Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μ.Καρχιμάκης νέος γραμματέας
  • [02] Ο Γ.Καρατζαφέρης στη ΔΕΘ

  • [01] Ο Μ.Καρχιμάκης νέος γραμματέας

    Νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, όπως προέκυψε από τις εκλογές κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Από τους 412 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 342 και ο κ. Καρχιμάκης έλαβε 282 ψήφους. Επιπλέον, βρέθηκαν 12 άκυρα και 48 λευκά.

    "Είναι πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο", δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Τόνισε ότι "είναι ευθύνη, που θα μετατραπεί σε προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης στο δύσκολο δρόμο που περνάει, αλλά ταυτόχρονα και προσπάθεια ώστε το κόμμα να παίξει ένα ρόλο της συνείδησης της κυβέρνησης".

    Ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι θα είναι ανοιχτός σε όλους τους συντρόφους "ώστε να δώσουμε αυτή την περίοδο μια πολύ μεγάλη μάχη, τη μάχη των δημοτικών εκλογών, τη μάχη που πραγματικά δίνει μια άλλη πνοή στην Ελλάδα". Συμπλήρωσε, ακόμη, πως "θα αναδείξουμε ότι οργανωμένη πολιτική δράση είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα της εποχής και θα κατευθύνουμε την προσπάθειά μας, ώστε η πολιτική να αποκτήσει την αυτονομία της, αλλά και ταυτόχρονα το όραμα, την έμπνευση και το συναίσθημα που απαιτούνται για να προχωρήσουμε μπροστά".

    Εξάλλου, ο κ. Καρχιμάκης ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τιμή που του έκαναν για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλαν.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι "ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι μακρύς και δύσκολος, όμως, βάλαμε όλοι οι Έλληνες τα θεμέλια για να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές".

    Επιπλέον, επισήμανε ότι "καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε μια σταθερή Ελλάδα" και υποστήριξε ότι η δύσκολη καθημερινότητα είναι το τίμημα του παρελθόντος και ο δύσκολος δρόμος της μετάβασης.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές του Νοεμβρίου και τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών, απέναντι σε όσους επιχειρούν να κρατήσουν εγκλωβισμένη την Ελλάδα στο παρελθόν και σε εκείνους που είδαν την ανάπτυξη σαν μοίρασμα προνομίων.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να στηρίξουν τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχτούν εκείνα τα πρόσωπα που πιστεύουν στις αρχές του "Καλλικράτη".

    Κάλεσε δε τους πολίτες να πουν "όχι" στις δυνάμεις που δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα, στις δυνάμεις που κρύβουν την αντίρρησή τους στην μνημονιολογία.

    "Είμαστε δύναμη ανατροπής, αλλά και συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν την αλαγή μέσα από κοινούς στόχους", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέοου.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στις οποίες είχε αναφερθεί και στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

    Πρόκειται μεταξύ άλλων, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, ώστε να υπάρξει το πιο δίκαιο σύστημα, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, τη διαφάνεια και την ανάπτυξη, ώστε το κράτος να έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι τις μέρες αυτές κλείνει ένας πρώτος κύκλος, αλλά ανοίγει κι ένας νέος, ένας κύκλος μεγάλων, επαναστατικών και αυτονόητων αλλαγών για την Ελλάδα, οι οποίες "θα οδηγήγουν την πατρίδα μας όχι μόνο έξω από την κρίση, αλλά και θα την προστατεύσουν από μελλοντικές τέτοιες συνθήκες, καθώς επίσης και σε ένα κράτος βιώσιμης ανάπτυξης".

    Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική της χώρας,ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν και 11 μήνες πριν η χώρα είχε χάσει τελείως την αξιοπιστία της, σήμερα την ανακτούμε με κόπο και αγώνα και σημείωσε ότι καθώς τα διεθνή φώτα παραμένουν πάνω στην Ελλάδα, η πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παίρνουν διεθνή διάσταση για την αλλαγή της εικόνας της.

