Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός
  • [02] Διπλή έκκληση προς την Τουρκία
  • [03] Η ατζέντα της Πέμπτης 9/9/2010
  • [04] Αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

    Με την συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει επίσης συναντήσεις με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη καθώς και με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

    Αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται το Σάββατο με τη συμμετοχή του στην τελετή εγκαινίων στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ, νωρίς το πρωί και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει αμέσως μετά με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO.

    Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργούς θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ και το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή στη 1.00 μ.μ.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Διπλή έκκληση προς την Τουρκία

    Έκκληση προς την Τουρκία να συμβάλλει με πράξεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού απηύθυνε από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη από της αναλήψεως των καθηκόντων του.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Δρούτσας δήλωσε:

    "Καλώ και την Τουρκία να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, από τα λόγια να πάμε σε πράξεις. Καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Αυτό δεν το ξεχνούμε. Αυτό εμείς το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλώ την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά και σε προτάσεις, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Είναι υποχρέωση και αυτή της Τουρκίας".

    Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και τις προοπτικές. Διαβεβαίωσα, είπε, τον Πρόεδρο για άλλη μια φορά για την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειές του.

    "Είναι πολύτιμες προσπάθειες που έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από το διεθνή παράγοντα, από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φωνή, έχει κύρος, έχει αξιοπιστία", τόνισε .

    Επίσης, είπε ότι διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για τη στήριξή στις προτάσεις του Κυπρίου Προέδρου, οι οποίες , επεσήμανε, "είναι καλά μελετημένες, εποικοδομητικές και μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία εξεύρεση λύσης που όλοι επιθυμούμε τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, των αξιών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η λύση, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της Κύπρου".

    Για μια ακόμη φορά ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτικής της Ελλάδας.

    "Είναι πάντα ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να συναντώμαι με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είχαμε, όπως πάντα, μια πολύ καλή συζήτηση, σε βάθος", πρόσθεσε.

    Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στις 10 το πρωί αναχώρησε για την Αθήνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ατζέντα της Πέμπτης 9/9/2010

  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης και οι υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος θα επισκεφτούν τη ΣΥΔΑΣΕ (Κεραμέων 10-12) - 11:00:00

  • Απολογία στον εφέτη ανακριτή του Γιώργου Τσουγκράνη κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη. Αθήνα/Εφετείο - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου Γ. Καρατζαφέρη. Θα ανακοινώσει τις υποψηφιότητες του ΛΑΟΣ για περιφέρειες και δήμους - 12:00:00

  • Συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου (Μεέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής) για τις Περιφερειακές Εκλογές στην Αττική. Αθληνα/ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) - 12:00:00

  • Συνάντηση του ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα με τη νέα Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova. ΥΠΕΞ- 12:30:00

  • Συναντήσεις του Γιάννη Μίχα, υποψηφίου δημάρχου Πειραιά

    με τον Σύλλογο Εργαζομένων Εργατοτεχνιτών & Μηχανικών Πειραιά, τον Σύλλογο "Λεωνίδας" (ωρομίσθιοι), τον Σύλλογο Δημοτικών Αστυνομικών Πειραιά και τον Σύλλογο Μονίμων και Αορίστου Χρόνου. Κτίριο του Δήμου (Ρετσίνα 45) - 11:00:00

    με τον Σύλλογο Εργαζομένων. Κεντρικό Δημαρχείο Πειραιά (πλατεία Κοραή) - 13:00:00

  • Συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου για τη νέα σχολική χρονιά Υπουργείο Παιδείας - 13:30:00

  • Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Δ. Δρούτσα με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ Dr. Asha-Rose Migiro. ΥΠΕΞ - 17:00:00

  • Εκθεση του Ιδρύματος Κακογιάννη για το περιβάλλον. Αθήνα/ Πειραιώς 206 - 21:00:00

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις". (2/2)

    10.00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

    α) "Κύρωση της τροποποίησης του άρθρου 12 παρ. γ (ii) της Συμφωνίας σχετικά με το Διεθνή Οργανισμό Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Satellite Organization - ITSO)".

    β)"Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας για ένα Παγκόσμιο Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης (GNSS) πολιτικής χρήσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της και του Βασιλείου του Μαρόκου".

    11.00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ " ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "SIEMENS" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ": Εξέταση μαρτύρων Ζηγογιάννη Ουρανία και εισαγγελέα Σανιδά.

    12:00 (151) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ": Εξέταση μαρτύρων.

