Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνητρα για κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων
  • [02] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [03] Συμφωνία για ναυπήγηση 6 φρεγατών
  • [04] Προβλήματα στα δρομολόγια του ΟΣΕ
  • [05] Ανεξάρτητος υποψήφιος ο Γ. Δημαράς
  • [06] "Καταστροφικό για την αγορά"
  • [07] Εκλογή νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Διόδια στην Εγνατία
  • [09] Το κόστος της θέρμανσης
  • [10] Πρόληψη χωρίς...γυαλιά
  • [11] Χάθηκαν στο ποτάμι

  • [01] Κίνητρα για κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων

    Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση.

    Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.

    Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006. Σ΄αυτήν θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες περαιώσεις. Το άλλο σκέλος θα αφορά το κλείσιμο των υποθέσεων για τα έτη από 2007 μέχρι και το 2009.

    Στη ρύθμιση δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ύστερα από τον έλεγχο προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια και η εκδίκασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές χρονολογούνται ακόμα και από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Συνολικά η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αφορά ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ με το μέτρο της περαίωσης.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από το μέτρο των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Μέτρο το οποίο επιδιώκει να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω μεγάλων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και τα νοικοκυριά.

    Το εναλλακτικό σενάριο της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που μελετούσε το υπουργείο Οικονομικών για να αντικαταστήσει το μέτρο των μετατάξεων δεν προχωρά προς το παρόν, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και έτσι η κυβέρνηση στηρίζεται στο εναλλακτικό μέτρο της περαίωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Συγκαλείται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα.

    Θέματα του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να αποτελέσουν οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συμφωνία για ναυπήγηση 6 φρεγατών

    Συμφωνία για τη ναυπήγηση των 6 φρεγατών (FREMM) του Π.Ν. υπέγραψαν η γαλλική DCNS και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας/Νεώριο.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αντικαθιστά το Μνημόνιο Κατανόησης (MOU), που είχε υπογραφεί το έτος 2006.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Προβλήματα στα δρομολόγια του ΟΣΕ

    Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, το οποίο παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και σύντομα αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη βουλή.

    Συγκεκριμένα, η Πανελλήνιο Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εξήγγειλε 24ωρη απεργία από το μεσάνυχτα, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερ δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός ορισμένων, που εντάσσονται στα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ανεξάρτητος υποψήφιος ο Γ. Δημαράς

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, «με απόλυτο σεβασμό και πίστη στις δημοκρατικές αξίες, που μας εμπνέουν και υπηρετούμε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του τονίζει ότι «ήρθε η ώρα που όλοι μαζί μπορούμε να πούμε ΟΧΙ στο μνημόνιο της υποτέλειας, ΟΧΙ στην αλαζονεία της εξουσίας, Όχι στις όποιες προσωπικές ματαιοδοξίες και κενόδοξες επιδιώξεις». Και προσθέτει: «Ολοι μαζί μπορούμε να πούμε ΝΑΙ και να διατρανώσουμε την απόφαση μας για μια πορεία έντιμη, διάφανη και δημιουργική. Είναι η ώρα του μεγάλου ΝΑΙ: είμαστε παρόντες και έτοιμοι να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για μια καλύτερη Ελλάδα!».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Καταστροφικό για την αγορά"

    "Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες". Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή "Πρόσωπο με πρόσωπο" και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

    Για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες "εξπρές" οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια".

    Όσον αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. "Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    Διαδοχικά road shows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζει από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να πείσει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αφ' ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη. Στις εκεί συναντήσεις με επενδυτές, ο υπουργός θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις σε βασικούς τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Εκλογή νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει, στις 12 το μεσημέρι, η ομάδα σχεδιασμού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Το απόγευμα, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα του Κινήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του νέου Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προταθεί από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Γ. Α. Παπανδρέου, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του απερχόμενου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού.

    Στη συνέχεια αναμένεται να απευθυνθεί στο Σώμα ο προτεινόμενος Γραμματέας ή ακόμα και έτερος υποψήφιος, σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.

    Ο Γ. Παπανδρέου στο Οσλο

    "Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την πρωθυπουργό της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιν Λαγκάρντ, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από στέλεχός της, στο συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια" στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, στο επόμενο διάστημα, με θέμα την φοροδιαφυγή διεθνώς και την ύπαρξη "φορολογικών παραδείσων".

    Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα, τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, αλλά και με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας ΔΝΤ - ILO, ο κ. Σομαβία, από τη μεριά του είπε ότι οι απεργίες είναι "μέρος της δημοκρατίας", και επικαλούμενος την υπογραφή της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα, στις αρχές του καλοκαιριού, είπε ότι "ο καθένας δρα από τη μεριά, του αλλά φαίνεται ότι υπάρχει διάλογος μέσα στο πλαίσιο του ρόλου του καθενός".

    Σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ - ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε,"θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες".

    Ως ιδιαίτερα θετική εκτίμησαν την εξέλιξη αυτή και οι κ.κ. Στρος Καν και Σομαβία, νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

    Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, σημείωσε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη "πράσινης" τεχνολογίας.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην "σωστή αντιμετώπιση των ανέργων", καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ψήφο εμπιστοσύνης" την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, καθώς, όπως είπε, "αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια".

    Επίσης ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Νορβηγό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Νορβηγία εκδήλωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον της.

    Σημειώνεται ότι ο Νορβηγός Υπουργός είναι ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας στην επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπανδρέου - για το Μεσανατολικό.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος.

    Επίσης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

    Στην συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σομαβία συζητήθηκε το θέμα της επιχειρηματικότητας των νέων, όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την έδρα του Γραφείου στην Γενεύη η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

    Η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

  • ** Ο Γ. Α. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Όσλο παραχωρώντας συνέντευξη στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΑΚ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Διόδια στην Εγνατία

    Από σήμερα οι οδηγοί στην Εγνατία Οδό, θα πληρώνουν τα πρώτα διόδια, αφού όπως ανακοινώθηκε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε», η λειτουργία του σταθμού διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης, αρχίζει από τις έξι το πρωί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», το αντίτιμο των διοδίων είναι 2.80 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 2.00 ευρώ για δίκυκλα και τρίκυκλα, 7.00 ευρώ για τα φορτηγά και τα λεωφορεία με 2 ή 3 άξονες και 10.00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.

    Αυξήσεις στην τιμή των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος -Τρίπολη που θα ισχύσουν απο σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Κοινοπραξία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Το κόστος της θέρμανσης

    Στα 150 ευρώ το χρόνο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο το όφελος για τα νοικοκυριά, που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και επιλέγουν αυτό το καύσιμο θέρμανσης, αντί για το πετρέλαιο. Για μία μέση, δε, πολυκατοικία, που θερμαίνεται με φυσικό αέριο το όφελος κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ το χρόνο.

    Η διαφορά τιμής του αερίου από το πετρέλαιο είναι 20%, ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 65-70%. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση χώρων με κλιματιστικά κοστίζει ακριβότερα σε σχέση, όχι μόνον με το φυσικό αέριο, αλλά και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος τους χειμερινούς μήνες) επιλέγουν τη λύση του κλιματιστικού αφενός για να αποφύγουν το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου, αφετέρου επειδή με το κλιματιστικό θερμαίνεται συγκεκριμένος χώρος και όχι όλο το σπίτι, οπότε η σχετική δαπάνη περιορίζεται.

    Μετά τη διευκρίνιση από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στη ΔΕΘ, ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης δεν θα προχωρήσει αν προηγουμένως δεν διαμορφωθεί ο μηχανισμός καταβολής επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, που το έχουν ανάγκη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με τον μηχανισμό, που ίσχυε και πέρσι. Δηλαδή, οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό συντελεστή φορολογίας, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, θα το πωλούν σε χαμηλότερη τιμή, με το φόρο που ισχύει για τη θέρμανση και θα εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος». «Αγκάθι» στην εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των επιστροφών προς τους πρατηριούχους, που παρατηρήθηκαν πέρσι, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να απειλούν ακόμη και με διακοπή της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές και δεν δεσμευθεί το υπουργείο για σύντομη επιστροφή των φόρων.

    Με τα έως στιγμής δεδομένα για τις τιμές και σύμφωνα με την επεξεργασία από την Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής:

    -Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 69,1 ευρώ το λίτρο ή, ισοδύναμα, 0,06564 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    -Το φυσικό αέριο πωλείται, αντίστοιχα, προς 0,05251 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    -Το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 κιλοβατώρες είναι 0,15213 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα και την ανάλυση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής, προκύπτει ότι ένα διαμέρισμα που καταναλώνει περίπου 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο εξοικονομεί περί τα 150 ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη, που θα έκανε για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αντίστοιχα για μια μέση πολυκατοικία με 8 διαμερίσματα και κατανάλωση 8.000 κυβικών ετησίως η εξοικονόμηση φθάνει στα 1.200 ευρώ. Για τα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για μαγείρεμα και θέρμανση νερού (θερμοσίφωνας), αντί για ηλεκτρικό, το όφελος κυμαίνεται σε 230 ευρώ το χρόνο.

    Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Αν δηλαδή θα αυξηθεί η τιμή του (ενδεχομένως με την επιβολή φόρου κατανάλωσης), ώστε να διατηρήσει την απόσταση του 20 % από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις, ωστόσο από το 2011 και την επόμενη διετία αναμένεται σταδιακή προσαρμογή προκειμένου, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία και το επικαιροποιημένο «μνημόνιο», οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας να αντανακλούν το κόστος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Πρόληψη χωρίς...γυαλιά

    Δύο γονίδια που προκαλούν μυωπία, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων, τα οποία στο μέλλον μπορεί να στείλουν τα γυαλιά στοβ¦χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    Μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

    Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια γονιδιακή θεραπεία, με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν την μυωπία στο μέλλον. Η αποκατάσταση όμως των ματιών ενήλικων ατόμων με προχωρημένη μυωπία θεωρείται πολύ πιο δύσκολη, είτε με φάρμακα, είτε με γενετική θεραπεία.

    Η ανακάλυψη του ενός γονιδίου έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα, υπό τον δρα Πίρο Χίζι και τον Κρις Χάμοντ του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας του Kingβs College του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ».

    Η μυωπία (η δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα) είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική διαταραχή στον κόσμο, παρόλα αυτά ελάχιστα πράγματα είναι μέχρι στιγμής γνωστά για το γονιδιακό υπόβαθρό της, αν και το 80% των περιπτώσεων με τη χειρότερη μυωπία εκτιμάται ότι οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Η μυωπία αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει ταχεία επιδείνωση.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία είχε και γενετική αιτία, καθώς ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για την εμφάνισή της σε ένα παιδί είναι αν έχει μυωπία ένας γονέας. Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν το DNA άνω των 4.000 βρετανών διδύμων, καθώς και άλλων 13.000 βρετανών, ολλανδών και αυστραλών.

    Το γονίδιο που εντοπίστηκε (με την ονομασία RASGRF1) θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στην μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο. Όταν το γονίδιο δυσλειτουργεί, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

    Οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη μυωπία (ποσοστό 2 - 3%), σύμφωνα με τους γιατρούς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς κάποια στιγμή ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα. Αν και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο (όπως η έλλειψη υπαίθριας δραστηριότητας και η θέα του ορίζοντα ή η συνεχής ενασχόληση με κοντινά αντικείμενα, όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η χρήση οθόνης υπολογιστή), οι γιατροί δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την αιτία και τον μηχανισμό εξέλιξης της μυωπίας, με συνέπεια η ιατρική να αδυνατεί μέχρι στιγμής να σταματήσει τη διαχρονική επιδείνωσή της.

    Μια δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, υπό την Καρολίν Κλαβέρ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ, αποκάλυψε δύο ακόμα γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα που μένει να ανακαλυφθούν. Γιβ αυτό, άλλωστε, μια μελλοντική γονιδιακή θεραπεία της μυωπίας θα ήταν πολύ δύσκολη, επειδή ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει παράλληλα πολλά «λανθασμένα» γονίδια. Και τα δύο «γονίδια της μυωπίας» που βρέθηκαν, βρίσκονται στο χρωμόσωμα 15.

    Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (με συνδρομή) στις διευθύνσεις: http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.664.html

    Και http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.663.html

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Χάθηκαν στο ποτάμι

    Δέκα αδελφάκια έχασαν τη ζωή τους όταν η ψαρόβαρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε στον ποταμό Σάο Φρανσίσκο ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμη άλλο ένα παιδί που δεν έχει εντοπιστεί.

    Τα εννέα από τα παιδιά ήταν ηλικίας από 1 έως 11 ετών και το δέκατο ήταν 16. Όλα τους ανήκαν στην ίδια πολυμελή οικογένεια που αριθμεί συνολικά 18 μέλη και είχαν επιβιβαστεί στην ψαρόβαρκα που είχε χωρητικότητα μόνο 6 ατόμων. Σύμφωνα με την αστυνομία της Βραζιλίας το αγνοούμενο παιδί είναι ένα 10χρονο κορίτσι.

    Η οικογένεια κατευθυνόταν σύσσωμη στην επαρχία Μπαΐα της Βραζιλίας για να επισκεφθεί συγγενείς της όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, στην περιοχή κοντά στο Πιλάο Αρκάντο. Έξι ενήλικοι και ένα παιδί κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την ξηρά.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι ο ισχυρός άνεμος μπορεί να συνέβαλε στην ανατροπή της βάρκας. Υπάρχουν επίσης σκέψεις να κατηγορηθούν για αμέλεια οι δυο ψαράδες που οδηγούσαν τη βάρκα. "Τέτοιες βάρκες τις χρησιμοποιούν μόνο οι ψαράδες. Δεν γίνεται να μεταφέρεις ολόκληρη οικογένεια. Οι πιθανότητες επιτυχίας του ταξιδιού ήταν μηδενικές", φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 6:30:51 UTC