Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός
  • [02] Προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ψηφίστηκε το ν/σ για τη δια βίου μάθηση
  • [03] Οι υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες
  • [04] Ωφέλιμη η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
  • [05] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"
  • [06] Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [07] "Οχι στις αυξήσεις"

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

    Με την συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ενώ έχει προγραμματίσει επίσης συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

    Αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται το Σάββατο με τη συμμετοχή του στην τελετή εγκαινίων στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ, νωρίς το πρωί και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει αμέσως μετά με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO.

    Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ και το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή στη 1.00 μ.μ.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους Μ. Μπόλαρη και Γ. Μπουτάρη

    Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προτάσεις των δύο υποψηφίων για τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαφορά ως προς την αντίληψη για την επίσκεψη του στη ΔΕΘ: Στο παρελθόν οι πρωθυπουργοί έδιναν υποσχέσεις από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ ο κ. Παπανδρέου θέλει με την παρουσία του να αναδείξει τις προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας και τι μπορεί να δώσει η περιοχή στην ανάπτυξη της χώρας.

    Για τον εαυτό του, ο κ. Μπόλαρης είπε ότι αυτές τις μέρες ασχολείται περισσότερο με οργανωτικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας και αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, λέγοντας πως τα σχόλια τα κάνει ο λαός, ο οποίος θα ψηφίσει.

    Ο δε Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική απήχηση που έχει στον κόσμο η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη και την παράταξη του να κρατήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

    Τόνισε ακόμα πως με τον πρωθυπουργό συζήτησαν ιδέες για την οικονομική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προσλήψεις εκπαιδευτικών - Ψηφίστηκε το ν/σ για τη δια βίου μάθηση

    Ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση της διαδικασίας πρόσληψης 2.454 αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων και 1.304 αναπληρωτών κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2010-2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

    Παράλληλα, ανακοινώνονται οι προσλήψεις 1.064 αναπληρωτών κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04 και ΠΕ04.05, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας, από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010.

    Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr

    Ψηφίστηκε το ν/σ για τη δια βίου μάθηση

    Ολοκληρώθηκε στο Β΄ Θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της δια βίου εκπαίδευσης.

    Τόσο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου όσο και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου έκαναν λόγο για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συμβάλει σημαντικά, όπως είπαν, στην ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση που περνάει.

    Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν έμφαση στις αοριστίες, όπως είπαν, των χρονοδιαγραμμάτων, για την υλοποίηση κρίσιμων ζητημάτων και την παραπομπή τους στην έκδοση μελλοντικών υπουργικών αποφάσεων.

    Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα μοχλό ανάπτυξης στη λύση του μείζονος οικονομικού προβλήματος της χώρας και πρόσθεσε ότι είναι στη βάση της λογικής ότι πρέπει να υπάρχει ένα δημόσιο πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και θα μπορεί να πιστοποιεί και να διαπιστεύει όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς του εκπαιδευτικού τομέα.

    Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι καμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην εκπαίδευση δεν γίνεται, από τη δημιουργία του νέου Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων.

    Αναφερόμενη στο θέμα των μετεγγραφών, η κ. Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί συνολική λύση με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Απαντώντας στις επικρίσεις για το επίδομα στις οικογένειες των Ρομά στο τέλος της χρονικής περιόδου, η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι ήταν πρόταση όλων των κοινωνικών φορέων και της παιδαγωγικής κοινότητας, καθώς μέριμνα όλων είναι να δοθεί κίνητρο και να παραμείνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

    «Η 13η Σεπτεμβρίου θα αποδείξει ότι όταν έχεις σχέδιο και πρόγραμμα μπορείς και τη δυσκολότερη σχολική χρονιά να τη μετατρέψεις σε μια καλή χρονιά», τόνισε από την πλευρά της η κ. Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβλήματα που εντείνονται στα σχολεία, με την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οι υποψηφιότητες στις 13 Περιφέρειες

    Σημαντικός αριθμός στελεχών από την Αυτοδιοίκηση, την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής επιστρατεύονται για την επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση στις 7 Νοεμβρίου.

    Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, επιδιώχθηκε, από όλα τα κόμματα, να δηλώσουν «παρών» και να επιδοθούν στη μάχη του σταυρού άνθρωποι που μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση από την κρατική στην αιρετή Περιφέρεια.