    "Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια φάση εξωστρέφειας και επιθετικών πρωτοβουλιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής", είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι "κάνουμε σαφές παντού ότι η Ελλάδα είναι παντού παρούσα, ότι έχουμε λόγο", καθώς επίσης και ότι πάμε πάντα ένα βήμα μπροστά σε όλα τα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα.

    Σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιθετική και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλα τα κόμματα να προβάλουν μια ισχυρή και εξωστρεφή Ελλλάδα.

    Πριν ανακοινώσει την πρότασή του για τον Μ. Καρχιμάκη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο απερχόμενος Γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης, ανέλαβε τη θέση σε μια περίοδο πρωτοφανούς δυσκολίας για τη χώρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ λόγω της μετάβασης στη διακυβέρνηση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα οργανωτικά ζητήματα.

    Τον ευχαρίστησε δε ειλικρινά γιατί πέτυχε να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση και γιατί ξεκίνησε και πάλι σε μερικούς μήνες να παράγει έργο.

    Τέλος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ημέρα μνήμης, καθώς πριν 11 χρόνια σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ομιλία Σ. Ξυνίδη

    Με την ομιλία του απερχόμενου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, ξεκίνησαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι "όλοι είναι αναγκαίοι στις θέσεις που το Κίνημα έχει ανάγκη και που ο πρόεδρος ορίζει", προσθέτοντας πως τον τελευταίο χρόνο το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να εξασφαλίσει την μετάβαση στην κυβέρνηση.

    "Η πορεία προς την πτώχευση, το Μνημόνιο σε σχέση με την μεταβατικότητα στο κόμμα, υπήρχε ο κίνδυνος για την σταθερότητα στο κόμμα", είπε και πρόσθεσε ότι "στο ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστεί τρεις γενιές. Της Εθνικής Αντίστασης, του ανένδοτου και του Πολυτεχνείου. Σήμερα επιβάλεται να εκφραστεί και μια τέταρτη γενιά. Αυτή που έχει συνθλιβεί και καλείται να πληρώσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος".

    Σημείωσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στην πολιτική και όχι η επικυριαρχία της επικοινωνίας, με την ενεργοποίηση των πολιτών στο διάλογο και τη συμμετοχή στην πολιτική.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν το θέλουμε στρατό, αλλά είναι ένα θερμοκήπιο προόδου", τόνισε και πρόσθεσε ότι το Κίνημα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ναι και ένα μεγάλο όχι.

    "Στο ναι του ΠΑΣΟΚ της συμμετοχής, της προσφοράς και της αξιολόγησης. Και στο όχι στο ΠΑΣΟΚ της δήθεν καθαρότητας και της δημιουργικής γυμναστικής. Δεν αποδεχόμαστε το "δεν γίνεται", ξέρουμε πλέον ότι "γίνεται"", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "σήμερα πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να εκλέξουμε το νέο γραμματέα, που θα ενισχύσει την οργανωτική δουλειά στο Κίνημα".

    Τέλος ο κ. Ξυνίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα μέλη του κινήματος για την τιμή που του έκαναν με την εκλογή τους ως γραμματέα του Κινήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ο Γ.Καρατζαφέρης στη ΔΕΘ

    Την υποψηφιότητα του Κυριάκου Βελόπουλου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του επιχειρηματία Μάκη Στεργίου για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης θα στηρίξει ο ΛΑΟΣ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, βάζοντας παράλληλα τον «πήχη» της επιτυχίας, πάνω από το ποσοστό του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

