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2011"

    Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέσα στο 2011.

    Η συνέντευξη του υπουργού δόθηκε στο Λονδίνο, στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε σήμερα με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας για να τους παρουσιάσει την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. "Σχεδιάζουμε το αποκαλούμενο "ομόλογο της διασποράς" και θεωρούμε ότι θα έχουμε επιτυχία", είπε ο Υπουργός.

    Αναφερόμενος στη στάση των ξένων επενδυτών, ο υπουργός είπε ότι οι αγορές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα και μόλις τώρα, αφού είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    "Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό να δουν ότι πήγε καλά η χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων". Το επιτόκιο στη χθεσινή έκδοση των εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 4,82% και αγοράσθηκε κατά 30% από ξένους επενδυτές, όπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

    "Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην έκδοση των γραμματίων, θα έπρεπε να δανεισθούμε από τους πιστωτές μας, την ΕΕ και το ΔΝΤ, με επιτόκιο 5%", παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "κάθε επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό, είναι χρήσιμο". Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο Υπουργός είπε ότι "σχεδιάζουμε να γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση των αγορών".

    Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο υπουργός είπε ότι "το έχουμε μειώσει κατά 7 δισ. ευρώ και είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει να το μειώσουμε κατά 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους".

  • ** Αύριο το πρωί, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).

    Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.

    Θετικές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

    Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή, και οι μέχρι τώρα επιδόσεις έχουν πετύχει τους στόχους, κυρίως ως απόρροια της πιστής εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σε πολλές περιπτώσεις προωθήθηκαν νωρίτερα του προβλεπομένου, τονίζει η πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και η οποία επισημαίνει πάντως, ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπομένου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς, όπως επισημαίνεται, έχει περιορισθεί η αύξηση των εισοδημάτων.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι στο κρατικό επίπεδο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο.

    Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπισθεί νωρίτερα του προβλεπομένου. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τα ελαφρώς μικρότερα έσοδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί σχετικά με τις επιδόσεις, τονίζει η έκθεση, αλλά επισημαίνει αδυναμίες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών στο τοπικό επίπεδο.

    Τονίζεται ότι για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων που παραμένουν σημαντικοί, προβλέπονται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται βήματα για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται, πάντως, ότι αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας. Τονίζεται ότι η όποια πρόοδος αναμένεται να είναι σταδιακή ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου.

    Ολόκληρο το κείμενο (107 σελίδες) στη διευθυνση http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.cfm?sk=24208.0

    Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου

    Η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, για το τρίτο τρίμηνο, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

    Σύμφωνα με υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έγινε μια επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.

    Επιπλέον συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για το τέταρτο τρίμηνο.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν, μετά τη σύσκεψη, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο και εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα του ερχόμενου Γενάρη και Φλεβάρη.

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ικανοποιητικό το επιτόκιο και το αποτέλεσμα της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων.

    Οσον αφορά στο σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές έθεσαν ως προϋπόθεση για να προκριθεί αυτή η λύση, την ύπαρξη μηχανισμών αναδιανομής, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει.

    Εκαναν μάλιστα λόγο για μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο "αν εφαρμοστεί σωστά". Παράλληλα έλεγαν ότι εξετάζονται και άλλα σενάρια.

    Εξ άλλου οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το Σεπτέμβριο ως "μήνα Ρέππα" και συμπλήρωναν μεταξύ άλλων ότι το θέμα του ανοίγματος για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

    Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν

    Σήμερα αναμένονται τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του πλαφόν στα υγρά καύσιμα με επικρατέστερο σενάριο την επιβολή νέας τιμής, που θα ισχύει και πάλι μόνο για τα πρατήρια.

    Αυτή την ώρα πραγματοποείται συνάντηση του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων για να εξεταστεί εκ νέου το θέμα και να συζητηθούν τα προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά υγρών καυσίμων.

    Χθες, οι πρατηριούχοι είχαν ζητήσει να αυξηθεί η τιμή του πλαφόν και να διαμορφωθεί περίπου στο 1,52 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο.

    Ωστόσο σήμερα προσερχόμενοι στη συνάντηση με τον υφυπουργό δήλωσαν πως επιμένουν στο αίτημά τους να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων, διαφορετικά ζητούν να αρθεί το μέτρο.

    Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες με τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων), η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το πλαφόν, προκειμένου να αντικατοπτρίζει και τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές που έγιναν από την Παρασκευή (στα στοιχεία της συγκεκριμένης ημέρας βασίστηκε ο καθορισμός του πλαφόν) μέχρι σήμερα.

    Χθες, Τρίτη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν αλλά στη συνέχεια δεν ασκήθηκε δίωξη. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης χθες στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

    Κρίσιμη συνάντηση των ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Κρίσιμη συνάντηση των προέδρων των Ομοσπονδιών Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, από όλη των Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το επάγγελμά τους, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

    Στη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζορτζάτος, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τη συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε κίνηση καλής θέλησης, προχώρησε χτες σε τροποποίηση του άρθρου 14 του νομοσχεδίου, αυξάνοντας την άυλη αξία της άδειας των φορτηγών και βυτιοφόρων.

    Σύμφωνα με την τροποίηση ορίζεται ότι για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ΦΔΧ οι ενδιαφερόμενες μεταφορικές εταιρίες καταβάλλουν εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου ειδική εισφορά ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του φορτηγού οχήματος.

    Συγκεκριμένα το ποσό αυτό ορίζεται σε 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο, 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 7 τόνους και 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 40 τόνους.

    Σε ό,τι αφορά τα βυτιοφόρα και ειδικότερα αυτά που μεταφέρουν υγρά καύσιμα τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

    - Είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο τόνο.

    - Τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους σαράντα δύο τόνους.

    Με την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται επίσης ότι το ποσό που καταβάλλεται για την λήψη της άδειας ΦΔΧ, λογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει του εισοδήματος, επιμεριζόμενο κατά το ένα τρίτο για τα επόμενα 3 χρόνια από τη λήξη της άδειας.

    Το μεσημέρι αντιπροσωπεία των επαγγελματιών αυτοκινητιστών μετέβη στη βουλή, όπου κατέθεσε τις απόψεις των ιδιοκτητών ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, όπου ήδη συζητείται το νομοσχέδιο.

    Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των κινητοποιήσεων, παραμένουν παρκαρισμένα φορτηγά και βυτιοφόρα στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Χαϊδαρίου και της Μεταμόρφωσης αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αλ.Τσίπρας:"Η κάλπη θα βγάλει οργή"

    Επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πολιτική της βουλιάζει την κοινωνία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στο ΤΕΒΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν, η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και ο πρωθυπουργός φαντασιώνεται ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα απλόχερη και ανοιχτοχέρα στους έχοντες και κατέχοντες, σε όσους κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και τους μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές στο 20%. Φάνηκε όμως ιδιαίτερα τσιγκούνα σε όσους από το υστέρημά τους καταναλώνουν το εισόδημά τους για να έχουν τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης».

    Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου επισήμανε ότι «η ερχόμενη κάλπη θα είναι κάλπη που θα αναδείξει την οργή και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας. Θα αναδείξει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλο και αυτό που θα δώσουν από το μήνυμα τους θα είναι ένα μεγάλο "φτάνει πια". Αυτό είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και το κατεστημένο που τη στηρίζει».-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ζήμενς-Κατάθεση Ντ.Μπακογιάννη

    Ότι δεν είχε καμία εμπλοκή και σχέση με τη Ζίμενς και τους τέσσερις μεγάλους τομείς συνεργασίας της με το δημόσιο και οργανισμούς (ΟΤΕ, ΟΣΕ, C4I, προμήθειες νοσοκομείων), γνωστοποίησε η πρώην υπουργός και ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, η κατάθεση της οποίας ολοκληρώθηκε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Η μάρτυς τόνισε ότι τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και η Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, γνώριζαν τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν το τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο, το καλοκαίρι του '09 την ανάληψη ήδη από το Δεκέμβριο του '08 τεράστιων ποσών από τον Χρήστο Καραβέλα, τον ένα εκ των διαχειριστών των μαύρων ταμείων της Siemens, από τη Βρετανία.