    Άνθρωποι, που με τα επιτελεία τους υπόσχονται πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν τα χρήματα του Δ΄ ΚΠΣ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

    Παράλληλα δε θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στη δημόσια διοίκηση, με βάση το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ποιους, όμως, υποστηρίζουν τα κόμματα;

    Περιφέρεια ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Άρη Γιαννακίδη, η ΝΔ τον Γιώργο Παυλίδη και το ΚΚΕ τον Χρήστο Τρέλλη

    Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, η ΝΔ τον Βασίλη Κικίλια, το ΚΚΕ τον Θανάση Παφίλη, ο ΛΑΟΣ τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Γρηγόρη Ψαριανό και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον Κώστα Διάκο.

    Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διχασμός, με τον ΣΥΝ να προτείνει τον Αλέξη Μητρόπουλο, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε τη δική τους υποψηφιότητα.

    Περιφέρεια ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, το ΠΑΣΟΚ τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, το ΚΚΕτον παλαίμαχο βουλευτή του κόμματος Στρατή Κόρακα και ο ΛΑΟΣ τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κωστή Αϊβαλιώτη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, η ΝΔ τον Γ. Παπαναστασίου και το ΚΚΕ τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, το ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη και το ΚΚΕ τον Αντώνη Τσάκωνα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων και γ΄ αντιπρόεδρου της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ τον νυν νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη και το ΚΚΕ τον Κώστα Κωτσαντή.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το νυν νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια, η ΝΔ τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Αγοραστό, το ΚΚΕ τον Βαγγέλη Μπούτα και το ΛΑΟΣ τον βουλευτή του Αστέριο Ροντούλη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

    Όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ηλία Μπεριάτο, η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου, και το ΚΚΕ τον Θεόδωρο Γουλή.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, το ΠΑΣΟΚ τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη, το ΚΚΕ τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΛΑΟΣ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον υφυπουργό Οικονομίας Σταύρο Αρναουτάκη, η ΝΔ τον Γιάννη Πλακιωτάκη και το ΚΚΕ τον Στέλιο Ορφανό.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ τον Μπάμπη Κόκκινο, τo ΚΚΕ την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -μαζί με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Νίκο Χρυσόγελο.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ στην κυβέρνηση του Καραμανλή, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε εξ αρχής την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος, αλλά ήδη ανακοίνωσαν ότι τον στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

    Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου και ο ΚΚΕ τον οικονομολόγο Νίκο Γόντικα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, η ΝΔ του Θανάση Χειμάρα, το ΚΚΕ τον Γιώργο Μαρίνο και ο ΛΑΟΣ τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Νίκο Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ωφέλιμη η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

    Έρευνα του ιταλικού πανεπιστημίου της πόλης Κιέτι, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό κέντρο της Νάπολης, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση σάλτας φρέσκιας ντομάτας, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

    Για την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research, χρησιμοποιήθηκαν γενετικά μεταλλαγμένα πειραματόζωα, με λεπτομερή μελέτη της εμφάνισης και της διάδοσης του καρκίνου του προστάτη, σε όλα του τα στάδια.

    "Διαπιστώσαμε ότι όταν στη διατροφή συμπεριλαμβάνεται συστηματικά σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μη αποφλοιωμένη, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανισθεί καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές που συνδέονται με την ασθένεια", δήλωσε η Μανουέλα Γιέτσι, του πανεπιστημίου του Κιέτι, της κεντρικής περιφέρειας Αμπρούτσο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα πειραματόζωα που ετράφησαν με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (τουλάχιστο το 10% της συνολικής καθημερινής διατροφής) παρουσίασαν μειωμένη θνησιμότητα σε ποσοστό μέχρι και 67%.

    Ο όγκος επεκτάθηκε, επίσης, με πιο αργούς ρυθμούς, υπήρξε σημαντική αντιοξειδωτική δράση και οι δείκτες που μετρούν την σοβαρότητα της φλεγμονής, ήταν σχετικά χαμηλοί.

