Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση των εξαγωγών-Μείωση του ΑΕΠ
  • [02] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Κύπρο
  • [03] "Πράσινο φωτιστικό" πόλης, στη ΔΕΘ
  • [04] "Αττική Οικολογική Απάντηση"
  • [05] Υποψηφιότητα Δ.Μητρόπουλου

  • [01] Αύξηση των εξαγωγών-Μείωση του ΑΕΠ

    Οι παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι της χώρας μας δείχνουν να ανακάμπτουν δυναμικά, ενώ εμφανίζονται και νέες αγορές - στόχοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) σχετικά με την πορεία των ελληνικών εξαγωγών μας κατά το α' εξάμηνο του έτους.

    Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «με την εγχώρια αγορά και την οικονομία σε ύφεση, ήρθε η ώρα από την Εξωστρέφεια Ανάγκης να περάσουμε στην Εξωστρέφεια Ευκαιρίας».

    Η ίδια αναφερόμενη στην κρισιμότητα της τρέχουσας περιόδου για τη διατήρηση της θετικής τάσης στις εξαγωγές τόνισε τα εξής: «τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξη τις εξωστρέφειας ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξής της».

    Με βάση την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία κατά 3% (σε 7.384 εκ.β¬ από 7.167 εκ.β¬). Οι εισαγωγές ακολουθούν σταθερά πτωτική πορεία και στο εξεταζόμενο εξάμηνο η αξία τους μειώθηκε κατά -18,4% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2009 (σε 20.097 εκ.β¬ από 24.638 εκ.β¬).

    Η θετική αναστροφή της πορείας των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος σε 12.714 εκ. β¬ έναντι 17.471 εκ. β¬ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 (-27,2%).

    Η ανοδική ώθηση των εξαγωγών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών προς τις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως όμως στην κατά 2,8% αύξησή τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) που απορρόφησε πάνω από το ήμισυ (57,8%) της αξίας τους.

    Παρατηρείται μια γενικότερη αύξηση των εξαγωγών σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, εκτός των καυσίμων -που κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με του πρώτου εξαμήνου του 2009- και ιδίως των βιομηχανικών προϊόντων.

    Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ενίσχυσαν το ήδη υψηλό ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (από 58,5% σε 58,9% στο εξάμηνο του 2010), καθώς σε αξία αυξήθηκαν κατά 2,3% και έφτασαν σε 4.318 εκ.β¬ από 4.222 εκ.β¬.

    Επίσης, η μικρή αύξηση (1%) της αξίας των εξαγωγών «αγροτικών προϊόντων», οδήγησε σε αύξηση της συμμετοχής τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών από 24,5% σε 24,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

    Στο - 3,7% ο ρυθμός ανάπτυξης

    Μείωση κατά 3,7% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο εφέτος, αποτελώντας σαφή ένδειξη της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το β΄ τρίμηνο ακολούθησε τη μείωση κατά 2,3% το α΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα στο α΄ εξάμηνο εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μειωμένος κατά 3% κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι για το σύνολο του έτους υπάρχει το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι τελικά μικρότερη του 4%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

    Παρά το γεγονός ότι από το α΄ τρίμηνο 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συγκρισιμότητα των στοιχείων (το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί έως το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009), τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το 2008 και το 2009 είναι ενδεικτικά ότι η ύφεση έχει βαθύνει την τελευταία τριετία. Χαρακτηριστικά, το α΄ εξάμηνο του 2008, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,7% και στο σύνολο του έτους κατά 2%. Ενώ, στο α΄ εξάμηνο του 2009, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,45% και στο σύνολο του περυσινού έτους η μείωση είχε ανέλθει σε 2%.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το β΄ τρίμηνο εφέτος, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 (οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10,6%, οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατά 27% και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό μεταφορών μειώθηκαν κατά 20,9%). Ενώ, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4%, όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%).

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 28,1%, ως αποτέλεσμα της πτώσης τόσο των εισαγωγών κατά 13,5% (μείωση 21,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%), όσο και των εξαγωγών κατά 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7%).

    Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) παρουσίασε μείωση 6,3%. Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,9%. Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας) κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, του εμπορίου- ξενοδοχείων- εστιατορίων- μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων- δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία- εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7 % και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%. Ενώ, σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2009.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Κύπρο

    Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εξέφρασε για την πρώτη επίσκεψή του, ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Δημήτρης Δρούτσας, φθάνοντας στις 2 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό είναι αυτονόητο να πραγματοποιείται στην Κύπρο και αυτό έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό.

    Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. «Η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό», είπε.

    Ο Έλληνας υπουργός είπε ακόμη ότι η επίσκεψή του είναι και ένα μήνυμα ενότητας και συντονισμού Αθηνών - Λυεκωσίας για την επίτευξη του κοινού στόχου.

    Μίλησε, δε, και σε προσωπικό επίπεδο, αναφέροντας ότι γεννήθηκε στη Λευκωσία και σε ηλικία 5 χρόνων έζησε την τραγωδία του 1974. «Η Κύπρος είναι μέσα στην καρδιά μου», δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη λύση του Κυπριακού, η οποία «θα επανενώνει το νησί».

    «Πρέπει να πέσει και το τελευταίο τείχος της Ευρώπης», κατέληξε.

    Το απόγευμα, ο κ. Δρούτσας θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, και στη συνέχεια χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Μάριο Καρογιάν, και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Πράσινο φωτιστικό" πόλης, στη ΔΕΘ

    Το μοναδικό στον κόσμο δέντρο ηλιακής ενέργειας «άπλωσε» τα κλαδιά του στην Ελλάδα και οι «πράσινοι» καρποί του άρχισαν ήδη να «μαζεύουν» τον ήλιο της Θεσσαλονίκης. Το αποκαλούμενο και «πράσινο φωτιστικό» πόλεως, είναι σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove για την Artemide και λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

    Πρόκειται για ένα δέντρο με «έξυπνα φρούτα», που φωτίζουν τη νύχτα, «πυροδοτούμενα» από ηλιακή ενέργεια, η οποία συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά panels. Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 5,5 μέτρα και το άνοιγμα της διαμέτρου του στα 4,5 μέτρα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο μιας πόλης.