    Τότε είχε ειδοποιηθεί από την βρετανική αρχή ξεπλύματος η αντίστοιχη ελληνική και ο εισαγγελέας που διενεργούσε την προανάκριση, αλλά δεν έγινε τίποτε. "Δεν νομίζω ότι η τριήμερη καθυστέρηση με το τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη είχε καταλυτική σημασία στη φυγή Καραβέλα", είπε η πρώην υπουργός.

    -Αποδίδετε λοιπόν ευθύνες στη Δικαιοσύνη; ήταν η δημοσιογραφική ερώτηση, για να απαντήσει η κ. Μπακογιάννη: "Εδώ δεν κλήθηκε ως κριτής, αλλά ως μάρτυρας".

    Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι η ίδια ήταν θετική στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριο του '08 για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, αλλά η ΝΔ έκρινε τότε ότι θα έπρεπε να προχωρήσει ο έλεγχος από πλευράς Δικαιοσύνης. "Προσωπικά πιστεύω, ότι όταν ζητεί η αντιπολίτευση εξεταστική, δεν μπορείς να το αρνηθείς. Αυτή ήταν η γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη".

    Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση είπε ότι κατά τη γνώμη της πρέπει να βρεθεί άκρη στο σκάνδαλο Siemens γιατί εκτίθεται η Ελλάδα, ενώ είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τη δικαστική συνδρομή μεταξύ των κρατών, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου επιθυμεί και είναι εφικτό να βρεθεί πού πήγε το πολιτικό χρήμα.

    Καταθέτοντας η κ. Μπακογάννη είπε ότι η ίδια ουδέποτε ενεπλάκη σε συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία, ενώ χαρακτήρισε υπερβολές και ψεύδη το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν διοχετευθεί σε μέσα ενημερώσεως, σχετικά με "21 καφετιέρες, για τις οποίες κρεμάστηκα στα μανταλάκια".

    Δέχομαι λάσπη εδώ και καιρό, είπε η μάρτυρας, και πρόσθεσε ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία ότι έχει πληρώσει όσα έχει αγοράσει από τη Siemens: "Όπου και να πας, θα σου κάνουν έκπτωση 35%".

    Παραδέχθηκε τις κοινωνικές σχέσεις με τον Χριστοφοράκο, με τον οποίο γνωριζόταν πολλά χρόνια, ενώ είπε ότι μετά το σκάνδαλο κράτησε αποστάσεις. Σημείωσε ότι μόνον ως δήμαρχος εν όψει ολυμπιακών αγώνων είχε κάποιες επαφές με τη Siemens για επέκταση του συστήματος επικοινωνιών TETRA και στη Δημοτική Αστυνομία, που τελικώς δεν έγινε.

    Ρωτήθηκε ακόμη από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη για τα όσα υποστηρίζει ο πατέρας της για εμπλοκή της Siemens στην πτώση της κυβέρνησης '90-'93, αλλά παρέπεμψε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να κληθεί και ερωτηθεί.

    Γ.Αλογοσκούφης: Δεν αρνήθηκα να αποστείλω στοιχεία

    Διαψεύδει με γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ότι αρνήθηκε να αποστείλει στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του, κατά την παραγγελία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Ζίμενς.

    Το σχετικό έγγραφο του αντιπροέδρου της Βουλής σημείωνε ότι δεν απέστειλαν στοιχεία για τον έλεγχο εκτός του κ. Αλογοσκούφη και οι Γιώργος Βουλγαράκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Στη δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης, επισυνάπτει και την επιστολή που απέστειλε στην εξεταστική επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία αναφέρει, ότι, αν και δεν έχει καμία σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση, ούτε με τις συμβάσεις της Siemens, είναι στη διάθεση της επιτροπής για να τη συνδράμει.

    Συμπληρώνει ότι έκτοτε δεν του ζητήθηκε τίποτε, αλλά προκειμένου να μην πλανάται οποιαδήποτε σκιά, θα αποστείλει εντός της εβδομάδας την κίνηση των λογαριασμών του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Η υγραεριοκίνηση στην Ελλάδα

    Σαν...από μηχανής θεό για την τσέπη τους βλέπουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων την αντικατάσταση της «τσουχτερής» πλέον βενζίνης από το υγραέριο. Τι κι αν επιβλήθηκε πλαφόν στο κόστος της βενζίνης; Η τιμή της εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, διαρκούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί τους καταναλωτές σε περικοπές, όχι πλέον στα πολυτελή, αλλά στα απαιραίτητα...