    18.00 (150) ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΕΛΕΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ": Εξέταση μαρτύρων.

    Βόρεια Ελλάδα

    19:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

    Με 43 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και εκείνο της υποβολής προστίμων για προβολή υπαίθριας διαφήμισης με επικόλληση διαφημιστικών αφισών και αυθαίρετης τοποθέτησης πινακίδων σε προσόψεις κτιρίων και κοινόχρηστους χώρους.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Καρυπίδου Α. 12:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου δημάρχου Συκεών Θεσσαλονίκης

    Συνέντευξη Τύπου για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, παραχωρεί ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Η συνέντευξη θα δοθεί στο Κλειστό Θέατρο Συκεών (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων).

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Γρηγοριάδης Φ. Κινητοποιήσεις/Διαδηλώσεις/Επεισόδια 09:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Διαμαρτυρία μελών της Ένωσης Τυφλών Β. Ελλάδος

    Τα μέλη της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο του ιδρύματος, ενώ στις 10.30 και τις 12.30 θα προχωρήσουν και σε συμβολικές καταλήψεις του οδοστρώματος της λεωφόρου Β. Όλγας.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Καραθάνου Ν. Κοινωνική ασφάλιση 12:00:00 Θεσσαλονίκη Κτίριο ΕΒΕΘ - Τσιμισκή 29 Ελλάδα

    Ενημέρωση για θέματα κοινωνικής ασφάλισης στο ΕΒΕΘ

    Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι τρεις μεγάλοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ διοργανώνουν ενημερωτική σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, στη Θεσσαλονίκη. Παρόντες θα είναι και οι διοικητές των φορέων.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Γούτα Α. Ποδηλασία Θεσσαλονίκη Αμύνταιο Φλώρινας Ελλάδα

    Έναρξη του διεθνούς αγώνα ορεινής ποδηλασίας

    Αρχίζει ο πρώτος διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας με ετάπ στη χώρα μας, "TRANSNATURA MTB Stage Race 2010". Ο φετινός αγώνας, που συμπεριλαμβάνεται στο καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, καλύπτει απόσταση 300 χιλιομέτρων, σε τέσσερα ετάπ, με συνολική υψομετρική διαφορά 7.547 μέτρων.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Καραθάνου Ν.

    Λεπτομέρειες στο συνημμένο. Πολιτική 11:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

    Το πανελλαδικό δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του κόμματος, στη Θεσσαλονίκη ( Σβώλου 15, στον 1ο όροφο), με αφορμή τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση εν όψει των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ, την πανευρωπαική - πανεργατική κινητοποίηση της 29ης Σεπτεμβρίου και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Ρούμπος Ν. Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Εγκαίνια συνοριακής διόδου με Βουλγαρία στον Έβρο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, θα εγκαινιάσουν από κοινού τη νέα συνοριακή δίοδο Κυπρίνου - Ιβαϊλόβγκραντ, στο νομό Έβρου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Πέτροβιτς Δ. Συνεντεύξεις 12:00:00 Θεσσαλονίκη Ηλέκτρα Παλάς - αιθ. Μακεδονία Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου διοικήσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, με θέμα το συλλαλητήριο που οργανώνουν την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Ρούμπος Ν. 12:00:00 Θεσσαλονίκη Ξενοδοχείο Καψής Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου του δ.σ. των ΕΛΤΑ

    Ο πρόεδρος του δ.σ. των ΕΛΤΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Cou.R.I.E.L.. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα ΕΛΤΑ ("ανάδοχος") και εταίροι τους είναι, μεταξύ άλλων, τα ταχυδρομεία Ουγγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και το πανεπιστήμιο Μακεδονία.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Σοφιανού Ε. 12:00:00 Θεσσαλονίκη Αριστοτέλους 4 - 1ος όροφος Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών

    Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης παραχωρεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου.

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Φωτοπούλου Α. 21:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    "Οικολογία- Αλληλεγγύη"- Ανακοίνωση συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Η συνάντηση θα γίνει στο "Πανελλήνιον" (βλ. συνημμένο)

    Δημοσιογράφος(οι) Χατζηγεωργίου Γ. 13:00:00 Θεσσαλονίκη ΔΣΘ Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέντευξη Τύπου θα τεθούν ζητήματα που άπτονται του νέου δικαστικού έτους, των υποδομών στη Δικαιοσύνη και της απελευθέρωσης του επαγγέλματος σε σχέση με το μνημόνιο (βλ. συνημμένο).