    Το δέντρο στήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2007, ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων, στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχει ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

    Το φωτιστικό λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του, η αυτόνομη λειτουργία του εξασφαλίζεται ακόμη και ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες συννεφιάς. Το Solar Tree έχει βγει αυτές τις μέρες στην παραγωγή και ήδη έχουν παραγγελθεί αρκετά κομμάτια, ώστε να φωτίζουν πλατείες μεγάλων πόλεων της Ιταλίας.

    Ο Ross Lovegrove, δημιουργός του δέντρου ηλιακής ενέργειας, γεννήθηκε το 1958 στην Ουαλία και σπούδασε βιομηχανικό design στο Manchester Μetropolitan University, καθώς και στην Royal Academy of Arts στο Λονδίνο.

    Έγινε παγκοσμίως γνωστός και καταξιώθηκε ως σχεδιαστής και τεχνολόγος καλλιτέχνης τη δεκαετία του '80 με τη συνεργασία του με τη Sony Ericsson για το σχεδιασμό των walkman. Εργάστηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τον Jean Nouvele και τον Philipp Starck και μεταξύ άλλων ως σύμβουλος designer για τη Lοuis Vuitton, τη Hermes και την Dupont.

    Μέσω της συνεργασίας του με την Artemide τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει τιμηθεί με τα βραβεια RED DOT Design Award το 2008, για το μοντέλο MERCURY και το 2010 για το μοντέλο COSMIC LEAF. Σήμερα, ζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο, με επώνυμους Οίκους, για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλων projects, με φιλοσοφία βασισμένη στις οργανικές φόρμες και δομές, στη βιωσιμότητα, τα οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνδυασμό πάντα με καινοτόμες τεχνολογίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Αττική Οικολογική Απάντηση"

    Με το συνδυασμό "Αττική Οικολογική Απάντηση" και επικεφαλής τον Κώστα Διάκο, κατέρχονται στις περιφερειακές εκλογές για την περιφέρεια Αττικής, οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ο κ. Διάκος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε εργαλείο περάσματος για την κεντρική πολιτική σκηνή και κάλεσε τους ενεργούς πολίτες και τις "συλλογικότητες" να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και τη θεσμική διαχείριση. Είπε ακόμα ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι αυτοδιοικητικές και δεν έχουν στόχο να λύσουν το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τις μετατρέψουμε σε αντιπαράθεση της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    Αναφερόμενος στο μνημόνιο είπε ότι δεν ήρθε ως απρόβλεπτο καιρικό φαινόμενο, αλλά η κρίση είναι αποτέλεσμα του μοντέλου διακυβέρνησης των τελευταίων 35 χρόνων. Τόνισε δε, ότι είναι κατά του τρόπου που προσπαθείται να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου.

    Ο Κώστας Διάκος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της κατεχόμενης Κύπρου. Είναι δικηγόρος, νομικός περιβάλλοντος και μεταξύ άλλων συμμετέχει στην παναττική πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, την εταιρία δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος, την ένωση καταναλωτών βιολογικών προϊόντων κ.α.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Υποψηφιότητα Δ.Μητρόπουλου

    Την κάθοδό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ανακοίνωσε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Όπως δήλωσε σχετικά αποδέχθηκε την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης "Δημοκρατική Συνεννόηση", καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς, να συμμετάσχει σε αναξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας.

    Βασικός μας στόχος, είπε ο κ. Μητρόπουλος, είναι να μην εξελιχθεί ο "Καλλικράτης" σε όργανο επιτήρησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και ακρωτηριασμών του Μνημονίου και του σχεδιαζόμενου απο την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή αυστηρότερου συμφώνου σταθερότητας, που αποβλέπουν στην αποδυνάμωση όλων των κοινωνικών δομών και κρίσιμων υπηρεσιών και νομικών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην απαγόρευση κάθε μορφής κοινωνικής οικονομίας.

    Τέλος, κάλεσε τους πολίτες "να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και αναγεννητικό κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα του Μνημονίου, ουσιαστικής αποκέντρωσης και εναλλακτικής τοπικής ανάπτυξης".

    Στο μεταξύ, την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη προτείνει για την Περιφέρεια Αττικής, ο Αλέκος Αλαβάνος με σημερινή δήλωσή του. Την κα Βαλαβάνη είχαν προτείνει μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συζήτηση δεν είχε προχωρήσει.

    Ο κ. Αλαβάνος στη νέα δήλωσή του αναφέρει: «Σε αυτή τη σημαντική στιγμή και ως ύστατη κίνηση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινή παρουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, επαναλαμβάνω τη θετική τοποθέτηση στην πρόταση, που έγινε στην προχθεσινή γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη».

    Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται η αντίδραση του ΣΥΝ, ο οποίος συζητά μια υποψηφιότητα από τον σοσιαλιστικό χώρο αλλά και κάθε πρόταση που θα συμβολίζει ένα άνοιγμα προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και θα ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το θέμα της υποψηφιότητας στην Περιφέρεια Αττικής απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, η οποία διακόπηκε αργά το βράδυ, χωρίς να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

    Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και γύρω στις εννιά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατάληξη. Δηλαδή ή θα υπάρξει συμφωνία ή θα επισημοποιηθεί η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 September 2010 - 12:30:58 UTC