Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω το πλαφόν
  • [02] "Διαμάχη" των δανειοληπτών με τις τράπεζες
  • [03] "Διαχρονικές οι ευθύνες της Πολιτείας για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα"
  • [04] Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ
  • [05] "Πού τελειώνει τα ταξίδι σου;"
  • [06] Πρόταση ρύθμισης της αγοράς

  • [01] Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω το πλαφόν

    Από αύριο αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω το πλαφόν στα υγρά καύσιμα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις πρατηριούχων.

    Σήμερα υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν αλλά στη συνέχεια δεν ασκήθηκε δίωξη και από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

    Οι πρατηριούχοι συναντήθηκαν σήμερα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό και ζήτησαν να αυξηθεί η τιμή του πλαφόν και να διαμορφωθεί περίπου στο 1,52 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο. Αύριο το πρωί οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

    Στο αίτημα πάντως των πρατηριούχων να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο και η τιμή που θα ανακοινωθεί αύριο και πάλι θα αφορά μόνο τα πρατήρια.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης σήμερα στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

    Ακαρπη η συνάντηση Ρέππα-Ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού, ενώ οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Αύριο, η αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάθε πλευρά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επισήμανε ότι «οι εντατικοί έλεγχοι που ακολούθησαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (για τη βενζίνη) έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών συμμορφώθηκε, ενώ όσοι επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

    Συμπλήρωσε δε ότι «η κυβέρνηση με τη χτεσινή αστραπιαία αντίδρασή της για το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης έδειξε την ισχυρή βούλησή της για την προστασία των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, ειδικότερα από συμπεριφορές λίγων που δημιουργούν αναστάτωση, ή κάποιων που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι αυτή την αναστάτωση».

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

    Η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, για το τρίτο τρίμηνο, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

    Σύμφωνα με υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έγινε μια επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.

    Επιπλέον συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για το τέταρτο τρίμηνο.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν, μετά τη σύσκεψη, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο και εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα του ερχόμενου Γενάρη και Φλεβάρη.

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ικανοποιητικό το επιτόκιο και το αποτέλεσμα της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων.

    Οσον αφορά στο σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές έθεσαν ως προϋπόθεση για να προκριθεί αυτή η λύση, την ύπαρξη μηχανισμών αναδιανομής, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει.

    Εκαναν μάλιστα λόγο για μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο "αν εφαρμοστεί σωστά". Παράλληλα έλεγαν ότι εξετάζονται και άλλα σενάρια.

    Εξ άλλου οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το Σεπτέμβριο ως "μήνα Ρέππα" και συμπλήρωναν μεταξύ άλλων ότι το θέμα του ανοίγματος για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Διαμάχη" των δανειοληπτών με τις τράπεζες

    Εκατοντάδες παράπονα και καταγγελίες που αφορούν κυρίως τις τράπεζες δέχονται καθημερινά οι καταναλωτικές οργανώσεις από καταναλωτές -μέλη τους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Ωστόσο, από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ διευκρινίζουν ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Εξάλλου, αύριο Τετάρτη 15/09 ο προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ) Δημ. Σπυράκος θα συναντηθεί με εκπροσώπους τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων προκειμένου να συζητηθεί η σωστή εφαρμογή του νόμου και να πάψουν οι αντιδικίες μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών.

    Επίσης, η ΓΓΚ έθεσε την περασμένη εβδομάδα σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η τηλεφωνική γραμμή έχει τον αριθμό 80111 97367 (σ.σ.: που προκύπτει, προσθέτοντας στο 80111 τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα γράμματα ΧΡΕΟΣ). Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο από 9.00 έως 17.00. Η κλήση επιβαρύνεται μόνο με αστική χρέωση, από οπουδήποτε στην Ελλάδα κι αν καλεί ο καταναλωτής.