    Δημοσιογράφος(οι) Τζιαμαντάνης Σ. 16:00:00 Θεσσαλονίκη Συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης Ελλάδα

    Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

    Δημοσιογράφος(οι) Ρούμπος Ν. 10:30:00 Θεσσαλονίκη Καλαμαριά, Κομνημών 58

    Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη

    Ο δήμαρχος Καλαμαριάς θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις δημοτικές εκλογές σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο δημαρχιακό μέγαρο

    Δημοσιογράφος(οι) Γρηγοριάδης Φ. 11:00:00 Θεσσαλονίκη Πλατεία Αριστοτέλους 9

    Συνέντευξη Τύπου των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας

    Τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Electra Palace Hotel, με αντικείμενο την πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (10 Σεπτεμβρίου 2010) και ώρα 18:00 στην πλατεία Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

    Εσωτερικό

    Δημοσιογράφος(οι) Χάτσιος Γ.

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    Μουντομπάσκετ 2010 - ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

    18:00 ΗΠΑ-Ρωσία

    21:00 Λιθουανία-Αργεντινή

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό ανδρών

    Θέσεις 11-12:

    11:00 Ρωσία-ΠΓΔΜ

    Αγώνες κατάταξης:

    13:00 Ισπανία-ΕΛΛΑΔΑ

    15:00 Τουρκία-Ρουμανία

    Ημιτελικοί:

    18:45 Σερβία-Κροατία

    21:40 Ιταλία-Ουγγαρία

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ

    Σε αδιέξοδο κατέληξε και η σημερινή πρωινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Αττικής, καθώς κάθε πλευρά παρέμεινε στις θέσεις της.

    Σε εξέλιξη είναι, αυτή την ώρα, η συνέντευξη Τύπου του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος χθες είχε προτείνει, σε μιά ύστατη προσπάθεια να υπάρξει ενωτική λύση, τη Νάντια Βαλαβάνη.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΝ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που έληξε αργά τη νύχτα, αποφάσισε να επιμείνει στην υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, ενώ ως εναλλακτική ενωτική λύση προτάθηκε η υποψηφιότητα του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.

    Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, αναφέρθηκε επί μακρόν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα «υπήρξαν δυνάμεις στο συμμαχικό σχήμα, που δεν επιθυμούσαν τη σύνθεση και συγκρότησαν παράλληλα πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα και ξεχωριστές εκδηλώσεις και διακηρύξεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι δυνάμεις αυτές «θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ και να αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλες κατευθύνσεις, στη βάση μιας υποτιθέμενης σκληρής και άκαμπτης ιδεολογικής γραμμής. Έτσι είναι δύσκολο να προχωρήσει μια συμμαχία», παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι ο ίδιος έκανε πολλές παραχωρήσεις για να ξεπεραστεί η κατάσταση.

    Σημείωσε, μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, ότι «και οι επιθέσεις, τα χτυπήματα, η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο "Μέτωπο" και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματός μας δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον κ. Αλαβάνο να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο της αριστεράς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ επιδίωξε να υπάρξει λύση κοινά αποδεκτή «βρισκόμασταν μονίμως μπροστά σε τετελεσμένα, πίσω από τα οποία έπρεπε να συρθούμε για να διασώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμασταν μπροστά σε μια τακτική που υπονόμευε συστηματικά κάθε προοπτική να υπάρξει ευρύτερη υποψηφιότητα», ενώ αναφέρθηκε και στην πρότασή του προς τον κ. Αλαβάνο να θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

    «Θα το πω καθαρά: Είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, ύστερα απ΄ όλα αυτά, δεν έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει την πολιτική αξιοπρέπεια του χώρου.

    «Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη διαθεσιμότητα του Αλέξη Μητρόπουλου για την εκλογική μάχη στη περιφέρεια Αττικής, μια διαθεσιμότητα που προωθεί τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο», είπε ο κ. Τσίπρας και εισηγήθηκε στην ΚΠΕ να αποφασίσει τη στήριξη της υποψηφιότητας αυτής με όλες τις δυνάμεις. Πρόσθεσε δε:

    «Ταυτόχρονα εισηγούμαι να αποφασίσουμε ότι δεν θα κλείσουμε τη πόρτα, αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ενωτική πρόταση, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι πολιτικά ισχυρή, διασφαλίζει την ομοφωνία όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, συμπεριλαμβάνει τον πολιτικό μας στόχο, τη συνάντηση με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ της τρόικας και του μνημονίου».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 10:31:02 UTC