Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μαζί, θα τα καταφέρουμε"
  • [02] Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Νέες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών - βυτιοφόρων
  • [04] Άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [05] Το Χρυσό Λιοντάρι στη Σ. Κόπολα
  • [06] Επιδείνωση του καιρού
  • [07] Μεγάλη νίκη

  • [01] "Μαζί, θα τα καταφέρουμε"

    Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΔΕΘ και την HELEXPO και κατ΄επέκταση τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των δύο εκθέσεων, αμέσως μετά τον αγιασμό και τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου προβάλλονται νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.

    Ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα στον τομέα της καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρουσιάζονται στην 75η ΔΕΘ, όπως τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά.

    Μετά δε την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "σήμερα κάνουμε σταθερά βήματα, σίγουρα βήματα. Βάζουμε τις βάσεις για μια νέα εποχή, μια νέα φάση, που περνά βεβαίως μέσα από μια δύσκολη μετάβαση, αλλά που θα δώσει τη δυνατότητα να μπούμε σε μια οικονομία καινοτομίας, πράσινης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαίου, αλλά και ανταγωνιστική, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι περήφανη. Γιατί αξίζει πολύ καλύτερα". Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Έκθεση αναδεικνύει πόσο σημαντικό και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό έχει αυτή η χώρα: Έχουμε νέους ανθρώπους με φαντασία, επιχειρηματίες με καινοτομίες, με κέφι, με διάθεση για ανάπτυξη, με διάθεση για εξωστρέφεια - τεράστιες δυνατότητες, που έχει αυτή η χώρα, είπε. Πρόσθεσε δε ότι "δυστυχώς, οι δυνατότητες αυτές σπαταλήθηκαν από την υπανάπτυξη των δημοκρατικών μας θεσμών, την ανομία, τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, την κακή διαχείριση. Πρακτικές και αντιλήψεις, που μας πλήγωσαν και μας έθιξαν". Σημείωσε, επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια σπαταλήθηκαν ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, "αλλά τώρα βαδίζουμε με σταθερά βήματα και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη γιατί αξίζει πολύ περισσότερα".

    Οι πρόεδροι των δύο εταιριών Γιάννης Κωνσταντίνου της ΔΕΘ και Πάρης Μαυρίδης της HELEXPO του επέδειξαν το ηλιακό δένδρο που έχει τοποθετηθεί στους χώρους της ΔΕΘ.

    Στο περίπτερο της ΔΕΗ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε κι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος είπε στον Γ. Παπανδρέου "τη ΔΕΗ και τα μάτια σου".

    Στο περίπτερο του υπουργείου Οικονομιας δύο εκπρόσωποι εργαζομένων με συμβάσεις stage πλησίασαν τον Γ. Παπανδρέου και του είπαν να δείξει η κυβέρνηση ανθρώπινο πρόσωπο απέναντί τους, γιατί έχουν προβλήματα.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και το περίπτερο της Νομαρχίας.

    Στο τελευταίο, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τον υποδέχθηκε με ποντιακό συγκρότημα και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

    Στη διάρκεια του αγιασμού ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εξέφρασε την ευχή να μην υποστούν οι πολίτες άλλες επιπτώσεις απο την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες. Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Θεσσαλονίκη.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Παμπούκης, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής , Αννα Διαμαντοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, υφυπουργοί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

  • ** Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι με την καθιερωμένη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

    Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα αντεξουσιαστών επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο, τους απώθησαν κι έκαναν περιορισμένη χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι διαδηλωτές.

    Νωρίτερα, σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκαν, στη Θεσσαλονίκη, οι συγκεντρώσεις των διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν, στη συνέχεια, προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην οδό Εγνατία, μπροστά από το Άγαλμα του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.α.). Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρόεδρος, Αλέκος Αλαβάνος.

    Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα, οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία στην οδό Εγνατία, με κατεύθυνση το "Ι. Βελλίδης", υπό το "βλέμμα" ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, σε όγκο και παλμό, ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, οι διαδηλωτές του οποίου κινήθηκαν, επίσης, προς το "Ι. Βελλίδης", όπου εκπρόσωπός τους διάβασε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές του συγκεκριμένου μπλοκ αποχώρησαν και στη συνέχεια, μέσω της οδού Ν. Γερμανού, άρχισαν να κινούνται προς το Λευκό Πύργο.

    Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ίπταται πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε συντονισμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ δεκάδες κλούβες της αστυνομίας και διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν σχηματίσει, από νωρίς το απόγευμα, κλοιό γύρω από το "Ι. Βελλίδης".

    "Νεκρή ζώνη" είναι το κέντρο της πόλης, αφού στους δρόμους δεν υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα και τα καταστήματα είναι κλειστά, με κατεβασμένα ρολά.

    Επίθεση κατά του προέδρου του ΕΒΕΑ

    Άγνωστοι, που αποσπάστηκαν από το μπλοκ των διαδηλωτών, ιδιοκτητών φορτηγών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" της Θεσσαλονίκης, επιτέθηκαν κατά του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μίχαλου.

    Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος μετέβαινε στο ξενοδοχείο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, όταν άγνωστοι, που αποσπάστηκαν από το μπλοκ των διαδηλωτών, τον προπηλάκισαν και τον χτύπησαν με γροθιές και κοντάρια σημαίας.

    Η αστυνομία, προκειμένου να τους απομακρύνει, έκανε χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είναι καλά στην υγεία του και συμμετείχε κανονικά στη γενική συνέλευση, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε: "Οι συντεχνίες αποδεικνύεται ότι αποτελούν, όχι μόνο το μεγάλο αγκάθι αλλά δρουν και ως κακοποιά στοιχεία. Τέτοιες προσπάθειες δεν θα σωπάσουν τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών - βυτιοφόρων

    Σε νέα απεργία διαρκείας θα προχωρήσουν, από τη Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, με απόφαση που πήραν, σήμερα, σε συνεδρίασή τους σε χώρο του λιμανιού, στη Θεσσαλονίκη.

    Ζητούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

    H ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η εξέλιξη της διαδικασίας της Διεύρυνσης απασχόλησαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «27», όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δημήτρης Δρούτσας. Σήμερα το πρωί η βελγική προεδρία του συμβουλίου διοργάνωσε πρόγευμα εργασίας των 27 με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία, ΠΓΔΜ), στο οποίο συζητήθηκε το θέμα των στρατηγικών εταίρων καθώς και η ενταξιακή προοπτική των τριών υποψηφίων. Ειδικότερα σε ότι αφορά την Τουρκία αντικείμενο των συζητήσεων ήταν, όπως δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον, και το ζήτημα της συμμετοχής της σε ενδοκοινοτικές διαβουλεύσεις για μείζονα διεθνή ζητήματα. Όπως δήλωσε η Κάθριν Αστον, επί του θέματος αυτού υπήρξε ανταλλαγή απόψεων η οποία θα συνεχισθεί, επισημαίνοντας παράλληλα τις γενικότερες - αλλά και αυτές έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας - υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.

    Σε ότι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ η Κάθριν Αστον ευχήθηκε να επιταχυνθεί, σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

    Ως προς το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν κατ αρχήν ότι υπάρχουν πολλά διεθνή θέματα στα οποία η συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας όσο και άλλοι ομόλογοί του τόνισαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την ανάγκη αποστολής ξεκάθαρων μηνυμάτων στην Άγκυρα, ότι η υποψηφιότητά της είναι ουσιαστική και όχι εικονική.

