Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ"
  • [02] Στα 19 τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου
  • [03] "Φταίνε κι άλλοι"
  • [04] Νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό

  • [01] "Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ"

    Την ικανοποίησή του για την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων των χωρών του ευρώ προς τη χώρα μας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

    ,είπε.

    Τόνισε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις και είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε, θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 23%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτές οι επιλογές είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που είναι στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, και η ιδέα της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

    το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πλαισίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, θα υπάρχει τον Απρίλιο κάθε έτους η υποβολή από κάθε χώρα, των σχεδίων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή που εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τόνισε ότι βασικές αρχές του ελληνικού προϋπολογισμού θα αποφασίζονται σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα συζητούνται στη Βουλή και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται το δεύτερο εξάμηνο μέσα από τη διαδικασία του προϋπολογισμού.

    Στο Συμβούλιο εξετάστηκε ακόμη το θέμα της εισφοράς των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ όπου, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, υπάρχει μια γενική θετική στάση των κρατών μελών να συζητηθεί και να προχωρήσει το ζήτημα , αλλά μένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται. Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με πολλές όμως διαφορετικές απόψεις από την πλευρά των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών , η άποψη της Ελλάδας είναι θετική επί της αρχής αλλά απαιτείται περισσότερη επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει υποστηρίξει την πρόταση για το φόρο Τόμπιν.

    . Πρόσθεσε ότι > ενώ θα συνεχιστούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    , είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Διεθνή Εκθεση, θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών.

    , είπε ο υπουργός οικονομικών ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα αυτές οι επισκέψεις να γίνονται από κοινού, έτσι ώστε να μην υπάρχει απλώς η φωνή της Ελλάδας αλλά και η υποστηρικτική φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, σε συνέχεια της τελευταίας σύσκεψης της διϋπουργικής επιτροπής,συντάσσει μαζί με τα αρμόδια υπουργεία τις προδιαγραφές για την πρόσληψη συμβούλων, κάτι που αφορά τα λιμάνια, τους οδικούς άξονες και τις συμβάσεις παραχώρησης, τα αεροδρόμια, ζητήματα γύρω από την ύδρευση και την ΔΕΠΑ.

    . Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, η ύφεση θα κλείσει φέτος καλύτερα από το - 4%.

    Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στα 19 τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου

    Στα 19 ανήλθαν τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, μετά το θάνατο ενός ακόμη ηλικιωμένου με υποκείμενα νοσήματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μετά τη διάγνωση άλλων 8 κρουσμάτων της λοίμωξης, που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί έχει ανέλθει σε 191. Έως σήμερα το πρωί είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο 139 άτομα, ενώ 9 νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Φταίνε κι άλλοι"

    Η έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon, από την οποία δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, προκλήθηκε από μια σειρά σφαλμάτων, την ευθύνη για τα οποία "φέρουν από κοινού πολλές εταιρείες", είναι το πόρισμα εσωτερικής έρευνας της BP τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Η τραγωδία στην πετρελαιοπηγή Macondo δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία. Οφείλεται κυρίως σε μια σειρά σφαλμάτων στα οποία εμπλέκονται πολλές πλευρές και τα οποία οδήγησαν στην έκρηξη και την πυρκαγιά, που προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και μια σημαντική ρύπανση" στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο, επισημαίνει η BP σε ανακοίνωσή της.

    Για την έκρηξη ευθύνονται οι αποφάσεις "που ελήφθησαν από πολλές εταιρείες και ομάδες εργασίας", στις οποίες εμπλέκονται πολλοί ανθρώπινοι και τεχνικοί παράγοντες, επιμένει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτοχρόνως με τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

    Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής της ασφάλειας της BP Μαρκ Μπλάι θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο για τη μελλοντική υπέρασπιστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η BP απέναντι στις αγωγές που έχουν γίνει κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.

    Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα αυτή επισημαίνεται ότι η BP και άλλες εταιρείες που μετείχαν στην επιχείρηση "δέχθηκαν εσφαλμένα" τα αποτελέσματα των ελέγχων πίεσης που είχαν γίνει πριν από την έκρηξη. Κατονομάζει στο πλαίσιο αυτό την εταιρεία Transocean.

    Λάθη έγιναν επίσης στη χρήση του τσιμέντου που τοποθετήθηκε για να φράξει την πετρελαιοπηγή ώστε να σταματήσει η διαρροή, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται επίσης ότι ο εξοπλισμός πρόληψης διαρροών "θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτομάτως για να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή". Επισημαίνει εδώ την ευθύνη της εταιρείας Halliburton.

    "Αλλά δεν λειτούργησε, πιθανώς επειδή κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα δεν λειτούργησαν", καταλήγει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό

    Ο Νίκος Πατέρας θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των Ανδρέα Βγενόπουλου και Νίκου Πατέρα με τον μεγαλομέτοχο της «πράσινης» εταιρείας, Γιάννη Βαρδινογιάννη, που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως διευκρινίστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, δεν έγινε δεκτό από τους κ. Βγενόπουλο και Πατέρα η δωρεά του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, επισημάνθηκε δε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε οι δύο άνδρες θα πάρουν το ποσοστό αυτό μέσω της αύξησης του μετοχικού πακέτου τους.

    «Ο Παναθηναϊκός σήμερα μπαίνει σε μία νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος, διευκρίνισαν όλα τα σημεία με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Επανέρχεται ως πρόεδρος της ΠΑΕ ο κ. Πατέρας, η δωρεά δεν έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε ότι η αύξηση του ποσοστού κατά 25% θα γίνει μέσα από αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στη λήξη της περιόδου. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί με συμμετοχή όλων. Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντόπουλο για την κάλυψη της προεδρίας» τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με το τέλος της συνάντησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Πατέρας είπε: «Είχαμε μία τετράωρη συνάντηση. Λύσαμε τις παρεξηγήσεις που υπήρχαν και προχωράμε ενωμένοι για το καλό του Παναθηναϊκού».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 September 2010 - 16:31:00 UTC