    ΚΕΠΚΑ: "Εμπόδια από τις τράπεζες στη ρύθμιση οφειλών"

    Δεκάδες παράπονα καταναλωτών-δανειοληπτών οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν, στο Νόμο 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που σχετίζονται με τις τράπεζες, δέχεται καθημερινά το ΚΕΠΚΑ-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει την έτοιμη αίτηση του καταναλωτή, για την έκδοση της κατάστασης οφειλών του. Η αίτηση ήταν σύμφωνη, με το υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά η τράπεζα επέμεινε ο καταναλωτής να υπογράψει το δικό της υπόδειγμα.

    Επίσης, τράπεζα πίεσε καταναλωτή να κάνει διαπραγμάτευση, απευθείας μαζί της και χωρίς να ζητάει την υπαγωγή του, στο νόμο, άλλη τράπεζα ισχυρίστηκε ότι έχει εγκύκλιο, από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι για να γίνει ρύθμιση οφειλών, ο καταναλωτής πρέπει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του, σε 4 χρόνια ενώ τράπεζα ζήτησε εκκαθαριστικό εφορίας, για να διασταυρώσει το ΑΦΜ του καταναλωτή κλπ.

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη "υπάρχει νόμος ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί. Οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου δημιουργούν προβλήματα στους καταναλωτές ενώ η πληροφόρηση που παρέχουν τα υποκαταστήματά τους είναι παραπλανητική".

    Σύμφωνα με την κ. Κεκελέκη αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σύσκεψη με τις τράπεζες και τις καταναλωτικές οργανώσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν. Εάν δεν έρθουν επιβεβαιώνουν όλα όσα λέγονται ότι δρουν ανεύθυνα με αρπακτική συμπεριφορά και επιδιώκουν να παραβιάσουν τον νόμο. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να δανείζουν με υπευθυνότητα" ανέφερε η κ. Κεκελέκη.

    ΕΚΠΟΙΖΩ: "Οι τράπεζες να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα"

    Επίσης και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ λαμβάνει καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές-δανειολήπτες για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν από τραπεζικούς υπαλλήλους, όταν τους κατέθεσαν τις αιτήσεις για αναλυτικές καταστάσεις οφειλών, όπως προβλέπει το α. 2 του Ν. 3896/2010.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που ζήτησαν χρηματικό ποσό, κατά πλήρη παράβαση του νόμου, για την έκδοση και παράδοση της αναλυτικής κατάστασης οφειλών.

    Άλλες τράπεζες δε δέχονται τις αιτήσεις που τους υποβάλλουν οι οφειλέτες, τις οποίες ως επί το πλείστον έχουν προμηθευτεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και τους υποβάλλουν στη διαδικασία να συμπληρώνουν άλλες αιτήσεις ή τους παραπέμπουν από το ένα υποκατάστημα στο άλλο. Επίσης ζητούν από τους καταναλωτές εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε9 για ακίνητη περιουσία.

    Καταναλώτρια κατήγγειλε ότι υπάλληλος από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας αντί για αναλυτική κατάσταση των οφειλών της υπέδειξε να γράψει χειρόγραφα σε λογαριασμό του προϊόντος το ύψος της οφειλής.

    "Είμαστε ανεκτικοί επειδή είναι αρχή αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλποθαράκου.

    Όπως τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, οι τράπεζες, στην καλύτερη περίπτωση παρουσιάζουν προχειρότητα στον τρόπο διαχείρισης των αιτήσεων των οφειλετών, στη χειρότερη προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    "Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρέπει να επιβάλει τα από το νόμο προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα δε συμμορφώνονται" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου.

    Η κ. Καλαποθαράκου υπενθυμίζει ότι προκειμένου να συνδράμουν οι καταναλωτικές οργανώσεις στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, χρειάζονται τα εξής έγγραφα:

    1. Αντίγραφο αναλυτικής κατάστασης οφειλών εφόσον πρόκειται για οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διάταξη του νόμου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών σε αίτηση του ενδιαφερόμενου, σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά για αναλυτική κατάσταση των οφειλών, κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.

    2. Εκκαθαριστικά Εφορίας τριών τελευταίων ετών (αντίγραφο).