    Με τα υφιστάμενα, λοιπόν, δεδομένα οι Έλληνες καταναλωτές συρρέουν στα εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης συσκευής υγραερίου (LPG) στα ΙΧ τους και ζητούν να μπουν σε σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να κάνουν την μετατροπή, που θα τους συρρικνώσει το κόστος μετακίνησης.

    Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της «Auto Gas Υγραεριοκίνηση», Κωνσταντίνος Μπίρμπος, η ζήτηση για την τοποθέτηση υγραερίου έχει αυξηθεί κατά 500% και η αναμονή για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος φτάνει και τους πέντε μήνες. Ενδεικτικό της διείσδυσης του υγραερίου στην αυτοκίνηση είναι το γεγονός ότι οι πολλοί εκ των καταναλωτών δεν ενδιαφέρονται για το κόστος της μετατροπής.

    «Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το... τετράτροχό τους όνειρο να τους κοστίζει λιγότερο. Και μάλιστα, υπάρχουν και καταναλωτές πανάκριβων οχημάτων, που έχουν σπεύσει να κάνουν χρήση του LPG», δηλώνει ο κ. Μπίρμπος. Το κόστος της μετατροπής κυμαίνεται μεταξύ 1.200 και 3.000 ευρώ, ανάλογα με τους κυλίνδρους και την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου. Σχολιάζοντας τις εικασίες ότι το υγραέριο μειώνει την ιπποδύναμη αυτοκινήτου, ο κ. Μπίρμπος σημειώνει ότι με την τοποθέτηση συστήματος 5ης γενιάς η ιπποδύναμη αυξάνεται.

    Η εργασία μετατροπής γίνεται από έναν μηχανικό που θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ν.1575/1985 με ειδικότητα τεχνίτη συστημάτων υγραερίου. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος του υγραερίου ο μηχανικός υποχρεούται να παραδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986, με την οποία ενημερώνει το ΚΤΕΟ πως η διασκευή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο περνάει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ και αν διαπιστωθεί πως η εργασία έγινε πράγματι με βάση τους κανόνες του Υπουργείου, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας η χρήση υγραερίου ως καυσίμου κίνησης.

    Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υγραέριο έχουν περάσει από ειδική μετατροπή σε εξειδικευμένα κέντρα. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Opel ή η Fiat, που παράγουν μοντέλα με καύσιμο υγραέριο ή φυσικό αέριο, δέχονται σπανίως παραγγελία από την Ελλάδα.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα οφέλη του υγραερίου, ο εξειδικευμένος σε θέματα τεχνολογίας συντάκτης αυτοκινήτου του περιοδικού Car & Driver, Νίκος Μαρινόπουλος, επισημαίνει ότι ο κινητήρας που δουλεύει με υγραέριο LPG χρειάζεται service σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και έχει λιγότερες φθορές, λόγω του καθαρότερου καυσίμου, το οποίο δεν αφήνει υπολείμματα.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των επιβατών τονίζει το υγραέριο είναι ασφαλέστερο ακόμη κι από τη βενζίνη.

    Οι δεξαμενές υγραερίου, σύμφωνα με Crash Tests, αντέχουν σε μεγαλύτερες παραμορφώσεις από αυτές που υφίσταται ένα όχημα κατά τη διάρκεια ακόμα και της πιο δυνατής σύγκρουσης. Επιπλέον, διαθέτουν ειδική βαλβίδα ανακούφισης της πίεσης, που δεν επιτρέπει τη διάρρηξη της δεξαμενής. Τέλος, έχουν ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα διακοπής παροχής καυσίμου σε περίπτωση απώλειας πίεσης ή έλλειψής του. Τα βενζινοκίνητα οχήματα δεν διαθέτουν τέτοιου είδους αυτοματισμό.

    Με υγραέριο κινούνται στην Ιταλία ένα εκατομμυρίο οχήματα, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας 400 λεωφορεία, στην πρωτεύουσα της Δανίας 200 λεωφορεία, στην Αυστραλία 500.000 οχήματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο 40.000 οχήματα, ενώ τα ταξί στην Ιαπωνία κινούνται με υγραέριο σε ποσοστό το 90%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 12:30:38 UTC