    Μια θετική αντικαρκινική επιρροή, που, σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ξεπερνά εκείνη της λυκοπένης, της μόνης συστατικής ουσίας της ντομάτας, γνωστής, έως τώρα, για την ευεργετική της επιρροή.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου που πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό, στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Άλλες παρόμοιες έρευνες εν εξελίξει, αφορούν τον προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου, που μπορεί να έχουν ουσίες και γεωργικά προϊόντα, όπως το πράσινο τσάι, το ρόδι και η σόγια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Ο στόχος θα επιτευχθεί"

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 και ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που να φοβούνται, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Ο Υπουργός έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη για να τους ενημερώσει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα φέτος αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες, είπε ο Υπουργός, ενώ προσέθεσε ότι η είσπραξη των εσόδων θα βελτιωθεί έως το τέλος του έτους.

    Για τον Προϋπολογισμό του 2011 θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα, καθώς κάποια από τα μέτρα που λήφθηκαν φέτος θα έχουν επίδραση και τον επόμενο χρόνο, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει μέτρα που θα αποτελέσουν πρόσθετο βάρος για την ανάπτυξη, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

    Αν βρούμε και συμφωνήσουμε με την Τρόικα καλά εναλλακτικά μέτρα, θα προχωρήσουμε με αυτά, είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος δεν αλλάζει. Η επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει αισθητή στο τρίτο τρίμηνο, ανέφερε ο Υπουργός, αποκλείοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αυτό το μήνα, ενώ ο Υπουργός είπε ότι είναι πιθανό να αφορά τρίμηνη και εξάμηνη διάρκεια και όχι ετήσια. Όσον αφορά την ύφεση της οικονομίας, ο Υπουργός είπε ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι μικρότερη από το 4%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

    Τη δυναμική υπέρβαση του μνημονίου πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, μπορεί να διατηρήσει την εσωτερική κοινωνική συνοχή της.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει προσδοκίες και ελπίδες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά αυτές διαψεύστηκαν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και είπε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποίησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως "φερετζέ" για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε ότι είναι καχύποπτος ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων μέτρων, ενώ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να πέσει ή να περιέλθει σε βαθιά "κατάψυξη".

    Ο κ. Παναγόπουλος, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, στη σχεδιαζόμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι δεν διαφωνεί στο να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί από πριν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η διαφορά που θα προκύψει από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας, και διατύπωσε το αίτημα για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 οι άνεργοι στην Ελλάδα να φθάσουν στο ένα εκατομμύριο.

    Επεσήμανε, ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αυτή την αγανάκτηση θα την εκφράσουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και στο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παναγόπουλος σε ερώτηση για το γεγονός, ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν θα παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού αύριο το βράδυ στη ΔΕΘ, ο κ. Παναγόπουλος είπε, ότι ο ίδιος θα πάει όπως πήγαινε πάντα, με το θεσμικό του ρόλο γιατί θα ήταν αντίφαση να συναντάται με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και να μην πηγαίνει στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

    Υπέρ της ακύρωσης του μνημονίου τάχθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μπουζούλας ο οποίος είπε, "δεν θέλουμε άλλη τρόϊκα, δεν θέλουμε το μνημόνιο, φτάνει πια".

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης τόνισε τον βίαιο χαρακτήρα επιβολής του μνημονίου από την κυβέρνηση και αμφισβήτησε, ότι μέσα από την εφαρμογή του θα έρθει η σωτηρία της χώρας.

    Διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 12 αύριο το μεσημέρι, η Πρωτοβουλία Σωματείων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ώρα που εντός του λιμανιού θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, προκειμένου να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Οχι στις αυξήσεις"

    Ανακοίνωση ''μεταμέλειας'' εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος μετά την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της αλευροβιομηχανίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Ο σύνδεσμος αναφερόμενος στην από 13.08.2010 Ανακοίνωση σχετικά με την επίπτωση της τιμής σιτηρών επί των τιμών του αλεύρου, δηλώνει κατηγορηματικώς ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε την πρόθεση να προτρέψει, oύτε και θα προτρέψει ή θα συστήσει στο μέλλον, καθ' οιονδήποτε τρόπο, στα μέλη του την αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων.

    Καλεί τα μέλη του να μην λάβουν καθόλου υπόψη την προαναφερθείσα ανακοίνωση και να χαράσσουν αυτόνομα και ανταγωνιστικά την τιμολογιακή και την εν γένει επιχειρηματική τους πολιτική.

    Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση λαμβάνει χώρα κατόπιν της από 8.9.2010 αποφάσεως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, περί αποδοχής δεσμεύσεων που προτάθηκαν από τον Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 14:30:50 UTC