    3. Ε9 για ακίνητη περιουσία και τυχόν μεταβολές της (αντίγραφο).

    4. Τυχόν λοιπά δικαιολογητικά (προβλήματα υγείας, ανεργία κτλ).

    ΙΝΚΑ: "Οι τράπεζες κωλυσιεργούν"

    Καθημερινά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δέχεται πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές σχετικά με την άρνηση τραπεζών να τους χορηγήσει βεβαίωση οφειλών.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τις υπόλοιπες τράπεζες. Το γεγονός αυτό το ΙΝΚΑ το κατήγγειλε στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή η οποία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις.

    "Πρόκειται για κωλυσιεργία των τραπεζικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου. Εμείς συνιστούμε στους καταναλωτές να απευθύνονται μόνο στις καταναλωτικές οργανώσεις και τους αποτρέπουμε να απευθυνθούν στις τράπεζες".

    ΕΛΚΕΚΑ: "Οι καταναλωτές να μην δίνουν σε κανέναν χρήματα"

    Πολύ λίγες καταγγελίες έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες το ΕΛΚΕΚΑ και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βασίλης Λύγκας αφορούν κυρίως σε επιτήδειους οι οποίοι υπόσχονται σε ανυποψίαστους καταναλωτές ότι θα μεσολαβήσουν για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ζητούν χρήματα ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν συλλογικό φορέα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Λύγκας "Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην δίνουν σε κανέναν απολύτως χρήματα. Εάν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή τους θα πρέπει να το καταγγείλουν ώστε να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία, μέσω δικαιοσύνης. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε αναγνωρισμένες ενώσεις καταναλωτών.".

    Το ΕΛΚΕΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ο ρόλος του μεσολαβητή, για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, έχει ανατεθεί, στους παρακάτω:

    - Συνήγορο Καταναλωτή.

    - Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, στις κατά τόπους νομαρχίες.

    - Ενώσεις Καταναλωτών, που είναι εγγεγραμμένες, στο Μητρώο, Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    - Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών

    Από την πλευρά του, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι μόνο κατά την πρώτη ημέρα Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου εφαρμογής του νόμου 3869/2010 "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις" υπήρξαν παράπονα από τους καταναλωτές που σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ήταν ενημερωμένες για τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών- Επενδυτικών Υπηρεσιών επικοινώνησε με τις τράπεζες από την πρώτη μέρα με την παράκληση να υπάρξει άμεση πλήρης ενημέρωση όλων των υποκαταστημάτων προκειμένου να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση και οι καταναλωτές να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    Τράπεζες: Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες

    Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες που προσφεύγουν στις τράπεζες στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελικά στελέχη μεγάλων τραπεζών.

    Ορισμένα περιστατικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας όπως της άρνησης τραπεζών να δεχθούν αιτήσεις για την ένταξη στο Νόμο, πολύ λίγα σε αριθμό, παρουσιάστηκαν μόνο τις δύο, τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του Νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μετά την πάροδο των πρώτων ημερών και τα σχετικά παράπονα δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στο Γραφείο Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες πολύ πριν την εφαρμογή το σχετικού Νόμου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διευκολύνουν μεγάλο αριθμό πελατών που αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων να παραμείνει ενήμερος προς αμοιβαίο όφελος τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινώσει σειρά προγραμμάτων για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων της πελατείας που εμφανίζει προβλήματα είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκέντρωση οφειλών σε ένα μόνον προϊόν, επιμήκυνση της περίοδο χάριτος και σειρά άλλων διευκολύνσεων που μειώνουν σημαντικά το συνολικό μηναίο ποσό που οφείλει να καταβάλει ο δανειολήπτης στην τράπεζα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Διαχρονικές οι ευθύνες της Πολιτείας για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα"

    Διαχρονικές ευθύνες στην πολιτεία για το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο "Για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα".