    «Μη, γελιόμαστε, κάθε ποσοστό, πάνω από το ποσοστό του κόμματος είναι νίκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας «αστεϊσμό» το ότι περιμένει και από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ποσοστό πάνω από εκείνο (14%) που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος σε παλαιότερες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Τότε δεν υπήρχε κόμμα», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι προβλέπει μεγάλο ποσοστό από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ χαρακτήρισε «ανεξάρτητη» την υποψηφιότητα του Μάκη Στεργίου, «που εκφράζεται με παραίτηση από το αξίωμα του (πρώην τομεάρχης Αν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ) και με την παραίτηση του από το κόμμα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπενθύμισε ότι συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, που το χαρακτήρισε «το πρώτο κόμμα που μετά τον πόλεμο στέκεται αυτοφυώς στα πόδια του». Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν τον «μεγάλο Καραμανλή», λέγοντας ότι κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, «το κράτος αγόραζε ακριβά τράπεζες, επιχειρήσεις - μέχρι και το Χίλτον κρατικοποίησε - και τώρα ξεπουλάμε φθηνά».

    Ο κ. Καρατζαφέρης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, λέγοντας ότι «κάνει το αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνει» και τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας και του ΦΠΑ «για να πολλαπλασιάζονται στην αγορά τα λεφτά που θα επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία». Τόνισε ότι πρέπει «να γίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους και όχι του χρέους»,προτείνοντας την επαναξιολόγηση υπερτιμολογημένων κρατικών συμβάσεων, συμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν «από ανεξάρτητο οίκο», τις οποίες χαρακτήρισε «προϊόν κλοπής». Υπεραμύνθηκε της στάσης του απέναντι στο "μνημόνιο", λέγοντας ότι είχε να επιλέξει «μεταξύ της πτώχευσης της χώρας και του καθόλου μισθού, ή του κουτσουρεμένου μισθού, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομία».

    «Δεν αισθάνεται την ανάγκη η ΝΔ να πει στον ελληνικό λαό γιατί φτώχευσε τη χώρα, και πόσα πήγαν και που πήγαν σε «ημέτερες» τσέπεςβ¦", σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Τόνισε ότι ο λαός περιμένει την τιμωρία των υπευθύνων και ευχήθηκε στις εξεταστικές επιτροπές που έχουν γίνει «να μην επικρατήσει η λογική κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».

    Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ επέκρινε τον κ. Σαμαρά για τις προτάσεις του για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και τον έλεγχο της τρόικας «Ο πρώτος είναι που το θέλω εγώ, αρκεί να μου πει ο κ. Σαμαράς πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις» τόνισε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την άποψη του για την ανάγκη μιας «οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση».

    «Τις τύχες της Ελλάδας τα χέρια του της κρατάει ο Γιώργος Παπανδρέου γιατί έτσι αποφάσισε και μεθόδευσε ο κρυπτόμενος κ. Καραμανλής» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και επεσήμανε ότι υπό την παρούσα συγκυρία «τουλάχιστον τα αστικά κόμματα, πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «η παράταξη πληρώνει την κόντρα Σαμαρά - Μπακογιάννη» και επέκρινε τον κ. Σαμαρά για την απόρριψη της πρότασης του να κατεβάσει υποψήφιο στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές τον κ. Αβραμόπουλο.

    Τέλος, σε ερώτηση, για ποιο λόγο επισκέφθηκε όπως κάθε χρόνο το περίπτερο της νομαρχίας, με δεδομένη την απόσυρση της στήριξης προς τον κ. Ψωμιάδη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε «ότι άλλο πράγμα η φιλία και άλλο η αξιοπρέπεια που τσαλακώθηκε από τον κ. Σαμαρά», προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση τους οι κ.κ. Ψωμιάδης και Βελόπουλος «έδωσαν τα χέρια ο ένας τον άλλο και ευχήθηκαν καλή επιτυχία».

    Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο ΛΑΟΣ τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε ότι «θα σταθμιστούν τα πράγματα με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και θα αποφασιστεί και η στάση του κόμματος».

    Τέλος, σε ερώτηση για την επίθεση κατά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με παπούτσι, από πολίτη, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε μονολεκτικά : "Ανοησίες".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 20:30:31 UTC