    «Στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν χωρούν μισόλογα. Δεν χωρούν ενδιάμεσες σχέσεις ή άλλου είδους σχήματα. Πρόκειται για ουσιαστική και όχι «εικονική» υποψηφιότητα. Είναι υποψηφιότητα με πραγματικά και πλήρη δικαιώματα, αλλά και πραγματικές και ουσιαστικές υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ και όλα τα Κράτη-Μέλη. Είναι υποψηφιότητα με σαφή προορισμό, την πλήρη ένταξη, εφόσον εκπληρωθούν οι σχετικές προϋποθέσεις και η Τουρκία αλλάξει. Αυτήν την Τουρκία θέλουμε να δούμε ως εταίρο στην ΕΕ, αυτήν την πορεία στηρίζουμε.» τόνισε ο Δ. Δρούτσας σε δηλώσεις του.

    Εκτενή αναφορά έκανε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό και ιδιαίτερα το σκέλος για επιστροφή των Βαρωσίων και επαναλειτουργία του λιμένα της Αμμοχώστου, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Τέλος στη συζήτηση που έγινε για το ζήτημα του Κοσόβου, κοινή ήταν η αναγνώριση της εποικοδομητικής στάσης που επέδειξε η Σερβία με αποτέλεσμα την ομόφωνη υιοθέτηση της σχετικής Απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ. Ο Δ. Δρούτσας τόνισε την σημασία ταχείας προόδου στη διαδικασία έκδοσης της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόδοση στη Σερβία του καθεστώτος της υποψηφίου για ένταξη στην ΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Το Χρυσό Λιοντάρι στη Σ. Κόπολα

    Το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας απονεμήθηκε στην Σοφία Κόπολα για την ταινία της «Somewhere».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επιδείνωση του καιρού

    Κύμα κακοκαιρίας με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες, του Σαββάτου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στα νησιά του Ιόνιου, την Ηπειρο, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στέρεα, τη δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό Αιγαίο-Σποράδες.

    Την Κυριακή, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στέρεα, και την Εύβοια και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Προβλήματα στο νομό Τρικάλων

    Από παρακαμπτήριους οδούς διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, που κινούνται στην Ε.Ο. Τρικάλων -Λάρισας, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο ύψος του εργοστασίου ΔΑΚΑΡ από υπερχείλιση του Νεοχωρίτη ποταμού.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Τρικάλων, Ευάγγελος Μάμαλης, οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα σε κατοικίες που βρίσκονται σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Οιχαλίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.

    Στο μεταξύ, θετική εξέλιξη είχε ο απεγκλωβισμός ενός τουριστικού τροχόσπιτου και μιας νταλίκας, που είχαν εγκλωβιστεί από την υπερχείλιση του Νεοχωρίτη ποταμού, στην Εθνικό Οδό.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, σε περίπτωση συνέχισης των έντονων βροχοπτώσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μεγάλη νίκη

    Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, καθώς επικράτησε στη Θεσσαλονίκη του Αρη με 1-0, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωταθλητής ήταν καλύτερος, αλλά πήρε τη νίκη με το αμφισβητούμενο πέναλτι, το οποίο υπέδειξε στο 43ο λεπτό ο διαιτητής Δαλούκας, σε ανατροπή του Βύντρα από τον Χαβίτο, και αξιοποίησε ο Σισέ.

    Ολυμπιακός - Κέρκυρα 2-0

    Την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε στο άδειο (λόγω τιμωρίας) "Γ. Καραϊσκάκης" της Κέρκυρας με 2-0. Το σκορ άνοιξε ο Μέλμπεργκ στο 29ο λεπτό και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Ριέρα, στο 86΄.

    Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-0

    Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να λυγίσει την αντίσταση του Αστέρα και έμεινε στο 0-0 στην Τρίπολη. Συνολικά με μέτρια απόδοση η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων, μολονότι οι τελευταίοι αγωνίζονταν από το 51ο λεπτό με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Ουντότζι.

    Ατρόμητος - Ηρακλής 1-1

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Περόνε στο 63ο λεπτό, για να ισοφαρίσει ο «Γηραιός» στο 88΄ με τον Σολτάνι.

    Το πρόγραμμα της Κυριακής

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:00 NET

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ16:00 NOVA

    ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΒΑΛΑ 18:15 NOVA

    A.E.K. - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 20:30 NOVA

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 September 2010 - 18:30:43 UTC