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας έκανε λόγο για "περιστατικά τα οποία δεν μπορεί κανείς να κρίνει μόνο εντός των ορίων κάποιων αθλημάτων και τα οποία αποτελούν σημάδια και σήματα μιας αρρωστημένης κατάστασης πραγμάτων, που τα γεννάει, αλλά και που -με κάποια διεστραμμένη ανοχή - τα χωνεύει".

    Και σημείωσε ότι η ευθύνη καταπολέμησης του φαινομένου βαρύνει την Πολιτεία, τους αθλητικούς φορείς, την Γενική Επιτροπή Διαιτησίας και τα αθλητικά σωματεία.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή και κατέληξε λέγοντας:

    "Αν δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι στα γήπεδα θα μπορούν να πηγαίνουν παιδιά και έφηβοι για να χαρούν και να ζήσουν τη συγκίνηση μιας ωραίας προσπάθειας, τότε είμαστε συνένοχοι διαιώνισης της απαράδεκτης κατάστασης".

    Εκ μέρους των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος ευχαρίστησε τον Κ. Παπούλια για τη στήριξή του στην προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου και αναφέρθηκε στην 15λεπτη προειδοποιητική καθυστέρηση εμφάνισης των ποδοσφαιριστών στην έναρξη του φετινού πρωταθλήματος και στο πανό με το παράλληλο σύνθημα "Δεν μας θέλετε άλλο στα γήπεδα;", που αναρτήθηκε σε όλα τα στάδια Α', Β' και Γ' Εθνικής κατά την πρώτη αγωνιστιική.

    "Ενωμένοι, μονιασμένοι, με φροντίδα για το αύριο, για τα παιδιά μας, με προσοχή για το σήμερα, αλλα χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το χθες", δήλωσε.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα βίας στα γήπεδα, η Ανδρονίκη Τυχηρού, η οποία τραυματίστηκε από κροτίδα σε αγώνα ΠΑΟ - ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ.

    Η κα Τυχηρού επισήμανε σε δραματικό τόνο ότι "ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου" και τόνισε ότι "πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο μόνο σαν ένα παιχνίδι".

    Χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το φαινόμενο ήταν η αποστροφή του προς τον υπουργό Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού Ανδρέα Λοβέρδο: "τι θα κάνουμε;", για να απαντήσει ο υπουργός:

    "Θα το πατάξουμε το φαινόμενο, αλλά χρειαζόμαστε και την ομπρέλα σας".

    Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε στον κ. Παπούλια ότι η βία στα γήπεδα έχει αλλάξει ποιοτικά, καθώς στις τάξεις των χούλιγκαν έχουν παρεισφρύσει ομάδες αναρχικών και νεοφασιστών.

    Σε επισήμανση του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου ότι η Αστυνομία δεν προβαίνει σε συλλήψεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε Σαββατοκύριακο το σύνολο της αστυνομικής δύναμης να βρίσκεται στα γήπεδα και επανέφερε το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

    Εκτός από τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Οικονόμου και τον κ.Πιλάβιο, στην σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Διατροφής και Αθλητισμός Χρήστος Αηδόνης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Δημήτραινας και ο Πρόεδρος της Super League Ευάγγελος Μαρινάκης, οι προπονητές Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ερνέστο Βαλβέρδε και οι ποδοσφαιριστές Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Παντελής Καφφές, Τραϊανός Δέλλας κ.ά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ

    Στην πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αντλώντας το ποσό των 1,17 δισ. ευρώ.

    Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,82% η οποία κυμάνθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την απόδοση 4,65% της προηγούμενης δημοπρασίας.

    Πάντως, η έκδοση των εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,084 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ζητούμενο ποσό.

    Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    Αρχή γενομένης αύριο από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία έως και την Πέμπτη να παρουσιάσει σε διεθνή road shows τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων και, παράλληλα, να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά το Λονδίνο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).

    "Καταστροφικό για την αγορά η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23%"

    "Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες". Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

    Για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες "εξπρές" οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια".

    Όσον αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. "Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

    Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη. Σημειώνεται ότι από χθες ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.

    Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), όπου το β΄ εξάμηνο δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου που θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει Οκτώβριο, όταν θα έρθει εκ νέου στη χώρα το «υψηλόβαθμο» κλιμάκιο της τρόικας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Πού τελειώνει τα ταξίδι σου;"

    "Πού τελειώνει το ταξίδι σου;" ρωτάει στον τίτλο του βιβλίου του τον αείμνηστο δημοσιογράφο-συγγραφέα Γιάννη Διακογιάννη ο ποιητής Παναγιώτης Κρητικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων του Παναγιώτη Κρητικού, μια ωδή σε έναν εργάτη της πένας και έναν οραματιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης, που πέθανε, πριν φτάσει τα πενήντα του χρόνια, από καρκίνο.

    Το ήξερε. Και μέχρι την τελευταία του στιγμή έδινε κουράγιο στους δικούς του, στους φίλους και στις φίλες του. Είχε τέτοια φιλοσοφημένη αντίληψη για τη ζωή και το θάνατο που -όντας ελεύθερος -κανόνισε ο ίδιος όλα τα διαδικαστικά της κηδείας του!

    Ένα συμβατικό βιογραφικό λέει:

    Ο Γιάννης Ελευθερίου Διακογιάννης γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Άγαμος. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως ανταποκριτής της εφημερίδας "Τα Νέα" από το 1980. Γενικός γραμματέας στο Σύλλογο Φοιτητών και γραμματέας της φοιτητικής Παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ-Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη). Ψυχή του φεστιβάλ Πάτρας και της Σύμης. Αναδείχθηκε σε ξεχωριστό κοινοβουλευτικό και πολιτικό συντάκτη των "Νέων". Έγραψε πολλά βιβλία-δημοσιογραφικά οδοιπορικά από τα ταξίδια του σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής. Κάλυψε τους πολέμους σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και Αφγανιστάν. Το πάθος ήταν τα ταξίδια σε χώρες με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

    Όσοι γνώρισαν τον Γιάννη Διακογιάννη θυμούνται ένα μεγάλο παιδί της δημοσιογραφίας, άκακο, εργατικό, οραματικό, παθιασμένο με τη γραφή και τα κινήματα απελευθέρωσης.

    Ένα παιδί που έζησε την πορεία του τέλους του με χαμόγελο και καρτερία ιδεολόγου. Από ένα τέτοιο μεγάλο απλό άνθρωπο εμπνεύστηκε ο πρώην βουλευτής και νυν συγγραφέας Παναγιώτης Κρητικός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Διακογιάννη στις ατελείωτες ώρες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ.

    Το βιβλίο των 70 σελίδων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Προσκήνιο-Αγγελος Σιδεράτος", ξεκινάει με την αυτόγραφη διαθήκη του Διακογιάννη:

    "Επιθυμώ να ταφώ με τρόπο απλό, όπως έζησα. Δεν θέλω επικήδειους. Μονάχα λίγα λουλούδια θα ζήταγα από τους συμμαθητές του Δημοτικού, που μαζί μεγαλώσαμε τρεις-τρεις στα θρανία. Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν επεδίωξα και δεν απόκτησα ποτέ. Και δεν έχω να αφήσω τίποτα σε κανέναν. Οι αγώνες μου αποτελούν μία παρακαταθήκηβ¦".

    "Θα 'θελα πολύ -συνεχίζει- οι συγγενείς, οι φίλοι και οι σύντροφοι που τόσο με αγάπησαν, να αγαπούν από εδώ και πέρα ακόμη περισσότερο τη μητέρα και τον αδελφό μου, αλλά και τις δύο κυρίες που βοηθούν στο πατρικό μου σπίτι, την κυρία Κική και την Ευγενίαβ¦".

    Οπως αναφέρει στο βιβλίο εν είδει προλόγου ο Παναγιώτης Κρητικός:

    "Αξεπέραστη ψυχική ανάγκη με έσπρωξε να γράψω τους στίχους αυτούς για το Γιάννη Διακογιάννη. Δεν μπορούσα να ξεμακρύνω τη σκέψη του από ό,τι ο ίδιος σήμαινε στο σύντομο πέρασμα από τη ζωή: Ανθρωπιά, ευαισθησία, ανιδιοτέλεια, φιλία, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, πατριωτισμό, με την αδιαφιλονίκητη έννοια, αίσθημα δικαίου, αίσθηση του αληθινού, ενστερνισμό των διαχρονικών αξιών του πολιτισμού μας".

    Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των ποιημάτων του Παναγιώτη Κρητικού με επίκεντρο τον ταξιδευτή-δημοσιογράφο:

    "Ταξίδεψα"

    Των οριζόντων το τέλος

    συνάντησα νωρίς

    στις καρδιές των απόκληρων.

    Είδα τις ελπίδες τους

    κρεμασμένες στις λόγχες.

    Είδα να στραγγίζει το αίμα τους

    στην άκρη της θάλασσας.

    Πελιδνός ο Ασιάτης

    ο Αφρικανός απόκοσμος

    και ενεός ο Βαλκάνιος.

    Στα ποτάμια

    στους λειμώνες

    στις ακτές της Νότιας Γης

    πασχίζει η Μάννα.

    Σπυρί-σπυρί η αγωνία

    ταΐζει τα πεινασμένα παιδιά.

    Το βλέμμα των παιδιών

    όλο βαθαίνει.

    Στης απόγνωσης τη δίνη

    σβήνει το χαμόγελο.

    Όλο και μακραίνει

    στης απελπισίας τα πέλαγα

    η προσδοκία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Πρόταση ρύθμισης της αγοράς

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αύριο να παρουσιάσει δύο νομοθετικές προτάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς ορισμένων παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, καθώς και των λεγόμενων ανοιχτών πωλήσεων στην ΕΕ.

    Η πρώτη νομοθετική πρόταση που θα παρουσιάσει αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, αφορά σε ορισμένα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα στις οικονομικές συμφωνίες που συνάπτουν μεταξύ τους οι επενδυτές για να καλυφθούν έναντι οποιουδήποτε κινδύνου σε σχέση με την τιμή που θα έχει στο μέλλον ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν.

    Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τους επενδυτές, να διαπραγματεύονται τα εν λόγω παράγωγα, μέσω των λεγόμενων Γραφείων Συμψηφισμού (Clearing House), ούτως ώστε, στη συνέχεια, τα προϊόντα αυτά να είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (ESMA). Συνεπώς, η Επιτροπή θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών, η σύσταση της οποίας επίκειται τους επόμενους μήνες, να έχει το ρόλο κλειδί σε ό,τι αφορά την εποπτεία των Γραφείων Συμψηφισμού στην ΕΕ.

    Σημειώνεται, ότι τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2011.

    Εξάλλου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη ρύθμιση των λεγόμενων «ανοιχτών πωλήσεων», οι οποίες επιτρέπουν στους επενδυτές να διαπραγματεύονται τίτλους που δεν έχουν στην κατοχή τους, με την προσδοκία να τους επαναδιαπραγματευτούν αργότερα σε καλύτερη τιμή.

    Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τους επενδυτές, οι οποίοι επιδίδονται στις ανοιχτές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, να δίνουν πληροφορίες για τις τοποθετήσεις τους και να παρέχουν εγγυήσεις ότι είναι σε θέση να παρέχουν αυτά που υπόσχονται.

    Η Γερμανία, τον περασμένο Μάιο, αποφάσισε μονομερώς, να απαγορεύσει, προσωρινά, κάποια κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, γεγονός που είχε δυσαρεστήσει τη Γαλλία.

    Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη ρύθμιση στις συναλλαγές των λεγόμενων ασφάλιστρων κινδύνων (CDS), δηλαδή των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μιας χώρας. Τα CDS θεωρούνται τα πλέον κερδοσκοπικά προϊόντα και κατά κοινή ομολογία συνέβαλαν, σε σημαντικό βαθμό, στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 16:30:49 UTC